İçeriğe atla

Hermann Schwarz

Hermann Schwarz
Karl Hermann Amandus Schwarz
Doğum25 Ocak 1843(1843-01-25)
Hermsdorf, Silesia, Prusya
Ölüm30 Kasım 1921 (78 yaşında)
Berlin, Almanya
MilliyetPrusyalı
Mezun olduğu okul(lar)Gewerbeinstitut
Tanınma nedeniCauchy-Schwarz eşitsizliği
Kariyeri
DalıMatematikçi
Çalıştığı kurumHalle Üniversitesi
Swiss Federal Polytechnic
Göttingen Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Karl Weierstrass
Ernst Kummer
Doktora öğrencileriLipót Fejér
Harris Hancock
Gerhard Hessenberg
Paul Koebe
Leon Lichtenstein
Heinrich Maschke
Robert Remak
Rudolf Rothe
Theodor Vahlen
Ernst Zermelo

Karl Hermann Amandus Schwarz (Almanca telaffuz: [ˈhɛʁman ˈʃvaʁts]; 25 Ocak 1843 - 30 Kasım 1921) karmaşık analiz üzerine çalışan bir Alman matematikçiydi.

Yaşamı

Schwarz Hermsdorf, Silesia'da (şimdiki Jerzmanowa, Polonya) doğdu. 1868'de matematikçi Ernst Eduard Kummer[1] ve Ottilie'nin (evlilik öncesi soyadı Mendelssohn, Nathan Mendelssohn'un kızı ve Moses Mendelssohn'un torunu) kızı olan Marie Kummer ile evlendi. Schwarz ve Kummer'in kızı Emily Schwarz da dahil olmak üzere altı çocuğu vardı.[1]

Schwarz, aslen Berlin'de kimya okudu ama Ernst Eduard Kummer ve Karl Theodor Wilhelm Weierstrass onu matematik alanına geçmeye ikna etti.[2] Doktorasını 1864'te Universität Berlin'den aldı ve Kummer ve Weierstrass tarafından tavsiye edildi.[3] 1867 ve 1869 yılları arasında Halle Üniversitesi'nde, ardından İsviçre Federal Politeknik'te çalıştı.[4] 1875'ten itibaren Göttingen Üniversitesi'nde,[4] karmaşık analiz, diferansiyel geometri ve varyasyonlar hesabı konularıyla ilgili çalıştı. Berlin'de öldü.

Çalışmaları

Karl Hermann Amandus Schwarz
"Schwarz feneri" - sınırlı içeriğe sahip sonsuz bir yüzey. Silindirik gövdenin kabuğu, daha küçük üçgenlere bölünmüştür.

Schwarz'ın eserleri arasında 1867'de Berlin Akademisi tarafından taçlandırılan ve 1871'de basılan Bestimmung einer speziellen Minimalfläche ve Gesammelte mathematische Abhandlungen (1890) sayılabilir.

Diğer şeylerin yanı sıra, Schwarz Riemann haritalama teoreminin[5] ispatını geliştirdi, Cauchy-Schwarz eşitsizliğinin özel bir durumunu geliştirdi ve topun diğer herhangi bir eşit hacimli cisimden daha az yüzey alanına sahip olduğuna dair bir kanıt verdi.[6] İkincisi üzerine yaptığı çalışma, Émile Picard'ın diferansiyel denklemlerin çözümlerinin (Picard–Lindelöf teoremi) var olduğunu göstermesine izin verdi.[2]

1892'de Berlin Bilim Akademisi'ne üye oldu ve Berlin Üniversitesi'nde profesör oldu, burada öğrencileri arasında Lipót Fejér, Paul Koebe ve Ernst Zermelo yer aldı. Toplamda en az 22 doktora öğrencisine danışmanlık yapmıştır.[3] 1914'te Schwarz'ın arkadaşları ve eski öğrencileri, doktora tezinin 50. yıldönümünü kutlamak için 34 makalelik bir cilt yayınladılar.[7]

Adı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, matematikteki[1] birçok fikre ilave edilmiştir:

