İçeriğe atla

Herman Feshbach

Herman Feshbach
Doğum2 Şubat 1917
New York City, New York, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm22 Aralık 2000 (83 yaşında)
Cambridge, Massachusetts, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimNew York Şehir Koleji
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü
ÖdüllerUlusal Bilim Madalyası
Tom W. Bonner Ödülü (1973)
Kariyeri
DalıTeorik nükleer fizik
Çalıştığı kurumlarMassachusetts Teknoloji Enstitüsü
TezThe theory of hydrogen three (1942)
Doktora öğrencileriRobert Louis Pease

Herman Feshbach (2 Şubat 1917 - 22 Aralık 2000), Amerikalı fizikçi. Feshbach rezonansı ve Philip M. Morse ile birlikte yazdığı Methods of Theoretical Physics adlı eseriyle tanınır.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Herman Feshbach". Physics History Network (İngilizce). Amerikan Fizik Enstitüsü. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Herman Feshbach, renowned physicist, is dead at 83". MIT News (İngilizce). Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. 27 Aralık 2000. 29 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Fizik Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Fizik Ödülü, Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, kendisinin ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık günü Stockholm'de gerçekleştirilen Nobel Ödülleri töreninde, fiziğin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kişilere verilir. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinin belirlediği beş akademi üyesinin oluşturduğu bir komite tarafından seçilen kazanan kişiler, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Wilson</span>

Kenneth Geddes Wilson, Amerikalı teorik fizikçidir. 1982'de maddede ikinci mertebeden faz geçişleri konusunda, komşu moleküllere olan etkisini de hesaba katan bir teori geliştirdiği için Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü. Diğer bir önemli çalışması da Kuvantum alan kuramında kullanılan renormalizasyon grupları tekniğini ve felsefesini geliştirmiş olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edward Teller</span> Macar-Yahudi asıllı Amerikalı teorik fizikçi (1908-2003)

Edward Teller, bilim ve teknoloji dünyasında "hidrojen bombasının babası" olarak bilinen Macar–Amerikalı teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Frank Wilczek</span> Amerikalı fizikçi

Frank Anthony Wilczek Nobel Fizik ödülü sahibi Amerikalı kuramsal fizikçidir. Hâlen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Herman Feshbach fizik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jerome Friedman</span> Amerikalı fizikçi

Jerome Isaac Friedman 28 Mart 1930 Chicago doğumlu Amerikan fizikçidir. Massachusetts Institute of Technology (MIT), fizik fakultesi ve enstitüsünde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Abrikosov</span> Rus-Amerikalı teorik fizikçi (1928 – 2017)

Aleksey Alekseyeviç Abrikosov, Moskova doğumlu Rus Teorik fizikçidir. 2003 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">C. F. Powell</span>

Cecil Frank Powell,, İngiliz fizikçi, nükleer işlemleri okuyan fotografik yöntemi ile Nobel Fizik Ödülü almış bilim insanı.

Melvin Schwartz, Amerikalı fizikçi. 1988 yılında arkadaşları Leon Max Lederman ve Jack Steinberger ile birlikte nötrinolar üzerine yaptıkları çalışmalar ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kosterlitz</span> İngiliz fizikçi

John M. Kosterlitz tam adı ile John Michael Kosterlitz, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

Kaon veya diğer adıyla K mezonu, gariplik olarak adlandırılan kuantum sayısı farklarıyla ayrılan dört farklı mezonun her biridir. Kuark modeline göre bir garip kuark ile bir üst ya da alt kuark arasında gerçekleşen bağ durumu ile meydana gelmektedirler. 1947'de, George Rochester ve Clifford Charles Butler tarafından keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rainer Weiss</span> Amerikalı fizikçi

Rainer "Rai" Weiss, Amerikalı fizikçi ve akademisyendir. Kütleçekimi fiziği, lazer fiziği ve astrofizik alanlarında çalışmalarda bulunmaktadır.

Amerikan Fizik Topluluğu, dünyanın en büyük ikinci fizikçi topluluğudur. Topluluk, prestijli dergiler olan Physical Review ve Physical Review Letters'da dahil olmak üzere bir düzineden fazla bilimsel dergi yayınlar ve her yıl yirmiden fazla bilim toplantısı düzenler. APS, Amerikan Fizik Enstitüsü'nün bir üyesidir. Kate Kirby, APS'nin şu anki CEO'sudur, göreve Şubat 2015'te başlamıştır.

Herman Francis Mark polimer bilimine katkılarıyla tanınmış Avusturyalı-Amerikalı kimyager. Mark'ın fiberlerin moleküler yapısı üstüne X-ışını difraksiyonu çalışmaları polimer yapıların makromoleküler teorisine önemli kanıtlar sağladı. Houwnik ile günümüzde Mark-Houwnk veya Mark-Houwnik-Sakurada denklemi olarak bilinen denklemleri kurudu. Bu denklemler bir polimerin gerçek viskozitesini bağıl moleküler kütlesine bağlar. Uzun yıllar Brooklyn Polytechnic Enstitüsü'nde çalıştı. 1946'da Journal of Polymer Science dergisini kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Genzel</span> Alman gökbilimci

Reinhard Genzel Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik'de yönetici, LMU'da profesör ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley' de emeritus profesör olan bir Alman astrofizikçi. Andrea Ghez ve Roger Penrose ile paylaştığı " galaksimizin merkezinde süper kütleli kompakt bir nesnenin keşfi için" 2020 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Aşağıkoçlu, Eyyübiye</span>

Aşağıkoçlu, Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karahisar, Eyyübiye</span>

Karahisar, Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarıkoçlu, Eyyübiye</span>

Yukarıkoçlu, Şanlıurfa ilinin Eyyübiye ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yakupoğlan</span>

Yakupoğlan, Sivas ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Philip McCord Morse, Amerikalı fizikçi ve yöneylem araştırmaları alanının öncülerindendir. Uzun yıllar boyunca Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde profesör olarak görev yapmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında askeri operasyonların verimliliğini artırmak amacıyla matematiksel ve analitik yöntemler geliştirdiği çalışmalarıyla dikkat çekmiştir. Bu alandaki katkıları modern yöneylem araştırmalarının temelini atmıştır. En bilinen eserlerinden biri George E. Kimball ile birlikte kaleme aldığı Methods of Operations Research adlı kitabıdır. Aynı zamanda kuantum mekaniği, akustik ve teorik fizik gibi alanlarda da önemli çalışmalara imza atmıştır.

Eugen Merzbacher, Amerikalı fizikçi.