İçeriğe atla

Hide

Hide, bir haneyi geçindirmeye yeterli arazi miktarını temsil etmeyi amaçlayan bir İngiliz arazi ölçü birimiydi. Geleneksel olarak 120 akre (49 ha) olarak alınıyordu ancak aslında gıda-kira (Eski İngilizcefeorm) yükümlülükleri, köprülerin ve tahkimatların bakım ve onarımı, ordu için insan gücü (Eski İngilizcefyrd) ve en nihayetinde toprak vergisi (Eski İngilizcegeld) de dahil bir değer ve vergi değerlendirmesi ölçüsüydü. Hide'ın hesaplama yöntemi artık muğlaktır zira aynı hide'a sahip farklı mülkler, aynı kontlukta bile dikkate değer ölçüde değişebilir. İngiltere'nin Normanlar tarafından fethinin ardından, hide'lık değerlendirmeleri 1086 tarihli Domesday Kitabı'nda kaydedildi ve genellikle yılda 1 sterlin gelir üreten toprakların 1 hide olarak değerlendirilmesi eğilimi vardı. Norman kralları, bu birimi 12. yüzyılın sonuna kadar vergi değerlendirmeleri için kullanmaya devam ettiler.

Hide, 4 yardland veya virgate'e bölünmüştür. Bu nedenle hide, toprak büyüklüğü bakımından Danelaw'da kullanılan bir birim olan carucate[1] ile eşdeğerdi.

Kaynakça

Özel

  1. ^ Russ Rowlett. "Hide". How Many? A Dictionary of Units of Measurement. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2017. 

Genel

  • Bailey, Keith, The Hidation of Buckinghamshire, in Records of Buckinghamshire, Vol.32, 1990 (pp. 1–22)
  • Brandon, Peter, (Ed.) (1978). The South Saxons. Chichester: Phillimore. ISBN 0-85033-240-0. 
  • Charles-Edwards, T. M., Kinship, Status and the Origins of the Hide in Past & Present, Vol. 36 1972 (pp. 3–33)
  • Darby, Henry C., Domesday England, Cambridge University Press, 1977
  • Darby, Henry C.; The Domesday Geography of Eastern England, Cambridge university Pree, 1971
  • Delbrück, Hans, trans. Walter Renfroe Jr. History of the Art of War, Volume III: Medieval Warfare (Lincoln, NE: University of Nebraska Press, 1982)
  • Faith, Rosamund J., The English Peasantry and the Growth of Lordship, London. 1997
  • Faith, Rosamund J., Hide, article in The Blackwell Encyclopaedia of Anglo-Saxon England, ed: Michael Lapidge et al., London. 2001
  • Finn, R. Welldon (1963). An Introduction to Domesday Book. Longman. 
  • Green, J. A.: The Last Century of Danegeld in The English Historical Review Vol.96, no.379 (April 1981) pp. 241–258
  • Harvey, Sally P. J,: "Domesday Book and Anglo-Norman Governance" in Transactions of the Royal Historical Society 5th series, Vol. 25 (1975) pp. 175–193
  • Harvey, Sally P. J,: "Taxation and the Economy" in Domesday Studies edited by J. C. Holt. Woodbridge. 1987
  • Hollister, C. Warren (1962). Anglo-Saxon Military Institutions on the Eve of the Norman Conquest. Oxford: Clarendon Press. 
  • Lennard, Reginald: "The origin of the Fiscal Carucate" in The Economic History Review Vol. 14, No. 1 (1944) pp. 51–63
  • Lipson, E.,The Economic History of England, Volume 1, (12th edition; London, 1959)
  • Maitland, Frederic William (1897). Domesday Book and Beyond. Three essays in the early history of England. Cambridge: Cambridge University Press. Erişim tarihi: 4 Mart 2014. 
  • Powicke, Michael (1962). Military Obligation in Medieval England. Oxford: Oxford University Press. .
  • Stenton, Frank M., Anglo-Saxon England (3rd ed.), Oxford University Press, 1971

