İçeriğe atla

Hildesheim Katedrali

Hildesheim'deki Meryem Ana Katedrali ve St. Michael Kilisesi
UNESCO Dünya Mirası
Konum Almanya
KriterKültürel: i, ii, iii
Referans187
Tescil1985 (9. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Hildesheim Katedrali (Almanca: Hildesheimer Dom), resmi adıyla Meryem'in Göğe Yükselişi Katedrali (Almanca: St. Mariä Himmelfahrt), Almanya'nın Hildesheim şehir merkezinde bulunan bir Orta Çağ Katolik katedralidir. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Katedral kilisesi 1010 ve 1020 yılları arasında Romanesk tarzında inşa edilmiştir. Eski Saksonya'daki Otto dönemi Romanesk mimarisinin karakteristiği olan iki apsisli bir simetrik planı kullanmıştır. 11., 12. ve 14. yüzyıldaki yenileme ve genişletmelerden sonra katedral 22 Mart 1945'te yapılan hava saldırısı sırasında tamamen tahrip olup, 1950-1960 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir. Teknik ve koruma önlemleri de dahil olmak üzere kapsamlı bir yenileme çalışması sonrasında. Katedral 15 Ağustos 2014'te yeniden açılmıştır. Hildesheim Katedrali bronzdan yapılmış ve üzerinde Eski Ahit'ten anlatıların resmedildiği meşhur bir kapıya sahiptir. Bu kapı Bernward kapısı olarak bilinmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Canterbury</span>

Canterbury, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu İngiltere bölgesinde bulunup Kent Kontluğu'na bağlı ikincil Canterbury Şehir Yerel İdaresi merkezi ve Orta Çağ'dan beri şehir statüsü de taşıyan bir yörel idare ve yerleşim birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Lübeck</span> Schleswig-Holsteinda bağımsız şehir (Almanya)

Lübeck, Almanya'nın kuzey kesiminde, Schleswig-Holstein eyaletinde bir liman şehri. Baltık Denizi'nden yaklaşık 14 kilometre içeride, Trave ve Wakenitz ırmaklarının kıyısında yer alır. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Paul Katedrali</span> İngilterede tarihi bir katedral

Aziz Paul Katedrali veya Paul Katedrali, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Anglikan katedrali ve Londra Piskoposluğunun merkezidir. Günümüzde hizmet veren katedral binasının inşa edilişi 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Yıkılıp yeniden yapılanlar sayılmazsa, bu katedral Londra'da bulunan beşinci Aziz Paul Katedrali'dir. Bugün gerek yerli, gerek yabancı turistler tarafından kentin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Michael Kilisesi</span>

Aziz Mihail Kilisesi, Michaeliskirche olarak da bilinen; Hildesheim, Almanya'da üç nefli bazilika planlı kilise. İmparator III. Otto'nun ünlü öğretmeni Piskopos Bernward'ın denetiminde 1010-33 aasında inşa edilmiştir. Otto dönemi mimarlığının en önemli örneklerindendir. 1046'da yıkılan katedral 1054-79 arasında yeniden yapılmış ama II. Dünya Savaşı sırasında hasar görmüştür. Daha sonra restore edilerek özgün görünümü kazandırılmıştır. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Floransa Katedrali</span>

Floransa Katedrali, Duomo ya da Santa Maria del Fiore olarak da bilinir, İtalya'da Floransa kentinde 1296-1436 arasında inşa edilmiş olan katedral.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Gereon Bazilikası</span>

Aziz Gereon Basilikası Almanya'nın Köln eyaletinde bir bazilikadır ve Aziz Gereon'a adanmıştır. 1607 yılında başlanmış olup, Romanesk mimarisi tarzında Köln'de inşa edilmiş olan on iki büyük bazilikadan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Müzeler Adası</span> İnteraktif olarak faaliyet gösteren Almanyada yer alan tarihi ve sanat müzesi

Müzeler Adası, Almanya'nın başkenti Berlin'in Mitte ilçesinden geçen Spree Nehri'nin üzerinde bulunan küçük bir adanın kuzey kısmında bulunan bir kilometrekarelik alana sahip müzeler kompleksidir. 1990'da iki Almanya'nın da birleşmesiyle 1945'ten bu yana doğu ve batıya bölünmüş olan koleksiyonun yeniden bir araya getirilme imkânı belirdi. Müzeler Adası, 1999'dan beri UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gendarmenmarkt</span>

Gendarmenmarkt, Berlin'de Konzerthaus, Fransız Katedrali ve Alman Katedrali'nin bulunduğu bir meydan.

