İçeriğe atla

Hicabi Dursun

Hicabi Dursun
Türkiye Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı
Görev süresi
2 Temmuz 2018 - 16 Temmuz 2020
Yerine geldiğiNuri Necipoğlu
Yerine gelenBurhan Üstün
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Üyesi
Görev süresi
11 Ekim 2010 - 11 Ekim 2022
Yerine gelenMuhterem İnce
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Ekim 1965 (58 yaşında)
Bayburt, Türkiye
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Mesleği Bürokrat, Hukukçu

Hicabi Dursun (d. 20 Ekim 1965, Bayburt), Türk bürokrat ve hukukçu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski üyesi.

1988 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 1991 yılında Sayıştay'da göreve başladı.[1] 25 Haziran 2009'da Sayıştay üyesi oldu.[2]

6 Ekim 2010 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yapılan oylama sonucunda üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.[3] Dursun'un üyelik için gerekli olan 45 yaşını doldurmadığını öne süren CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, yapılan seçimin iptali için İdare Mahkemesi'ne başvurdu. CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in seçimin iptal edilmesi yönündeki talebi ise yaş şartının "sadece öğretim üyeleri, serbest avukatlar, üst kademe yöneticileri ve birinci sınıf hakim ve savcıları için öngörüldüğü" gerekçesiyle Meclis Başkanlığı tarafından reddedildi.[4] Sayıştay üyelerinin yüksek yargı organı üyeleri sayılmadığını vurgulayan Genç, Meclis Başkanlığına yeniden başvuru yaptı ve başvurusunun Başkanlık Divanı'nda karara bağlanmasını istedi.[4]

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 25 Şubat 2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar hakkında verilen tutuklamanın Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermiş, Hicabi Dursun ise bu karara muhalif kalan üç üyeden biri olmuştur.[5]

11 Haziran 2018 tarihinde, Nuri Necipoğlu'nun yaş haddinden emekli olacağı 2 Temmuz 2018'den geçerli olmak üzere Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı seçildi.[6] 16 Temmuz 2020 tarihinde başkanlık görevinden istifa etti.[7]

Evli ve iki çocuk babasıdır.[8] 11 Ekim 2022 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliği sona eren Hicabi Dursun, halen Sayıştay 7. Daire üyesidir.[9]

Kaynakça

  1. ^ AYM Üyeliğine Hicabi Dursun Geldi 9 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Stratejik Boyut, 6 Ekim 2010. 24 Ekim 2010 tarihinde erişildi.
  2. ^ Sayıştayda Boş Bulunan Altı Üyelik İçin Yapılan Seçime Dair Karar 29 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Resmî Gazete, Sayı 27270, 26 Haziran 2009. 25 Ekim 2010 tarihinde erişildi.
  3. ^ Anayasa Mahkemesine Üye Seçimine İlişkin Karar 12 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Resmî Gazete, Sayı 27724, 9 Ekim 2010. 25 Ekim 2010 tarihinde erişildi.
  4. ^ a b Genç'in, Hicabi Dursun itirazı reddedildi 18 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., HaberTürk, 15 Ekim 2010. 24 Ekim 2010 tarihinde erişildi.
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2016. 
  6. ^ Hamdi Çelikbaş (12 Haziran 2018). "Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına Hicabi Dursun seçildi". 4 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2018. 
  7. ^ Yasemin Güneri (16 Temmuz 2020). "Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Hicabi Dursun istifa etti". 17 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2020. 
  8. ^ AYM'nin ilk üyesi, Bayburtlu Hicabi Dursun 16 Ekim 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bayburt Postası, 7 Ekim 2010. 24 Ekim 2010 tarihinde erişildi.
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
Mahkeme görevi
Önce gelen:
Nuri Necipoğlu
Türkiye Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı
2 Temmuz 2018 - 16 Temmuz 2020
Sonra gelen:
Burhan Üstün

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Haşim Kılıç</span> 17. T.C. Anayasa Mahkemesi Başkanı

Haşim Kılıç, 2007 - 2015 yılları arası Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yapmış olan Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Seçim Kurulu (Türkiye)</span> Türkiyede seçim işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyelerden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetimi ile denetimini sağlayan ve seçimlerin yargısal denetimini sağlayan bir karma idari ve yargı merciidir. 1950 yılında kurulun oluşturulması ile seçimler üzerinde yargı denetimi esas alındı. Milletvekili tutanaklarının iptali yetkisi meclise verildi. 1954'te yapılan değişikliklerle bu yetki YSK'ye verildi ve kurulun teşekkülü belirlendi. Kurulun başkanının Yargıtay Başkanı olacağı, üyelerin de Yargıtay ve Danıştay üyelerinden seçileceği, kurulun vereceği kararların kesin nitelikte olduğu hükme bağlandı. 1957 yılında yapılan değişiklikle, partilerin seçimlere ittifak yaparak girmeleri engellendi.

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Tüzemen</span>

Ekrem Tüzemen, Türk siyasetçi.

Bedii Süheyl Batum, Türk hukuk profesörü ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi'nden TBMM 24. Dönem Eskişehir milletvekili'dir.

Zafer Kantarcıoğlu, Türk hukukçu.

İbrahim Hilmi Senil,, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşmazlık Mahkemesi</span> Türkiyedeki yargı yolu uyuşmazlıklarını çözmekle görevli yüksek mahkeme

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

Recep Kömürcü, eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Celal Mümtaz Akıncı</span> Türk hukukçu

Celal Mümtaz Akıncı, Türk hukukçu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski üyesidir.

Alparslan Altan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski başkanvekili ve eski üyesidir.

Serdar Özgüldür, Türk asker ve hukukçu. Eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı. Eski Anayasa Mahkemesi üyesi.

Rıdvan Güleç Anayasa Mahkemesi üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı

Dr. Ahmet Recai Seçkin Eski Yargıtay Birinci Başkanı ve Eski Anayasa Mahkemesi üyesi.

Burhan Üstün, Türk hukukçu. Eski Uyuşmazlık Mahkemesi başkanı ve eski Anayasa Mahkemesi başkanvekili ve üyesidir.

İrfan Fidan Türk hukukçu ve Anayasa Mahkemesi üyesi. Eski Yargıtay üyesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve Vekili.

Muammer Topal, Türk hukukçu, Eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi ve eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı.