İçeriğe atla

Hilas

John William Waterhouse tarafından Hylas ve Su perileri (1896)

Yunan mitolojisinde, Hylas, Herakles'in (Roma'da Herkül ) refakatçisi ve hizmetçisi olarak görev yapan bir gençti. Naiadlar(su perileri) tarafından kaçırılması, antik sanatın bir temasıydı ve Batı sanatı için sık kullanılan bir konu oldu.

Soy Ağacı

Theocritus'un İdil 13'ü, MÖ 300 dolaylarında Hylas'a adanmış bir şiir. P. Oksi. 694, MS 2. yüzyıl.

Yunan mitolojisinde, Hylas Dryopians kralı Theiodamas'ın ve Orion'un kızı Menodice'nin oğluydu.[1][2][3] Bazı rivayetlerde babası Euphemus[4] veya Trakya kralı Ceyx'tir.[5]

Mitoloji

Herakles

Herakles, Theiodamas'ı savaşta öldürdükten sonra, Hylas'ı silah taşıyıcısı olarak aldı ve ona bir savaşçı olmayı öğretti. Şair Theokritos (yaklaşık MÖ 300), Herakles ve Hylas arasındaki aşk hakkında şunları yazdı: "Güzel olanda güzelliği gören ilk ölümlüler değiliz. Hayır, Amphitryon'un vahşi Nemea aslanı'nı yenen bronz yürekli oğlu bile bir oğlanı severdi - bu oğlan saçları bukleler halinde sarkan büyüleyici Hylas'tı. Ve sevgili oğlu olan bir baba gibi, Hylas'a, Herakles kendisini güçlü ve ünlü yapan her şeyi öğretti."

Argonotlar

Herakles, Hylas'ı da yanına alarak Argonotlar Seferine katıldı, böylece Hylas da Argonotlardan biri oldu. Misya'da Pegae bölgesinde baharın naiadları (su perileri), Hylas'ı görür görmez aşık oldu ve onu alıp kaçırdılar. Hylas, ağlayarak suyun içinde kayboldu. Hylas'ın ortadan kaybolması Herakles'i çok üzdü, bu yüzden Polyphemus ile birlikte uzun bir süre aradı. Argo gemisi, seferine onlarsız devam etti. Latin Valerius Flaccus'un Argonatikasına göre Hylas'ı bir daha bulamazlar çünkü Hylas da nymphalara aşık olur ve "onların aşkı ile gücünü" paylaşmayı tercih eder. Rodoslu Apollonios'un anlattığı versiyonda ise, deniz tanrısı Glaukos, Argonautlara "bir nymphanın Hylas'a kalbini kaptırdığını ve onu kocası yaptığını" bildirir. Öte yandan Theokritos, nymphaların, Herakles, Hylas'ın çığlıklarını duymasın diye suyun altında ağzını kapadıklarından bahseder.

Rodoslu Apollonios'un Detaylı Anlatımı

Argonotlar, Kizikos Adası'ndan sonra Misya'ya vardığında dostça karşılanırlar. Hylas, Herakles'e sofra kurmak için tunç bir sürahi ile su doldurmak için yakındaki pınara gider. Ancak pınarın nymphaları Hylas'ı görür görmez ona aşık olur ve kaçırırlar. Argonotlardan Polyphemos, Hylas'ın sesini duyar ve hemen Herakles'e haber verir ve birlikte Hylas'ı aramaya başlarlar.

Ancak Argonotlar durumdan habersiz yola çıkarlar ve bir süre sonra üç arkadaşlarının kayıp olduğunu fark ederler. Telamon, Iason'u onları bile bile geride bırakmak ile suçlar ve mürettebat kavga etmeye başlar. Deniz tanrısı Glaukos gelir ve olan bitenin tanrıların isteği olduğunu söyler. Herakles, kalan görevlerine devam etmek için dönecektir, Polyphemos’un Misya'da bir ülke kuracağını ve Hylas’ın nympha ile evlendiğini söyler. Böylece tartışmayı sonlandırır.

