İçeriğe atla

Hilda Ellis Davidson

Hilda Ellis Davidson
DoğumHilda Roderick Ellis
1 Ekim 1914
Bebington, Wirral, Cheshire
ÖlümOcak 2006
Kent
TürMitoloji, folklor
Önemli ödülleriCoote Lake Madalyası (1984), Katharine Briggs Ödülü (1988)

Hilda Roderick Ellis Davidson (doğum adıyla Hilda Roderick Ellis, 1 Ekim 1914 - Ocak 2006) İngiliz antikacı ve akademisyen.

Özellikle Kelt ve Cermen paganizmi hakkında yazılar yazmıştır. Davidson, Kuzey Avrupa hikâyelerini ve geleneklerini tartışmak için edebi, tarihi ve arkeolojik kanıtlar kullanmıştır. Yazdığı eserlerden Gods and Myths of Northern Europe (Penguin Books, 1964), Cermen mitolojisiyle ilgili en kapsamlı ve saygın kaynaklardan biri olarak kabul edilir. Davidson, İskandinav mitolojisine de önemli katkılarda bulunmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ Lindow (2001:339).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Thor</span> İskandinav mitolojisinde bir tanrı

Kuzey Cermenleri'nin teleffuzu ile Thor, diğer Cermen halklarının teleffuzları ile Donar, Donner, Dunor, Thunraz, Thunor; çeşitli Cermen mitolojilerinde yer alan gök gürültüsü tanrısı. Thor hakkındaki bilgilerin çoğu Cermen mitolojilerinde çok önemli bir yeri olan İskandinav mitolojisinde geçmektedir. Megingjord adlı sihirli bir kemeri ve Tanngniost ve Tanngnisrir denilen iki keçisi vardır. Mjölnir adlı efsanevi çekici kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Odin</span> İskandinav Baş Tanrısı

Odin, Cermen mitolojisinde yer alan önemli bir tanrı. Odin ile ilgili günümüze ulaşan çoğu bilginin kaynağı olan İskandinav mitolojisi; Odin'i bilgelik, şifa, ölüm, kraliyet, bilgi, savaş, zafer, büyücülük, şiir, çılgınlık, şamanlık, ilham, şairlik, hava, rüzgar ile ilişkilendirir. İskandinav mitolojisine göre tanrıça Frigg'in kocasıdır. Genellikle en yüce Cermen tanrısı olarak kabul edilir. Eski İngilizce ve Eski Saksoncada Wōden, Eski Felemenkçede Wuodan ve Eski Yüksek Almancada Wuotan adıyla bilinir. Tüm bu adların kökeni ise Ana Almanca *Wōđanaz'dır. İngilizce dahil birçok Cermen dilinde çarşamba günü, bu tanrının adını taşır.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav mitolojisi</span> İskandinav kültürü, dinleri

Nors veya İskandinav mitolojisi, İskandinavya'da yaşamış Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleri. Cermen mitolojisinin bir parçası olan İskandinav mitolojisi, Anglosakson mitolojisi ve Kıtasal Cermen mitolojisi ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yggdrasill</span>

Yggdrasill, İskandinav mitolojisinde önemli rol oynayan, dokuz diyarı birbirine bağladığına inanılan devasa bir mitolojik ağaçtır.

<span class="mw-page-title-main">Cermenler</span> bugünkü Almanya, Avusturya, Bohemya ve Cermanyada MÖ 3. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar yaşayan halk

Cermenler, bugünkü Almanya, Avusturya, Bohemya ve Cermanya'da MÖ 3. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar yaşayan halk veya bu halktan olan kimse.

<span class="mw-page-title-main">Iðunn</span>

İskandinav mitolojisinde Iðunn, elma ve gençlikle ilişkilendirilen bir tanrıçadır. Bu elmalar İskandinav tanrılarına sonsuz gençlik ve güzellik sağlamaktadır. Iðunn, 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda'da ve 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nesir Edda'da tasdik edilmiştir. Her iki kaynakta da, skaldik şiir tanrısı Bragi'nin karısı ve ayrıca Şiirsel Edda'da elmaların bekçisi ve ebedi gençliğin bahanesi olarak tanımlanmaktadır.

Lagertha efsanevi kadın savaşçı ve Viking savaşçısı Ragnar Lodbrok'un karısıdır. Eski Nors dilinde başta Ragnarssona þáttr olmak üzere çok sayıda sagaya konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bifrost</span>

Bifrost, Cermen mitolojisinde tanrıların dünyalar arası yolculuk etmelerini sağlayan gökkuşağı şeklindeki köprüye verilen isimdir. Heimdall isimli Tanrı, köprünün bekçisidir.

