İçeriğe atla

Hierapolisli Apollinaris

Hierapolis'li Apollinaris
İman savuncusu - piskopos
KutsayanlarBatı ve Doğu Kiliseleri
Yortu8 Ocak

Hierapolis'li Apollinaris ya da Apollinaris Claudius, 2. yy'da yaşamış bir hristiyanlık iman savunucusu (Apolojet) ve piskopos. Hem katolikler hem de ortodokslar tarafından hürmet edilir, yortusu 8 Ocak'tadır.[1] Apollinarizm sapkınlığının kurucusu 4. yy'da yaşamış Laodikya'lı Apollinarus ile karıştırılmamalıdır.

Hayatı

Frigya’daki Hierapolis’te yaşayan bir piskopostu ve hristiyan kafirlere karşı yazdığı polemiklerden oluşan incelemeleri ile ünlü olmuştur. Papias'tan sonra Hierapolis'in episkoposu olarak seçilmiştir. 160-180 yılları arasında bu hizmette bulundu[2].

Eserleri

Eserlerinden sadece birkaç parça günümüze ulaşmıştır, içlerinden en uzununun paskalya tarihli olduğu düşünülmektedir. Eusebios, Sokrates Skolastikos ve Cyr’li Theodoret gibi kilise tarihçileri eserlerinden bahsetmişlerdir. Eusebios’a göre Montanistlere karşı ilk yazanlardan birisidir. Photius Apollinaris’in hem dindarlık üzerine yazılarından hem de pagan ve yahudilere yazdığı hristiyan tanıklıklarının mükemmelliğinden bahseder. Sokrates Skolastikos kendisini İrenaeus, İskenderiyeli Klement ve Patrik Antakya'lı Serapion ile birlikte alıntılar ve İsa Mesih’in dünyaya gelişinde bir insan ruhunu da edindiği fikrini savunanlar arasında sayar.

177 yılında İmparator Marcus Aurelius’a ‘XII. Yıldırım Lejyonlarını’ hatırlatmayı amaçladığı ‘Apologia'yı yazmıştır.[3] Bu lejyonun çoğunluğu hristiyanlardan oluşmaktaydı ve imparatorluğa Quaden zaferini kazandırmışlardı. Germen-Kelt kökenli bir halk olan Quadenleri, Romalı tarihçi Tacitus sayesinde bilmekteyiz.[4].

Kaynakça

  1. ^ "Butler, Alban. "St. Apollinaris, the Apologist, Bishop", Lives of the Saints, vol.1, 1866". 26 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2022. 
  2. ^ Anadolu'nun Azizleri. Hanspeter Tiefenbach. Arkeoloji ve Sanat Yayınları Tur. San. Tic. Ltd. Şti. 2012. s. 72-73. ISBN 975-605-396-205-2 |isbn= değerini kontrol edin: invalid prefix (yardım).  Birden fazla |sayfalar= ve |sayfa= kullanıldı (yardım)
  3. ^ Ferguson, Everett (1998). Encyclopedia of Early Christianity. ABD: Garland Publishing. s. 79. ISBN 0-8153-3319-6. 
  4. ^ Campbell, Thomas. "St. Apollinaris Claudius." The Catholic Encyclopedia 26 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Vol. 1. New York: Robert Appleton Company, 1907. 5 September 2017

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atinalı Aristides</span> II. yüzyılda yaşamış ilk Hristiyan apolojistlerinden

Atinalı Aristides ya da Marcianus Aristeides, Kilise Babası - 2. yüzyılda yaşamış ilk Hristiyan apolojistlerindendir. Aristides patristik felsefenin de ilk temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hipatia</span>

Hypatia Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi. Hypatia doğayı; mantık, matematik ve deney ile açıklamaya çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">I. Alexander (papa)</span>

Papa I. Alexander, Petrus'tan sonra papa seçilen beşinci kişi. Hem Katolik hem de Ortodoks Kiliseleri tarafından hürmet edilen bir azizdir. Yortu günü 3 Mayıs'tır.

<span class="mw-page-title-main">Hierapolisli Papias</span>

Papias, antik döneminde Hristiyan bir piskopos.