  • Soyut katkı maddesi Schwarz yöntemi
  • Katkı Schwarz yöntemi
  • Schwarz alternatif yöntemi
  • Schwarzyen türev
  • Schwarz fonksiyonu
  • Schwarz feneri
  • Schwarz lemması
  • Schwarz listesi
  • Schwarz minimal yüzeyi
  • Schwarz teoremi (Clairut teoremi olarak da bilinir)
  • Schwarz integral formülü
  • Schwarz–Christoffel haritalaması
  • Schwarz–Ahlfors–Pick teoremi
  • Schwarz yansıma ilkesi
  • Schwarz üçgeni
  • Schwarz üçgen fonksiyonu
  • Cauchy-Schwarz eşitsizliği
  • Pohlke ve Schwarz teoremi

Yayınları

Kaynakça

  1. ^ a b c Agarwal, Ravi; Sen, Syamal (11 Kasım 2014). Creators of Mathematical and Computational Sciences (İngilizce). Springer. ss. 297-298. ISBN 9783319108704. 
  2. ^ a b O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Hermann Schwarz", MacTutor Matematik Tarihi arşivi 
  3. ^ a b Mathematics Genealogy Project'te Hermann Schwarz
  4. ^ a b Chang, Sooyoung (1 Ocak 2011). Academic Genealogy of Mathematicians (İngilizce). World Scientific. ss. 77-78. ISBN 9789814282291. 
  5. ^ Bottazzini, Umberto (30 Nisan 2003). "Algebraic truths vs geometric fantasies: Weierstrass' Response to Riemann". arXiv:math/0305022 $2. 
  6. ^ Schwarz, Hermann Amandus (1884). "Proof of the theorem that the ball has less surface area than any other body of the same volume". News of the Royal Society of Sciences and the Georg-August-Universität Göttingen. 1884: 1-13. 
  7. ^ Gronwall, T. H. (1916). "Book Review: Mathematische Abhandlungen, Hermann Amandus Schwarz zu seinem fünfzigjährigen Doktorjubiläum am 6. August 1914 gewidmet von Freunden und Schülern". Bulletin of the American Mathematical Society. 22 (8): 406-408. doi:10.1090/S0002-9904-1916-02811-4. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leopold Kronecker</span> Sayılar teorisi ve cebir üzerine çalışan Alman matematikçi (1823-1891)

Leopold Kronecker sayı teorisi, cebir ve mantık üzerine çalışan bir Alman matematikçiydi. Georg Cantor'un küme teorisi üzerine çalışmalarını eleştirdi ve Weber (1893) tarafından "Almanca: Die ganzen Zahlen hat der liebe Gott gemacht, alles andere ist Menschenwerk " söylemiyle alıntılandı. Kronecker, Ernst Kummer'in öğrencisi ve ömür boyu arkadaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Karl Weierstrass</span> Alman matematikçi (1815-1897)

Karl Theodor Wilhelm Weierstraß, Alman öğretmen ve matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Dedekind</span> Alman matematikçi (1831–1916)

Julius Wilhelm Richard Dedekind, sayılar teorisi, soyut cebir konularına önemli katkılarda bulunan bir Alman matematikçiydi. En iyi bilinen katkısı, Dedekind kesimi kavramı aracılığıyla reel sayıların tanımıdır. Ayrıca modern küme teorisi ve Mantıkçılık' olarak bilinen matematik felsefesi'nin gelişiminde öncü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Kummer</span> Alman matematikçi

Ernst Eduard Kummer bir Alman matematikçiydi. Uygulamalı matematik konusunda yetenekli olan Kummer, Alman ordusu subaylarını balistik konusunda eğitti; daha sonra, Leopold Kronecker'in matematik kariyerine ilham verdiği, lisenin Almanca karşılığı olan gymnasium’da 10 yıl öğretmenlik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Gustav Lejeune Dirichlet</span>

Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet, sayı teorisi ve Fourier serileri teorisi ile matematiksel analizdeki diğer konulara derin katkılarda bulunan Alman bir matematikçiydi. Bir fonksiyonun modern biçimsel tanımını veren ilk matematikçilerden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Minkowski</span> Alman matematikçi ve fizikçi

Hermann Minkowski bir Alman matematikçi ve Königsberg, Zürih ve Göttingen'de profesörlük yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bugayev</span> Rus matematikçi

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

Ana başlıklarına göre karmaşık analiz konuları:

<span class="mw-page-title-main">Otto Hölder</span> Alman matematikçi (1859-1937)

