
Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çaydır. Rize'de yaz mevsimi ılık geçer. Sonbahar ve kış mevsimleri ise yağışlı geçer. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize, bölgenin en baskın karakteristik özelliklerini gösterir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleri ile bir turizm beldesidir.

Rize, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Rize ilinin merkezidir. Tarihi Pontus bölgesinin doğusunda kalan Rize, Osmanlı döneminde Lazistan Sancağı'nda yer almıştır. Günümüzde Türkiye'ye bağlıdır.

Güneyce, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür. Köy; Köprübaşı, Çarşı, Kurtuluş, Yeşiltepe ve Kızıltepe adlı beş mahalleden oluşmaktadır.

Rizekent, Erzurum ilinin Aziziye ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

Melek, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Yenidoğan, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Yenikale, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Şentepe, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

Başköy, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

Esendağ, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

Yenitepe, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

Lazistan Sancağı, Osmanlı Devleti'nde önce Trabzon Eyaletine, sonra Trabzon Vilayeti'ne bağlı idari birimlerden biridir. 1920 yılında ise bağımsız hale getirilmiştir. Sancağın idari merkezi önce Batum, 1878 yılında Batum Rusya'ya geçtikten sonra Rize kenti idi.
Laz şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazicum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. İlk kez Boiss. ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize, Erzincan ve Ankara'da görülmüştür.
Stachys rizeensis, ballıbabagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, bilimsel olarak ilk kez 1974 yılında Reba Bhattacharjee tarafından tanımlanmıştır. Yaklaşık 3200 metre yükseklikteki çağıllık alanlarda yaşayan Stachys rizeensis, Rize'ye endemiktir.

Delphinium formosum veya Gür hezaren, Delphinium cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Huet tarafından tanımlanmıştır. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize, Trabzon, Bayburt ve Erzincan'da görülmüştür. 1500 ila 2700 metre yükseklikteki çayırlık, su kenarları ve çakıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.
Allium balansae, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye özgü bir türdür. Rize, Trabzon, Erzurum ve Erzincan'da görülmüştür.
Cimil şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium djimilense, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, ilk kez 1875'te Boiss ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize'ye endemiktir.
Döknel sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea helenioides, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Tür, Boiss. ve Hausskn. ex Boiss. tarafından 1875'te tanımlanmıştır. 1400 ila 2450 metre yükseklikteki uzun otlak vejetasyonları ve subalpin çayırlarında yaşayan döknel sarıbaş, Rize, Trabzon, Bayburt ve Giresun'da görülmüştür.
Rize şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium rizense, Günter Gottschlich ve Kamil Coșkunçelebi tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından bir bitki türüdür. Rize'ye endemik olan Rize şahinotu, Ayder ve Aşağı Kavrun Yaylası'nda görülmüştür. 1700-1800 metre yükseklikte yetişmektedir.

Hieracium Asteraceae familyasına bağlı bir cinstir.