Fethullah Gülen, Fethullahçıların lideri olan Türk vaiz, yazar ve eski imamdır. 28 Şubat sürecinde, dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü; Gülen ve örgütlenmesi hakkında bir rapor hazırladı. Rapora göre, Gülen bir örgütün lideriydi ve liderlik ettiği örgütün mensupları Türk emniyet birimlerine sızmaktaydı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu raporu aldıktan 3 gün sonra, 21 Mart 1999'da; sağlık problemlerini sebep gösteren Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. O tarihten bu yana Pensilvanya eyaletindeki Saylorsburg kasabasında yaşamaktadır.
Nurettin Veren, Ulusal Kanal'da yayınlanan Aydınlık Kürsü adlı programın eski yapımcısı ve Yeni Akit gazetesi eski yazarı.
Oral Çalışlar, Türk gazeteci ve yazar.
Mustafa Armağan, Türk yayımcı, İslamcı komplo teorisyeni ve yazar. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye yakın tarihi konusundaki tarihsel revizyonist yayımlarıyla tanınır.
Mustafa Bülent Ecevit, Türk gazeteci, şair, yazar, çevirmen ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin eski başbakanı, çalışma bakanı, devlet bakanı ve başbakan yardımcısıdır. 1974, 1977, 1978-1979 ve 1999-2002 yıllarında beş kez Türkiye başbakanlığı görevini üstlenmiştir. 1972-1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığında, 1987-2004 yılları arasında ise Demokratik Sol Parti genel başkanlığında bulunmuştur. 1961-1965 yılları arasında İsmet İnönü tarafından kurulan hükûmetlerde çalışma bakanı olarak yer almıştır. Ecevit, 20 Temmuz 1974 tarihinde ilk Kıbrıs Harekâtı'nı, 14 Ağustos 1974 tarihinde ise "Ayşe tatile çıksın." parolasıyla ikinci harekâtı başlatmıştır. 1999'da PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmesini sağlamıştır. 1974'te genel af, 2000'de eşi Rahşan Ecevit'in etkisi ile Rahşan Affı'nı çıkarmıştır. Anne tarafından dedesi olan Medine Harem Şeyhi Hacı Emin Paşa'dan kendisine kalan Medine'deki yüklü mirası 2005 yılında Türk hacılarının yararlanması koşuluyla devlete, Diyanet İşleri Başkanlığına bağışlamıştır.
Komünizmle Mücadele Derneği, 1950 yılında, Türkiye'de sol merkezli görüşlere, sol hareketlere ve komünist düşüncelere karşı kurulmuş bir dernektedir.
Orhan Bursalı, Türk gazeteci, köşe yazarı. Bilim ve teknoloji politikaları, bilgi toplumu, dış politika, siyaset ve toplum konularında yazılar yazar. Berlin Özgür Üniversitesi'nde siyaset bilimi okudu. Cumhuriyet gazetesinin 21 Şubat 1987 - Aralık 2015 tarihine kadar Cuma günleri yayınlanan Bilim ve Teknoloji ekini (CBT) kurdu ve yönetti. CBT kapanınca 2016 Nisanından itibaren haftalık bilim dergisi Herkese Bilim Teknoloji'yi kurdu ve yayınladı. Halen bu derginin ve portalın yayın danışmanlığını sürdürüyor. Aynı zamanda Pazar, Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri Cumhuriyet gazetesindeki Bilim ve Siyaset başlıklı köşesinde yazmaktadır.
Ergün Poyraz, Türk araştırmacı yazar. Siyasi partiler ve tarikatların yapılanmaları ve aralarındaki bağlantıları inceleyen çalışmaları ile tanındı.
Şahin Alpay, Türk yazar ve siyaset bilimci.
Ayşe Hür Türk tarihçi, araştırmacı yazar ve radyo-tv programcısıdır.
Nuh Gönültaş, gazeteci, yazar.
İlhan Cihaner, Türk hukukçu ve siyasetçi. Eski cumhuriyet başsavcısı, TBMM 24., 25. ve 26. dönem Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili. 2012, 2014 ve 2016'da yapılan CHP kurultaylarında parti meclisi üyeliğine seçilmiş ve bu görevini parti meclisi üyesi seçilmediği 2018 yılına kadar sürdürmüştür.
