Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.
Hintçe, ağırlıklı olarak Hindistan'ın kuzey, merkez ve batısında konuşulan Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir Hint-Aryan dilidir. Pakistan'ın resmî dili olan Urduca ile beraber Hindustânî dilinin iki standart yazılı formundan birini oluşturur. İngilizce ile birlikte Hindistan'ın iki resmî dilinden biridir. Hindistan'da Devanāgarī yazı sistemi; Pakistan'da ise Arap alfabesi kullanılmaktadır.
Balkan Vilayeti,, Türkmenistan'ın beş vilayetinden biridir. Vilayet, ülkenin batısında yer almakta olup Özbekistan, Kazakistan ve İran'a sınırı ve Hazar Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır. Yüzölçümü 139,270 km² olan vilayetin nüfusu, 2022 yılı itibarı ile 569,100'dir ve idarî merkezi Balkanabat'dır.
Hindistan Halk Partisi, Hindistan'da bir siyasi partidir ve Hindistan Ulusal Kongresi ile birlikte Hindistan'ın iki büyük siyasi partisinden biridir. 2014'ten bu yana, görevdeki Başbakan Narendra Modi yönetiminde Hindistan'da iktidarda olan siyasi partidir. BJP sağcı siyasetle uyumludur ve politikaları Hindu milliyetçi bir ideoloji olan Hindutva'ya bağlıdır. Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) gönüllü paramiliter örgütü ile yakın ideolojik ve örgütsel bağlara sahiptir. Eylül 2023 itibarıyla, Hindistan Parlamentosu'nun yanı sıra eyalet yasama meclislerindeki temsil açısından ülkenin en büyük siyasi partisidir.
Chennai, Madras olarak da bilinen, Hindistan'ın dördüncü büyük metropol şehri ve Tamil Nadu eyâletinin başkentidir.
Hindistan bayrağı, Hindistan devletinin resmi bayrağı. Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılında kabul edildi.
Çin'in büyük nüfusu ve yüzölçümü nedeniyle idarî bölümleri antik çağlardan beri çeşitli düzeylere ayrılmıştır. Çin'in anayasasına göre üç de jure idarî bölüm olmasına rağmen günümüzde beş de facto idarî bölüm bulunmaktadır: eyalet, il, ilçe, belde ve köy.
Cemmu ve Keşmir, Hint altkıtasının kuzey kesiminde yer alan ve Hindistan kontrolündeki bir eyaletti. Eyalet, 2019 yılında çıkarılan yeni düzenleme sonucunda feshedilerek Cemmu ve Keşmir ile Ladakh olmak üzere merkezi hükûmetçe yönetilen iki birlik toprağına dönüştürülmüştür. Büyük çoğunluğu Himalaya Dağları üzerinde bulunmuş olan eyaletin başkenti kışın Cemmu, yazın ise Srinagar'dı. Eyalet 222,236 km2 alana sahipti.
Afganistan'daki en büyük idari bölge vilayettir. Ve ülke 34 vilayete ayrılmıştır. Bu vilayetler de kendi içinde birden fazla ilçeye ayrılmıştır. Bu idari bölgelerin yerel ismi Volasvaleyi'dir. Haziran 2005 yılında yapılan son idari değişiklikle, Afganistan 34 vilayete bu vilayetler de 398 ilçeye ayrılmıştır. Bu ilçeler vilayetlerin alfabe sırasına göre aşağıdaki listede gösterilmiştir:
İsrail'in ilçeleri, İsrail'in birinci düzey idari bölümleridir. İlçeler, 1953 yılında Britanya Mandası'ndan miras kalan bölümlerin yerini almak amacıyla kuruldular. İlçeler, ek olarak alt ilçelere, doğal bölgelere ve yerel yönetimlere ayrılmaktadır.
Çin'in eyaletleri, Çin'in en üst düzey idari bölümleridir. Toplam 34 adet eyalet düzeyi bölüm bulunmakta olup bunlardan 23'ü eyalet, dördü doğrudan yönetilen şehir, beşi özerk bölge ve ikisi özel idarî bölgedir.
Federal bölge, federasyonlarda bulunan bir idari bölünüş şeklidir. Federal hükûmetin doğrudan kontrolü altındadır. Federal bölge genellikle başkenttir.
Pencap, Hindistan'ın kuzeybatısında ve büyük Pencap Bölgesi'nde yer alan eyalettir. Eyalet doğuda yine Hindistan eyaletlerinden olan Himaçhal Pradeş, güney ve güneydoğuda Haryana, güneybatıda Rajasthan ve batıda Pakistan'ın Pencap eyaleti ile çevrilidir. Ayrıca kuzeyden yine Hindistan eyaletlerinden Cemmu ve Keşmir ile komşudur. Eyaletin başkenti, bir Birlik Bölgesi olan ve aynı zamanda komşu eyalet Haryana'nın da başkenti olan Chandigarh'tır.
Bhubaneswar, Hindistan'ın Odisha eyaletinin başkentidir. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 837,737'dir. Bhubaneswar, Doğu Hindistan'ın önemli bir ekonomik ve dini merkezidir.
Güney Kore'nin idarî bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. İl düzeyinde 8 il, bir özel özerk il, bir özel şehir, 6 metropol şehri ile bir özel özerk şehre ayrılmaktadır. Bu bölümler ise şehir, ilçe, semt, kasaba, belde, mahalle ve köy olmak üzere daha küçük bölümlere ayrılır.
İlçe düzeyi şehir, Çin'in ilçe düzeyi idari bölümleridir. İlçe düzeyindeki şehirler genellikle il düzeyi idari bölümler tarafından yönetilir, ancak bazıları doğrudan eyalet düzeyindeki idari bölümlere bağlıdırlar.
Birlik toprağı, Hindistan'da bir tür idarî bölümdür. Birlik toprakları, kendine ait seçilmiş hükûmetleri olan eyaletlerin aksine doğrudan Birlik Hükûmeti tarafından yönetilirler.
Hindistan'ın bölünmesi, 1947 yılında Britanya Hindistanı'nın Hindistan ve Pakistan olmak üzere iki ayrı bağımsız dominyona bölünmesidir. Bölünme din temelinde gerçekleşmiş olup Hindistan Hindu çoğunluklu ve Pakistan Müslüman çoğunluklu ülkeler olarak kuruldu. Aynı zamanda milyonlarca insan, yeni kurulan iki devlet arasındaki Radcliffe Hattı'nı geçerek bu devletlere göç etti. Bu ayrılık, 10 ila 20 milyondan fazla insanın yerinden olmasına neden oldu ve ölülerin sayısı'da 100 bin kişiden 1 milyona kişiye kadar uzanıyor.
Brezilya'nın belediyeleri, Brezilya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Brezilya'daki yerel yönetim düzeyini temsil etmektedirler.
Kilimanoor, Hindistan'ın Kerala eyaletinin Trivandrum bölgesinde yer alan kasaba. MC/SH 1 Yolu üzerinde, Thiruvananthapuram şehrinin 33 km kuzeybatısında, Attingal'ın 14 km doğusunda ve Varkala'nın 20 km doğusunda yer almaktadır. Kilimanoor kasabası önemli bir iş merkezidir ve Güney Kerala'da hızla büyüyen potansiyel kasabalardan biri olarak kabul edilir.