İçeriğe atla

Hieracium microtum

Hieracium microtum
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Cins:Hieracium
Tür: H. microtum
Alt tür: H. m. subsp. artvinense
Üçlü adlandırma
Hieracium microtum subsp. artvinense
Woronow & Zahn, Pflanzenr., IV, 280: 1069 (1922).

Artvin şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium microtum subsp. artvinense, Yuri Nikolaeviç Voronov ve Karl Hermann Zahn tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, çam ormanlarında yetişmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "TÜBİVES Hieracium artvinense". 194.27.225.161. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artvin (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.

<span class="mw-page-title-main">Artvin</span> Türkiyenin bir ilçesi ve Artvin ilinin merkezi

Artvin ; Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin, doğu ucunda yer alan ve Artvin ilinin idari merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Çoruh</span> Gürcistan ve Türkiyede nehir

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Hopaspor</span> Türk futbol takımı

Artvin Hopaspor, 1961 yılında Hopa'da kurulan bir spor kulübüdür. Renkleri mor-beyazdır.

Alyssum artvinense, Alyssum cinsine bağlı Türkiye'ye endemik çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Erzurum ve Artvin yöresinde, 700–1200 m arasındaki yüksekliklerde, kayalık, taşlı, çakıllı, kurak yamaçlarda doğal olarak yetişir. Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenir.

Türkiye'de, yaklaşık 10.000 bitki türü yetişir. Bu bitki türlerinin yaklaşık 3.000'i ise Türkiye'ye endemiktir. Bu özelliği ile Türkiye, tüm Avrupa'dakinden daha fazla endemik bitki türüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">D 950</span> 4 ayrı parça ve 11 kısımdan oluşan Artvin ile Şenyurt, Mardinde biten toplam 717 kmlik kara yolu

D.950, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

Türkiye biteyinde, Vaccinium cinsine bağlı toplam 5 takson bulunmaktadır. Bunlar 4 tür ve buna bağlı 2 varyeteden oluşur. Endemik takson sayısı 1'dir. Bu liste son halidir.

<span class="mw-page-title-main">Rize-Artvin Havalimanı</span> Türkiyede bir havalimanı

Rize-Artvin Havalimanı, Türkiye'nin Rize ve Artvin illerine hizmet veren havalimanıdır. Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra ülkenin deniz üzerine inşa edilen ikinci havalimanı olmuştur. Rize'nin Pazar ilçesi sınırları içinde inşa edilen havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 3 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Camili Biyosfer Rezervi</span> Türkiyedeki biyosfer rezervi

Camili Biyosfer Rezervi, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Camili köyü ile çevresindeki altı köyü de içine alan 27.152 hektarlık bir havzadır. Havza içerisinde 1998'de orman Bakanlığınca tabiat koruma alanı ilan edilmiş iki adet ormanlık saha, Maral Şelalesi ve iki önemli vadi mevcuttur. 29 Haziran 2005'te UNESCO tarafından İnsan ve Biyosfer Ağı'na Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi olarak dâhil edilmiştir. 2024'te sahada terapi ormanı açılmıştır.

<i>Lilium ponticum</i>

Lilium ponticum veya bilinen adıyla Hemşin zambağı, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'da görülen bir zambak türüdür.

Laz şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazicum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. İlk kez Boiss. ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize, Erzincan ve Ankara'da görülmüştür.

Cimil şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium djimilense, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, ilk kez 1875'te Boiss ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize'ye endemiktir.

Rize şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium rizense, Günter Gottschlich ve Kamil Coșkunçelebi tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından bir bitki türüdür. Rize'ye endemik olan Rize şahinotu, Ayder ve Aşağı Kavrun Yaylası'nda görülmüştür. 1700-1800 metre yükseklikte yetişmektedir.

Artvin sığırkuyruğu veya bilimsel adıylaVerbascum artvinense Wulf tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan Artvin sığırkuyruğu, Haziran ayında çiçeklenmektedir.

Artvin ölmezi veya bilimsel adıyla Helichrysum artvinense, Peter Hadland Davis ve Frances Kristina Kupicha tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, kurak kalkerli topraklarda yetişmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

<i>Sempervivum artvinense</i>

Sempervivum artvinense, damkoruğugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin ve Güney Kafkasya'ya endemik olan tür, yaklaşık 2200 metre yükseklikteki volkanik kayalarda yetişmektedir. Haziran ayında çiçeklen bitkinin bilimsel adı Artvin kentinden türemiştir.

<i>Hieracium</i> bitki cinsi

Hieracium Asteraceae familyasına bağlı bir cinstir.

Has şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazistanum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. Bu tür ilk kez 1881'de Arv.-Touv. tarafından tanımlanmıştır. Rize'ye endemiktir.

Muscari artvinense, Muscari cinsine bağlı bir bitki türüdür.