İçeriğe atla

Herson Sanat Müzesi

Koordinatlar: 46°37′47″K 32°36′34″D / 46.62972°K 32.60944°D / 46.62972; 32.60944
Herson Sanat Müzesi
Harita
Koordinatlar46°37′47″K 32°36′34″D / 46.62972°K 32.60944°D / 46.62972; 32.60944
TürSanat müzesi
Resmî sitehttps://artmuseum.ks.ua

Herson Sanat Müzesi (Shovkunenko Kherson Bölgesel Sanat Müzesi olarak da bilinir) Ukrayna'nın Herson şehrinde bulunan bir sanat müzesidir. Herson'un eski belediye binasında yer almaktadır. Müze 1978 yılında açılmıştır.

2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında, Herson işgal altındayken müze Rus birlikleri tarafından yağmalandı. Şehrin Ukrayna güçleri tarafından kurtarılmasından kısa bir süre önce Ruslar, yaklaşık 15.000 sanat eserini dikkatsizce kamyon ve otobüslere doldurdu.[1] Koleksiyon, Rus işgali altındaki Kırım'daki Simferopol'deki Taurida Merkez Müzesi'ne taşındı ve burada müze müdürü Andrei Malgin, hareketin sanat eserlerinin gerçek sahibine iade edilene kadar güvenliğini sağlamak için yapıldığını iddia etti. Herson polisi, savaş suçu olarak gördükleri olayla ilgili soruşturma başlattı.[1] Rusya'nın 500'den fazla Ukrayna kültürel miras alanının kasıtlı olarak tahrip edilmesi ve yağmalanması, Ukrayna Kültür Bakanı tarafından kültürel soykırım olarak değerlendirildi.[2][3]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermitaj Müzesi</span> Rusya, Sankt-Peterburgda bir müze

Ermitaj Müzesi, Rusya’nın Sankt-Peterburg şehrinde yer alan bir sanat ve kültür müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Herson Oblastı</span>

Herson Oblastı, Ukrayna'da yönetim birimi (oblast). Nüfusu en az olan oblasttır.

<span class="mw-page-title-main">Sumı</span>

Sumı, Sumi ya da Sumy,, Ukrayna'nın Sumı Oblastı'nın başkenti ve Sumı Rayon idarî merkezidir. Ukrayna’nın kuzeydoğusunda kalan şehir, Psyol nehrinin kıyısındadır. 2021 nüfus sayımına göre nüfusu 259,660 kişidir. Şehir, Rusya sınırına yaklaşık 30 km. uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Sürgünü</span> Kırım Tatar soykırımı

Kırım Tatar Sürgünü veya Kırım Tatar Soykırımı, Sovyet hükûmeti tarafından yürütülen ve Josef Stalin adına hareket eden NKVD Başkanı Lavrenti Beriya tarafından organize edilen 18-20 Mayıs 1944'te en az 191.044 Kırım Tatarının etnik temizliği ve kültürel soykırımıdır. NKVD üç gün içinde çoğunlukla kadınları, çocukları, yaşlıları, hatta komünistleri ve Kızıl Ordu üyelerini, bin kilometre uzaklıktaki Özbek SSC'ye sınır dışı etmek için sığır trenlerini kullandı. Kırım Tatarları, Stalin'in Sovyetler Birliği'ndeki nüfus transferi politikası tarafından kapsanan birkaç etnik gruptan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna Savaşı</span> Rusya ve Ukrayna arasında Şubat 2014te başlayan uzun süreli çatışma

Rusya-Ukrayna Savaşı, bir yanda Rusya, Beyaz Rusya ve Rus yanlısı güçlerin, diğer yanda Ukrayna'nın dahil olduğu, sürmekte olan bir savaştır. Yevromaydan'ın ardından görevden alınan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Kırım'daki gerginlik nedeniyle Rusya'dan bölgeye asker göndermesini istemesinin ardından 2014 yılında başlayan ve Şubat 2022'de büyüyen askerî hareketliliktir. Bu savaşa Rusya'nın Kırım'ı ilhakı (2014), Donbass Savaşı (2014-günümüz), siber savaş ve siyasi gerilimler de dahildir. Rusya'nın bölgedeki jeopolitik çıkarlarını, vatandaşlarını ve konuşlandırılmış askerlerini koruduğunu iddia eden Devlet Başkanı Vladimir Putin, müdahale için parlamentodan onay almıştır. 21 Şubat 2022 de Rusya Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanıdığını açıkladı.24 Şubat 2022 tarihinde ise Rusya lideri Putin Ukrayna'yı istilaya başladıklarını televizyondan duyurdu. 2021'de diplomatik krizin ardından Ukrayna sınırlarına yakın bölgelere askeri yığınak yapan Rusya, 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir şekilde Ukrayna'yı işgal etmeye başladı.

