İçeriğe atla

Hikmet Afif Mapolar

Hikmet Afif Mapolar
Doğum19 Mayıs 1919 (105 yaşında)
Girne
Ölüm05 Mart 1989 (69 yaşında)
MeslekGazeteci Yazar
DilTürkçe
MilliyetKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs Türkü
VatandaşlıkKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC
EğitimNecm-i Terakki Rüştiyesi

Hikmet Afif Mapolar (19 Mayıs 1919 - 5 Mart 1989), Kıbrıslı Türk yazar ve gazetecidir.

19 Mayıs 1919'da Girne'de doğan Mapolar, eğitimini Girne'de Necm-i Terakki Rüştiyesi ve Mr. Dulsel'e ait özel okulda, bunun ardından Lefkoşa'da bir yıl İdadi'de ve iki yıl Necmi Sagıp Bodamyalızade'ye ait Shakespeare Okulu'nda aldı. Edebiyat hayatında, 1931'de bir İngiliz'e ait olan Embros dergisinde kaleme aldığı yazılar ve hikâyelerle başladı.[1][2]Kıbrıs Türk edebiyatının öne çıkan roman yazarlarından olan Mapolar, 2017 yılına dek Kıbrıs Türk edebiyatında çıkan 130 romandan 20'sini kaleme almıştır. Eserlerinin Kıbrıs Türk romanının özgün bir kimlik kazanmasında önemli bir rol oynadığı kabul edilir. 1936 yılında yayımladığı ilk romanı Kahraman Kaplan, Kıbrıslı Türklerin ikinci romanıdır (ilk roman Kaytazzade Mehmet Nazım tarafından 1893'te yayımlanmıştır).[3]

Kaynakça

  1. ^ Onuş, Emin; Üngüder, Ahmet (2014). "HİKMET AFİF MAPOLAR'IN BULUNAMAYAN İKİ ROMANI ÜZERİNE: DİKEN ÇİÇEĞİ (1938) ve SON DAMLA (1938)" (PDF). Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2 (7). ss. 361-369. 23 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2020. 
  2. ^ İsmail, Sabahattin (1988). Kıbrıs Türk Basınında İz Bırakanlar. Lefkoşa: KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı Yayınları. ss. 271-272. 
  3. ^ Aylanç, Mihriban (2017). Kıbrıs Türk Romanı Eserler Sözlüğü. Lefkoşa: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Yayınları. ss. 22-26. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peyami Safa</span> Türk yazar ve gazeteci

Peyami Safa, Türk yazar ve gazeteci. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu ve Yalnızız gibi psikolojik türdeki eserleriyle Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında ön plana çıktı. Yaşamı ve fikrî hayatındaki değişimlerini eserlerine de yansıttı. Server Bedi takma adıyla birçok roman kaleme aldı. Cingöz Recai tiplemesini Fransız yazar Maurice Leblanc'ın Arsen Lüpen karakterinden esinlenerek yarattı. Aynı zamanda çeşitli kurumlarda gazetecilik mesleğini sürdürdü ve ağabeyi İlhami Safa ile birlikte Kültür Haftası gibi çeşitli dergiler çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Girne</span> Kuzey Kıbrısta şehir

Girne, Kıbrıs'ta bir liman kentidir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasının ve fiili olarak parçası olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinin yönetim merkezidir.

Acar Akalın Kıbrıslı Türk besteci, gitarist ve şarkıcıdır. Pop-rock ve bu çerçevede folk müzik çalışmaları yapmıştır.

Kıbrıs Türk edebiyatı, Türkiye'ye paralel bir gelişim göstermiştir. Ancak, 1923-1955 arasında bir suskunluk dönemi yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz Okulu</span>

Lefkoşa İngiliz Okulu, Kıbrıs'ta, Lefkoşa'nın güney kesimindeki Strovolos bölgesinde bulunan bir okuldur. Koruluk bir alan içinde bulunmaktadır. Okul müdürü Deborah Duncan'dır. 1043 öğrencisi bulunmaktadır. Canon Frank Darvall tarafından 1900 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kaytazzade Mehmed Nazım</span>

Kaytazzade Mehmet Nazım,, Kıbrıslı şair, yazar, bürokrat.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

Türk edebiyatı'nda hem sözlü hem yazılı, manzum ve mensur hikâye geleneğine sahip olmasına rağmen Tanzimat'tan sonra farklı yapısal özellikler taşıyan bir anlatı türü olarak yeni bir hikâye tarzı oluşmuştur. Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-97'de yazılan ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır. Bunun dışında, XIX. yüzyılda basımları yapılarak yaygınlık kazanmış olan meddah hikâyeleri "yeni hikâyeye" zemin hazırlayan eserler olarak görülmektedir. 1875-1890 yılları arasında Ahmed Midhat Efendi'nin devam eden Letâif-i Rivâyât serisinin dışında Mehmet Celal'in Venüs, Cemile gibi uzun hikâyeleri ile Nabizâde Nâzım'ın ilk dönem hikâyeleri bulunmaktadır. Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı kabul edilmektedir. Halid Ziya Uşaklıgil'in 1888'de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyeler kabul edilmektedir.

