İçeriğe atla

Hernikler

Merkez İtalya'da Herniklerin konumu

Hernikler veya Hernici; Antik İtalya'da, güney sınırlarında Volski ve kuzey sınırlarında Ekler (Aequi) ile Marsi olmak üzere Fucine Gölü ve Sacco Nehri (Trerus) arasındaki Latium'da yaşamış olan bir İtalik kabileydi.

Erken Roma Cumhuriyeti döneminde uzun yıllar boyunca Roma ile müttefiktiler ve komşularına karşı yanlarında savaştılar.

MÖ 495'te Titus Livius, Antik Roma'ya karşı Volski ile bir antlaşma imzaladıklarını kaydeder.[1][2]

Bağımsızlıklarını uzun süre korudular ve MÖ 486'da hala Latinlerle eşit bir antlaşma imzalayacak kadar güçlüydüler.[3]

MÖ 475'te Latinlerle birlikte, Ekler ve Volski'ye karşı savaştılar ve aynı yıl Roma'nın yanında Veiililer (Veientes) ve Sabinlere karşı savaştılar.[4] MÖ 468'de Roma'yla Volski'ye karşı savaştılar.[5]

MÖ 464'te Roma'yı, Ecetra'nın ihaneti hakkında uyardılar ve Ecetralılarla müttefik olan Eklere karşı Roma'nın yanında savaştılar.[6]

MÖ 362[7] ve 306'da[8] baş şehirleri Anagnia alınıp bir praefectura'ya düşürüldüğünde Roma'dan ayrıldılar fakat Ferentium, Aletrium ve Verulae sadakatlerinden dolayı özgür municipia - o tarihte civitas'a tercih ettikleri bir konum- olarak kalmalarına izin verilerek ödüllendirilmişti.

Herniklerin adı, tıpkı Volski'ninki gibi Polybius'un[9] MÖ 225'te asker sağlayabilen diye tanımladığı İtalyan halkları listesinde yok; bu yüzden o tarihe kadar toprakları Latium'dan genel olarak ayırt edilemezdi ve tam Roma vatandaşlığını daha sonra almış olmaları olası görünüyor. Bölgenin en eski Latince yazıtı (Ferentium'dan[10]), Sosyal Savaş'tan daha eskidir ve hiçbir yerel özellik göstermemektedir.

Dil

Hernikçe
Bölgeİtalya
Ölü dilevet
Dil ailesi
Yazı sistemiEski İtalik
Dil kodları
ISO 639-3xhr
Dilbilimci listesixhr
Glottologhemi1234[11]

Birkaç yazıt Hernikçenin Osko-Umbriya dillerinden olduğunu gösteriyor. "co" ile biten adları; onları, isimleri "no" ekiyle oluşturulan kabilelerle değil, İtalya'nın batı kıyısının ilk sakinlerinden olan Volski gibi "co" kabileleriyle birlikte sınıflandırıyor.

Hernikler kökenli Gensler

  • Cispia (gens)
  • Hirtia (gens)
  • Fabricia (gens)

Ayrıca bakınız

  • Hernici Dağları

Kaynakça

  1. ^ Livy, Ab urbe condita, 2.22
  2. ^ Barthold Georg Niebuhr (1845). Niebuhr's History of Rome. D.A. Talboys. ss. 180-. 
  3. ^ Dionysius of Halicarnassus viii. 64 and 68
  4. ^ Livy, ii. 53.
  5. ^ Livy, ii. 64.
  6. ^ Livy, iii.4-5.
  7. ^ Livy vii.6 if.
  8. ^ Livy ix.42
  9. ^ ii. 24
  10. ^ C.I.L. x. 5837-5840
  11. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "{{{name}}}". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hannibal</span> Kartacalı general

Hannibal veya Annibal MÖ 247 – MÖ 183/181 yılları arasında yaşamış Sami ırkından gelen Kartacalı politikacı ve general. Tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biri olarak kabul edilen Hannibal, Scipio ve Philopoemen ile birlikte çağının üç büyük generalinden biriydi. Scipio onu şimdiye kadar yaşamış en büyük generallerden biri olarak kabul eder, Epirli Pyrrhus'u ikinci sıraya yerleştirir, kendisini de üçüncü olarak kabul eder. Aynı sıralama Hannibal'a sorulduğunda o, Büyük İskender'in en büyük general olduğunu söyler. İkinci olarak Pyrrhus'u gösterir, kendisini de üçüncü sıraya koyar. Askeri tarihçi Theodore Ayrault Dodge Hannibal'ı "Stratejinin Babası" olarak nitelendirir ve en büyük düşmanı olan Roma'nın bile onu yine kendi taktikleriyle alt ettiğini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Latium</span> Antik Romada tarihi bir bölge