Konuyla ilgili yayınlar

  • Bridbury, A. R. (1990) "Domesday Book: a Re-interpretation", in: English Historical Review, Vol. 105, No. 415. [Apr. 1990], pp. 284–309
  • Darby, Henry C. & Campbell, Eila M. J. (1961) The Domesday Geography of South Eastern England
  • Darby, Henry C. & Maxwell, I. S. (1962) The Domesday Geography of Northern England
  • Darby, Henry C. & Finn, R. Welldon (1967) The Domesday Geography of South West England
  • Darby, Henry C. (1971) The Domesday Geography of Eastern England, 3rd ed.
  • Darby, Henry C. & Terrett, I. B. (1971) The Domesday Geography of Midland England, 2nd ed.
  • Hamshere, J. D. (1987) "Regressing Domesday Book: Tax Assessments of Domesday England, in: The Economic History Review, New series, Vol. 40, No. 2. [May 1987], pp. 247–251
  •  Holland, Arthur W. (1911). "Hide". Encyclopædia Britannica. 13 (11. bas.). ss. 450–451. 
  • Leaver, R. A. (1988) "Five Hides in Ten Counties: a Contribution to the Domesday Regression Debate", in: The Economic History Review, New series, Vol. 41, No. 4, [Nov. 1988], pp. 525–542
  • McDonald, John & Snooks, Graeme D. (1985) "Were the Tax Assessments of Domesday England Artificial?: the Case of Essex", in: The Economic History Review, New series, Vol. 38, No. 3, [Aug. 1985], pp. 352–372
  • Snooks, Graeme D. and McDonald, John. Domesday Economy: a New Approach to Anglo-Norman History. Oxford: Clarendon Press, 1986 0-19-828524-8

İlgili Araştırma Makaleleri

Genel denge teorisi teorik ekonominin bir dalı. Birkaç veya birçok piyasalar ile ekonomideki arz, talep ve fiyat davranışlarını bir bütün içinde açıklamaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Húskarl</span> Savaşçı köle,Savaşlarda kullanılan Gladyatör gibi düşünülebilir

Húskarl sadece savaşmak için edinilen köle, özellikle İskandinavya’da kralın veya yerel yöneticilerin özel muhafızı anlamında kullanılır. Bu kurum İngiltere’nin 11. yüzyılda Vikingler tarafından istilasının ardından Anglosaksonlar arasında da yerleşmiştir. İngiltere’de húskarlın hem askeri hem de idari sorumlulukları olurdu. Hastings Muharebesi sırasında İngiltere kralı Harold Godwinson için savaştıkları bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Harold</span> İngiltere Kralı

Tavşanayak Harold ya da I. Harold, 1035 ile 1040 yılları arası İngiltere Kralı. "Tavşanayak" lakabı hızına ve av yeteneklerini vurgular. İngiltere, Danimarka ve Norveç Kralı Büyük Knud'un ilk karısından doğan en küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Æthelstan</span> Athelstan

Æthelstan ya da Athelstan, 924 ile 927 yılları arasında Anglo-Saksonların Kralı ve 927 ile 939 yılları arasında İngilizlerin Kralı. Kral Yaşlı Edward ve ilk karısı Ecgwynn'ın oğludur. Modern tarihçiler onu İngiltere'nin ilk kralı ve en büyük Anglo-Sakson krallardan biri olarak belirtirler. Hiçbir zaman evlenmemiştir ve yerine baba olan bir kardeşi I. Edmund geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Edward (Wessex kralı)</span> Yaşlı Edward

Yaşlı Edward, 899 yılında babası Büyük Alfred'in ölümüyle kral olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Michael Rostovtzeff</span> Rus tarihçi (1870 – 1952)

Mikhail Ivanovich Rostovtzeff, 19. ve 20. yüzyıllar arasında, antik Roma ve Yunan tarihi üzerine yaptığı önemli çalışmaları ve eserleri ile tanınmış Rus-Amerikalı tarih bilimciydi. Rus Bilimler Akademisinin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika-Türkiye ilişkileri</span> Jamaika ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler

Jamaika-Türkiye ilişkileri, Jamaika ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasında büyükelçilik yoktur ancak Türkiye'nin Havana Büyükelçiliği Jamaika'ya akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini-Türkiye ilişkileri</span>

Esvatini-Türkiye ilişkileri, Esvatini ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Güney Afrika'daki Pretoria Büyükelçisi Esvatini'ye akredite edilmiştir. Esvatini'nin Brüksel Büyükelçiliği de Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Laos-Türkiye ilişkileri</span>

Laos-Türkiye ilişkileri Laos ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Diplomatik ilişkiler ilk olarak 1947'de kuruldu, ardından 1958'de büyükelçilik rütbesine yükseldi. 27 Aralık 2017 tarihinde Türkiye Laos'un başkenti Vientiane'de yerleşik bir büyükelçilik kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Nijerya-Türkiye ilişkileri</span>

Yasal düzeyde diplomatik ilişkiler 1958 yılında kuruldu ve daha sonra 1960'ta büyükelçi rütbesine yükseldi. Türkiye, 1962'de Nijerya'nın başkenti Lagos'ta bir büyükelçilik açtı. Türkiye Büyükelçiliği, Nijerya'nın Abuja'yı yeni başkent ilan etmesinden sonra 2001 yılında Abuja'ya taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka-Türkiye ilişkileri</span>

Sri Lanka-Türkiye ilişkileri, Sri Lanka ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2013'ten beri Kolombo'da, Sri Lanka'nın ise 2012 yılından beri Ankara'da Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<i>Domesday Kitabı</i>

Domesday Kitabı, 1085'te Fatih William'ın fethettiği İngiltere Krallığı'nın envanterini çıkaran ve 1086'da tamamlanan kitap. Aslen "Winchester Kitabı" olarak adlandırılan kitabın yerli İngilizlerde uyandırdığı ürperti yüzünden "Kıyamet Günü Kitabı" olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Rufus</span>

Alan Rufus ya da alternatif olarak Alanus Rufus (Latince), Alan ar Rouz (Bretonca), Alain le Roux (Fransızca) veya Kızıl Alan, Richmond'un I. Lordu, İngiltere'nin Norman Fethi sırasında bir Breton soylusu, hısmı ve Fatih William'ın arkadaşıydı. Eozen Penteur'nün Orguen Kernev'den ikinci oğluydu. Fatih William, yaklaşık 1071 yılında Alan Rufus'a daha sonraları Richmond Onuru olarak adlandırılan önemli bir İngiliz derebeyliği verdi.

<span class="mw-page-title-main">II. Eustace</span>

II. Eustace,, Eustace aux Grenons olarak da bilinir, 1049'dan 1087'ye kadar Boulogne Kontu idi. Hastings Muharebesi'nde Normanlar tarafında savaştı ve daha sonra kendisine İngiltere'de bir onur meydana getiren büyük araziler bağışlandı. Fatih William'ın birkaç tarihî olarak kanıtlanmış yoldaşından biridir. Eustace'ın Bayeux İşlemesi'nin koruyucusu olduğu öne sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Witan</span>

Witan, yedinci yüzyıldan 11. yüzyıla kadar Anglo-Sakson İngiltere'de kralın konseyiydi. Hem dini hem de seküler önde gelen kodamanlardan oluşuyordu ve konsey toplantılarına bazen Witenagemot deniyordu. Birincil işlevi, kanunların ilanı, yargı kararları, arazi devrine ilişkin sözleşmelerin onaylanması, anlaşmazlıkların çözümü, başpiskopos ve piskoposların seçimi gibi ulusal öneme sahip diğer konularda krala tavsiyelerde bulunmaktı. Witan ayrıca yeni bir kralın atamasını yapmak ve onaylamak zorundaydı. Üyeleri ealdormanler, thegnler ve kıdemli din adamları da dahil olmak üzere en önemli soylulardan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ealdred (York başpiskoposu)</span>