Theokritos'un Anlatımı

Iason, Argonot seferi mürettabatı olmak için tüm şehirlerden Iolkos'a en iyi savaşçıları çağırır. Alkmena'nın oğlu Herakles ve Hylas da sefere katılır. Ago gemisi kuş gibi uçarak Phasis'e ulaşır. Çimenli bir çayırda akşam yemeği yerler. Hylas, Herakles ve Telamon'a pirinç bir maşrapa ile su aramaya gider ve yerin eğim yaptığı yerde bir pınar gözüne çarpar, yemyeşil çevresinde hızla akmaktadır pınar. Kırmızı kırlangıç otu, solgun renkli baldırıkaraotu ve bataklıkta nadir bir cümbüş vardır. Pınarın havuz yaptığı yerin ortasında, su perilerini görür. Malis ve Eunica, hızla sarılır. Ardından genç Nychea delikalının eline eğilir. Hylas, maşrapasını doldurur. Ancak nymphalar, Hylas'ın duyularını sarsarlar ve onu suya düşürürler. Nymphalar onu kucağına yatırıp, kederini, büyülü sözlerle giderirler. Ancak Herakles, Hylas için endişelenir. Herakles yanından hiç ayırmadığı değneği vardır ve İskit bilmişliği ile yayını gerer. Göğsünden derin derin "Hylas" diye üç kez bağırır. Hylas sesi duyar ama insanın zor duyabileceği bir tonda cevap verir. Su, Hylas ve Herakles birbirine çok yakın olmasına rağmen onları uzaklaştırır. Herakles, dağların arasından gelen yavru geyik sesini duyar ve öldürücü bir aslan gibi hızla ayak basılmamış çalılılara girer. Aşıklar manyaktır ve Hylas'ın aşkı için düşünmeden davranır. Herakles, uzak tarlaları ve tepeleri dolaşıp, onu arar. Bu esnada Herakles, Iason'a verdiği sözü unutur. Argonotlar onları bekler ama akşam olasına rağmen Herakles dönmez. Böylece Argonotlar, onları rüzgarlı Phasis ve Colchian kumsalında bırakıp giderler.

Edebiyat

Hylas ve nymphalar, Roma Galya'dan mozaik (3 yüzyıl)

Hylas ve nymphaların hikâyesi Edmund Spenser'ın The Faerie Queene, Canto XII, Stanza 7'nin 3. Kitabında anlatılır:

Ya da o çok sevgili olan aynı zarif delikanlı
Büyük Alcides, o öldüğünde
Birçok gözyaşıyla kadın gibi ağladı,
Ve her ormanı ve her vadiyi
Hylas'ın adıyla doldurdu; Periler bile "Hylas" diye ağladı.

Hylas, Christopher Marlowe'un Edward II adlı oyununda da bahsedilir: "Hylas, Herakles'in daha fazla yas tutmadı / Sürgününden beri benim olmadın" (Perde I, Sahne I, satır 142-3) ve Oscar Wilde'da Dorian Gray'in Portresi, Bölüm 11'de: "...ve ziyafette Ganymedes ya da Hylas olarak hizmet etmesi için bir çocuğu güzelleştirdi."

Hylas, Charles Kingsley'in romanı Hypatia'nın 18. bölümünde, Gotlar tarafından kurtarılan Vali Orontes'in güvenlik için çoğunluğu kadınların yaşadığı bir eve götürüldüğü ve kendisini "İkinci bir Hylas" olarak gördüğü zaman bahsedilir.

Hylas, Thomas Hardy'nin Çılgın Kalabalıktan Uzakta'da da bahsedilmiştir. : "Tekrar seslendi: vadiler ve en uzak tepeler, denizcilerin Mysia kıyısındaki kayıp Hylas'ı çağırdıkları zamanki gibi çınladı; ama koyun yoktu."

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Apollonius Rhodius, Argonautica 1.1213 with scholia on 1.1207
  2. ^ Propertius, Elegies 1.20.6 29 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Hyginus, Fabulae 14 29 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Scholia, ad Theocritus, Idylls 13.7
  5. ^ Antoninus Liberalis, Metamorphoses 26

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Herakles</span> Yunan mitolojisinde Zeusun oğlu olan büyük kahraman

Herakles veya Herkül, doğuştan Alkaios, Yunan mitolojisinde Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene'nin oğlu ve Amfitrion'un üvey oğlu olan ilahî kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Helios</span> Güneşin Antik Yunan kişileştirmesi

Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hera</span> Yunan mitolojisinde Zeusun eşi ve ablası olan tanrıça

Hera, Yunan mitolojisinde Zeus'un eşi ve ablası olan tanrıçadır. Roma'da Juno olarak bilinir. Babası Titanlardan Kronos, annesi Rhea'dır. Olympos tanrıları arasında kraliçe vasfına sahiptir ve Evlilik Kraliçesi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Gaia</span>

Gaia, Gaea ya da Ge, Yunan mitolojisinde yeryüzünün kozmik bir varlık olarak kişileştirilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Artemis</span> Yunan mitolojisinde avcılık, okçuluk ve ay tanrıçası

Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır. Ay tanrıçası Selene ve başka bir Ay tanrıçası olan Hekate ile yoğun bir şekilde özdeşleştirilmiştir bu nedenle yukarıda belirtilen ikisinin yanı sıra mitolojideki en önemli ay tanrılarından biri olarak kabul edilir. Çoğunlukla su perileri, bazı ölümlüler ve avcılardan oluşan geniş çevresiyle Yunanistan ormanlarında sık sık dolaşırken betimlenmiştir. Tanrıça Diana Roma mitolojisindeki eşdeğeridir.

<span class="mw-page-title-main">Ursa Minor (takımyıldız)</span>

Ursa Minor ya da Küçük Ayı takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Büyük Ayı takımyıldızı "Büyük Kepçe"ye çok benzeyen "Küçük Kepçe", gerçekte tam bir takımyıldız değildir. Büyük Kepçe'nin işaretçileri gibi, Küçük Kepçe'nin kasesinin sonundaki parlakça yıldızların da özel bir adı vardır: Kutbun Bekçileri!