Latium Batı İtalya'da bulunan, Antik Roma'ya başkentlik yapmış olan Roma'nın kurulduğu bölge. Latium ilkin verimli volkanik topraklardan oluşan küçük bir araziydi. Bölgeyi Latinler iskan etmiştir. Tiber Nehri'nin sol şeridinde, kuzeyde Anio Nehri'ne ve güneydoğusu boyunca Pomptina Palus'a, en güneyde ise Circeius Dağı'na uzanan bölgede lokalizasyonu yapılmıştır. Tiber'in sağ şeridi Etrüsk şehri Veii ve diğer sınırlar da diğer İtalik kavimerce çevrelenmiştir. Roma sırasıyla önce Veii'yi ve onun İtalik komşularını mağlup ederek sınırlarını kuzeydoğuda Apenninus Dağlarına kadar, güneydoğuda ise Pomptina'ya kadar genişletmiştir. Günümüzdeki ardılı Lazio hala büyük bir şehir olsa da antik Latium'un yarısı kadar dahi değildir.

Alba Longa Merkezi İtalya'da bulunan, Roma'nın 19 km güneydoğusundaki Alba Tepeleri'nde konumlanmış bir Latin şehriydi. Latin Ligi'nin kurucusu olan ve başını çeken bu şehir, Roma Krallığı tarafından MÖ 7. yüzyılda yok edilmiş ve sakinleri Roma'ya yerleşmeye zorlanmıştır. Efsaneye göre, Romulus ve Remus, Roma'nın kurucuları, Alba Longa'nın kraliyet soyundan gelmektedir. Virgil'in Aeneis'ine göre bu ikili, Aeneas'ın, yani Venüs'ün oğlunun soyundan gelmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Velletri</span> İtalyanın Lazio bölgesinde, Roma Capitale iline bağlı ilçe (komün)

Velletri, İtalya'nın Lazio bölgesinde Roma iline bağlı, Alban Tepelerinde bulunan 53.298 nüfuslu bir yerleşim yeri ve komün.

<span class="mw-page-title-main">İtalya (eyalet)</span> Antik Roma döneminde İtalya yarımadasının ismix

İtalya (Italia), Roma Cumhuriyeti ve ardından gelen Roma İmparatorluğu döneminde İtalya yarımadasına verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Pön Savaşı</span> M.Ö 218 ile 201 yılları arasında Roma ile Kartaca arasında gerçekleşen ikinci savaş

İkinci Pön Savaşı ya da diğer adlarıyla Hanibal Savaşı, Kartaca Savaşı MÖ 218 - MÖ 201 yılları arasında Roma ve Kartaca devletleri arasında batı ve Doğu Akdenizde meydana gelmiş büyük savaştır. Numidyalı ve Berberi kabilelerinin ve diğer Avrupa uluslarınında katılımıyla geniş çapta bölgeyi etkilemiştir. Pön Romalılar'ın Kartacalılara verdiği isimdir.

Roma-Volsk Savaşları, Roma Cumhuriyeti ile kadim İtalyan kabilesi olan Volsklar arasında yaklaşık iki yüzyıl boyunca süren mücadeleyi tanımlar. Güney Latium bölgesinde Volskların göçmesi burada Roma egemenliğinde yaşayan Latinlerin rahatsızlığına yol açar. MÖ 5. yüzyılda Volsklar süregiden savaşlarda artık savunmada kalmaktadır ve Samnit Savaşlarının ardından asimile edilerek Roma Cumhuriyeti tarafından kapsanırlar. Antik tarihçiler eserlerinde Roma-Volsk Savaşlarına ayrıntılı yer verirler. Ancak bu tarihçilerin anlatımları modern tarihçiler tarafından yanlı olmakla eleştirilmektedir.

Samnit Savaşları, Roma Cumhuriyeti'nin MÖ 343’te Orta İtalya’nın güneyinde bulunan Samnitler ile gerçekleştirdiği savaşlardır. Roma, Samnitler ile toplamda üç kez karşı karşıya gelmiştir. Birinci Samnit Savaşı MÖ 343-341 arasında gerçekleşmiş ancak iki taraf da kesin galibiyet alamamış ve barış antlaşması yapılmıştır. MÖ 327-304 arasında gerçekleştirilen İkinci Samnit Savaşı ise Romalıların lehine bir barış antlaşmasıyla sonuçlanmıştır. Üçüncü Samnit Savaşı'nda ise Roma, Samnitler ve müttefiklerine karşı zafer kazanarak Latium’un yanı sıra Orta İtalya’nın güneyinde de güçlü bir konuma gelmiştir.

Lucius Cincius Alimentus, ünlü Roma hukukçusu ve annales yazarı, emrindeki iki lejyonla beraber MÖ 209 yılı Sicilya praetoru. Ekseriyetle Yunanca yazmıştır. Fabius Pictor ile birlikte ilk iki Romalı tarihçiden biri olarak addedilir. Bununla beraber bu iki yazar da eserlerini, belli bir edebî geleneği olan Yunancayla vermişlerdir. Hukuk hizmetleri karşılığında ücret alınmasını yasaklayan Lex Cincia, adını bu yasayı öneren Lucius Cincius Alimentus'tan almıştır.

