İçeriğe atla

Hilmi Şahballı

Ozan Hilmi Şahballı
Genel bilgiler
DoğumHilmi Ballı
1 Ocak 1953 (71 yaşında)
Türkoğlu, Kahramanmaraş, Türkiye
TarzlarHalk
MesleklerMüzisyen, söz yazarı, Halk Ozanı
ÇalgılarBağlama
ÇocuklarıNurgül Şahballı

Ozan Hilmi Şahballı, asıl adıyla Hilmi Ballı, (1 Ocak 1953, Kahramanmaraş) Türk söz yazarı, müzisyen ve halk ozanı. 1973 tarihli Aşıklar Yarışmasında 1. seçilerek 'Şah' unvanını aldı. Sanatçının eserleri Azer Bülbül, İbrahim Tatlıses ve Bülent Ersoy gibi birçok müzisyen tarafından seslendirildi. Uzun yıllar boyunca Ozan Arif, Ozan Yusuf Polatoğlu ve Ahmet Baydaroğlu ile beraber çalışmıştır. Özellikle "Vıttırı Vızzık Adamlar" isimli eseriyle bilinmektedir.

Erken Dönemleri

1953 Yılında Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesinin Beyoğlu kasabasında dünyaya geldi.[1] 1971 Yılında Aşık Mahzuni Şerif ile tanıştı. 6 Ay boyunca Mahzuni ile birlikte konserlere çıktı. Aşıklar Yarışmasında 1. seçilerek şah unvanı almasından sonra aslen Hilmi Ballı olan ismini Hilmi Şahballı olarak değiştirdi.[1]

Müzik Hayatı

Aşıklar Yarışmasından sonra 1972 yılında 'Ne güzelsin Antep Eli' adlı ilk plağını çıkardı. Hayatı boyunca 750'nin üzerinde şiir yazdı, bu şiirlerin 300 tanesini besteledi. 55 plak ve 5 filmi vardır.[2] "Vıttırı Vızzık Adamlar" eseriyle bilinmektedir.

Özel Hayatı

8 Nisan 1972 tarihinde kızı Nurgül Şahballı dünyaya gelmiştir.[3] 24 Nisan 2021 tarihinde 68 yaşında yaşadığı kalp sıkıntılarından dolayı kalp ameliyatı geçirdi. Kalbe giden üç ana damarının tıkalı olduğu tespit edildi ve tedavi edildi.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2021. 
  3. ^ https://tr.wikipedia.org/wiki/Nurgül_Şahballı []
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Mahzuni Şerif</span> Türk halk ozanı

Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Kızılok</span> Türk müzisyen

Münir Fikret Kızılok, Türk rock müziği sanatçısıdır. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla yakın dönemin en önemli sanatçılarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Muhlis Akarsu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Muhlis Akarsu, Türk halk ozanı. 1965 yılında İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran adını verdiği ilk 45'liğini yayınladı. 1970'li yılların başında İstanbul'a yerleşti. İstanbul'a yerleşene kadar on beşe yakın 45'lik çıkardı. 1974 yılında Muhlis Akarsu adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Daha sonra aynı yıl içinde Muhlis Akarsu 1, Muhlis Akarsu 2 ve Muhlis Akarsu 3 adındaki albümleri yayınladı. Bir seri haline getirdiği bu albümlerin sonuncusu Muhlis Akarsu 8 (1978) adlı albümdü. Bu seri albümleri yayınlarken bir yandan 45'lik ve farklı albümler yayınlamaya devam ediyordu. 1974-1978 yılları arasında yirmi beşe yakın 45'lik yayınladı. 1970'li yıllarda yayınladığı albümlerin yanı sıra katıldığı radyo ve televizyon programlarıyla tanınmaya başlandı. Dönemin hızlı siyasi gündeminde protest yanı şekillenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Murat Çobanoğlu</span> Halk ozanı

Murat Çobanoğlu, Türk halk ozanı.

Saniye Gülden Göktürk ya da bilinen adıyla Gülden Karaböcek, Türk şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Davut Sulari</span>

Davut Sularî, gerçek adıyla Davut Ağbaba,, Türk halk müziği sanatçısı ve âşık.