<span class="mw-page-title-main">Amiens Katedrali</span>

Amiens Katedrali, Picardie'de yer alan 13. yüzyıla ait Gotik tarz kiliselerin en büyüklerindendir. Katedral 1152'de Romanesk tarzında inşa edildiyse de 1218'deki yangında tahrip olmuş ve 1220-1245 yılları arasında yeni tarzıyla yeniden yapılmıştır. İç planındaki uyumluluk üç kademeli iç eğimi ile özellikle ön cephedeki ve güney taşıyıcı koldaki heykellerin incelikli gösterişi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Eski Şehir</span>

Varşova Eski Şehir başkentin en eski parçasıdır ve en önemli turistik yerlerinden biridir. Bölgenin kalbi restoran, kafe ve dükkanlar açısından oldukça zengindir. Etraftaki sokaklar surlar, Barbican ve St. John Katedrali gibi Orta Çağ mimarisine sahiptir. Eski Şehir, 13. yüzyılda kuruldu. 1339 yılına kadar tuğla şehir duvarları ile örülü olan şehir şimdi hafriyat surla çevrilmiştir. Kasaba daha sonraları Royal Castle olarak anılan Mazovie Dukes kale çevresinde yayılmıştır. Market Meydanı ve Kaleyi Yeni Şehir'e bağlayan yol 13. veya 14. yüzyılın başında yapılmıştır. 1817 yılına kadar Eski Şehir'in en önemli özelliği 1429 yılından önce inşa edilmiş Belediye Binasıydı. Meydan 1701 yılında Tylman Gamerski tarafından yeniden inşa edildi ve 1817 yılında Belediye Binası yıkıldı. Bölge, Polonya İşgali (1939) terör bombalama kampanyası sırasında şehrin yerleşim alanları ve tarihi yerleri Alman Hava Birlikleri tarafından tahrip edildi. Varşova Ayaklanması ardından Eski Şehir'in bazı kısımları yeniden inşa edildi, ancak ayakta kalan kısımlar sistematik Alman Ordusu tarafından havaya uçuruldu.

Cemal Abdünnasır Camii, Libya'nın başkenti Trablus'ta 1928 yılında Katolik kilisesi olarak inşa edilen, günümüzde cami olarak işlev gören yapı.

<span class="mw-page-title-main">Canterbury Katedrali</span>

Canterbury, Kent içinde yer alan Canterbury Katedrali, İngiltere'nin en eski ve en ünlü Hristiyan yapılarından biridir. Bir Dünya Mirası alanının bir parçasını oluşturmaktadır. Canterbury Başpiskoposluğu'na bağlı bir katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Roskilde Katedrali</span>

Roskilde Katedrali, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın 30 kilometre batısındaki Roskilde şehrinin merkezinde bulunan Lüteryan Danimarka Kilisesine bağlı tarihi bir Katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Speyer Katedrali</span>

Speyer Katedrali, resmi olarak Aziz Stefan ve Meryem'in Göğe Yükselişi İmparatorluk Katedrali, Latince: Domus sanctae Mariae Spirae, Speyer, Almanya 'da yer alan bir katedraldir ve Roma Katolik Speyer Piskoposu'nun makamıdır. 1981'de katedral, "Alman İmparatorluğunda Romanesk sanatının önemli bir anıtı" olarak UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Reims Katedrali</span>

Reims Notre-Dame Katedrali, Fransa'nın Reims kentinde, yüksek Gotik mimari tarzda inşa edilmiş bir Roma Katolik kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Modena Katedrali</span>

Modena Katedrali, Modena İtalya'da bulunan, Geminianus ve Meryem'in Göğe Çıkışına adanmış olan bir Roma Katolik katedralidir. 1184 yılında kutsanan ve Avrupa'da önemli bir Romanesk yapı olan katedral 1997'de Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kurtarıcı Kilisesi, Gümrü</span>

Kutsal Kurtarıcı Kilisesi, Ermenistan'ın Gümrü şehrinde 19. yüzyıldan kalma bir kilisedir. Gümrü'nün merkezindeki Vartanants Meydanı'nın güney tarafında yer alır. 1858 ve 1872 arasında inşa edilmiş ve 1873'te kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Salzburg Katedrali</span>

Salzburg Katedrali Almanca: Salzburger Dom, Avusturya'nın Salzburg eyaletinde yer alan, Salzburglu Rupert ve Salzburglu Vergilius'a adanmış olan Salzburg'daki Roma Katolik Başpiskoposluğu'nun 17. yüzyıl Barok katedralidir. Aziz Rupert kiliseyi 774 yılında bir Roma kasabasının kalıntıları üzerine kurdu, katedral 1181 yılında bir yangından sonra yeniden inşa edildi. 17. yüzyılda, katedral, Prens-Piskopos Wolf Dietrich von Raitenau yönetiminde Barok tarzında bugünkü görünümüyle yeniden inşa edildi. Salzburg Katedrali besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın vaftiz edildiği vaftiz kurnasını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka mimarisi</span>

Danimarka mimarisi, arkeolojik buluntularla zengin bir şekilde ortaya çıkarılan Viking dönemine dayanan bir geçmişe sahiptir. Orta Çağ'da, ülke genelinde önce Romanesk, ardından Gotik kiliseler ve katedrallerin ortaya çıkmasıyla mimarinin temelleri sağlam bir şekilde atılmıştır. Taşa erişimin az olması nedeniyle, tuğla sadece kiliseler için değil, aynı zamanda surlar ve kaleler için de tercih edilen inşaat malzemesi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Tartu Katedrali</span>

Tartu Katedrali, önceden Dorpat Katedrali olarak da bilinen Estonya'da Tartu (Dorpat) şehrinde yer alan eski bir Katolik kilisesidir. Bina şimdi bölgedeki kasabaya bakan heybetli bir harabedir. Yenilenmiş olan küçük bölümünde ise üniversitenin büyük resepsiyonlar için de kullandığı Tartu Üniversitesi'nin müzesi yer almaktadır.