İçeriğe atla

Hiiumaa

Koordinatlar: 58°53′3″K 22°38′40″D / 58.88417°K 22.64444°D / 58.88417; 22.64444
Hiiumaa
Harita
Coğrafya
BölgeDoğu Avrupa
Koordinatlar58°53′3″K 22°38′40″D / 58.88417°K 22.64444°D / 58.88417; 22.64444
TakımadasıBatı Estonya Takımadaları
DeniziBaltık Denizi
Yüzölçümü&0000000000000989.000000989 km2
ZirveTornimägi (68 m)
Siyasi
Ülke Estonya
İlHiiu
BelediyeHiiumaa
Yerleşim yerleri
Demografi
Nüfus&İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü..İfade hatası: Beklenmedik ( operatörü.9,558 (2.019)
Nüfus yoğunluğu9,1 kişi/km2

Hiiumaa, Estonya'nın doğusunda Baltık Denizi'nde bulunan bir adadır. Ada, 989 km² yüzölçümü ile Estonya'nın en büyük adası olup Batı Estonya Takımadaları'nın bir parçasıdır. Estonya ana karasından 22 km uzaklıkta yer almakta olup Hiiu ili ile Hiiumaa belediyesine bağlıdır.

Hiiumaa, 13. yüzyılın başında Livonyalı Kılıç Kardeşleri tarafından kontrol ediliyordu. Bu süre zarfında adaya ilk olarak İsveçliler ve Almanlar yerleşti. Ada, 16. yüzyıldan önce Danimarka, ardından İsveç ve 18. yüzyıldan itibaren Rusya tarafından yönetildi. Estonya'nın 1920'de bağımsızlığını kazanmasının ardından ada Estonya'nın parçası olurken ülkenin 1940 yılında Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesinden 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği kontrolünde kaldı. 1991 yılında Estonya'nın yeniden bağımsızlığını kazanmasıyla ada yeniden Estonya'nın parçası oldu.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Hiiumaa | island, Estonia". Encyclopedia Britannica. 23 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Estonya</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Estonya ya da resmî adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da bulunan bir Baltık devletidir. Kuzeyinde Finlandiya Körfezi ve Finlandiya, güneyinde Letonya, batısında Baltık Denizi ve İsveç, doğusunda Peipus Gölü ve Rusya bulunmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Tallinn'dir. Estonya toprakları anakara ve Baltık Denizi'ndeki 2.222 adadan oluşur. Nemli karasal iklim görülür. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu bir Fin halkı olan Estonlar oluşturmaktadır. Ülkenin resmî dili, Finceden sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Baltık-Fin dili olan Estoncadır. Yapılan araştırmalara göre Estonya, Avrupa'nın; komşusu Finlandiya'dan sonra en temiz ikinci ülkesi, yaşam kalitesi en yüksek dokuzuncu ülkesi, en güvenli beşinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tartu</span> Estonyada bir şehir

Tartu, Estonya'nın en büyük ikinci kentidir. 38,8 kilometre karelik yüzölçümü olan kentin nüfusu 2020 sayımına göre 92.972'dir. Tartu ile ilgili ilk yazılı belgeler 1030'a kadar dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moldova</span> Doğu Avrupada bir ülke

Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Baltık devletleri</span>

Baltık devletleri, Baltık Denizi'ne kıyısı olan tarihi ve coğrafi birliktelikleri olan bağımsız cumhuriyetler. Önceleri sadece Estonya, Letonya ve Litvanya için kullanılan bu tabir günümüzde zaman zaman Baltık Denizi Devletleri Konseyi'ni kastetmek amacıyla da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısaca: Estonya SSC, II. Dünya Savaşı sırasında, 21 Haziran 1940'ta Sovyetler Birliği'ne katılan bir cumhuriyettir. Kısa bir süre sonra bağımsızlığını ilan eden ülke 6 Ağustos 1940'ta tekrar Sovyetler'e katılmıştır. 1941'de Almanya tarafından işgal edilen ülke 1944'te Sovyet askerleri tarafından tekrar alınmıştır. Estonya'nın bağımsızlığı döneminde Narva'nın bir parçası olan Jaanilinn, 1945'in Ocak ayında Rusya SFSC'nin Leningrad iline bağlanmış ve İvangorod isimini almış ve 1954'te kent statüsü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hiiu (il)</span>

Hiiu, Estonya'nın ada illerinden biridir. Yüzölçümü 1.023 km2'dir. Nüfusu yaklaşık 10.300 kişidir. Hiiumaa Estonya'nin ikinci en büyük adasıdır. Baltık Denizi'de Saaremaa Adası'nın kuzeyinde yer alan ada Batı Estonya Takımadaları arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Saare (il)</span>

Saare, Estonya'nın ada vilâyetlerinden biridir. Yüzölçümü 2,922 km²dir. Nüfusu 36,000'e yakındır. Merkezi Kuressaare'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Estonya bayrağı, Estonya Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî bayrak.

