İçeriğe atla

Himerios (amiral)

Himerios (Yunanca: GrekçeῚμέριος), ayrıca Himerius, 10. yüzyıl başı Bizanslı idareci ve amiral. 900 ile 912 yılları arası yeniden canlanan Müslüman donanmasına karşı mücadelede yaptığı Bizans donanması komutanlığı ile en çok bilinir.

Hayatı

Himerios'un ilk yılları hakkında hiçbir şey bilinmemektedir. İmparator VI. Leon'un (886–912 arası hükümdar) metresi ve sonra karısı Zoe Karbonopsina'nın amcasıdır ve kariyeri bu akrabalığın doğrudan sonucudur.

Başlangıçta bir protasēkrētis, Himerios, 904 yılında Bizans filosu emrine atandı. Trabluslu Leon komutasında Müslüman bir filo Konstantinopolis'e doğru ilerliyordu ve Drungarios tu ploimou Eustathios Argyros komutasındaki Bizanslıları püskürtmüşlerdi. Arablar kendi başlarına çekilirken Eustathios'un yerine daha önce savaşmamış Himerios geçti.[1] İki filo Taşoz açıklarında karşılaştı fakat muharebeye girmeyi seçmediler. Sonuçta, Araplar, Bizans İmparatorluğu'nun ikinci büyük şehri Selanik'i kuşatıp, yağmalayabildiler ve evlerine herhangi bir direnç ile karşılaşmadan döndüler.[2]

906 yılının Aziz Tomas günü (6 Ekim), Himerios, Araplar karşısında ilk zaferini kazandı,[3][4] muhtemelen bundan sonra yüksek devlet makamı logothetēs tou dromou (etkin bir şekilde dış işleri bakanı) ile ödüllendirildi. 909 yılında bir diğer zafer geldi, ertesi yıl Suriye sahiline bir sefere komutanlık etti: Laodicea yağmalandı, etrafı talan edildi ve çok az kayıpla birçok esir alındı.[3] Aynı zamanda, Himerios yüzyıllardır Halifelik ile yapılan kondominyum askersizleştirilen Kıbrıs'ta karaya çıktı. Adanın geri alınması sadece geçiciydi, 911 ya da 912'de Tarsuslu Damyanah Kıbrıs'a saldırdı. Nihayetinde önceki status quo geri konuldu.[5]

Bu arada, 911 sonbaharında Himerios, Girit'i yeniden almak için yeni bir girişim başlatmıştı. 177 dromon içeren bir filoya ve 43.000 adama komuta etti,[5] ve adanın başkenti Chandax'ı kuşatma altına aldı. Kuşatma, Konstantinopolis'ten imparatorun hasta olduğunu ve ölmekte olduğunu içeren haber geldiğinde altı ayını doldurmuştu. Sonuç olarak, Himerios sonuç vermeyen kuşatmayı bıraktı ve başkent için yelken açtı. Bununla birlikte, filosu Sakız Adası'ndayken, Trabluslu Leon ve Tarsuslu Damyanah tarafından kurulan Sarazenlerin pususuna düştü (Nisan 912):[4] Bizanslar yok edildi ve Himerios'un kendisi sadece ucu ucuna kaçtı. Bu yenilgi ve İmparator Leon'un ölümünü takiben, yeni imparator Aleksandros (912-913 arası hükümdar) tarafından görevden alınmış ve altı ay sonra öleceği Kamba'da bir manastıra sürülmüştür.[4][6]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Tougher 1997, ss. 153, 186.
  2. ^ Tougher 1997, s. 187.
  3. ^ a b Tougher 1997, s. 191.
  4. ^ a b c Kajdan 1991, s. 933.
  5. ^ a b Tougher 1997, s. 192.
  6. ^ Tougher 1997, s. 231.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros</span> 912-913 yıllarındaki Bizans imparatoru

Aleksandros, 912-913 yıllarındaki Bizans imparatoruydu. İmparator I. Basileios ile Eudokia İngerina'nın oğludur. Ağabeyi VI. Leon'nun babasının I. Basileios mu yoksa III. Mihail mi olduğu şüpheli olmasına karşılık; Aleksandros, III. Mihail öldükten sonra doğduğu için I. Basileios'un babası olduğuna şüphe yoktur.

<span class="mw-page-title-main">VI. Leon</span> Bizans imparatoru (866 - 912)

VI. Leon, lakabı "Bilge Leon" ya da "Filozof Leon", 886-912 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">I. Fotios</span>

I. Fotios, ayrıca Photius ya da Photios olarak da okunur, 858'den 867'e ve 877'den 886'ya kadar Konstantinopolis Patriği.

Nikiforos Fokas, Bizans İmparatoru I. Basileios döneminde hizmet etmiş bir general.

