İçeriğe atla

Hesione

Herakles, Hesione'yi deniz canavarından kurtarıyor; 15. yüzyıl minyatürü

Yunan mitolojisinde ve sonraki sanatta, Hesione (Eski Yunanca : Ἡσιόνη), Truva prensesidir. Telamon'un ikinci karısı ve Teukros'un annesidir.

Mitoloji

François-Alexandre Verdier

Bibliotheka'ya göre, Hesione Truva prensesidir, Truva kralı Laomedon'un kızıdır, Kral Priamos'un kız kardeşidir ve Salamis kralıTelamon'un ikinci karısıdır. Hesione'nin anlatıldığı ilk dikkate değer efsane, onu bir deniz canavarından kurtaran Herakles ile ilgilidir.. Ancak, yıllar sonra Truva Savaşı'nın potansiyel bir tetikleyicisi olarak tanımlandığında rolü önemli hale gelir.[1]

Apollon ve Poseidon, Kral Laomedon'a Truva'nın duvarlarını inşa etmelerine karşılık vadettiği ücreti ödemeyi reddettiği için kızarlar. Apollon, Truva'yı yok etmek için veba salgını ve Poseidon ise bir deniz canavarı gönderir.[2] Kahinler, Laomedon'un kızı Hesione'yi deniz canavarı Cetus tarafından yutulmasına izin verirse şehrin kurtulacağını söyler ve onu deniz kenarındaki kayalara çırılçıplak bağlayarak terk ederler.[2] Herakles, Telamon ve Oicles , Amazonlar'a yapılan seferden döndüklerinde Truva'ya uğrarlar. Kızı gören Herakles, Laomedon'un Ganymedes'in kaçırılmasına karşılık tazminat olarak aldığı muhteşem atları vermesi şartıyla kızını kurtarmaya söz verdi.[2] Laomedon teklifi kabul eder ve Herakles canavarı öldürür. Bazı anlatımlarda, Herakles canavar tarafından yutulduktan sonra, canavar ölmeden önce, üç gün boyunca iç organlarını bıçaklamıştır. Tüm saçlarını kaybetmiş olarak kurtulur. Ancak, Laomedon ona vadedilen ödülü vermeyi reddeder.

Bunun üzerine, Herakles Truva'ya saldırır, Laomedon'u ve en küçük oğlu Padarkes hariç tüm oğullarını katleder.[3] Herakles, Laomedon'un kızı Hesione'yi kendisine almak yerine Telamon'a ödül olarak verir.[4] Sonra da Hesione'un istediği tutsakları yanına almasına izin verir; böylece Hesione erkek kardeşi Podarces'i seçer. Herakles, peçesini fidye olarak vermesi karşılığında, kızın kardeşini almasına izin verir. Bu nedenle, Podarkes bundan böyle eski Yunanca (πρίασθαι / priasthai) "satın almak" anlamına gelen Priamos olarak tanınır.[5] Herakles daha sonra Truva'yı Priamos'a verir. Bununla birlikte, Priamos'un, Herakles'in Truva'ya saldırısı sırasında Frigya'ya sefere çıktığı da iddia edilmektedir.

Hesione Telamon'un evine götürülür, onunla evlenir ve ona Teukros isimli bir evlat doğurur.[6] Teukros, Telemaon'un ilk evliliğinden olan oğlu Aias'ın üvey kardeşidir. Alternatif olarak, Hesione hala gemideyken Trambelus'a hamile kalır ve sonra kaçar; Bununla birlikte, Trambelus'un annesinin Hesione değil, başka biri olması mümkündür.

Yıllar sonra, Hesione yaşlı bir kadınken, Priamos, Antenor ve Anchises'i Hesione'nin geri dönmesini talep etmek için Yunanistan'a gönderir, ancak bu talep reddedilir. Priamos daha sonra Paris ve Aeneas'ı onu geri almak için gönderir, ancak Paris, bunun yerine Sparta kraliçesi ve Menelaos'un karısı Helen'i geri getirir. Priamos, Yunanların Hesione'yi geri vermeyi reddetmesi nedeniyle, Helen'in kaçırılmasını kabul etmeye istekli olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ Schwab, G. p. 315
  2. ^ a b c Smith, p. 34
  3. ^ Smith, p. 38
  4. ^ Smith, pp. 38, 65
  5. ^ Smith, p. 39
  6. ^ Smith, p. 65