Belirli ülkelerin vatandaşlarına vizesiz Ukrayna'ya girmesi için izin verir. Kırım, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikasını uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Herson</span>

Herson, Ukrayna'nın güneyindeki Herson Oblastı'nda, Dinyeper Nehri kıyısında nehrin Karadeniz'e döküldüğü yerin yakınında yer alan bir liman şehirdir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarıyla 294.941'dir. Şehir, 2022'de Ruslar tarafından istila edilmiş ve 11 Kasım 2022 günü Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklama ile Rus ordusunun şehirden çekilme işleminin tamamlandığı bildirilmiştir. Rus ordusunun geri çekilmesinin ardından Ukrayna ordusu şehri geri almıştır. Ukrayna Devlet Başkanı Volodym Zelenskyi, kurtarılan Herson'u ziyaret etti, Ukraynalı askerlerle görüştü ve Batılı ortaklarına destek ve yardımları için teşekkür etti.

<span class="mw-page-title-main">Herson Guberniyası</span>

Herson Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Ukrayna'nın güneyini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi önce Nikolayev, sonradan Herson idi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna sınırı</span>

Rusya-Ukrayna sınırı, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki uluslararası devlet sınırıdır. Karadaki sınır, Ukrayna'nın beş oblastı ile Rusya Federasyonu'nun beş bölgesi arasındadır. Modern sınır sorunu, 1917'de Rus İmparatorluğu'nun çöküşünden beri devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ukrayna Taarruzu</span> Rusyanın Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Güney Ukrayna Taarruzu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında devam eden bir taaruzdur. Rusya Silahlı Kuvvetlerinin, Rus işgali altındaki Kırım'daki üslerinden, Güney Ukrayna'daki Herson Oblastı, Mikolayiv Oblastı ve Zaporijya Oblastı'na yönelik saldırısıdır. 24 Şubat'ta Rus kuvvetleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile çatışmaya girdi.

<span class="mw-page-title-main">Konotop Muharebesi (2022)</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Konotop Muharebesi, 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Kuzeydoğu Ukrayna'ya yaptığı saldırı sırasında Ukrayna'nın Konotop kentinde Rusya ve Ukrayna askerleri arasında olan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Herson Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalindeki çatışma

Herson Muharebesi, Rusya ve Ukrayna kuvvetleri arasında, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Güney Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak 24 Şubat 2022'de başlayan bir muharebeydi.

<span class="mw-page-title-main">Herson Uluslararası Havalimanı</span>

Herson Uluslararası Havalimanı Ukrayna'nın [[Herson Oblastı]]'nda Herson'a hizmet veren sivil ve askeri bir havalimanıdır. 2 Mart 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rus kuvvetleri tarafından ele geçirildi.

Voznesensk Muharebesi, Mart 2022'nin başlarında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Güney Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen bir dizi askeri çatışmaydı.

"Rusya Ukrayna ile Ne Yapmalı?" Timofey Sergeytsev tarafından yazılmış bir makaledir. Rusya devlet haber ajansı RIA Novosti tarafından yayınlandı. Makale, Ukrayna'nın bir devlet olarak tamamen yok edilmesini ve Ukrayna'nın "nazilerden arındırılması" amacıyla Ukrayna ulusal kimliğinin ortadan kaldırılmasını talep ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Güney ve Doğu Ukrayna'yı ilhakı</span> Luhansk, Donetsk, Zaporjiya, ve Herson oblastlarının Rusya tarafından ilhak etmesi

30 Eylül 2022'de Rusya Federasyonu, Ukrayna topraklarının yaklaşık %15'ini oluşturan kısmen işgal altındaki Ukrayna oblastlarından Luhansk, Donetsk, Zaporjiya ve Herson'u ilhak etmek için katılım antlaşması imzaladı. Rusya, çatışmaların sürdüğü dört bölgeden hiçbirini tamamen kontrol altına almadı ve bölgedeki nüfusun çoğu ve 2022 Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlangıcından bu yana kaçtı. İlhak, dört bölgenin başkanının ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla Moskova'da yapılan bir törenle resmîleştirildi. Ukrayna, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, ilhak töreninin yasal bir değeri olmadığını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">2022 Herson karşı taarruzu</span> 2022 Ukraynanın işgalinde savaş

Rusya tarafından Ukrayna'ya yapılan saldırı sonrası Ukrayna, 29 Ağustos 2022 tarihinde Herson ve Mikolayiv oblastlarının güney bölgelerini işgal eden Rus güçlerine karşı askerî bir karşı saldırı başlattı.

Kuindzhi Sanat Müzesi Ukrayna'nın Mariupol şehrinde bulunan bir sanat müzesiydi. Şehirde doğan sanatçı Arkhip Kuindzhi'nin yaşamının ve eserlerinin sergilenmesine adanmıştır. Müze 30 Ekim 2010'da açıldı, ancak yaratılması neredeyse bir asır önce önerildi.