İçeriğe atla

HiTNeT

HiTNet, Türkiye'nin ilk İnternet mesaj ağıdır. Açılımı "Hi! Türkiye Network". Önceleri 1993 yılında Türkiye'de FidoNet tarzı mesajlaşma ağı olarak yaygınlaşmıştır. Daha sonra İnternet'in yayılmasıyla popülerliğini yitirmiş ve tamamen e-posta listelerine geçilmiştir.

HiTNet, amatör, ücretsiz bir mesaj ağı, bir "e-posta listeleri topluluğu"dur. HiTNet, fido ve usenet benzeri, türünün başka örneği olmayan kapalı bir mailing-listtir. Aslında eskiden tamamen fido tabanli olan HiTNet bu teknolojinin eskimesi, insanların internete olan ilgisi ve BBS ahalisinin internete göçmesinden dolayı kullanıcılarını tek tek kaybetmiş ve işlemez hale gelmiştir. Bu yüzden önce basit bir mailing list seklinde internet üstünde faaliyete başlamış daha sonra da birtakım evrimler geçirerek bu hale gelmiştir. En başta gönüllülerin çabasıyla ortaya çıkan HiTNet hala da gönüllülerin çabasıyla gelişip şekil değiştirmektedir. HitNet her ne kadar varlığını sürdürmese de geçmişte oluşum içerisinde yer almış olan kullanıcılar çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde HitNet adıyla sayfalar açmaktadır.

HitNet aynı zamanda amatör BBS'lerin yaygınlaşmaya başladığı dönemin sembollerinden biridir. Bu BBS'ler Istanbul, İzmir, Ankara gibi kentler başta olmak üzere Türkiye'nin büyük kentlerinde ortaya çıkmıştı. Oldukça dar olanaklara sahip olan bu BBS'lere çoğu zaman tek bir kullanıcı, modem aracılığıyla bugüne kıyasla oldukça düşük hızlarda bağlanabiliyordu. Daha fazla kullanıcının bağlanabilmesi için daha fazla telefon hattı gerektiğinden, kurumsal BBS'ler dışında kalanlar bu sistemleri bir posta kutusu gibi kullanıyor yazılan mesajlar mevcut kullanıcı hattan ayrılıp yeni kullanıcılar geldikçe onlarla paylaşılıyordu. HitNet üye BBS'lerin belli periyotlarla otomatik olarak bağlanıp mesaj dosyalarını alıp verdikleri oluşumun adıydı. Bu sayede, e-maile göre çok daha yavaş olsa da, örneğin İstanbul'daki bir kullanıcı, İzmir ya da Konya'daki başka kullanıcılarla günaşırı mesajlaşabiliyor ya da forum alanlarında tartışabiliyorlardı. HitNet'in en popüler zamanlarında, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunmuş olan Turgut Özal'ın da forumlarda görüldüğüne dair rivayetler vardır.

HitNet kullanıcıları o yıllarda kendi aralarında pek çok toplantılar düzenlemişlerdir. Bu toplantılara çok genç yaşlarda katılan BBS işleticilerinden bir kısmı sonraki yıllarda Türkiye'de IT sektörünün gelişimine önemli katkıda bulunan insanlar haline gelmişlerdir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

SMTP, bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. Farklı işletim sistemleri için geliştirilmiş e-posta protokolleri bulunmaktadır. Bu e-posta protokollerinin SMTP'ye geçit yolu (gateway) vardır. SMTP, Aktarım Temsilcisi ve Kullanıcı Temsilcisi yazılımları arasındaki iletişimi sağlar. TCP'nin üst katmanında çalışır.

Bilgi işlemde, İnternet Mesaj Erişim Protokolü (IMAP), e-posta istemcilerinin bir TCP/IP bağlantısı üzerinden bir posta sunucusundan e-posta mesajları almak için kullandığı bir İnternet standart protokolüdür. IMAP, RFC 9051 tarafından tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">DNS</span>

DNS, internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Internet Relay Chat</span> chat protokolü

Internet Relay Chat veya IRC, İnternette en çok kullanılan protokollerden bir tanesidir. 1988 yılında Finlandiya'da Oulu Üniversitesi öğrencisi olan Jarkko Oikarinen tarafından yazılmıştır. Günümüzde IRC dünyanın hemen her yerindeki insanların kullandığı bir platform haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Podcast</span> dijital ortam türü

Podcasting, çoğunlukla dizi hâlindeki sayısal ses ve dijital medya ürünlerinin internet üzerinden -genellikle bildirim yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

<span class="mw-page-title-main">İnternetin tarihi</span>

İnternetin tarihi, bilgisayar teknolojisinin gelişimi ve küresel ağların birbirine bağlanması süreçleri ile yakından ilişkilidir. 1950'lerde bilgisayar bilimlerinin gelişimiyle başlayan bu süreç, 1960'larda ARPANET projesiyle devam etti.