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Zeus</span> Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli; göklerin şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısı

Zeus, "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Bereket ile özdeşleşmiştir, yağmur ondan beklenir. Titan Kronos'un ve eşi Rhea'nın en küçük çocuğu ve oğludur. Tanrıça Hera'nın kocasıdır. Simgesi şimşeğin yanında boğa, kartal ve meşe ağacıdır. Aynı zamanda tanrıların kralı olduğu için taht ve asa ile de sık sık betimlenir. Ayrıca Athena'nın ona hediyesi olan Aegis'in de taşıyıcısıdır. Zeus'un en eski kült ve bilicilik merkezi Yunanistan'daki Dodona antik şehirdir. Habercisi oğlu Hermes'tir. Gigantlar arasındaki karşıtı Kral Porphyrion'dur.

<span class="mw-page-title-main">Apollon</span> Antik Yunan Tanrısı

Apollon, mitolojide müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kâhinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir. Biseksüel yönüyle ağır basan Apollon'un mitolojideki eşi Kassandra olup Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Sarışın ve çok yakışıklıdır. Orijini Yunan olan Apollon, Roma mitolojisine Apollo ismiyle geçmiştir. Mitolojideki en önemli tanrılardan biri olan Apollon, Anadolu kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kassandra</span>

Kassandra, Troya Kralı Priamos ve Hekabe'nin en güzel olduğu rivayet edilen kızıdır. Kassandra aynı zamanda Yunan mitolojisinin bir kahramanıdır. Savaşı yaşamış ve savaşta ağabeyi Hektor'u ve sözlülerini kaybetmiştir. Troya atı'nın getireceği tehlikeden dolayı çevresini uyarmaya çalışmıştır, ancak dinleyeni olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Perseus</span> Antik Yunan kahramanı ve Mikenin kurucusu

Perseus, Yunan mitolojisindeki önemli kahramanlardan biridir. Herakles'in ataları arasında yer alan Argoslu bir kahramandır.

<span class="mw-page-title-main">Laomedon</span> Truva Kralı

Laomedon (Λαομέδων), Yunan mitolojisinde Truva kralıdır. İlos'un oğlu, Priamos'un babasıdır. Laomedon İlyada'da yer almaz ama kentin geçmişinde dönek, korkak, ikiyüzlü bir kral olarak önemli bir yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Poseidon</span> Yunan mitolojisinde denizler tanrısı

Poseidon (Ποσειδῶν), Yunan mitolojisinde yer alan denizler ve depremler tanrısı. Kronos ile Rheia'nın oğlu. Zeus ve Hades'in kardeşi. Roma mitolojisi'nde Neptün (Neptunus) olarak bilinir.

<i>Troilus ve Cressida</i> William Shakespearein bir oyunu

Trolius ve Cressida, William Shakespeare'in tarihsel oyunlarından biridir. 1602 yılında yazıldığı varsayılmaktadır. Shakespeare, oyunun hikâyesini Geoffrey Chaucer'ın Troilus and Criseyde başlıklı şiiri de dahil olmak üzere birkaç farklı kaynaktan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aias</span> Yunan Mitolojisinde Elis Kralı

Ajax ya da Aias Yunan Mitolojisinde Kral Telamon'un ve Periboea'nın oğludur ve üvey kardeşi Teukros'dur. Homeros'un İlyada destanında Truva Savaşı'nda önemli bir rol oynar; ve cesur bir savaşçı olarak tasvir edilir. Ayrıca "Telamon oğlu Aias, "Büyük Aias" veya "Aias Büyük" adları ile de anılır, bu şekilde anılmasının sebebi Akha ordusundaki Oileus oğlu Aias'dan ayırmaktır, ayrıca Küçük Aias olarak bilinir. Adı "dünyanın" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Lapitler</span> Yunan mitolojisindeki efsanevi halk

Lapitler(/ˈlæpɪθs/; Ancient Greek: Λαπίθα) Yunan Mitolojisinde efsanevi kavimdir. Memleketleri Teselya'da, Peneus Vadisinde ve Pelion Dağındadır. Cesur savaşçılar olarak bilinmektedirler.