<span class="mw-page-title-main">Eusebios</span> IV. yüzyıl Kilise tarihçisi

Caesarealı Eusebius

<span class="mw-page-title-main">I. Athanasios (İskenderiye piskoposu)</span>

İskenderiyeli Athanasios, 4. yüzyılda yaşamış önemli ilahiyatçı, İskenderiye Piskoposu, Kilise Babası ve azizdir. Ortodoks Hristiyanlığın oluşumunda önemli katkıları olduğu için "ortodoksluğun babası" olarak da adlandırılır. Hristiyan teolojisi üzerinde önemli bir etki bırakmış ve Hristiyan doktrininin şekillenmesinde katkı sağlamıştır. Kıpti Kilisesi tarafından İskenderiye'nin 20. Papası kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulfilas</span>

Ulfilas (ya da Gotça Wulfila: küçük kurt ya da kurda ait [ayrıca Ulphilas. Orphila], Hristiyan misyoner ve Kitâb-ı Mukaddes tercümanı. Kitab'ı Mukaddes'i Got diline tercüme etmesi ile Arianizm’in Cermenler arasında yayılmasını sağlamıştır.

Konstantinopolis'li Sokrates, ayrıca Sokrates Skolastikos Geç Antik Çağ'da yaşamış bir kilise tarihçisidir, Sozomenos ve Theodoret ile çağdaştır.

<span class="mw-page-title-main">İoannis (aziz)</span> Hristiyan teolog

Şamlı İoannis veya Şamlı Yuhanna, Doğu dünyasında tanınan adıyla Yuhannâ ed-Dımaşkî, Suriyeli Hristiyan aziz, teolog, Kilise Babası ve Kilise Doktoru.

Hierapolis'li Agapius aynı zamanda Mahbūb ibn-Qūṣṭānṭīn ;, 10. yüzyıl Hristiyan Arap yazar ve tarihçidir, en çok bilinen eseri ayrıntılı Kitab al-'Unwan 'dir. Suriye'de Menbic Melkite piskoposudur.

<span class="mw-page-title-main">Antakyalı Teofilos</span>

Antakya’lı Teofilos,, II yüzyıl, Antakya Episkoposu, Yunan Apolojet ve Kilise Babası. Yortusu 13 ekimdir.

Münzevilik, yalnız ve izole yaşam tarzı olarak kabul edilen dini bir pratik biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Gregorios Thaumaturgus</span>

Gregorios Thaumaturgus (214-270) veya 'Harikalar Yaratan' gregorios, bir episkopos ve Kilise Babasıdır. Beş efsanevi hayat hikâyesi kendisine thaumaturgus unvanını kazandırmıştır. Katolikler ve Ortodokslar tarafından Kasım 17’de anılır.

<span class="mw-page-title-main">Olimposlu Methodius</span>

Olimposlu Methodius, Kilise Babası, piskopos, yazar, iman şehidi. Ortodoks Kilisesi'nde yortusu 20 Hazirandır. Katolik Kilisesi'nde ise 18 Eylül'dür.

Efes'li Apollonius (180-210) bir Kilise yazarıydı. Frigyalı Montanistler ve Efes’li hristiyanların tarihini onun yazılarından öğreniriz.

Laodikya'lı Apollinarus veya Apollinaris Laodicea ad Mare'den olan Suriye'deki bir piskopos ve yazar. Ariusçuluğa karşı duruşla tanınır. Apollinaris'in İsa'yı tanrı ve tek beden olarak benimsemedeki istekliliği, Mesih'in insan doğasındayken bir mantıklı insan ruhuna sahip olması fikrini reddetmeye yönlendirmiştir. Bu fikire Apollinarizm denir. 381 yılındaki Birinci Konstantinopolis Konsili'nde reddedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konyalı Amfilokius</span>

Konyalı Amfilokius İconium'lu bir piskopos. Hieronymus, ismini Kapadokyalı Kilise Babaları listesine dahil eder. Yortusu Katolik Kilisesi'nde 22 Kasım, Ortodoks Kilisesi'nde 23 Kasım'dır.

Thraseas, Episkopos. İmparator Marcus Aurelius döneminde yaşamış ve şehit edilmiştir. Yortusu 5 Ekim'dir.

Tarsuslu Diodorus Episkopos, hristiyan akademisyen, öğretmen ve Manastır hayatı reformcudur. “İkinci” Antakya Kateşistik Okulu’nun kurucularından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kirroslu Theodoretus</span>

Cyrrhuslu Theodoretus ihtilaflı bir Kilise Babası, episkopos, Antakya Kateşistik Okulu'na ilham veren bir teolog ve İncil yorumcusu. Geç antik dönemin Kayserili Eusebius, Sozomenos, Sokrates Skolastikos ve Evagrius Skolastikos ile birlikte ana kilise tarihçilerindendir. Süryani Kilisesi’nce aziz kabul edilir.