<span class="mw-page-title-main">Persefoni</span> Yunan mitolojisinde bahar tanrıçası ve yeraltı kraliçesi

Persephone,, Yunan mitolojisinde Zeus ile kız kardeşi Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırılıp Persephone orada, Hades'in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" kuralı nedeniyle, ölüler ülkesinde kalmak zorunda kalmıştır. Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades'ten değildir. Annesi Demeter'in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Aynı zamanda Zeus'un kızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Medea</span>

Medea ya da Medeia, Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes'in kızı, Kirke'nin yeğeni ve Güneş tanrısı Helios'un torunu olan Kolhis prensesidir. Medea, Antik dünyanın en büyük büyücülerinden biri, ilaç ve zehir yapım ustasıdır. Yer ve Ay Tanrıçası olarak da tapınım görmüştür. En bilinen fiziksel özelliği, gözlerinin açık renkli ve parlak olmasıdır. Karakteristik özelliği ise öfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe bürünmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Argonautika</span>

Argonautica Rodoslu Apollonios tarafından MÖ 3. yüzyılda yazılmış epik bir Yunan şiiridir.

<span class="mw-page-title-main">Akçakışla, Şarkışla</span>

Akçakışla, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür. Geçmişte nahiye (bucak) statüsünde olan Akçakışla'nın belediyesi kapatılarak belde olma niteliği kaldırılmıştır. İlkokul; Ortaokul ve Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Jandarma Karakolu ise kapatılmıştır. Köyün sınırları içerisinden Kaldırak Özü adı verilen ırmak akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

Bu listede, 2007-2010 yılları arasında atv'de yayınlanan ve mahkûm kadınların yaşamlarını konu edinen Parmaklıklar Ardında dizisinin karakterleri hakkında bilgiler yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bella Swan</span>

Isabella "Bella" Marie Swan, Stephenie Meyer'in yazdığı Alacakaranlık roman serisindeki kurgusal başkahramandır. Alacakaranlık, Yeni Ay, Tutulma ve Şafak Vakti romanlarını içeren Alacakaranlık serisi Bella'nın bakış açısı ile anlatılır.

Çukur adlı Türk drama ve aksiyon televizyon dizisinde yer alan tüm hayalî karakterler.

<span class="mw-page-title-main">Hylas ve Su Perileri (tablo)</span> John William Waterhouse’un 1896 tarihli yağlı boya tablosu

Hylas ve Su Perileri resmi, John William Waterhouse'un 1896 yılı yağlı boya tablosudur. Resim, Ovid ve diğer antik yazarların rivayetlerine dayanarak, içme suyu arayan ve Naiadlar tarafından kaçırılan elim uşak Hylas'ın Yunan ve Roma efsanesinden bir anı tasvir etmektedir.

Emlek yöresi, Sivas ili, Şarkışla ilçesinde bir bölge. Kendine özgü kültürel bir bütünlüğe sahip olup özellikle de halk ozanları ve aşıklık geleneği ile tanınmaktadır. Halk inanışları açısından oldukça zengindir. Halk ağzında yanlışlıkla Arapça kökenli "Emlak" sözcüğü ile karıştırılarak bu biçimi ile de kullanılır; ancak etimolojik köken olarak gerçekte hiçbir bağlantısı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Peleus</span>

Peleus, Yunan mitolojisinde bir kahraman, phthia kralı, Thetis'in kocası, Akhilleus'un babasıdır. Bu efsane, MÖ 8. yüzyılın sonlarında Homeros'u dinleyenler tarafından zaten biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Telamon</span>

Yunan mitolojisinde, Telamon Aegina kralı Aiakos'un bir dağ nymphası Endeïs'in oğludur. Peleus'un ağabeyi Telamon, Iason'ın yanında Argonotlarından biri olarak yelken açar ve Kalydonya Domuzu Avına katılır. İlyada'da, farklı annelerden doğan Yunan kahramanları Büyük Aias ve Teukros'un babasıdır. Bazı kayıtlar onun üçüncü oğlu Trambelus'tan bahseder. O ve Peleus ayrıca Herakles'in yakın arkadaşlarıydı ve Amazonlara karşı yaptığı seferlerde ve Truva'ya yaptığı saldırıda ona yardım ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Kastor ve Polluks</span>

Kastor ve Polluks, Yunan ve Roma mitolojisinde Dioskori / Dioskuri / Dioscuri olarak bilinen ikiz üvey kardeşleri.

<span class="mw-page-title-main">Dionysiaka</span>

Dionysiaka (Dionysiaca) eski bir Yunan epik şiiridir ve Nonnus'un en önemli eserlerinden biridir. Dionysiaka, 48 kitaptan ve 20.426 satırdan oluşan bir destandır. Homeros lehçesi ve dactylic hexameters ile yazılmış günümüze ulaşan en uzun Grek-Roman şiiridir. Ana konusu Dionysos'un hayatı, Hindistan'a yaptığı sefer ve onun muzaffer dönüşüdür.