İçeriğe atla

Hidrofıstık

Hidrofıstık, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından Formula-G için tasarlanan güneş enerjili otomobil. Alternatif enerji kaynaklarının kullanımını arttırıcı Ar-Ge faaliyetleri bünyesinde geliştirilmiştir. Yazılım, tasarım ve elektronik açıdan tamamen öğrencilerin ürünüdür.

TÜBİTAK'ın 2007 yılından bu yana düzenlediği Alternatif Enerjili Araç Yarışları ya da Formula G'de çeşitli başarıları bulunmaktadır. 2007 yılındaki yarışta Hidrofıstık TÜBİTAK-ANOK 3.lük kupasını kazanmıştır. 2012 yılında düzenlenen yarışta da Türkiye ikincisi olmuştur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Formula-G ilk kez 30 Ağustos 2005 tarihinde 5.3 kilometre uzunluğundaki İstanbul Park pistinde yapılmış güneş arabaları yarışmasıdır. Pist 5.3 kilometre olmasına rağmen yarış için 4 kilometrelik kısım kullanılmıştır. 2007 yılındaki 3. yarış Ankara'da, 2008'deki 4. yarış ise İzmir'de gerçekleştirilmiştir. 2012 yılından itibaren yarışlar Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde yapılmaktadır.

<i>Bilim ve Teknik</i> Aylık olarak yayımlanan ve Dünyadaki bilimsel gelişmeleri anlatan bilim dergisi.

Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş arabası</span>

Güneş arabası, kara taşımacılığı için kullanılan güneş enerjili araçtır. Güneş arabaları genellikle yalnızca güneş enerjisiyle çalışır ancak bazı modeller bu gücü batarya kullanarak tamamlar veya bataryaları doldurmak için güneş panellerini kullanır veya esasen batarya enerjisini kullanan otomobil için yardımcı sistemleri çalıştırır. Yüksek kapasiteli güneş modülleri ile 10 m2 yüzeyden 2.25 kW'lık güç sağlanabilir. Modüllerin verimine ve alanına bağlı olan güç, farklı tipte modüllerde değişiklik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">ARIBA</span>

ARIBA, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Güneş Arabası Ekibinin üretiği güneş enerjili elektrikli yarış araçlarının genel adıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin logosu olan "Arı" ile "Araba" kelimeleri birleştirilerek türetilmiştir. Ekip, 2004 yılında İTÜ Güneş Arabası Ekibi adı altında kurulmuştur. Üyelerini İTÜ mühendislik bölümlerinin lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Proje genel itibarı ile elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, işletme mühendisliği, kontrol mühendisliği, elektronik mühendisliği, telekomünikasyon mühendisliği, uzay mühendisliği ve uçak mühendisliği bölümlerinin araştırma konusuna girmektedir.

Formula 1 motor sporlarının dünya yönetim organizasyonu olan Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) tarafından tanımlanan en yüksek açık tekerlekli otomobil yarışıdır. İsmindeki "formül" kelimesi, katılımcıların ve araçların uyması gereken kurallara atıfta bulunur. Her yıl Formula 1 Şampiyonası sezonu düzenlenmektedir. Grand Prix olarak bilinen ve genellikle motor sporları yarışları için yapılmış pistler veya sokak pistleri denilen pistlerde yapılan bir dizi yarıştan oluşur. Her yarışın başlangıç sıralaması, sürücülerin yarıştan önceki bir zamanda (genellikle bir gün önce) kendilerine verilen süre içinde birbirlerinden bağımsız olarak attıkları tek tur zamanına göre belirlenir. Sürücülere yarışı bitirme sıralamalarına göre puanlar verilir (güncel olarak: sprint yarışlarda ilk 8 pilot, ana yarışlarda ilk 10 pilot). Sezon sonunda yarışlarda en çok puanı toplayan sürücü Dünya Sürücüler Şampiyonu olarak ödüllendirilir.

SAGUAR X5, Sakarya Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan ve üretilen 2. Güneş arabası dır.

Bekir Sami Daçe, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli araç</span> bir ya da daha fazla elektrik motoru tarafından itilen araç

Elektrikli araç veya elektronik taşıt tahrik için bir veya daha fazla elektrik motoru kullanan bir araçtır. Araç dışı kaynaklardan elektrikle bir toplayıcı sistemle çalıştırılabilir veya bir pille bağımsız olarak çalıştırılabilir. Bazen güneş panelleri tarafından yakıt hücreleri veya bir jeneratör kullanılarak yakıtın elektriğe dönüştürülmesiyle de olabilir. EV'ler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, karayolu ve demiryolu araçları, yüzey ve su altı araçları, elektrikli uçaklar ve elektrikli uzay araçları yer alır. Otonom sürüş, bağlantılı araçlar ve paylaşımlı mobilite gibi gelişmekte olan diğer otomotiv teknolojileriyle birlikte karayolu araçları için Connected, Autonomous, Shared ve Electric (CASE) Mobility adlı geleceğin mobilite vizyonunu oluşturur.