Kayıkçı Kul Mustafa, Türk halk edebiyatının Bektaşî koluna bağlı halk ozanı. Şairin doğum ve ölümüyle ilgili net bilgiler bulunmamakla beraber; 17. yüzyıl ozanı olduğu belirlenebilmiştir. Kimi kaynaklarca 1658'de öldüğü rivayet edilmektedir. Ancak bu iddianın tersi olarak 1659'dan sonra öldüğünü savunan araştırmalar da vardır. Edebiyatçı Ahmet Kabaklı ise Kayıkçı Kul Mustafa'nın ölümünün 1646'dan sonra gerçekleştiğini söylemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Daimi</span> Türk halk müziği sanatçısı, ozan.

İsmail Aydın ya da aşık olarak Aşık Daimi, halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Âşık, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür. Türkçe "Ozan" kavramı ile de ifade edilir.

Yedi Ulu Ozan, Alevîlik'te söyledikleri deyişler ile Alevi inancını halka anlatan ve yaşadıkları dönemden bugüne Zakirler ve sözlü edebiyat ile mesajlar ulaştıran, biri hükümdar diğerleri halktan olan, birçoğunun Ehl-i Beyt soyundan geldiğine inanılan şair ve ozanlara denir. Alevi-Bektaşi çevrelerince Yedi Ulu Ozan olarak kabul edilen şairler genellikle 15. ile 17. yüzyıllar arasında yaşamıştır. Bu şairlerin arasında Seyyid Nesîmî, Hatâî, Fuzûlî, Yemînî, Pîr Sultan Abdal, Virânî ve Kul Himmet bulunmaktadır. Bu şairlerin eserleri ve şiirleri, Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli bir parçası olarak kabul edilmiş ve geniş bir hayran kitlesi tarafından değer görmüştür. Alevi-Bektaşi geleneğine yön veren bu ozanlar, farklı dönemlerde yaşamalarına rağmen benzer üsluplar kullanmışlar ve dikkat çektikleri konu ve içeriklerde benzerlikler göstermişlerdir. Eserlerinin temelinde Alevilik öğretisinin bulunması, hem kendi dönemlerinde hem de sonraki nesillerde büyük etkiler yaratmalarına ve Alevi-Bektaşi geleneğine önemli katkılarda bulunmalarına neden olmuştur. Bu nedenle, bu ozanlar genellikle "Yedi Ulu Ozan" olarak nitelendirilmişlerdir. Bu ozanların ulu olarak nitelendirilmesinin başlıca nedenleri, yaşam felsefeleri, eserlerindeki konu birliği, Ali ve On İki İmam sevgileridir. Dolayısıyla, bu ozanlar sadece kendi dönemlerinde değil, aynı zamanda Alevi-Bektaşi inancının devamlılığını gösteren kanaat önderleri olarak da kabul edilmişlerdir. Yedi Ulu Ozan'dan üç isim, Nesîmî, Fuzûlî ve Hatâî, hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da büyük şairler olarak önemli bir yere sahiptirler.

Senem Akkaş Türk halk ozanı.

Kral Pop TV Top 20, Kral TV'nin 1994 yılından bu yana yayınlamakta olduğu, en iyi 20 şarkıyı belirleyen müzik listesi ve gerisayımla kliplerinin yayınlandığı TV programıdır. Cumartesi günleri 13:00 ve 18:00, Pazar günleri de 13:00'de yayınlanmaktadır. Liste bir süre halk tarafından, SMS oylarıyla belirlenmiştir. Türkiye'de televizyon müzik listelerinin ilk örneklerindendir. Kral TV Kral Pop'a dönüşünceye kadar Kral TV Top 20'ydi. Kral TV Top 20 1995-2006 yıllarında yayınlanan, sadece pop şarkıların yer aldığı Kral TV Top 10'la karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kızıltuğ</span> Halk ozanı

Ali Kızıltuğ, Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Damlataş, Pazarcık</span> Kahramanmaraş ilinde bir mahalle

Damlataş, Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesine bağlı bir mahalledir.

Hüseyin Tenecioğlu, gerçek adıyla Hüseyin Tahtacı veya yaygın adıyla Âşık Hüseyin, Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Nurgül Şahballı</span>

Nurgül Şahballı,, Türk Halk Müziği sanatçısı. Kendisi gibi aşık olan Hilmi Şahballı'nın kızıdır.