Estonya tarihi, bugünkü Estonya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin dağılması</span> Sovyetler Birliğinin dağılması

Sovyetler Birliği'nin dağılması, 25 Aralık 1991 tarihinde Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un istifa etmesinin ardından Sovyetler Birliği'ni teşkil eden cumhuriyetlerin bağımsızlığını kazanmalarıyla 26 Aralık 1991'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağıldığı olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya arması</span> Ulusal arma

Estonya arması Estonya devletince günümüzde kullanılan arma. Arma altın bir zırhın içine yerleştirilmiş 3 adet ince ve mavi renkteki 3 leopar ve armayı çevreleyen yine altın rengindeki meşe dallarıyla oluşturulmuştur.

1990'lar, 1 Ocak 1990 tarihinde başlayan ve 31 Aralık 1999 tarihinde biten Miladi takvimin on yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya-Türkiye ilişkileri</span>

Estonya-Türkiye ilişkileri maddesi, Estonya ile Türkiye arasındaki ilişkileri kapsamaktadır.

Orman Gerillaları, 1920 yılında Tartu Antlaşması'nın imzalanması sonrası bu antlaşmaya karşı çıkan bazı Beyaz Ordu mensupları ile antlaşma sonrası Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'e bırakılan Repola ve Porosozero şehirlerindeki Fin halkının geliştirdiği antikomünist direniş hareketi. Çatışmalar Doğu Karelya ayaklanması ve 1921-22 Sovyet-Fin çatışması kapsamında gerçekleşmiştir. Yaklaşık 2.000 kişilik Metsäsissit kuvvetleri 1921'de Sovyet yöneticilerine karşı başlattıkları isyan sırasında Doğu Karelya'nın büyük bölümünü ele geçirmeyi başarmıştır. Ele geçirilen bölgeler yeni kurulan Finlandiya ile birleştirmeyi amaçlanmışsa da, yiyecek ve cephane sıkıntısı çekmeleri ve Sovyet güçlerine göre sayıca az olmaları nedeniyle Metsäsissit birlikleri yenilerek 1922'de Finlandiya'dan çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Almanları</span>

Baltık Almanları veya Balt Almanlar günümüzde Estonya ve Letonya'nın bulunduğu Baltık Denizi'nin doğu kıyılarında yaşayan etnik Alman halk. 1939'da yeniden yerleştirilmelerinden bu yana, Baltık Almanlarının sayısı belirgin şekilde azalmıştır. Baltık Almanlarının soyundan gelen kişiler günümüzde en yoğun olarak Almanya ve Kanada'da yaşarlar. Letonya ve Estonya'da hala birkaç bin Balto-Almanın yaşadığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">SSCB yönetimi altında Baltık devletleri (1944-1991)</span>

Baltık devletleri, 1945'te II.Dünya Savaşı'nın sonundan, Sovyetleşmeden itibaren 1991'de yeniden bağımsızlığına kavuşana kadar Sovyet yönetimi altındaydı. Baltık devletleri işgal edildi. Sonrasında ilhak edilen Estonya, Letonya ve Litvanya Sovyet Sosyalist cumhuriyetlerine dönüştü. SSCB, Nazi Almanyası tarafından ilhak edilmelerinin ardından 1944'te Baltık topraklarını yeniden işgal etti. SSCB, 1991'deki Sovyet darbesinin ardından Baltık devletlerinin yaklaşık 50 yıl sonra bağımsızlıklarını yeniden kazanmasına dek bu bölgede kontrolünü sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Moldova-Rusya ilişkileri</span>

Moldova-Rusya ilişkileri, Moldova Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ikili ilişkilerdir. Kendi kendine özerklik ilan eden Dinyester Moldova Cumhuriyeti'ne Rusya'nın desteği ve bölgede önemli miktarda Rus askeri varlığı, Moldova'nın Rusya ile ilişkilerini gerdi.

<span class="mw-page-title-main">Indrek Toome</span>

Indrek Toome, Sovyet-Eston komünist siyasetçi ve iş adamı. 1988-1990 yılları arasında o dönemde Sovyet İşgali'ndeki Estonya'da başbakan olarak görev almıştır. 1991'de Estonya'nın bağımsızlığının yeniden kazanmasıyla siyaseti bırakıp emlakçılık yapmaya başlamıştır.