<i>Troyalı Kadınlar</i> Evripides trajedisi

Troyalı Kadınlar, MÖ 415 yıllarında Euripides tarafından kaleme alınmış tragedyadır. Euripides’in Truva Savaşı'nı konu alan üçlemesinin üçüncü kitabı olan eser, Atina ve Sparta halklarını karşı karşıya getiren ve on yıl süren Peloponez Savaşı ortamında yazılmıştır. Bu oyun, şehirleri yağmalandıktan, kocaları öldürüldükten ve kalan aileleri köle olarak götürüldükten sonra geriye kalmış Troyalı kadınların kaderini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Peleus</span>

Peleus, Yunan mitolojisinde bir kahraman, phthia kralı, Thetis'in kocası, Akhilleus'un babasıdır. Bu efsane, MÖ 8. yüzyılın sonlarında Homeros'u dinleyenler tarafından zaten biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hekabe (oyun)</span> Evripides trajedisi

Hekabe, Euripides tarafından MÖ 424'te yazılmış trajedidir. Truva Savaşı'ndan sonra, Yunanlar Truva'dan ayrılmadan önce gerçekleşir. Ana karakter, düşmüş Truva Şehri'nin kraliçesi Hekabe'dir. Hikâye kısaca, Hekabe'nin kızı Polyksena'nun Akhilleus'un mezarına kurban edilmesinden ve oğlu Polydoros'un öldürülmesinden intikamını nasıl aldığını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Ajaks (Sofokles)</span> Sofokles trajedisi

Ajaks (Sofokles) Aias, Sofokles'in günümüze ulaşan yedi oyunundan en eskisidir ve MÖ 450-442 arasında yazıldığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Deianeira</span>

Deianeira, Yunan Mitolojisinde Kalidon Prensesidir ve Herakles'in karısıdır. Mitolojik hikâyelere göre Deianeira, Herakles'i Nessos adlı kentaurdan aldığı zehirli bir gömlekle öldürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Polidoros (Truva)</span>

Polydorus veya Polydoros, "çok-armağanlı"), Truva Kralı Priamos'un en genç oğludur. Homeros, annesinin Laothoe olduğunu söylerken, daha sonraki kaynaklar annesinin Hekabe olduğunu belirtmiştir. Polydorus, rolü ve hikâyesi farklı gelenek ve kaynaklarda önemli ölçüde farklılık gösterdiğinden, mitin akışkan doğasına bir örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Telamon</span>

Yunan mitolojisinde, Telamon Aegina kralı Aiakos'un bir dağ nymphası Endeïs'in oğludur. Peleus'un ağabeyi Telamon, Iason'ın yanında Argonotlarından biri olarak yelken açar ve Kalydonya Domuzu Avına katılır. İlyada'da, farklı annelerden doğan Yunan kahramanları Büyük Aias ve Teukros'un babasıdır. Bazı kayıtlar onun üçüncü oğlu Trambelus'tan bahseder. O ve Peleus ayrıca Herakles'in yakın arkadaşlarıydı ve Amazonlara karşı yaptığı seferlerde ve Truva'ya yaptığı saldırıda ona yardım ettiler.

Yunan mitolojisinde, Tros Truva'nın kurucusudur. Erichthonius ve nehir tanrısı Simoeis'in kızı Astyoche oğludur. Tros İlos, Assaracus ve Ganymedes isimli üç oğlanın ve Kleopatra ve Cleomestra iki kızın babasıdır. Eponim olarak ismini Truva şehrine vermiştir ve aynı şehir oğlu İlos'un ardından Ilion olarak da anılmaktadır. Tros'un eşinin nehir tanrısı Skamandros'un kızı Callirrhoe, veya Eumedes'in kızı Acallaris olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Teukros</span>

Teukros, Teucer ya da Teucrus, Teucros veya Teucris, Yunan mitolojisinde Salamis Adası'nın kralı Telamon ve onun ikinci eşi ve Truva Kralı Laomedon'un kızı Hesione'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Iliupersis</span>

Iliupersis, antik Yunan edebiyatının kayıp destanlarından biridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Iliou persis'in hikâyesi kronolojik olarak Küçük İlyada'dan sonra gelir ve Iliou persis'ten sonra Nostoi ("Dönüşler") gelir. Iliou persis bazen antik yazarlar tarafından Miletli Arctinus'a atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış iki kitaptan oluşuyordu.