İçeriğe atla

Hillinus El Yazması

Hillinus, el yazmasını Petrus'a sunarken. Köln Kilise Kütüphanesi

Hillinus El Yazması ya da Hillinus Codex, 1010 ila 1020 yılları arasında bu el yazması dışında başka hiçbir kaynakta adı geçmeyen Hillinus için tamamlandığı düşünülen bir el yazması incildir. Metnin girişinde, el yazmasının Köln'de yapıldığı ifade edilse de, minyatür uygulamasında işlenen stil Reichenau Okulu'nu ele vermektedir. El yazması, kendilerini ayrıca keşişler olarak resmeden, Reichenaulu Hristiyan Purchardus ve Chuonradus tarafından yazılmıştır. Bu iki keşişin ismi el yazmasında geçmektedir. Bugün hala Köln Kilise Kütüphanesinde bulunan el yazmasının toplam 36,6 x 26 cm ölçülerine sahip olan 422 sayfası bulunmaktadır.

El yazmasının alışılmadık tek sayfası Hillinus'un Petrus'a el yazması sunarken gösterildiği minyatürdür. Bu zamana kadar minyatür olarak tasvir edilen mimari ürünler sadece süs maksadı ile kullanılıyordu. Ancak Hillinus El Yazması'ndaki bu sayfanın zemini, arkeolojik buluntuların da gösterdiği üzere, Köln Katedrali'nin gerçek zeminini teşkil etmektedir. Bunun dışında Petrus ve Hillinus'un üzerinde bulunan kilisenin güney yönünden görünen tasviri de hem arkeolojik hem de tarihsel veriler ile birebir uymaktadır. Minyatür tarihinde ilk olarak bir mimari tasvir, gerçekliğin aktarımında bu sayede kullanılmıştır.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Holger Simon: Architekturdarstellungen in der ottonischen Buchmalerei. Der Alte Kölner Dom im Hillinus-Codex. In: Stefanie Lieb (Hrsg.): Stil und Form (Festschrift Binding), Darmstadt 2001, S. 32–44. (PDF-Versiyon - CEEC4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • Anton von Euw: Der Hillinus-Codex der Kölner Dombibliothek und die Reichenauer Buchkunst. In: Heinz Finger (Hrsg.): Mittelalterliche Handschriften der Kölner Dombibliothek. Zweites Symposium der Diözesan- und Dombibliothek Köln zu den Dom-Manuskripten (1. bis 2. Dezember 2006) (= Libelli Rhenani. Bd. 24). Erzbischöfliche Diözesan- und Dombibliothek, Köln 2008, ISBN 978-3-939160-17-5, S. 251–300.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Köln Katedrali</span> Dini bir mekan

Köln Katedrali, Almanya'nın Köln kentinde bulunan tarihi katedral. Hristiyanlığın Katolik mezhebi için açılmış bir ibadethanedir. 1248 yılında yapımına başlanan katedralin yapımı 632 yıl sürmüş ve 1880 yılında hizmete açılmıştır. Gotik tarzdaki katedral 7000 m² alanda, 157 m'yi bulan yüksekliği ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Dünya Mirası Alanları dizelgesinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Christi Auferstehung</span>

Christi Auferstehung, Almanya'nın Köln kentinin Lindenthal bölgesinde yer alan, 1968 ile 1970 yılları arasında inşa edilmiş ve 1971 yılında ibadete açılmış bir Katolik Kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Codex Sinopensis</span> Yeni Ahitin Yunanca el yazması

Codex Sinopensis belirli sayfaları figürlerle süslenmiş, 6. yüzyıla tarihlenen el yazması bir incildir. Bugün geriye kalan parçaları Paris Bibliothèque Nationale'de bulunmaktadır. Jean da Taille tarafından 1899 yılında bulunan Codex, adını bulunduğu şehir olan Sinop'tan alır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Gall Manastır Planı</span>

Aziz Gall Manastır Planı Orta Çağ'dan günümüze ulaşan en eski manastır planıdır. Büyük ihtimalle 819 ve 826 yılları arasında Reichenau Manastırı'nda tamamlanmıştır. Manastır kütüphanesinde Codex 1092 adı altında korunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Curzon</span>

Robert Curzon Viktoria devrinde yaşamış Britanyalı bir diplomat ve Orta Doğu'ya yaptığı seyahatleri ile tanınan bir gezgindir. Robert Curzon, özellikle Orta Doğu'da bulunan kilise ve manastırları ziyaret ederek, buralardaki önemli Kitab-ı Mukaddes el yazmalarını satın alarak bir koleksiyon oluşturması ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Galya İmparatorluğu</span> 3. yüzyılın ortalarında Roma İmparatorluğundan ayrılan devlet

Galya İmparatorluğu ya da Imperium Galliarum, MS 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu kuzey sınırında yaşanan Cermen saldırılarına bir tepki olarak 260 ila 274 yılları arasında kurulan, Roma eyaletleri Germania Inferior, Germania Superior, Rhaetia, Galya, Britanya ve Hispania'yı içerisinde barındıran, Roma İmparatorluğu'na sadık geçici askeri bir imparatorluktur.

