İçeriğe atla

Hidrolik geri tepme mekanizması

sğa

Hidrolik geri tepme mekanizması, geri tepme sırasında top arabası üzerindeki şok yüklerini azaltmak, mekanik enerjiyi ısıya dönüştürmek için tasarlanmış cihazlardır.[1]

Topçu parçaları, tarihsel olarak, silah arabasının geri tepmesinin geri tepmesini hafifletmek için kullanılmıştır. Geri dönüşün sadece sürtünme ile sınırlı olduğu durumda, vagonun geri dönüşü oldukça büyüktü (birkaç metre), bu da kale topçularında uzun kazamatlar ve geniş valganglar gerektiriyordu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geri dönüşüm</span> Kullanılmayan atıkları tekrar kullandırabilen yöntem

Geri dönüşüm terim olarak, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tümen</span>

Tümen, Tugaydan büyük, Kolordudan küçük olan taktik askerî birimdir. Ayrıca modern ordularda herhangi bir harekâtı kendi başına bağımsız olarak yapabilmek için gerekli tüm silahları ve hizmetleri bünyesinde barındıran en küçük askerî birliktir. Savaş şartlarına ve ülkelere göre değişmekle beraber mevcudu genelde 10,000 ile 20,000 kişiden oluşur ve bir tümgeneral komutasındadır. Çeşitli harekât şekillerine göre tümenler temelde zırhlı tümenler ve piyade tümenleri olmak üzere iki biçimde teşkilatlandırılırlar. Piyade tümenleri ise personelin ve malzemenin sevk araçlarına göre motorize ve mekanize olarak yapılandırılırlar. "Tümen" (𐱅𐰇𐰢𐰤) kelimesi, Eski Türkçede ve Orhun Yazıtları'nda "on bin" (10.000) anlamına gelmekteydi. Bir tümende de yaklaşık on bin kişi olduğu için bu kelime kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Archer</span>

Archer, 17pdr, Valentine, Mk I Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yapımında Valentine şasesi kullanılan Tank imha edici sınıfında zırhlı bir araçtı.

<span class="mw-page-title-main">152-mm top-obüs M1937 (ML-20)</span>

152-mm obüs-top model 1937 (ML-20), SSCB tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hem obüs ve hem de top olarak kullanılabilen bir silahtı. II. Dünya Savaşı boyunca kullanılan top savaşın ardından uzun süre Kızıl Ordu servisinde kaldı ve 20. yüzyılın ortaları ve sonlarına doğru birçok çatışmada kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">76-mm tümen topu M1936 (F-22)</span>

76-mm tümen topu model 1936 (F-22) SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1936 yılından itibaren kullanılan bir top türüydü. Bu top SSCB ile Japonya arasındaki Uzak Doğu cephesinde, Kış Savaşında ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılmıştır. Birçok F-22 topu Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından savaşın ilk yıllarında ganimet olarak alınmış geliştirilerek Sovyet kuvvetlerine karşı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">76-mm tümen topu M1939 (USV)</span>

76-mm tümen topu model 1939 SSCB tarafından geliştirilen II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu tarafından 1939 yılından hizmete alına ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında kullanılan bir top türüydü. Bu top yarı-çok amaçlı 76-mm tümen topu M1936 (F-22) ile gelişmiş ve meşhur ZiS-3 topları arasındaki bir geçiş silahıydı.

<span class="mw-page-title-main">122-mm obüs M1910/30</span>

122-mm obüs M1910/30 SSCB tarafından I. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 122-mm obüs M1910 model topun II. Dünya Savaşı sırasında modernize edilen 121.92 mm çapında obüs topudur. Bu silah Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında ordu servisine girmiş ve tüm savaş boyunca kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ağır silah</span>

Ağır silahlar; hafif silahlardan ve piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Geri tepmesiz tüfek</span> ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlar

Geri tepmesiz top veya geri tepmesiz tüfek terimleri ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlara verilen addır. Teknik olarak namlusu yivli olan silahlara tüfek, yivsiz model namluya sahip geri tepmesiz silahlara ise top denir. Geri tepmesiz tüfeklerde bu fark göz önünde bulundurulmaz.

<span class="mw-page-title-main">AK-107</span>

AK-107, Mihail Kalaşnikov tarafından tasarlanmıştır. Bu silah diğer Kalaşnikov'ların aksine bir tepme önleyicisine sahiptir ve atış hızı daha yüksektir. Bu tepme önleyicinin adı BARS sistemidir. Bu sistemde kovan geri giderken, bir metal parçasıda ileri giderek silahı dengeleyerek sarsılmadan otomatik atış yapabilmektedir. Bu silah da AK-74 M, AK-101 ve AK-103'ler gibi modifiye edilebilir.