Ludwig Otto Hölder Stuttgart doğumlu bir Alman matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Hensel</span> Alman matematikçi (1861-1941)

Kurt Wilhelm Sebastian Hensel Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Julius Plücker</span> Alman matematikçi ve fizikçi (1801-1868)

Julius Plücker, Alman fizikçi, matematikçi ve akademisyendir. Analitik geometri alanına temel katkılarda bulundu ve sonunda elektron'un keşfine yol açan katot ışını araştırmalarında öncü oldu. Ayrıca Lamé eğrileri ile ilgili çalışmaları da büyük ölçüde genişletti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hurwitz</span>

Adolf Hurwitz, cebir, analiz, geometri ve sayı teorisi üzerine çalışmalar yürütmüş Yahudi kökenli Alman matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Felix Klein</span> Alman matematikçi, Erlangen Programının yazarı (1849-1925)

Christian Felix Klein, grup teorisi, karmaşık analiz, Öklid dışı geometri ve geometri ile grup teorisi arasındaki ilişkiler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Alman matematikçi ve matematik eğitimcisi. Klein'ın geometrileri temel simetri gruplarına göre sınıflandıran 1872 Erlangen programı, döneminin matematiğinin büyük kısmının etkili bir senteziydi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Schoenflies</span> Alman matematikçi (1853-1928)

Arthur Moritz Schoenflies, bazen Schönflies olarak yazılan, grup teorisinin kristalografiye uygulanmasına yaptığı katkılarla ve topolojideki çalışmalarıyla tanınan Alman matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Mertens</span> Leh Matematikçi (1840-1927)

Franz Mertens Polonyalı bir matematikçidir. Prusya Krallığı'nın Posen Büyük Dükalığı'nda Schroda'da doğdu ve Avusturya'nın Viyana kentinde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Hellmuth Kneser</span> Alman matematikçi (1898-1973)

Hellmuth Kneser, grup teorisi ve topolojiye kayda değer katkılarda bulunan bir Baltık Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Axel Harnack</span> Baltık asıllı Alman matematikçi (1851-1888)

Carl Gustav Axel Harnack (7 Mayıs [E.U. 25 Nisan] 1851, Dorpat potansiyel teoriye katkıda bulunan bir Baltık Alman matematikçi. Harnack eşitsizliği harmonik fonksiyonlara uygulandı. Ayrıca, gerçek düzlem cebirsel eğriler için Harnack eğri teoremini kanıtlayarak düzlem eğrilerinin gerçek cebirsel geometrisi üzerinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Georg Frobenius</span> Alman matematikçi (1849-1917)

Ferdinand Georg Frobenius, en çok eliptik fonksiyonlar teorisine, diferansiyel denklemlere, sayı teorisine ve grup teorisine yaptığı katkılarla tanınan bir Alman matematikçi. Frobenius-Stickelberger formülleri olarak bilinen, eliptik fonksiyonları yöneten ve bikuadratik formlar teorisini geliştiren ünlü determinantal özdeşlikleriyle tanınır. Ayrıca, fonksiyonların rasyonel yaklaşımları kavramını ilk ortaya atan oydu ve Cayley-Hamilton teoremi için ilk tam kanıtı verdi. Ayrıca, adını modern matematiksel fizikte Frobenius manifoldları olarak bilinen bazı diferansiyel geometrik nesnelere verdi.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Bolza</span> Alman matematikçi (1857-1942)

Oskar Bolza, Felix Klein'in öğrencisi olan Alman matematikçi. Pfalz, Bad Bergzabern'de -o zamanlar Bavyera'nın bir bölgesi- doğdu. Karl Weierstrass'tan 1879 yılında aldığı derslerden etkilenerek varyasyonlar hesabı konusunda araştırmalar yaptı ve bununla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Burkhardt</span> Alman matematikçi ve matematik tarihçisi (1861-1914)

Heinrich Friedrich Karl Ludwig Burkhardt, bir Alman matematikçiydi. Albert Einstein'ın doktora tezi olan Eine neue Bestimmung der Moleküldimensionen adlı çalışmasını inceleyen iki kişiden biriydi. Einstein'ın tezi hakkında şunları söylemiştir: "Yaklaşım şekli, ilgili matematiksel yöntemlerin temel ustalığını göstermektedir" ve "Kontrol ettiğim her şeyi istisnasız doğru buldum."