İçeriğe atla

Himalaya tavşanı

Himalaya tavşanları
Korunma durumu
iucn2.3
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Lagomorpha
Familya: Leporidae
Cins: Caprolagus
Edward Blyth, 1845
Tür: C. hispidus
Caprolagus hispidus
(Pearson, 1839)

Himalaya tavşanı (LatinceCaprolagus hispidus), dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları olan Himalaya Dağları'nda yaşayan ve modifikasyon özelliği gösteren bir tavşandır.

Özellikleri

Bu tavşan, tüyü kazınıp buz aküsü bağlanırsa siyah tüy çıkarır. Bu tüyler tekrar kazınır fakat bir daha buz koyulmaz ise tavşan, gene beyaz tüy çıkarır.

Silindirik gövdeye sahip tek tavşan türüdür. Kulak burun ve ayak paça tüyleri siyah renktir. Küçük ırklı tavşan türleri arasında yer almaktadır ve kulakları diktir.[1]

Kaynakça

  1. ^ admin (16 Şubat 2023). "Himalaya Tavşanı". PETDOSY. 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karatavuk</span>

Karatavuk ya da kara bakal (erkek) ve boz bakal (dişi), karatavukgiller (Turdidae) familyasından siyah tüylü, meyve ve böceklerle beslenen ötücü bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Tavşanımsılar</span> memeli takımı

Tavşanımsılar, memeliler (Mammalia) sınıfından Pika ve tavşanları kapsayan takım.

<span class="mw-page-title-main">Vaşak</span> orta büyüklükte etçil omurgalı ve yabani hayvan türlerinin ortak adı

Vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Lynx cinsini oluşturan orta büyüklükte etçil omurgalı ve yabani hayvan türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Penguen</span> uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşları

Penguen, Sphenisciformes takımında Spheniscidae familyasında yer alan, uçamayan, yüzebilen, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşudur. Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos Adaları'nın kıyılarında yaşarlar; ancak Kuzey Kutbu da dâhil olmak üzere Kuzey yarımkürede penguenler bulunmaz. Büyüklük bakımından 30–105 cm arasında değişik 18 kadar türü bilinmektedir. Hemen hemen tüm penguen türleri Güney Yarımküre'ye özgü olsa da, sadece Antarktika gibi soğuk iklimlerde bulunmazlar. Aslında, o kadar uzak Güney'de sadece birkaç penguen türü yaşamaktadır. 18 türden 5'inin Antarktika'da, 4'ünün alt-Antarktika adalarında yaşadığı ve bu türlerden sadece 4'ünün soğuk iklimde, 14'ünün ılıman ve sıcak iklimlerde yaşadıkları belirtilmektedir. Ilıman bölgede birkaç tür bulunur, ancak bir tür, Galapagos pengueni Ekvator yakınlarında yaşar. Penguenlerin en irileri olan İmparator penguen 45 kg ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkep balıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince ve pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Karakulak</span> kedigiller familyasından vahşi hayvan türü

Karakulak, kedigiller (Felidae) familyasından vahşi bir hayvan türü.

<span class="mw-page-title-main">Tavşan</span> kemirici memeli

Tavşan, Lagomorpha takımı içinde sınıflandırılan tavşangiller (Leporidae) familyasını oluşturan memeli türlerinin ortak adıdır. Yavru bakımları çok azdır. 7 gün baktıktan sonra anne tavşan yavru tavşanı bırakır.

<span class="mw-page-title-main">Bengal tilkisi</span> Hint altkıtasına özgü endemik bir köpekgil türü

Bengal tilkisi, ayrıca Hint tilkisi olarak da bilinen, köpekgiller familyasından yalnızca Hint altkıtasında bulunan endemik tilki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ada tavşanı</span>

Ada tavşanları ailesi yaklaşık elli türden oluşan tavşanlar ve yaban tavşanlarından oluşur. Ada tavşanları ıslıklı tavşanlarla beraber Tavşanımsılar takımının üyeleri olarak oluşturmaktadır. Ada tavşanları ıslıklı tavşanlardan küçük tüylü kuyrukları, uzun kulakları ve arka ayakları ile ayrılır. Leporidler adını Latin leporislerinden almıştır ve lepusun tamlayanı yabani tavşandır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük panda</span> Carnivora takımına ait bir memeli

Küçük panda veya diğer bir adıyla kızıl panda, etçiller (Carnivora) takımından çok ürkek ve tehlike altında olan bir tür. Zoolojik sınıflandırılmasının ayrıntıları hâlâ tartışılmaktadır.

