İçeriğe atla

Hero Mustafa

Hero Mustafa
Büyükelçi Herro Mustafa
DoğumHerro Kader Mustafa
1973
Erbil, Irak
MeslekDiplomat
2024

Hero Mustafa (İngilizceHerro Mustafa, Kürtçe: Hêro Mistefa; d. 1973), Amerikalı diplomat, ABD'nin eski Bulgaristan Büyükelçisi. ABD Yüksek Dış Hizmeti'ndeki dört dereceden en düşük olan Danışman (FE-OC) derecesine sahiptir.[1]

ABD Kahramanı Mustafa da Irak'tan gelen Kürt göçmen tarihi Mustafa belgeselinin “American Hero” (İngilizce kahramanı, kahramanı andıran adında cinas) belgesinin konusudur.[2] Herro Mustafa, İngilizce, Kürtçe, Arapça, Farsça, Hintçe, Rusça, Türkçe, İspanyolca ve Yunanca olmak üzere dokuz dil bilmektedir.[3]

Enerji güvenliği, hukukun üstünlüğü ve yolsuzlukla mücadele ile ilgili akedemik düzeyde çalışmalar yapmış bir diplomattır.

Biyografi

Mustafa Irak'ın Erbil şehrinde Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukken, İran'da bir mülteci kampında iki yıl geçirdi.[4] Ailesi 1976'da Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

1995 yılında Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini Princeton Üniversitesi'ndeki Weedrow Wilson Okulu'ndan aldı. Yaz aylarında Dışişleri Bakanlığı'nda stajyer olarak çalıştı. Kürt bir STK'da yöneticilik yapan Mustafa ayrıca Bosna-Hersek'te yerel seçimleri gözlemciliği ve daha sonra Abu Dabi'deki Stratejik Araştırmalar ve Araştırma Merkezi'nde kıdemli editör olarak çalışmıştır. 1999 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda daimi bir işe başlayan Mustafa diplomat olarak Beyrut, Atina ve Delhi'de Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Orta Doğu'da Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın danışmanı olarak çalıştı.[5] 2016'da Portekiz Büyükelçi Yardımcısı olarak atandı.[6]

Ayrıca 2004-2005 yıllarında İran, Ürdün ve İsrail-Filistin ilişkileri müdürü (2005-2006) ve Irak ve Afganistan müdürü olan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nde görev yaptı. Daha önce Irak'ın Musul şehrinde çalıştı.[7][8]

Temmuz protestoları

Bulgaristan'da 9 Temmuz 2020'de başlayan hükûmetin ve Bulgaristan başsavcısının istifasının istendiği protestoların altıncı gününde Amerikan büyükelçisi Hero Mustafa ile Bulgaristan başbakanı Boyko Borisov arasında bir görüşme gerçekleşti. Amerikan tarafının bir gazetenin sorularına verdiği yazılı cevaba göre Hero Mustafa görüşmenin Bulgar makamlarının isteği üzerine gerçekleştiğini ve ABD elçiliğinin Bulgar halkını demokratik sistemi ve yasaların üstünlüğünü tesis etme hedefinde desteklediğini belirtti.[9]

Notlar

Kaynakça

  1. ^ "Mustafa, Herro – Republic of Bulgaria – July 2019, U.S.Department of State". 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  2. ^ Описание на филма база данни IMDB
  3. ^ "Сайт на Държавния департамент". 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  4. ^ Списание на Държавния департамент 8 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. брой от юли/август 2004 г, стр. 9 – 10
  5. ^ сайт на Принстънския университет 22 Haziran 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. биографични данни
  6. ^ Статия в португалска медия 17 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (на португалски)
  7. ^ US ambassador-designate to Bulgaria named 17 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. статия в „София глоуб“, на английски
  8. ^ Посланик Херо Мустафа 6 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Сайт на Посолството на САЩ в България (на бълг.)
  9. ^ "Bulgaristan radyosu Türkçe haberi". Bulgaristan ulusal radyosu Türkçe haberler sitesi. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Bulgaristan, resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti, Balkanlar'da yer alan ülkedir. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. 110.994 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Avrupa'nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa ve Balkanlar'ın en yüksek doruk noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan'ın alçak ve verimli bölgeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Celal Talabani</span> 6. Irak cumhurbaşkanı

Celal Talabani, Iraklı Kürt siyasetçi. 2005-2014 yılları arası Irak cumhurbaşkanı olarak görev almıştır. Irak'ın ilk Arap olmayan cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kürt dilleri</span> Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren dil

Kürt dilleri veya Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur. Kürtçe Irak'ta, Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde ve de facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde resmî dil statüsüne sahiptir. Kürt dillerinin yukarıda belirtilenler haricinde Ermenistan, Gürcistan, Türkmenistan, Lübnan, Afganistan, Rusya gibi ülkelerde az sayıda konuşanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdürrahman Arif</span> 3. Irak cumhurbaşkanı

Hacı Abdürrahman Muhammed Arif el-Cumayli, 16 Nisan 1966'dan 17 Temmuz 1968'e kadar görevde kalmış Irak'ın üçüncü cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mesud Barzani</span> Kürt siyasetçi ve KDP genel başkanı

Mesud Barzani, Kürt siyasetçi. 2005-2017 yılları arası Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı olarak görev aldı. 1 Nisan-30 Nisan 2004 tarihleri arasında Irak Başbakanlığı görevinde bulunan Barzani, Kürdistan Demokratik Partisi'nin 1979 yılından beri başkanlık görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan</span> Orta Doğuda Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelerin genel adı

Kürdistan Kafkaslar'ın güneyi ve Orta Doğu'da, Ermenistan, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'ye ait toprakların bir kısmını kapsayan jeokültürel bölge. Siyasi bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası resmî tanınmaya sahip olan tek bölge Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir. Bölgenin kuzeybatı İran’a karşılık gelen kısmı Kürdistan adıyla eyalet statüsündedir. Ayrıca Suriye'de de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tek taraflı olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kürt sineması</span>

Kürt sineması, Türkiye, Irak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Suriye, İran veya Kürt diasporası gibi bölgelerde yaşayan Kürtlerin film endüstrisine dair faaliyetlerini ve sinema kültürlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">James Franklin Jeffrey</span> Amerikalı diplomat

James Franklin Jeffrey, (d. 8 Şubat 1946, Saugus, Massachusetts, Amerikalı diplomat ve ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Karlov</span>

Andrey Karlov tam adı ile Andrey Gennadiyeviç Karlov,, Rus diplomat. 2013-2016 yılları arasında Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev aldı. 19 Aralık 2016'da Ankara'da Mevlüt Mert Altıntaş tarafından yapılan suikast sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi</span>

Rusya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi, Rusya'nın diplomatik misyonlarının bir listesidir. Tüm elçilikler Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Rusya; elçilik ve konsolosluklar bakımından dünyanın en büyük ağlarından birine sahiptir. Bununla birlikte bazı Okyanusya ve Orta Amerika ülkeleri ile Bhutan gibi diplomatik ilişkilerin olmadığı bölgeler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Lavrentyev</span>

Anatoli Yosifoviç Lavrentyev, 1944-1946 yılları arası Rusya SFSC Dışişleri Halk Komiseri görevi yapan Sovyet diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Viktoriya Georgieva</span>

Viktoriya Georgieva, profesyonel olarak VICTORIA adıyla bilinen Bulgar şarkıcıdır. Bulgar X Factor yarışmasının 4. sezonuna katılmasıyla bilinir. 25 Kasım 2020 tarihinde Georgieva'nın 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Bulgaristan'ı Rotterdam'da temsil edeceği açıklanmıştır. 2020 yarışmasının ertelenmesinden dolayı Victoria'nın 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil edeceği açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde Kürtler</span>

Sovyetler Birliği'nde Kürtler, Sovyetler Birliği sınırları içerisinde içinde yaşayan Kürt kişi veya grupları betimler.

<span class="mw-page-title-main">Keremê Anqosî</span>

Keremê Anqosî, Gürcistan Kürdü yazar, bilim insanı ve politikacı. Sovyetler Birliği'nde Kürtler hakkındaki çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Ulusal Radyosu</span>

Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR), 10 Eylül 1996'da yayımlanan Radyo ve Televizyon Yasası uyarınca ulusal özerk bir bilgi ve kültür enstitüsüdür. BNR, Bulgaristan Ulusal Televizyonu ile birlikte Bulgaristan'daki iki devlet kamu medyasından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Pliska</span> Bulgaristanın Şumnu ili, Yürükler ilçesine bağlı kent

Pliska, Kuzey Bulgaristan'ın Şumnu Bölgesi, Kaspiçan belediyesinde bir Bulgar şehridir. Novi Pazar ilçesinin 6.2 km kuzeybatısında ve Kaspichan ilçesinin 7.2 km kuzeyinde, Pliska şehri 681 yılından 893 yılına kadar Tuna Bulgar Devleti'nin ilk başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sırmacıyev Evi</span>

Sırmacıyev Evi, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan bir tarihî evdir. Ev, Çar Osvoboditel Bulvarı ve Krakra Caddesi'nin köşesinde, Sofya Üniversitesi Rektörlüğü ile Kartal Köprüsü arasında yer almaktadır. Avusturyalı mimar Friedrich Grünanger tarafından tasarlandı ve 1903 yılında avukat ve diplomat Haralampi Sırmacıyev için inşa edildi. Ev, 1916'da Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve günümüzde Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği binası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">17 Temmuz Devrimi</span> Irakta 1968 Baas darbesi

17 Temmuz Devrimi, 1968'de Irak'ta Ahmed Hasan el-Bekir, Abdurrezzak en-Naif ve Abdurrahman el-Davud liderliğinde, Cumhurbaşkanı Abdurrahman Arif ve Başbakan Tahir Yahya'yı deviren ve Arap Sosyalist Baas Partisinin Irak Bölgesel Şubesini iktidara getiren bir darbeydi. Darbeye ve ardından Naif liderliğindeki ılımlı fraksiyonun tasfiyesine katılan Baasçılar, Hardan et-Tikriti, Salih Mehdi Ammaş ve gelecekteki Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'i içeriyordu. Darbe öncelikle Yahya'ya yönelikti. Yahya, Arif'in ılımlı hükûmetini Irak'ın petrolünü İsrail'e karşı savaşta bir silah olarak kullanmak için Birleşik Krallık ve ABD'nin sahip olduğu Irak Petrol Şirketi'ni (IPC) kamulaştırmaya zorlamak için Haziran 1967 Altı Gün Savaşı'nın yarattığı siyasi krizi istismar eden açık sözlü bir Nasırcıdır. IPC'nin tam olarak kamulaştırılması, Baas yönetimi altında 1972 yılına kadar gerçekleşmedi. Darbenin ardından yeni Irak hükûmeti, sözde Amerikan ve İsrail entrikalarını ifşa ederek daha geniş bir tasfiyenin ortasında 14 kişiyi - 9 Irak Yahudisi de dahil - uydurma casusluk suçlamalarıyla alenen infaz ederek ve Irak'ın Sovyetler Birliği ile geleneksel olarak yakın ilişkilerini genişletmeye çalışarak gücünü pekiştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri, Bulgaristan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ikili ilişkilerdir. Bulgaristan, 2014 yılından bu yana Erbil'de bir ticaret ofisi aracılığıyla Kürdistan Bölgesi'nde temsil edilirken, Kürdistan Bölgesi'nin Bulgaristan'da temsilciliği bulunmamaktadır. 2012 yılında, Kürt Cumhurbaşkanı Mesud Barzani resmi bir ziyaret için Bulgaristan'a gitti ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Başbakan Boyko Borisov ile bir araya geldi. Mayıs 2017'de Başkan Barzani, Bulgaristan'a yaptığı resmi bir ziyarette Cumhurbaşkanı Boyko Borislov ile bir araya geldi.

<span class="mw-page-title-main">Abdüllatif Reşid</span> 9. Irak cumhurbaşkanı

Abdüllatif Reşid, Latif Reşid olarak da bilinir, Iraklı Kürt siyasetçi ve Irak cumhurbaşkanı.