Ziya Rızkı, Kıbrıslı Türk siyasetçi, Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) idarecisi, bürokrat ve spor adamı. Çeşitli kazalarda İş Bulma ve Çalışma Dairelerinde üst düzey yöneticiliğe yükselen Rızkı, bununla beraber yürüttüğü spor hayatında, kurucuları arasında bulunduğu Limasol Türk Spor Kulübünün başkanlığını yıllarca yaptı ve Doğan Türk Birliğinin kuruluşunda rol oynadı. Kuruluşundan 1970'e dek TMT'nin Limasol serdarı olan Rızkı, 1974'te Kıbrıs Harekâtı sonrası güneyde kalan Limasol Türk halkına önderlik etti. 1970-1976 arasınnda parlamentoda yer aldı; 1977'de Toplumcu Kurtuluş Partisinin ilk kadroları arasında bulundu ve Kıbrıs Türk toplumunda sosyal demokrasi fikrinin yayılmasına önayak olan şahsiyetler arasında yer aldı. 1976-1985 yılları arasında Girne belediye başkanlığı yaptı; 1981 devlet başkanlığı seçimlerinde Rauf Denktaş'a karşı aday olarak toplumda o tarihe dek Denktaş'a karşı görülmüş en güçlü adaylığı sergiledi. 1985-1994 yıllarında tekrar mecliste yer aldı.

Feride M. Hikmet, Kıbrıslı Türk şair.

Kıbrıs Postası, Kıbrıs'ta İsmet Kotak'ın yönetiminde yayımlanmış olan gazete. Kotak, gazetenin isim hakkını 1968 yılında tescil ettirdi. Gazete yayınlarına 25 Ekim 1982'de başladı. Renkli yayın yapan ilk Kıbrıs Türk gazetesi olan Kıbrıs Postası, 1980'lerde Kuzey Kıbrıs'ta tirajı en yüksek gazete oldu. 1991 itibarıyla tirajı günlük 4.500 seviyesindeydi. Partilere karşı ilk başlarda mesafeli bir tavır takındı ve dolayısıyla "tarafsız" kabul edildi. Sonraları Kotak'ın Demokratik Halk Partisinin yayın organı kimliğine büründü. Daha yeni bir teknolojiye sahip olarak yayına başlayan Asil Nadir'in Kıbrıs gazetesiyle rekabet edemedi ve 1 Ocak 1993'te yayın hayatı sonlandı.

<span class="mw-page-title-main">Deveciler Hanı (Lefkoşa)</span> Lefkoşanın en eski ve büyük hanlarından biri

Deveciler Hanı, Lefkoşa'nın en eski ve büyük hanlarından biriydi. Osmanlı döneminden kalan han, adını develerin hana yüklerini indirmesinden almıştır ve günümüzde Kuzey Lefkoşa'da yer almaktadır. Ayasofya Camii ile Belediye Pazarı'nın toptancılar bölümü arasındaki alanda develer için ahırlar ve sahiplerinin konakladıkları han, iki katlı bir yapıydı. Osmanlı belgelerinde Araplar Hanı olarak geçmekteydi. Ayrıca Selimiye Hanı ile Ayasofya Hanı adlarıyla da bilinmekteydi. 1960'larda yıkılan Deveciler Hanı, günümüzde park etme yeri olarak kullanılmaktadır. Bundan önce de özellikle köylerden kasaba pazarına gelen otobüsler için otobüs terminali olarak kullanılmıştır.

Asıl adı Mahmûd Necmî olan Necmi Sagıp Bodamyalızade, Kıbrıslı müteşebbis, eğitimci idi.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Ejdan Sadrazam, Kıbrıslı Türk şair, yazar, bürokrat ve akademisyen.

Kâmil Özay, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Gürkan Uluçhan, Kıbrıslı Türk yazardır.

Nazemin M. Gelen, Kıbrıslı Türk romancı.

Süleyman Uluçamgil, tam adıyla Süleyman Ali Uluçamgil, Kıbrıs Türkü şairdir.