Truva atı (Trojan), bilgisayar yazılımı bağlamında Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. Terim klasik Truva Atı mitinden türemiştir. Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak yürütüldüklerinde zararlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Komut satırı</span> yazıyla komutlar girilen ve çıktının da yazıyla ifade edildiği bilgisayar arayüz sistemi

Komut satırı, bir bilgisayar kullanıcısının, belirli metinleri (komutları) girerek, bilgisayarla iletişime geçmesini sağlar. Komut satırı arayüzleri; konsol, kabuk, terminal veya uçbirim diye de adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Duyuru panosu sistemi</span>

Duyuru panosu sistemi (İngilizce: Bulletin Board System ya da computer bulletin board service, eskiden telefon üzerinden modemle bağlantı kurularak erişilen sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Outlook</span> Microsoft Officele birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi

Microsoft Outlook Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Office'le birlikte veya tek başına kullanılabilen, kişisel bilgi yöneticisi. Mevcut son sürümü Windows için Microsoft Outlook 2013, Mac için ise 2011'dir. Ocak 2015'te Microsoft, Office 365 ile Telefon ve Tabletler için Outlook'u Outlook Mobile'ni yayınladı. Bu, e-posta, takvim ve kişilerle bu platformların ilk Outlook'u oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de internet</span>

Türkiye'de internet, ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Telekomünikasyon şebekesi</span> farklı terminaller arasında iletişimi sağlayan ağ

Telekomünikasyon şebekesi, terminaller arasındaki telekomünikasyonu etkinleştirmek için, bağları ve diğer düğümleri bağlayan şebekedir.

<span class="mw-page-title-main">Outlook.com</span> Microsoftun 2012de tanıttığı bir e-posta servisi

Bu makale genel web postası hizmeti ile ilgilidir. İş web posta hizmeti için, Outlook Web'e bakın.

Görünmez İnternet Projesi (I2P), sansüre dayanıklı, eşler arası iletişime olanak tanıyan anonim bir ağ katmanıdır. Anonim bağlantılar, kullanıcının trafiğinin şifrelenmesi ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yaklaşık 55.000 bilgisayardan oluşan, gönüllüler tarafından işletilen bir ağ üzerinden gönderilerek elde edilir. Trafiğin geçebileceği çok sayıda olası yol göz önüne alındığında, üçüncü bir tarafın tam bağlantıyı izlemesi pek olası değildir. Bu katmanı uygulayan yazılıma "I2P yönlendirici", I2P çalıştıran bilgisayara ise "I2P düğümü" adı verilir. I2P ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birden fazla lisans altında yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet güvenliği</span>

Internet güvenliği, yalnızca Internet, sıkça tarayıcı güvenliği ve World Wide Web ile ilgili değil, aynı zamanda Ağ Güvenliği, uygulama ve işletim sistemleri sistemleri ile bir bütün olarak ilgilidir. Amacı, internet üzerinden saldırılara karşı kullanılacak kurallar ve önlemler oluşturmaktır. İnternet, bilgi alışverişi için güvenli olmayan bir kanalı temsil eder; bu da kimlik avı, çevrimiçi virüsler, truva atları, solucanlar ve daha fazlası gibi yüksek bir saldırı veya dolandırıcılık riskine yol açar.

<span class="mw-page-title-main">İnternet faks</span>

İnternet faksı veya çevrimiçi faks, standart telefon bağlantısı ve faks makinesi kullanmak yerine, faks göndermek için internet ve internet protokollerinin kullanılmasıdır. İnternet faksının, e-posta gibi internet üzerindeki diğer iletişim araçlarına kıyasla ayırt edici bir özelliği, geleneksel telefon tabanlı faks makineleriyle faks mesajı alışverişi yapabilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da İnternet</span>

Rusya'da İnternet veya Rusça İnternet ve bazen Runet İnternetin Rusya ile ilgili bir parçasıdır. 2015 itibarıyla Rusya'da İnternet erişimi, çevirmeli ağ, kablo, DSL, FTTH, mobil, kablosuz ve uydu dahil olmak üzere çeşitli şekillerde işletmeler ve ev kullanıcıları tarafından kullanılabilir.