İçeriğe atla

Higrofit

Higrofit, nemli ve bataklık yerlerde yaşayan bitkilerin genel adı.[1] Bu bitkiler, devamlı ıslak toprak üstünde yaşar ve hızlı transprasyonla (terleme) su dengelerini sağlarlar.[2] Sulak bölge bitkileri, tropik yağmur ormanı bitkileri bu gruba giren bitkiler arasındadır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Su ürünleri temel bilimler terimleri sözlüğü" (PDF). sumae.gov.tr. s. 89. 11 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 
  2. ^ a b Toker, Cihat (2004). "Bitki morfolojisi" (PDF). kitaplar.ankara.edu.tr. s. 48. 27 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erzincan (il)</span> Türkiyenin Doğu Anadolu Bölgesinde bir il

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer alır. 2020 nüfus sayımına göre il nüfusu 234.431'dir. Bu nüfusun %81,5'i şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 11.815 km2'dir. İlde km2'ye 20 kişi düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaç</span> meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bitki

Ağaç, botanikte çoğu türünde dalları ve yaprakları destekleyen uzun bir sürgüne ya da gövdeye sahip çok yıllık bir bitkidir. Ağaç tanımı, bazı kullanımlarda sadece ikincil büyüme gösteren odunsu bitkileri, kereste olarak kullanılabilen bitkileri ya da belirli bir yüksekliğin üzerindeki bitkileri kapsayacak şekilde daha dar olabilir. Daha geniş tanımlarda ise uzun palmiyeler, eğrelti ağaçları, muz ağaçları ve bambular da birer ağaç olarak kabul edilir. Ağaçlar taksonomik bir grup değildir ancak güneş ışığı için rekabet etmek adına diğer bitkilerden daha fazla yükseğe çıkmanın bir yolu olarak birbirinden bağımsız şekilde evrimleşip gövde ve dalları olan çeşitli bitki türlerini içermektedir. Ağaçlar uzun ömürlü olma eğilimindedir ve bazıları birkaç bin yıl yaşar. Ağaçlar 370 milyon yıldır dünya üzerindeki varlığını sürdürmektedir. Dünyada yaklaşık üç trilyon olgunluğa erişmiş ağacın olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul</span> Türkiyenin ve Avrupanın en kalabalık şehri

İstanbul, Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde yer alan ve İstanbul ilinin merkezi olan şehirdir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34. sırada yer alır. Nüfuslarına göre şehirler listesinde belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Türkiye ve Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumçeltiği</span> Çorum köyü

Kumçeltiği, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale</span>

Pamukkale, Türkiye'nin Ege bölgesindeki Denizli iline bağlı doğal bir mevkidir. Şehir Kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat minerallerin teraslarını, travertenlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Susuz, Vezirköprü</span>

Susuz, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Emeğil, Pınarbaşı</span> Pınarbaşı´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Emeğil Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dallıdağ, Ergani</span>

Dallıdağ, Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çağıl, Kızıltepe</span>

Çağıl, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tekir Ambarı</span>

Tekir Ambarı ya da Tekfur Ambarı, Mersin'in Silifke ilçesinde yer alan Bizans İmparatorluğu döneminden kalma tarihî sarnıç. Silifke Kalesi'nin eteğinde yer alan, 46 metre uzunluğunda 23 metre genişliğinde, 14 metre derinliğindeki sarnıcın duvarları su sızmasını önlemek ve anıtsal bir görünüm kazandırmak amacıyla düzgün kesme taşlarla desteklenmiştir. Bir kaya kütlesi oyularak oluşturulan sarnıcın uzun duvarları 8, kısa duvarları ise 5 yuvarlak kemerli niş ile süslenmiştir. Sarnıç bu özellikleriyle Anadolu mimarisinin örneği az görülen yapılarındandır. Sarnıca iniş güneydoğu tarafındaki helezonik merdiven ile sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taç yaprak</span>

Taç yaprak, petal olarak da bilinir, değişik renkli tozlaşmaya yardımcı olan dişi ve erkek organları korumakla görevli çiçek kısmıdır. Rengi ve kokusuyla böceklerin ve kuşların ilgisini çeker. Böylelikle tozlaşmaya yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Yarışlı Gölü</span> Burdurda göl

Yarışlı gölü, Burdur'da, Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alır. Harmanlı, Yarışlı, Sazak, Kocapınar ve Düğer köyleri arasında, genişliği 16 km², derinliği 4 m olan karstik göldür. Göl içinde küçük bir ada yer alır. Göl sodyum fosfat, sodyum klorür ve sodyum sülfat açısından zengin olduğu için suları acıdır. Kümbet, Yarışlı, Kirse pınarları, Kadınca suyu, Başkuyu çayı ve yağışlarla beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Narlıkuyu Mozaik Müzesi</span> Mersinde bir müze

Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Mersin'in Silifke ilçesindeki Narlıkuyu mahallesinde yer alan küçük bir müzedir. Yaz sezonunda 08:30 ve 19:00, kış sezonundaysa 08:00 ve 17:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olan müzeye giriş ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Kserofit</span>

Kserofit is, çok az su içeren topraklarda yaşamaya uyum sağlamış kurakçıl bitkilerin genel adı. Çöl ve bozkır alanlarında yetişen bitkiler bu gruba girer. Büyük ve gelişmiş kökleri bulunur. Su kaybına karşı özel yapılar oluşturmuşlardır. Birçoğu gövdelerinde su depo dokusu geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hidrofit</span>

Hidrofit, yaşama ortamı su olan bitkilerin genel adı. Bu bitkilerin, sabit hâlde tamamen su içine gömülü olarak yaşayan veya yapraklarını suyun dışına çıkararak yaşayan türleri olduğu gibi, suyun içinde yüzerek yaşayan türleri de mevcuttur. Yüzücü bitkilerin bir kısmı yaşamları boyunca kök taşımazlar.

<span class="mw-page-title-main">Mezitli Çayı</span> Akdenize dökülen antik çay

Mezitli Deresi Toros Dağları'ndan doğup, Mersin, Mezitli şehir merkezinden Akdeniz'e dökülen akarsu. Antik adı Liparis Çayıdır.

Karareis Barajı, Türkiye'nin İzmir ilinin Karaburun ilçesinde yer alan bir barajdır. İçme ve kullanma suyu sağlama amacıyla 2014-2018 yılları arasında yapıldı. Temelden yüksekliği 50 m olan barajda 10 milyon m³ su depolanmaktadır. Barajın maliyeti yaklaşık 44 milyon liradır. Baraj ile Çeşme'ye yılda 2,84 milyon m³ su sağlanmaktadır. Baraj sahasında tespit edilen kandilkökü türü uygun bir alana taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Mersinli, Konak</span>

Mersinli, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. 2021 itibarıyla 2.307 kişilik nüfusa sahiptir. Halkapınar Aktarma Merkezi, İzmir Atatürk Stadyumu ve İzmir Halkapınar Spor Salonu mahallede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vezirağa, Konak</span>

Vezirağa, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir.