İçeriğe atla

Herri Batasuna

Halk Birliği
Herri Batasuna
KısaltmaHB
Kuruluş tarihi27 Nisan 1978 (seçim koalisyonu olarak)
5 Haziran 1986 (siyasi parti olarak)
Kapanış tarihi23 Mayıs 2001
ÖnceliEuskal Sozialista Biltzarrea
Langile Abertzale
Iraultzaileen Alderdia
Herriko Alderdi Sozialista Iraultzailea
Eusko Abertzale Ekintza
ArdılıBatasuna
MerkezC/ Astarloa, nº 8-1º, Bilbao
Gazete(ler)Herria Eginez
Gençlik koluJarrai
İdeolojiBask milliyetçiliği
Sosyalizm
Sol Milliyetçilik
Ayrılıkçılık
Izquierda Abertzale
Siyasi pozisyonAşırı Sol
Parti bayrağı
İspanya

Herri Batasuna (Türkçe: Halk Birliği) İspanya'nın Bask Özerk Bölgesi'ndeki Bask milliyetçisi bir siyasi partiydi.

Herri Batasuna adıyla 1978 yılında, sol milliyetçi siyasi grupların, o yıl yapılacak İspanya anayasa değişiklik referandumuna "hayır" birlikte demesi amacıyla kuruldu.

1978 yılında, "Alsasua masası" adlı bir toplantıda kıdemli Bask milliyetçisi Telesforo de Monzón, partinin kurucu partilerini bir araya topladı. Partinin kuruluş kongresi HASI'nın (Herriko Alderdi Sozialista Iraultzailea ya da Halkın Sosyalist Devrimci Partisi) lideri Santiago Brouard'ın evi olan Lekeitio'da gerçekleştirildi. Parti, Mart 1979'daki ilk genel seçimlerinde Bask Ülkesi'nden 150.000 oy (%15) ve Navarra'dan 22.000 oy (%9) aldı. Böylece, İspanya parlamentosunda 3 koltuk kazandılar ancak meclise gitmeyi reddettiler. Aynısı 1980 yılındaki ilk Bask parlamento seçimlerinde de oldu. 151.636 (%16.55) oy ile 11 koltuk kazandı ve bu bölgedeki en büyük ikinci parti konumundaydı. Partinin meclise girmeyişi Carlos Garaikoetxea liderliğindeki Bask Milliyetçi Partisi'nin tek başına iktidar olmasının önünü açtı. 20 Kasım 1984 yılında Brouard, iki GAL üyesi tarafından öldürüldü.

Bir diğer ünlü Herri Batasuna lideri, Josu Muguruza, 1989 yılında, Madrid'de bir otel odasında neofaşist Bases Autónomas üyeleri tarafından öldürüldü. Suikaste uğradığı sırada Muguruza, İspanya parlamentosunda milletvekili idi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bask Bölgesi</span> İspanyada özerk topluluk

Bask Bölgesi, İspanya'nın kuzeyinde özerk bölge. Yüzölçümü 7.234 km² nüfusu ise 2.125.000 kişidir. Özerk Bölgenin başkenti Vitoria-Gasteiz şehridir. Bölgeye özerklik 25 Temmuz 1979 tarihinde verilmiştir. Bölge kendi içinde emniyetini Ertzaintza denilen polis teşkilatı ile sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ETA (ayrılıkçı grup)</span>

Bask Yurdu ve Özgürlük ya da ETA, İspanya ve Fransa sınırları içinde yaşayan Bask kökenli topluluğa ait bağımsız bir devlet kurma amacı güden Marksist-Leninist, ayrılıkçı örgüt. 20 Ekim 2011'de silahlı mücadeleye son verdiğini açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">1969 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 14. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1969 Türkiye genel seçimleri, 12 Ekim 1969 tarihinde TBMM 14. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir.

Batasuna Bask Özerk Bölgesi'nde milliyetçi bir siyasi partidir. Parti ETA'nın siyasi kanadını temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bask Ülkeleri Komünist Partisi</span>

Bask Ülkeleri Komünist Partisi , Bask Ülkesi'ndeki Komünist Bask ayrılıkçısı bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da demokrasiye geçiş süreci</span> İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişi

İspanya’da demokrasiye geçiş süreci, İspanya’nın Francisco Franco diktatörlüğünden liberal demokratik yönetime geçişini kapsar. Geçiş süreci Franco’nun 20 Kasım 1975 günü ölmesiyle başlar, sürecin tamamlanması ise 1978 yılında kabul edilen Anayasa ile tamamlayan tarihçiler olmakla beraber, 23 Şubat 1981 günü Antonio Tejero’nun başarısız darbe girişimini veya 28 Ekim 1982 günü İspanyol Sosyalist İşçi Partisi PSOE’nin seçim zaferini sürecin tamamlandığı olay olarak kabul eden tarihçiler de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo Suárez</span> İspanya eski başbakanı (1976–1981)

Adolfo Suárez González, Temmuz 1976-Ocak 1981 arasında İspanya başbakanı. Francisco Franco'nun Falanj örgütünü yeniden düzenleyen Milliyetçi Hareket'in genel sekreterliğini yapmıştır.

Abertzale, Baskça'da "Yurtseverlik" anlamına gelir ancak çoğunlukla Bask Milliyetçiliği anlamında kullanılır. aberri(a) tarafından oluşturulmuştur. ve -(t)zale'nin birleşiminden meydana gelmiştir.

Podemos, İspanya'da 2014 tarihinde, eşitsizlik ve yolsuzluklardan dolayı 2011-2012 protestoları sonucunda kurulmuş sol bir siyasî partidir. Kasım 2019 Genel Seçimleri'nde, ittifak yaptığı oluşumlarla birlikte %12.8 oy oranıyla 35 vekil çıkaran parti, PSOE ile koalisyon kurmuştur. Ancak kurucu lideri Pablo Iglesias Turrión, 2021 Mayıs ayında başkanlıktan ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bask milliyetçiliği</span> Ulusal hareket

Bask milliyetçiliği, Baskların millet olduğunu ileri süren ve Bask kültürel birliğini savunan bir milliyetçilik türüdür. Son yıllarda, Bask milliyetçiliği, ayrılıkçı hareketler ile sıkı sıkıya bağlanmıştır.

Abertzaleen Batasuna Fransa'da ayrılıkçı Bask siyasi partisidir. İparralde bölgesinde oyların %10 kadarını topladığından bu bölgedeki en büyük Bask milliyetçisi partidir. Partinin öncelikli hedefi Pyrénées-Atlantiques'den bağımsız bir Bask Département'i kurmaktır. Bask milliyetçisi olması haricinde sol bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Eusko Abertzale Ekintza</span> Siyasi Parti

Bask Milliyetçi Akımı, İspanya merkezli Bask milliyetçisi siyasi partidir. 1930 yılında kuruldu ve sosyalist program üzerinde çalışan ilk Bask milliyetçisi siyasi parti oldu. 16 Eylül 2008 tarihinde, parti, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından ETA ile bağları olduğu gerekçesiyle yasadışı ilan edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracaat edildi, önerge incelendi ve İspanya mahkemeleri onandı. Parti 2008 yılında dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ezker Batua-Berdeak</span>

Birleşik Sol-Yeşiller İspanya'nın Bask Özerk Bölgesi'ndeki sol görüşlü çevreci bir siyasi partiydi. Javier Madrazo, 1994-2009 yılları arasında partiyi genel başkan olarak yönetti.

İşçi Partisi (Maltaca: Partit Laburista) veya eskiden bilinen adıyla Malta İşçi Partisi (MLP), Malta'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Milliyetçi Parti'nin (PN) yanı sıra, İşçi Partisi Malta'daki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Mart 2013 genel seçimlerinden bu yana parti, Malta Temsilciler Meclisinde çoğunluktaki parti oldu. İşçi Partisi, Avrupa Sosyalistler Partisi'nin bir üyesidir ve Aralık 2014'e kadar Sosyalist Enternasyonal'in bir üyesiydi. Parti, yapısına göre demokratik sosyalisttir.

Halk Partisi 1995 yılında Ermenistan'da kurulmuş bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Birlik Partisi (Suriye)</span> Suriyede bir siyasi parti

Suriye Arap Sosyalist Birlik Partisi (ASB) Suriye'de Nasırcı bir siyasi partidir. ASB, Safvan el-Kudsi tarafından yönetilmektedir. Parti, orijinal ASB'den ayrıldıktan sonra 1973'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arap Demokratik Birlik Partisi</span> Suriyede bir siyasi parti

Arap Demokratik Birlik Partisi Suriye'de bulunan milliyetçi bir siyasi partidir. Hükûmetin sosyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve Baas Partisi'nin liderliğini kabul eden yasal olarak lisanslı partilerin üye olduğu Ulusal İlerici Cephe'nin bir parçasıdır. 22 Nisan 2007 Suriye Halk Meclisi seçimlerinde parti, meclisteki 250 sandalyeden 1'ini kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Öncü Parti</span> Moritanyada bir siyasi parti

Ulusal Öncü Parti, Moritanya'da yasadışı bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Moritanya bölgesel şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Euskal Herria Bildu</span>

Euskal Herria Bildu veya EH Bildu sol eğilimli, Bask milliyetçisi ve Bask ülkesinin bağımsızlığını savunan bir siyasi koalisyondur. İspanya'daki Bask, Navarra ve Burgos özerk bölgelerinde güçlüdür.