İçeriğe atla

Heva Dağı

Hulo'dan Şavşeti Dağı'nın görünüşü. Orta kısımda Heva Zirvesi görünmektedir.

Heva (Gürcüce: ხევა; okunuşu: "h'eva"), Gürcistan ile Türkiye sınırında bulunan bir dağdır. Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Şuahevi Belediyesi sınırları içinde yer alır. Şavşeti Dağı'nın zirvesi olan Heva'nın deniz seviyesiden yüksekliği 2.812 metredir. Heva Tepesi, Çihuristskali ile İmerhevi Deresi'nin kaynaklandığı yerleri kapsar. Volkanik bir dağ olan Heva'da buzul izlerine rastlanmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ K. Çakeli, "Heva" (Gürcüce), Sovyet Gürcü Ansiklopedisi, Tiflis, 1987, 11. cilt, s. 450.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ardahan</span> Ardahan ilinin merkezi olan şehir

Ardahan, Türkiye'nin kuzeydoğu kısmında, Gürcistan sınırı yakında yer alan bir kenttir. 1992'den bu yana Türkiye'nin Karadeniz ikliminin Kafkaslar üzerinde hakim olduğu Ardahan ilinin merkezidir. 2012 yılı itibarıyla 19.075 olan nüfusuyla Türkiye'deki en küçük il merkezidir. Ardahan Merkez ilçesinin güneyinde Göle, kuzeyinde Hanak, doğusunda Çıldır ve batısında Artvin'in Şavşat ilçesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samtshe</span>

Samtshe, Gürcistan’nın güneybatı kesiminde tarihsel bir bölgedir. Tarihsel Mesheti bölgesinin de bir parçasıdır. Geç Orta Çağ'da, Gürcü atabeglerin yönetimindeki Samtshe-Saatabago tarihsel Mesheti topraklarına genişleyince Samtshe adı daha geniş bir alanı ifade ediyordu. Coğrafi koşulları açısından Samtshe dağlık bir bölgedir; yüzeyi küçük düzlükler ve vadilerle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tao-Klarceti</span>

Tao-Klarceti, çağdaş tarih yazıcıları tarafından eski Tao-Klarceti Krallığı'ndaki tarihi ve coğrafi bölgeleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Tao-Klarceti olarak ifade edilen yerler Gürcistan tarihi açısından önemli tarihsel bölgelerdi ve Gürcü Boğazı’ndan başlayıp Küçük Kafkaslar’a değin uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hevsureti</span> Gürcistan, Mtskheta-Mtianetide tarihi bölge

Hevsureti, Gürcistan'ın doğusunda bulunan tarihsel ve coğrafi bir bölgedir. Kafkas Dağları'nın kuzey ve güney yamaçlarında yer alır. Bu dağlar bölgeyi ikiye ayırır. Hevsureti, "Vadi ülke" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kura Nehri</span> Kafkaslar bölgesinde bir nehir

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Sürügüden, Göle</span> Ardahan köyü

Sürügüden, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Boyalı, Ardanuç</span>

Boyalı, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Geçitli, Ardanuç</span>

Geçitli, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bıçakçılar, Yusufeli</span> arşiv

Bıçakçılar, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aşıküzeyir, Posof</span>

Aşıküzeyir, Ardahan ilinin Posof ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Posof</span> Ardahanda bir ilçe

Posof, Ardahan iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Osmanlı dönemindeki adı Poshov'dur ve bu ad 1929 yılında Posof olarak değiştirilmiştir. İlçe, Türkiye-Gürcistan sınırında yer alır; Türkgözü Sınır Kapısı ilçe sınırları içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti</span>

Kaheti, Gürcistan'ın doğusu kesiminde idari bölge. Kuzeyinde Tuşeti bölgesi ve Kafkas Dağları, güneyinde ve doğusunda Azerbaycan, batısında ise Kartli bölgesi yer alır. Kaheti, coğrafi olarak İç Kaheti ve Dış Kaheti olmak üzere iki bölgeye ayrılır. Bölgenin başlıca akarsuları Alazani nehri ve onun bir kolu olan İori ırmağıdır. Bölge nüfusunun önemli bir kısmı Azerilerden oluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Derindere, Ardahan</span> Ardahan köyü

Derindere, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Kafkas Dağları</span>

Küçük Kafkas Dağları, Kafkas Dağları'nı oluşturan iki sıradağdan biridir. Büyük Kafkas Dağları'nın güneyinde yer almaktadır. 600 km uzunluğunda olup Gürcistan, Ermenistan, Türkiye, İran ve Azerbaycan arasında yer almaktadır. En yüksek zirvesi 4,090 metrelik Alagöz Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lagodehi</span> Gürcistanda bir şehir

Lagodehi, Gürcistan'ın Kaheti bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Azerbaycan sınırı yakınlarında Büyük Kafkas Dağları'nın eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 890.2 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 41,678'dir.

<span class="mw-page-title-main">Trialeti</span>

Trialeti Merkez Gürcistan'da bulunan dağlık bir bölgedir. Gürcücede ismi "Gezinme Yeri" manasına gelmektedir. Trialeti Sıra Dağları, Büyük Trialeti bölgesinin bir parçasıdır. Günümüzde Tsalka Belediyesi sınırları içerisindedir.

Gürcüce bir yer adı olan Heva (ხევა), "vadi" ya da "dere" anlamına gelen "hevi" (ხევი) kelimesinden türemiştir. Bundan dolayı Osmanlıcada Gürcüce yazılışa uygun biçimde "ha" (ح) değil, "hı" (خ) harfiyle yazılmıştır.

Hevati (ხევათი), Gürcüce bir yer adıdır ve Heva (ხევა), Heoti (ხეოთი) gibi, "dere, vadi" anlamına gelen "Hevi"den (ხევი) türemiştir.

Heva Kilisesi, tarihsel Kola bölgesinde, günümüzde Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı ve eski adı Heva olan Sürügüden köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kilisesidir.