Cermen mitolojisinde Ren Nehri'nde gemileri kazaya uğratmak için şarkısı ile gemicileri baştan çıkaran bir su tanrıçası ya da deniz kızıdır. Kelime anlamı cezbedicidir. Efsaneye göre âşık olduğu balıkçının kendisini aldatması üzerine gemicilerden öç almak istemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dís</span>

Disir, Cermen mitolojisinde kaderle de bağlantılı olduğuna inanılan bir grup koruyucu ruh'a verilen isimdir. Ataların ruhları veya bereket tanrıçaları olduğu ileri sürülmüştür. Valkürler ve Nornlar'a verilen başka bir isim olduğu da düşünülmektedir. Marvel'ın Thor çizgi romanlarında da Borr zamanındaki Valkürlere verilen bir isim olarak kullanılmıştır

<span class="mw-page-title-main">Vili ve Vé</span>

İskandinav mitolojisinde Vili ve , Óðinn'in kardeşi, Bölþorn'ün kızı Bestla ile Búri'un oğlu Borr'un oğullarıdır:

Eski Norsça: Hann [Borr] fekk þeirar konu er Bettla hét, dóttir Bölþorns jötuns, ok fengu þau þrjá sonu. Hét einn Óðinn, annarr Vili, þriði Vé.
<span class="mw-page-title-main">Fulla</span>

Cermen mitolojisinde Fulla ya da Volla bir tanrıçadır. İskandinav mitolojisinde Fulla, dişbudak kutuya eğilirken belindeki altın kemer ve ayağında tanrıça Frigg'e ait ayakkabı ile betinlenmiştir. Frigg sırları konusunda Fulla'ya güvenmektedir. Fulla, Büyük Edda, Nesir Edda ve skaldik şiirlerde yer almaktadır. Volla, 10. yüzyılda Eski Yüksek Almanca yazılmış anonim eser Merseburg Büyülü Sözleri'nde Phol'un tayının iyileşmesine yardım eden kişi ve Frigg'in kız kardeşi olarak geçmektedir.

Hellheim Cermen mitolojisinde yeraltı dünyası. Loki ve Angrboda'nın kızı tanrıça Hel bu dünyanın kraliçesidir ve burası onun adıyla anılır. Hel İskandinav kozmolojisindeki 9 diyardan biri olan Helheim veya Niflheimr olarak anılır. Efsanevi yerin Midgard'ın en kuzeyi ve aynı zamanda onun altındaki Yeraltı Dünyası olduğu söylenir. Haysiyetsizlik içinde (yaşlılık,kaza) ölenler Hellheim'a, savaşarak haysiyeti ile ölenler ise Valhalla'ya ve Frejya'nın salonu Folkvanger'a gidecektir. Bu da İskandinav mitolojisinde evrensel bir iyi ve kötü anlayışını simgeler.

Cermen paganizmi, Cermen toplulukların Demir Çağı'ndan Orta Çağ'daki Hristiyanlaşmalarına kadar geçen süredeki teoloji ve dinî uygulamalarıdır. "Ayrılmaz bir bütün olan bir dinden ziyade birbirine kenetli ve birbiriyle yakın ilişki içinde olan dinî görüş ve uygulamalar" olan Cermen paganizmi "genel bir çerçevede tutarlı bireysel inanışlar, aile gelenekleri ve bölgesel kültler"i içerir.

Kıta Cermen mitolojisi, Orta Avrupa'nın 6. ve 8. yüzyıllara kadar Alman halkları tarafından işgal edilen bölgelerinde uygulanan Cermen paganizminin bir unsurunu oluşturdu. Efsanelerde ve Orta Çağ'daki Orta Yüksek Almanca destanlarında yaşayan bazı mitlerin izleri devam etti. Hikâyelerin yankıları, büyük ölçüde kaldırılmış kutsal unsurlarla, Avrupa folklorunda ve Avrupa masallarında görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Glitnir</span>

Glitnir, İskandinav hukuk ve adalet tanrısı Forseti'nin salonu ve tanrılar ve insanlar arasındaki adalet merkezidir. Forseti'nin İskandinavya babası ve Cermen mitolojilerinde Balder'in yaşadığı bir yer olduğu da belirtiliyor. Ölmüş insanların ruhlarının kabul edildiği bir mekandır.

<span class="mw-page-title-main">Askr ile Embla</span> İskandinav mitolojisine göre tanrılar tarafından yaratılan ilk iki insan

Askr (erkek) ve Embla (kadın), İskandinav mitolojisine göre tanrılar tarafından yaratılan ilk iki insandır. İkili, 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda ile 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nesir Edda'da doğrulanır. Her iki kaynakta da üç tanrı Askr ve Embla'yı bulur ve ikiliye, çeşitli maddi ve manevi hediyeler verir. İki figürü açıklamak için bir dizi teori öne sürülmüştür ve popüler kültürde ikiliye zaman zaman atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Valknut</span> değişik şekillerden oluşan germen çoklu üçgen sembolu

Valknut, birbirine geçmiş üç adet üçgenden oluşan bir semboldür. Antik Germen halklarının arkeolojik kayıtlarında çeşitli nesnelerde görülmektedir. Valknut terimi modern çağdan türemiştir ve tarihsel kullanımı sırasında sembole atıfta bulunmak için kullanılan terim veya terimler bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Braak Bataklık Figürleri</span> figür

Braak Bataklık Figürleri, Kuzey Almanya'daki Schleswig-Holstein eyaletinin Braak bölgesinde 1947'de turba bataklığında keşfedilen iki ahşap oymadır. Neolitik Çağ'dan Orta Çağ'a kadar olan dönemi kapsayan benzer figürlerden oluşan daha geniş bir geleneğin parçası olan bu figürler, görünüş olarak insana benzer ve karbon tarihleme ile MÖ 2 veya 3. yüzyıla ait olduğu ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Veðrfölnir ile kartal</span> mitolojik yaratık

İskandinav mitolojisine göre Veðrfölnir, dünya ağacı Yggdrasil'in tepesine tünemiş isimsiz bir kartalın gözleri arasında oturan bir şahindir. İsimsiz kartal, hem 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda'da hem de 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nesir Edda'da geçerken Veðrfölnir ise yalnızca Nesir Edda'da yer almaktadır.