İçeriğe atla

Hevrin Halef

Hevrin Halef
Hevrîn Xelef
Suriye'nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Kasım 1984
El-Malikiye, Haseke, Suriye
Ölüm 12 Ekim 2019
M4 karayolu, Tel Abyad, Rakka[1]
Bitirdiği okul Halep Üniversitesi (2009)
Mesleği Politikacı
İnşaat Mühendisi (eski mesleği)

Hevrin Halef (Kürtçe: Hevrîn Xelef, 15 Kasım 1984 - 12 Ekim 2019), Suriyeli Kürt siyasetçi ve inşaat mühendisi. Suriye Kürdistanı'nda çalıştıktan sonra Suriye'nin Geleceği Partisinde genel sekreterlik yaptı. Barış Pınarı Harekâtı sırasında, bölgede silahlı çatışmaların devam ettiği Suriye'deki M4 karayolunun Rakka bölgesinde, aracı ile seyahat ederken silahlı bir grubun kurduğu kontrol noktasında ele geçirilip infaz edilmiştir. Muhaliflere yakınlığı ile bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre cinayetin faili Türkiye destekli Ahrar El Şarkiye silahlı örgütüdür.[2][3]

Yaşamı

15 Kasım 1984'te Suriye'nin Heseke iline bağlı El Malikiye kasabasında doğdu. Havar aşiretine mensup Halef'in, Kürt bağımsızlık hareketine katılan dört erkek kardeşi ve kız kardeşi Zozan da öldürülmüştü.[4] 2009 yılında Halep Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimi aldı.[5][6]

İnfazı

Otopsi raporuna göre, başı ve sol ayağı sert bir cisimle darp edilmiş, sol bacağına çeşitli kırıklar meydana gelmiştir. Sırtında ve bacaklarının arkasında sivri bir cisim ile yaralanmalar tespit edilen Halef'in, saçlarından çekildiği ve yerde sürüklenirken çeşitli yerlerinden yaralandığı kayda geçmiştir. Bir el başından, dört el de göğsünden vurulmuştur.[7]

Türkiye ve Türkiye destekli silahlı gruplar, infazı üstlenmemiştir. İnfaz görüntüleri medyada yer almıştır.[8]

Halef'in ismi, Fransa'nin Lyon kentinde bulunan Guillotière semtinde bir meydana verilmiştir.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Female Kurdish politician 'executed' by pro-Turkish militants in Syria". The Independent (İngilizce). 13 Ekim 2019. 13 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Suriyeli Kürt siyasetçi Hevrin Halef'in ölümü hakkında neler biliniyor?". BBC Türkçe. 13 Ekim 2019. 24 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Money, hatred for the Kurds drives Turkey's Syrian fighters". Associated Press. 15 Ekim 2019. 16 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  4. ^ "الأقباط متحدون - كمائن لقوات الجيش التركي وداعش تنفذ إعدامات لمدنيين على الطرق!". Copts United. 13 Ekim 2019. 15 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2019. 
  5. ^ "من هي هفرين خلف!". Jesr Ppress (Arapça). 12 Kasım 2019. 15 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2019. 
  6. ^ "Turkey-backed rebels kill Syrian party leader". KurdPress. 13 Kasım 2019. 15 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2019. 
  7. ^ Bachelard, Michael (17 Kasım 2019). "This Kurdish woman's death sparked a global outcry. Now we know how she died". The Sydney Morning Herald (İngilizce). 18 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2019. 
  8. ^ "Kurdish politician and 10 others killed by 'Turkish-backed militia' in Syria, SDF claims". CNN World. 13 Kasım 2019. 13 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2020. 
  9. ^ "Dans le quartier de la Guillotière, le nom de la militante kurde Hevrin Khalaf gravée dans la pierre". Lyon 7e. 21 Eylül 2021. 21 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürdistanı çatışmaları</span> Kuzey Suriyede askeri ve siyasi çatışma

Rojava Savaşı ya da Suriye Kürdistanı Çatışmaları, Suriye'nin kuzeyindeki taraflar arasındaki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Salih Müslim</span>

Salih Müslim Muhammed,, Kürt siyasetçi ve mühendis. PYD'nin eş başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad</span> Suriyede bir şehir

Tel Abyad, Balıh Nehri boyunca yer alan ve idari olarak Rakka Valiliği'ne ait Suriye şehridir. Kürt, Arap, Ermeni ve Türkmen'lerden oluşan 200.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Osmanlı döneminde Şanlıurfa ilinin Akçakale ilçesiyle aynı idi.

<span class="mw-page-title-main">Azez</span> Suriyede yer alan bir şehir

A'zez, Halep İli'ne bağlı bir yerleşim yeri. Şehirde yoğun olarak Sünni müslüman olan Araplar, Kürtler ve Türkmenler yaşamaktadır. Kent merkezi 50 bin, köyleriyle 100.000'e yakın nüfusu vardır. Suriye Geçici Hükümeti'nin de facto başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">YPJ</span> Suriyede çoğunluğu Kürt kadınların oluşturduğu silahlı örgüt

YPJ veya Kadın Koruma Birlikleri YPG 'nin kadın koludur. 2012 yılında YPG'nin kadın tugayı olarak kurulmuştur. 2014'te 18 ile 40 yaşları arasında 7000'den fazla gönüllü savaşçı kadroya ulaşmıştır. Jineoloji YPJ'nin fikir bütünlüğünü oluşturan düşüncelere temel olan doktrinlerden biridir. Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımına karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Konseyi</span>

Suriye Demokratik Konseyi, Suriye'nin kuzeyinde de facto olarak kurulan özerk Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin ulusal parlamentosu. Suriye Demokratik Güçleri'nin siyasi kanadı olarak faaliyet göstermekte olup, 10 Aralık 2015'te kurulmuştur. Eş başkanlıklarını Buğday Dalgası Hareketi lideri Heysem Menna ile Demokratik Toplum Hareketi lideri İlham Ahmed yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Halep Taarruzu (Şubat 2016)</span>

Kuzey Halep Taarruzu, 1-16 Şubat 2016 tarihlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile müttefikleri tarafından, muhaliflerin kontrolündeki Halep ilinin kuzeyine yapılan taarruz. Muhaliflerin Temmuz 2012'den beri sürdürdüğü Nubul ve ez-Zehra Kuşatması'nın sonlanması ve bazı yerleşim yerlerinin Suriye hükûmeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin yönetimi altına girmesiyle sonuçlanmıştır.