Ceyda Karan, Türk gazeteci.
Milat, Türkiye'de basılan ulusal günlük gazetedir. 20 Ekim 2011 yayına başlamıştır.
Fethullahçılar, Fethullah Gülen’in telkinleri ile bir araya gelen insanların oluşturduğu, 1960’ların sonunda İzmir’de ortaya çıkan, Said Nursi temelli öğretiye dayalı İslami bir cemaat ve istihbarat örgütüdür. Özünde ve hedefinde laiklik karşıtı ve şeriatçı bir yapıya, dışa dönük ise ılımlı ve zararsız görünüme sahip olan cemaat, dini faaliyetlerinin yanı sıra; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin anayasal kurumlarında meşru ve gayrimeşru yollarla hakimiyet sağlayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimini kendi ideolojisine göre dizayn etmeyi hedeflemektedir.
Aydın Engin, Türk gazeteci, oyun yazarı, senarist ve politikacıdır.
Fethullah Gülen'in çeşitli konuları ele alan çok sayıda kitap, makale, kaset, görüntülü video ve şiirleri mevcuttur. Eserlerinde, dini öğretisinin etkisini görmek mümkündür ve genellikle dini felsefe ve bakış açısını konu almaktadırlar. Eserleri başta İngilizce, Arapça, Almanca, İspanyolca ve Rusça olmak üzere değişik dillere çevrilmiştir. Ayrıca Gülen hakkında birçok biyografi, inceleme kitapları yayınlanmış ve yurtdışındaki çeşitli üniversitelerde hakkında akademik konferanslar yapılmış ve bu konferanslarda 200'e yakın tebliğ sunulmuştur. Ayrıca, Fethullah Gülen'e ait olan Kırık Mızrap adlı şiir kitabından alınan 11 şiir; 2005 yılında Ahmet Özhan tarafından Hüzünlü Gurbet albümünde yorumlanmıştır.
AK Parti Hükûmeti - Fethullahçı çatışması, önderliğini Fethullah Gülen'in yaptığı Fethullahçılar ile AKP hükûmeti arasında yaşanan; medya, sosyal medya, emniyet, yargı ve yasa değişiklikleri yoluyla genişleyen çatışmalar süreci. FETÖ'nün finansal destek mekanizması ve örgüte eleman kazandırma odağı haline gelen dershanelerin kapatılması yönündeki girişimler ve 3 bakanın istifa etmesine neden olan 17 Aralık yolsuzluk soruşturması ile açık bir çatışmaya dönüşen süreç, AK Parti'nin çok sayıda polisi görevden alması, sosyal medyaya düşen kasetler, HSK kanununun değiştirilmesi ile devam etti.
Charlie Hebdo saldırısı, 7 Ocak 2015 tarihinde, yerel saatle 11.30 OAS Said ve Cherif Kouachi'nin Fransızca yayın yapan hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki ofisine yaptığı saldırı. Saldırı tüfeği ve diğer silahlarla yapılan saldırıda 11 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi yaralanmıştır. Charlie Hebdo ofisinden ayrıldıktan sonra binanın dışında bekleyen polisi öldürdüler. Charlie Hebdo saldırısı ve daha sonra Île-de-France'ta 5 kişinin ölümü ve 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı yapan silahlı kişiler kendilerini Arap Yarımadası el-Kaidesi'ne ait olarak tanımladı.
Paralel Devlet Operasyonu diğer adıyla Paralel Yapı Operasyonu, ilk olarak 22 Temmuz 2014 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından emniyet içerisinde gerçekleştirilen tutuklamalar ile başladı. Daha sonra İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği'nin 19 Aralık 2014 tarihli kararı ile "Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetmek" ve" Paralel Devlet Yapılanması" oluşturmak suçlamalarından 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasının akabinde 11 Aralık 2015'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla aralarında Fethullah Gülen ve Fethullahçı yapı mensuplarının da bulunduğu, iddianamede geçen adıyla "Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" 'na yönelik Türkiye genelinde başlatılan operasyonlardır.