Ealdred, erken Orta Çağ İngilteresi'nde Tavistock Başrahibi, Worcester Piskoposu ve York Başpiskoposu'ydu. Dönemin bir dizi başka din adamıyla akrabaydı. Winchester'daki manastırda keşiş olduktan sonra, yaklaşık olarak 1027 yılında Tavistock Manastırı Başrahibi olarak atandı. 1046'da Worcester Piskoposluğu'na seçildi. Ealdred, piskoposluk görevlerinin yanı sıra, İngiltere Kralı Günah Çıkartıcı Edward'a bir diplomat ve askeri lider olarak hizmet etti. Kralın ardında bir veliaht bırakmadan ölmesinin ardından veraseti güvence altına almak için kralın akrabalarından biri olan Sürgün Edward'ı Macaristan'dan İngiltere'ye geri getirmek için çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Stigand</span>

Stigand, Norman Fethi öncesinde İngiltere'de Canterbury Başpiskoposu olan Anglo-Sakson bir din adamıydı. Doğum tarihi bilinmemekle beraber 1020 yılına gelindiğinde kraliyet papazı ve danışmanı olarak görev yapıyordu. 1043'te Elmham Piskoposu seçildi ve daha sonra Winchester Piskoposu ve Canterbury Başpiskoposu oldu. Stigand, birkaç Anglo-Sakson ve Norman kraliyet hanedanı üyesi olan İngiltere hükümdarının danışmanıydı ve birbiri ardına altı krala hizmet etti. Winchester ve Canterbury'nin piskoposluğunu aynı anda elinde tutma konusundaki çoğulculuğu, kısaca aynı anda iki makamı birden elinde tutması nedeniyle birkaç papa tarafından aforoz edildi. En nihayetinde 1070 yılında tahttan indirildi ve mülklerine ve kişisel servetine Fatih William tarafından el konuldu. Stigand, Winchester'da hapsedildi ve burada öldü.

Carmen de Hastingae Proelio, Latince Eylül 1066'dan Aralık 1066'ya kadar İngiltere'nin Normanlar tarafından istilasının en eski tarihi olan Carmen Widonis'in 20. yüzyıldan kalma bir adıdır. Eser, bir Ponthieu soylusu, manastır eğitimi almış bir piskopos ve Fransız sarayına yakın bir yönetici ve en nihayetinde Fatih William'ın kraliçesi Flandreli Matilda'nın papazı olarak görev yapmış Amiens Piskoposu Guy'a atfedilir. Amiens Piskoposu Guy, 1064'te İngiltere kralı olmuş Harold Godwinson'ı Hastings Muharebesi'nde mağlup eden Normandiya Dükü William'ın Bayeux İşlemesi'nde belirgin bir şekilde vasalı olduğu gözüken Ponthieu Kontu Guy'ın amcasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hereward</span>

Uyanık Hereward bir Anglo-Sakson soylusu ve İngiltere'nin Normanlar tarafından fethine karşı yerel direnişin lideriydi. Norman hükümdarlara karşı isyanı yönetirken üssü Doğu İngiltere'deki Ely Adası idi. Efsaneye göre, günümüzde Cambridgeshire, Lincolnshire ve Norfolk'un modern kontluklarının bazı kısımlarını kapsayan Fens'te dolaştı ve Fatih William'a karşı ünlü bir muhalefete yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Cerdic</span> 519dan 534e kadar ilk Wessex kralı

Cerdic, Anglosakson Kroniği'nde Britanya'daki Anglosakson yerleşiminin lideri, Wessex'in kurucusu ve ilk kralıdır. 519'dan 534'e kadar hüküm sürmüştür. Wessex'in sonraki krallarının her birinin Anglosakson kroniği tarafından Cerdic'in soyundan geldiği iddia edildi. Kökeni, etnik kökeni ve hatta varlığı bile tartışılıyor. Bununla birlikte, daha sonraki Batı Sakson kralları tarafından Wessex'in kurucusu olduğu iddia edilse de, çağdaşları tarafından bir halk veya kabile olan Gewissae'nin kralı olarak biliniyordu. Gewissae'nin kralı olup kendisine 'Batı Saksonların Kralı' diyen ilk kişi, 686 tarihli bir tüzüğe göre Cædwalla idi