AEK-971 SSCB yapımı bir tür piyade tüfeğidır. 1970'li yılların başlarında Kovrov Machinebuilding Plant bünyesinde Sergey I. Koksharov tarafından tasarlanmıştır. AEK-971 5.45x39mm M74 çapında mermi ile çalışır. Bu silahta aynen AK-74 modelinde de kullanılan 30 mermi kapasiteli şarjör kullanılır. Seriye ait diğer iki silahta—AEK-972 ve AEK-973 bu iki silah kabzalarının farklı açılarda olmasından dolayı kolaylıkla ayırt edilebilir— 5.56x45mm ve 7.62x39mm çaplarında olup AK-101 ve AKM/AK-103lere ait 30 mermilik şarjörler ile kullanılabilir. Yeni üretilen AEK-973 ayrıyeten darbeli atış(3er mermilik seri atış) yapabilmektedir. AEK-973S adı altında geliştirilen modelde ise güvenliği geliştirilen tetik mekanizması ile daha hafif dipçik kullanılmıştır. Dipçik kapalı durumda iken bile silahın omuza temasında tam oturmasını sağlayan şekil verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">10,5 cm FH 98/09</span>

10.5 cm FH 98/09 veya 10.5 cm Feldhaubitze 98/09, Alman İmparatorluğu'nunda üretilen obüs.

M-52T, ABD yapımı M52 kundağı motorlu obüslerinin Türk Silahlı Kuvvetleri için tadilat edilmiş modeli.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Geri tepme</span>

Geri tepme, bir fişek namluda patlaması sonucu merminin ve hasıl olan gazların ileriye doğru hareketinin sonucunda, Newton'un üçüncü yasasına göre tepki gücüne göre elde olunan, merminin ileriye doğru hareketini dengeleyen ve geriye doğru olan momentumdur. Momentum, küçük silahlarda ateşleyen kişinin vücudu kullanılarak yere aktarılırken, daha büyük ve yere monte edilmiş silahlarda montaj yolu ile yere aktarılır. Geri tepme gücünü durdurmak için silahı bir süreliğine ileriye doğru hareket ettirmek gerekirken, genellikle bu güç geri tepme gücünden daha küçük ve merminin namlu içindeki hareketinden daha uzun sürede olduğundan geri tepme gücü silahı geriye doğru hareket ettirir.

<span class="mw-page-title-main">Topçu sınıfı</span> Askerî bir sınıf

Topçu sınıfı, askerî bir sınıftır. Savaşta en arkada bulunan, top atarak düşman birliklerini imha etmeye çalışan yerinde duran ve topun başından ayrılmayan askerlere denir.

<span class="mw-page-title-main">Seri ateşli top</span>

Seri ateşli top veya hızlı ateşli top, birçok özelliği bir arada barındırarak hızlı biçimde birçok mermiyi ateşleyebilen bir top veya obüs türüdür. Seri ateşli toplar 1880 ve 1890'larda dünya çapında yaygınlaştı ve hem kara hem de deniz savaşları üzerinde belirgin bir etkiye sebep oldu.

Soltam Systems, İsrail merkezli bir savunma şirketidir. Şirket, 1950 yılında Shlomo Zabludowicz tarafından kurulmuş olup 2010 yılından bu yana Elbit Systems'ın bir parçasıdır. Ağırlıklı olarak gelişmiş topçu sistemleri, havan, mühimmat ve çevre ekipmanı geliştirmekte ve üretmektedir ve 60'tan fazla ülkede silahlı ve özel kuvvetlere hizmet vermektedir. Şirketin merkezi Yokneam'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Silistre Kuşatması (1854)</span>

Silistre Kuşatması Kırım Savaşı'nda Rus Ordusu'nun Tuna'yı geçerek Silistre'yi kuşatmasıyla başlayan, ön çatışmalar dışında 41 gün boyunca devam eden kuşatma sonucunda Rus Ordusu'nun geri çekilmesiyle sonuçlanan kuşatmadır. Huruç hareketi ile Rus Ordusu'nun geri çekilmesini sağlayan Serdar-ı Ekrem Müşir Ömer Lütfi Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu, taarruza geçerek Bükreş ve İbriş şehirlerine girdi.