Hidroket, Ankara Üniversitesi Hidromobil takımı. Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Hidroket, 2006 yılında bilimsel araştırma projeleri kapsamında Ankara Üniversitesi'ni temsil etmek amacıyla kurulmuştur.

Yeni Söz, Türkiye'de 7 Nisan 2015 Salı tarihinde yayımlanmaya başlayan günlük gazete. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Kemal Özer'dir. 2011'de yayın hayatına ara veren Dünyaya Yeni Söz gazetesi ile hiçbir ilişkisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Érik Comas</span> Fransız araba yarışçısı (d. 1963)

Érik Comas eski Fransız Formula 1, Formula 3000, Formula Rippon, Super GT yarışçısıdır. Romans-sur-Isère, Drôme kentinde dünyaya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İTÜ Güneş Arabası Ekibi</span>

2004 yılında İTÜ Elektrik Mühendisliği bölümü öğrencileri tarafından kurulan İTÜ Güneş Arabası Ekibi, üniversite–sanayi–öğrenci üçgenini güçlendirmeyi, bu süreçte de alternatif enerji kaynaklarının önemini vurgulayarak güneş enerjisine dikkat çekmeyi kendine hedef edinmiştir. İTÜ-GAE, Türkiye’de ilk defa düzenlenmiş güneş arabaları yarışı olan TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı 2005 için çalışmalara başlamış ve ilk aracı olan ARIBA I’i üretmiştir. Bunu takip eden yıllarda sırası ile 2006 yılında ARIBA II, 2007 yılında ARIBA III, 2009 yılında ARIBA IV ve 2011 yılında ARIBA V adlı araçları tasarlayarak üretmiştir.

SOCRAT 2009 yılında, her yıl Tübitak tarafından düzenlenen Formula-G yarışlarında, İstanbul Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü temsil etmek amacıyla kurulan ekibin adıdır. SOCRAT'ın açılımı Solar Car Racing Team'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sanko Holding</span>

Sanko Holding, Gaziantep merkezli Türk holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Sanko Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Sanko Üniversitesi, 2013 yılında Gaziantep'te eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, Tıp ve Sağlık Bilimleri fakülteleri bünyesinde eğitim sunan Türkiye'deki ilk tematik üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fenerbahçe Üniversitesi (FBÜ), Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilgili vakfınca kurulan İstanbul'daki bir vakıf üniversitesi.

İl yolları, köy yolları, devlet yolları ve uluslararası yollar dışında kalan yollardır. Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Ferrari SF90</span> Formula 1 yarış aracı

Ferrari SF90, Scuderia Ferrari tarafından 2019 Formula 1 sezonu için hazırlanmış Formula 1 aracıydı. Araç Sebastian Vettel ve Charles Leclerc tarafından sürülmüştür. Araç ilk yarışına 2019 Avustralya Grand Prix'inde çıktı. Ferrari SF90'ı bir Formula 1 aracı olarak dizayn etti ve üretti. Araç, 4 kez Formula 1 Dünya Sürücüler Şampiyonu olan Sebastian Vettel ve Scuderia Ferrari'ye yeni geçiş yapmış olan Charles Leclerc tarafından sürüldü. Araç SF90 ismini markanın 90. yılını kutlamak için kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Ferrari SF1000</span> Formula 1 aracı

Ferrari SF1000, Scuderia Ferrari tarafından 2020 Formula 1 sezonu'nda yarışması için tasarlanmış Formula 1 aracıdır. Şasi Mattia Binotto, Enrico Cardile, Fabio Montecchi ve David Sanchez tarafından tasarlanmıştır. Aracın güç aktarım dizaynını Enrico Gualtieri yapmıştır. Araç, Sebastian Vettel ve Charles Leclerc tarafından sürülecek. Araç ilk yarışına 2020 Avustralya Grand Prix'inde çıkacaktı fakat COVID-19 virüsü yüzünden yarış iptal edildi ve hemen ardından başka yarışların da iptal edilmesiyle yeni bir sezon planlandı.Böylece araç 2020 Avusturya Grand Prix'le ilk yarışına çıktı. Ayrıca İtalya'daki 2020 Toskana Grand Prix'i Ferrari'nin Formula 1'deki 1000.yarışı olduğu için özel tasarımla yarıştı.

<span class="mw-page-title-main">Solaris Güneş Arabaları Ekibi</span>

Solaris Güneş Arabaları Ekibi 2003 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi çatısı altında; akademisyenleri, genç yatırımcıları ve lisans düzeyinden doktora öğrencilerine kadar birçok kişiyi barındıran bir öğrenci ekibi olarak kuruldu.