<span class="mw-page-title-main">Ursula (azize)</span> Frenk azizesi

Azize Ursula, tarihsel zemini olmayan tamamen efsanevi bir Hristiyan azizesidir. 1970 öncesi Genel Roma Takvimi'ne göre bayram günü 21 Ekim'dir. Kendisi ve ona eşlik eden ve belirsiz bir tarihte onunla birlikte Köln'de öldürülen isimsiz kutsal bakireler grubu hakkında elde çok az bilgi mevcuttur. Anma törenleri 1970 Missale Romanum'un basitleştirilmiş hâli olan Genel Roma Takvimi'nde görünmese de Roma şehitleri listesinde yer almaktalar.

<span class="mw-page-title-main">Villa rustica</span> Tarımsal faaliyet için kırsal bir bölgede inşa edilmiş Roma villası

Villa rustica Antik Roma'da merkezi bir yapı ve bu yapı etrafına yayılmış daha küçük ek yapıların oluşturduğu duvarlarla çevrili kırsal yerleşime verilen addır. Başlangıçta tarımsal faaliyet amacıyla inşa edilen villa rusticalar, zamanla bu özelliğini yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muratori Kanonu</span> Yeni Ahit kitaplarının listelendiği antik bir metin

Muratori Kanonu Yeni Ahit'e ait olan kitapların en eski bir Hristiyan listesidir. Bu kodeksin başlangıç ve son sayfaları kaybolduğu için Muratori Fragmanı adı altında da tanınır. Muhtemelen 8. yüzyılda Latince yazılmış olan bu rehber, adını keşfeden arşivci Lodovico Antonio Muratori'den almıştır. Fragman bugün Milano'daki Ambrosiana Kütüphanesinde saklanır.

Hansgerd Hellenkemper Alman Bizantolog ve tarihi coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Codex Escorialensis</span> III. Heinrichin emriyle hazırlanan altın bir incil el yazması

Codex Aureus Escorialensis, Kutsal Roma İmparatoru III. Heinrich tarafından 'sipariş edilen" 1046 yılına tarihlenen bir parşömen el yazmasıdır. Speyer Katedrali için yazıldığı tahmin edilmektedir. Otto dönemi minyatür sanatının en önemli örneklerinden biri olan bu el yazması, günümüzde El Escorial Kütüphanesi'nde korunmaktadır. El yazmasının Echternach Manastırı'nda yazıldığı düşünülmektedir ve burada yazıldığı bilinen belirli bir sayıdaki el yazması ile benzer özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yahuda'nın Mektubu</span> Hristiyanlar tarafından kutsal yazı olarak kabul edilmemiş mektup

Yahuda'nın Mektubu Yunanca Kutsal Yazıların bir kitabıdır. Sadece Yahuda olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup İsa'nın üvey kardeşi Yahuda'nın tüm Hristiyan cemaatlere yazdığı bir mektuptur. Bunun için o „katolik“ mektup olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ashburnham Tevratı</span> MS 7. yüzyılda tamamlanmış minyatürlü bir tevrat el yazması

Ashburnham Tevratı MS 7. yüzyılda tamamlanmış minyatürlü bir el yazmasıdır. El yazması, Eski Ahit'ten Tanah'ın ilk beş kitabı olan tevratı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 30</span>

Papirüs 30 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. P. Oxyrhynchus 1598 ismi altında da tanınır. Böylece Oxyrhynchus Papirüsler Koleksiyonu'na aittir.Bu el yazmasının Grekçe metni 1. ve 2. Selanikliler mektuplarının birkaç ayetleri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 87</span>

Papirüs 87 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu el yazması elçi Pavlus'un Filimon'a yazdığı mektubundan birkaç ayet içermektedir. Bu el yazması Filimon Mektubu'nun en eski kopyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 72</span>

Papirüs 72 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Papirüs Bodmer VII-VIII adı altında da tanınır. Grekçe metni 1. Petrus, 2. Petrus ve Yahuda mektuplarının tümünü içermektedir. Bu mektupların bilinen en eski el yazması olmasına rağmen, Yahuda'nın bazı ayetleri 'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 74</span>

Papirüs 74 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Papirüs Bodmer XVII adı altında da tanınır. Elçilerin İşleri'nden ve Yakup, Petrus, Yuhanna ve Yahuda'nın mektuplarından birçok ayeti içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 18</span>

Papirüs 18 Kutsal Kitap'ın Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu el yazmasının metni hem Çıkış hem de Vahiy kitabının birkaç ayeti içermektedir. Bu el yazması Oxyrhynchus Papirüsler koleksiyonuna aittir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 63</span>

Papirüs 63 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Bu papirüs el yazması Yuhanna İncili'nin bir kısmı içermektedir. Papirüs bugün Berlin'deki Mısır Müzesi'nde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 81</span>

Papirüs 81 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. Fragman 1. Petrus mektubunun birkaç ayeti içermektedir. El yazması şu anda Trieste'deki S. Daris'e aittir.