Cisr eş-Şuğur harekâtı, 4 Haziran 2011 tarihinde Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası sırasında Suriye askerlerinin Suriye'nin Cisr eş-Şuğur şehrinde gerçekleştirdiği bir operasyon. Suriyeli muhalefet, bunu demokrasi yanlısı protestoculara karşı bir darbe olarak nitelendirirken hükûmet, askerlerin terörist grupları hedef aldığını söylemiştir. Operasyon 12 Haziran 2011'de sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kamışlı Muharebesi (2016)</span>

Kamışlı Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında paramiliter güç olan Asayiş Güçleri ve hükûmete bağlı Ulusal Savunma Kuvvetleri arasında şehir savaşı türünde gerçekleşen silahlı çatışma. Tarafların ateşkes imzalaması ile sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürtleri</span> Etnik grup

Suriye Kürtleri, Suriye'de doğmuş veya ikamet eden Kürtlerdir. Kürtler, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu, CIA The World Factbook ve hükûmet yanlısı kaynaklara göre ülke nüfusunun %10 ila %15'ini oluşturan Suriye'deki en büyük etnik azınlıktır. Suriye Kürtleri, hükûmet tarafından rutin bir ayrımcılığa ve zorbalığa maruz kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Millî Ordusu</span> Suriye hükümetine muhalif silahlı bir örgüt

Suriye Millî Ordusu, Önceki ismiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusu (TÖSO), Suriyeli muhalif örgütleri kapsayan ve çoğunluğu Suriyeli Arap ve Türkmen milislerden oluşan koalisyon. 30 Mayıs 2017'de Türkiye'nin himayesinde kurulmuştur ve Haziran 2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren muhalif örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pınarı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusunun 2019da Suriyenin kuzeyindeki PKK/YPGye karşı başlattığı harekât

Barış Pınarı Harekâtı, 9 Ekim 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu grupları tarafından Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı özerklik ilan eden Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı başlatılan sınır ötesi askerî harekâttır. Operasyonun amacı, Türkiye'nin PKK ile bağları nedeniyle terör örgütü olarak tanımladığı, ABD ve diğerlerinin ise Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı bir müttefik olarak kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin sınır bölgesinden uzaklaştırılması, 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturularak 3,6 milyon civarındaki Suriyeli sığınmacının bu bölgeye yerleştirilmesi olarak açıklandı. Harekâtın başladığını ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyonun "PKK/YPG ve DEAŞ örgütlerine karşı başlatıldığını" açıkladı ve amacının "Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek" olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pınarı Harekâtı kronolojisi</span>

Barış Pınarı Harekâtı kronolojisi, 9 Ekim 2019 tarihinde başlayan Barış Pınarı Harekâtı'nın tarihsel kronolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye demografisi</span> Suriyenin demografik özellikleri

Suriye'nin 2011 Suriye İç Savaşı öncesi tahmini nüfusu, 21.124.000 Suriyeli 1,3 milyon Iraklı mülteci ve 500.000'den fazla vatansız Filistinli dahil olmak üzere 22 ±.5 milyon daimi nüfustu. Savaş sırasında Suriyeli mültecilerin sayısı, ülke içinde yerinden edilmiş Suriyelilerin sayısı ve yaralı sayıları değişim içinde olduğundan, Suriye nüfusunun doğru bir şekilde sayılması zorlaşmaktadır. CIA World Factbook, Temmuz 2018 itibarıyla tahmini 19.454.263 kişiyi gösterdi. Savaş öncesi nüfusun, altı milyonu ülke dışında mülteci, yedi milyonu ülke içinde yerinden edilmiş, üç milyonu isyancıların elindeki topraklarda ve iki milyonu Kürt yönetimindeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de insan hakları</span> Suriyedeki insan hakları

Uluslararası gözlemciler, Suriye'deki insan hakları durumunun son derece kötü olduğunu düşünüyorlar. Suriye'de 1963'ten Nisan 2011'e kadar, güvenlik güçlerine kapsamlı tutuklama ve gözaltı yetkileri veren olağanüstü hal yürürlükteydi.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin'in Torunları Tugayı</span>

Selahattin'in Torunları Tugayı, Kuzey Halep Valiliği'nde faaliyet gösteren bir Özgür Suriye Ordusu grubuydu. Grup Türkiye tarafından desteklendi ve ilk olarak ABD tarafından finanse edilip silahlandırıldı; esas olarak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) yanında Suriye hükümetine ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gibi Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı kuruluşlara karşı savaşıyor. Tugay, 2017 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından büyük ölçüde dağıtıldı. Bu dağılma, Afrin Kantonu'na yönelik planlanan Türkiye liderliğindeki saldırıya katılım konusundaki anlaşmazlıkların ardından gerçekleşti. Ancak grup içindeki küçük bir fraksiyon Ocak 2018'den beri aktiftir ve saldırıya katılmıştır.