<span class="mw-page-title-main">Zoe Karbonopsina</span>

Zoe Karbonopsina, ayrıca Karvounopsina ya da Carbonopsina, i.e., "Kömür siyahı gözlü", İmparator VI. Leon'un dördüncü karısı, İmparator VII. Konstantinos'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaos Mistikos</span>

I. Nikolaos Mistikos ya da I. Nicholas Mysticus, Mart 901'den Şubat 906'ya ve Mayıs 912'den öldüğü Mayıs 925 yılına kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Bizans donanması</span>

Bizans donanması ya da Doğu Roma donanması, Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu donanma kuvvetidir. Öncülü olan Roma İmparatorluk donanmasının doğrudan devamıdır fakat devletin savunulmasında ve ayakta kalmasında, öncülünden çok daha fazla hayati rol oynamıştır. Birleşik Roma İmparatorluğu'nda deniz filoları daha az tehditle karşılaşmış, lejyonlar prestij sağlayan daha ikincil bir güç olmalarına rağmen Doğu'da bazı tarihçilerin "denizci imparatorluk" olarak adlandıracakları kadar imparatorluğun varlığının çok hayati bir parçası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Trabluslu Leon</span>

Trabluslu Leon, Arapça Rashīq al-Wardāmī ve Ghulām Zurāfa olarak bilinir, Müslümanlığa dönmüş Yunan ve erken 10. yüzyılda Abbasi filo komutanıdır. En önemli eylemi Bizans İmparatorluğu'nun ikinci şehri Selanik'in 904 yılında talan edilmesidir.

Damyanah ya da Damian ve soy ismi Gulam Yazman, İslam dinine dönmüş Bizanslı Yunan asıllı, 896 ile 897 yılları arasında Tarsus valiliği yapmış ve erken 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'na karşı yapılan deniz akınlarının önde gelen liderlerinden birdir.

Konstantinos Lips, 9.yüzyıl sonları ile 10.yüzyıl başlarında yaşamış Bizanslı aristokrat ve amiral. Bulgaristan'a karşı yapılan Acheloos Muharebesi'nde öldürülmüştür. Konstantinos Lips, en çok Konstantinopolis'te adını taşıyan manastırın vakfıyla tanınır.

Konstantinos Dukas ya da Dükas, bir Bizans generalidir. 904'te, etkili bir hadım saray görevlisi Samonas'ın Araplara dönmesini durdurdu. Buna karşılık Samonas, babası Andronikos Dukas'ın 906/7 yıllarında isyan edip Abbasi sarayına kaçması için yönlendirdi. Konstantinos babasını Bağdat'a kadar takip etti, ancak kısa sürede kaçtı ve Bizans'a geri döndü ve orada VI. Leon ona yüksek askeri makamlar emanet ederek itibarını iade etti. İmparator Aleksandros'un ölümüyle birlikte, birkaç aristokratın desteğiyle Konstantinos, başarısız bir şekilde, genç VII. Konstantinos'den tahtı gasp etmeye çalıştı; ancak meşru imparatorun taraftarları tarafından çatışmada öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">I. Efthimios</span> Din adamı

I. Efthimios 907'den 912'ye kadar Konstantinopolis Patriği. Gençliğinden itibaren keşiştir. Geleceğin imparatoru VI. Leon'nun ruhani babasıdır ve onun tarafından yüksek kilise makamı olan Sinkellos'luğa yükseltilmiştir. Leon ile olan iniş çıkışlı ilişkisine rağmen, 907 yılında patrikliğe atanmış, Leon'un 912 yılındaki ölümünden hemen önce ya da hemen sonra görevden alınmıştır.

Pothos Argyros, 10. yüzyılın ilk yarısında aktif Bizanslı general.

<span class="mw-page-title-main">Samonas</span> Bizanslı hadım

Samonas Bizanslılar tarafından esir alınmış ve 10. yüzyılın ilk on yılında Bizans İmparatorluğu'nun en etkili yetkililerinden biri olan Arap doğumlu bir hadımdır.

Stilianos Zaucis, Ermeni asıllı Bizans devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Basileopator</span>

Basileopatōr, Bizans İmparatorluğu'nun en yüksek sivil unvanlarından biridir. Bu istisnai bir makamdı, İmparatorluk tarihinde sadece iki kere verilmiştir.

Leon Hoirosfaktis, bazen Latince Choerosphactes ve ayrıca Leo Magistros ya da Leo Magister olarak da bilinir, I. Basileios hükümdarlığında yüksek makamlara çıkmış Bizans memurudur. VI. Leon hükümdarlığında Bulgaristan ve Abbâsîler nezdinde elçi olarak görev yapmıştır. Hoirosfaktis, ayrıca iyi eğitimli ve önemli bir âlim ve yazardır, çalışmaları ve mektuplarının birçoğu günümüze ulaşmıştır.

Andronikos Dukas ya da Dükas Yunanca: Grekçe: Ἀνδρόνικος Δούκας/Δούξ Doukas ya da Doux, ö. yaklaşık 910) VI. Leon hükümdarlığında Bizanslı general ve asi. Başarılı bir general olarak tanınmayı başarmış Dukas Hanedanı bilinen ilk üyesidir, güçlü hadım Samonas ile rekabeti, 906-907 yılında onun isyan etmesine ve sonunda Araplara sığınmasına neden olmuştur. Bağdat'ta sürgünde ölmüştür.

Leon Argyros 10. yüzyılın ilk on yılında görev yapmış Bizanslı arsitokrat ve generaldir.

<span class="mw-page-title-main">Euripos Kuşatması</span>

Euripos Kuşatması, 880'lerin ortalarında, Tarsus emiri Yazman el-Hadım liderliğindeki Abbasi filosunun şehri kuşatmasıyla meydana geldi. Yerel Bizans komutanı Oiniates, şehri başarıyla savundu ve kuşatma gücünün büyük bir bölümünü yok etti.