Modifikasyon, canlılarda çevrenin etkisiyle meydana gelen ve kalıtsal olmayan özelliklerdir. Modifikasyonlar, çeşitli biyoteknolojiler kullanılarak tesadüfi mutasyon veya kasıtlı genetik modifikasyon nedeniyle bir bireyin DNA'sında meydana gelen değişikliklerdir. Çevre koşulları bazı genlerin işleyişini değiştirebilir. Bu değişimler, neden olan çevre koşulları ortadan kalkınca eski haline döner. Yapılan birçok araştırma modifikasyonların kalıtsal olmadığını göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İmparator penguen</span> En büyük penguen türü

İmparator penguen, penguengiller (Spheniscidae) familyasının en büyük türü. Kral penguen ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsine dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Leş kargası</span> kuş türü

Leş kargası, kargagiller (Corvidae) familyasından, batı Avrupa ve doğu Asya'da yaşayan bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ankara tavşanı</span>

Ankara tavşanı,, dünyada yün üretiminde kullanılan hayvan türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal aynak</span> Kuş türü

Kutsal aynak, aynakgiller familyasından bir aynak türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda lop tavşanı</span>

Hollanda lop tavşanı, düşük kulaklı evcil tavşan türüdür. Hollanda'da 1960 yılında "Netherland Dwarf" ile "French lops" tavşanları melezlenerek meydana gelmiştir. Kulakları düşüktür ve yanaklara kadar uzanır. Beyaz, kahve-beyaz, siyah-beyaz, kül rengi ve sarı renklerde olabilir. Bacakları kısadır, ağırlıkları 850 gr ile 1200 gr arasında olabilir. Yaşam süreleri 12 - 14 yıl arasındadır.

Beveren tavşanı, 1890 yılında ilk olarak Belçika'nın Beveren şehrinde yetiştirilen tavşan türüdür. Büyük ve küçük olmak üzere iki tipi bulumaktadır. İlk yetiştirildiğinde rengi mavidir. 1919 yılında farklı melezleme çalışmaları ile siyah renkli olanlarıda yetiştirildi. Yine melezleme çalışmaları ile beyaz çeşidi elde edilmiştir. Esas olarak kürk için yetiştirilir. Boyu 2.5 – 5 cm arasında değişir.

<span class="mw-page-title-main">Süt beyazı balıkçıl</span>

Süt beyazı balıkçıl balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Eski Dünya'nın küçük ak balıkçılına benzer.

<i>Phalacrocorax harrisi</i>

Phalacrocorax harrisi karabatakgiller (Phalacrocoracidae) familyasından bir kuş türüdür. Galapagos Adaları'na endemiktir. Karabatakgiller familyasında uçma yeteneğini kaybetmiş olan tek türdür. Önceleri monotipik Nannopterum ya da Compsohalieus cinsleri altında sınıflandırılmış olsa da günümüzde diğer karabatak türlerinin çoğu ile birlikte Phalacrocorax cinsi içinde sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan tazısı</span>

Yunan Tazısı veya Yunan Harehound, Güney Yunanistan'da tavşan izi sürme amacıyla yetiştirilen, orijinali bir scenthound'a dayanan yalnızca siyah ve bronz (tan) renkte olabilen nadir bulunan bir köpek türüdür.

Lepus fagani, Lepus cinsine bağlı, Etiyopya'ya özgü endemik bir hayvan türüdür. Etiyopya tavşanı veya Çalı tavşanı olarak da bilinir.