Latin Birliği Latium'da bulunan otuz civarında şehir devleti ve kabilenin bir araya gelerek oluşturdukları, savunma alanında ortak hareket etmeyi öngören konfederasyon. İsmi modern tarihçiler tarafından yakıştırlmış olup Klasik Latincede belirli bir karşılığı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Regillus Gölü Muharebesi</span>

Regillus Gölü Muharebesi, Birinci Latin Savaşlarında bir safha, yeni kurulmuş Roma Cumhuriyeti'nin Latin Birliği'ne karşı zafer kazandığı efsanevî bir muharebe. Latinleri, MÖ 509'da Roma'dan kovulan eski ve son Roma kralı Lucius Tarquinius Superbus ve damadı, Tusculum diktatörü Octavius Mamilius idare ve sevk etmiştir. Muharebe, Tarquinus'ların Roma tahtını yeniden elde etmek için yaptıkları son hamle olarak değerlendirilir. Roma efsanelerinde Castor ve Pollux'un da Roma saflarında savaştığına inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Latium</span>

Eski Latium (Latince: Latium Vetus veya Latium Antiquum), kuzeyde Tiber Nehri, doğuda Apenin Dağları, güneyde Monte Circeo, batıda Tiren Deniziyle çevrili antikçağ bölgesi. Üzerinde bulunduğu arazi Roma hesabına göre yaklaşık 50 mil, Mommsen'ın hesaplamalarına göre ise yaklaşık 1860 kilometrekareydi. Günümüzde Lazio idarî bölgesinin merkezine denk gelmekle beraber, arkaik Roma şehrinin yerleşik halkı olan ve "Latinler" adıyla bilinen İtalik kavmin geleneksel meskun mahaliydi. Daha sonraları Rutuli, Volsci, Aequi ve Hernici kabileleri de burayı iskan etmiştir. Buraya Eski Latium denmesinin sebebi, onu Romalıların daha sonra Latium dedikleri, sınırları içine güneydeki Monte Circeo ile Garigliano Nehri arasında kalan araziyi de katan bölgeden ayırmak içindir. Mezkur ileriki dönem bölgesi yalnızca Latium olarak anılmak dışında, "Ekli Latium" olarak da anılmıştır.

Ferentina, Latium, Ferentino şehrinin koruyucu tanrıçasıdır. Latin devletinin koruyucusuydu. Ayrıca Roma İmparatorluğu ile yakından ilişkiliydi.

Roma Galyası, MÖ 1. yüzyıldan MS 5. yüzyıla kadar Roma yönetimi altında bulunan Galya'yı ifade eder.

Marsi; 19. yüzyılın sonlarında tarım arazisi için boşaltılan Fucinus Gölü'nün doğu kıyısındaki Marruvium'u merkez edinen, Eski İtalya'daki bir İtalik halktı. Yaşadıkları bölge bugün Marsica olarak adlandırılıyor. Roma Cumhuriyeti döneminde bölge halkı şimdi Marsice olarak adlandırılan bir dili konuşuyordu. Birkaç yazıt ve açımlama (glos) ile tasdiklenmiştir. LINGUIST List, onu Umbriya dil grubuna dahil ediyor.

Pelinyi veya Paeligni; bugün Merkez İtalya, Abruzzo'da olan Peligna Vadisi'nde yaşamış olan bir İtalik kabileydi.

Marrukinler veya Marrucini; Abruzzo'nun doğu kıyısında, Aterno ve Foro Nehirleri ile sınırlandırılmış Antik Teate'nin etrafındaki küçük bir bölge şeridinde yaşamış bir İtalik kabileydi. Diğer Marrukin merkezleri şunlardır: Ceio, Iterpromium, Civitas Danzica (Rapino) ve Vestinlerle paylaşılan Aternum Limanı'nı (Pescara).

<span class="mw-page-title-main">Volskice</span>

Volskice; Volski tarafından konuşulmuş, Oskanca ve Umbriyacayla yakından ilişkili olan bir Osko-Umbriya diliydi.

Spurius Carvilius Maximus Ruga, MÖ 234 ve 228'de Roma konsülüydü. Öğretmen Spurius Carvilius Ruga, onun azat edilmiş kölesiydi.

Sidikinler veya Sidicini, Antik İtalya'nın İtalik halklarından biriydi. Toprakları; başkentleri Teanum Sidicinum'dan kuzeye doğru, Liri Nehri vadisi boyunca Fregellae'ye kadar uzanıyordu ve toplamda yaklaşık 3,000 km² alanı kaplıyordu. Samnitler ve Kampanların komşuları, Ausonlar ve Aurunkların müttefikleriydiler. Dilleri Osko-Umbriya dil grubuna mensuptur.