İçeriğe atla

Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı

Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı
Jeder für sich und Gott gegen alle
Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı
Film afişi
YönetmenWerner Herzog
YapımcıWerner Herzog
SenaristWerner Herzog
OyuncularBruno Schleinstein
Walter Ladengast
Brigitte Mira
MüzikFlorian Fricke
Görüntü yönetmeniJörg Schmidt-Reitwein
KurguBeate Mainka-Jellinghaus
StüdyoW. H. Filmproduktion
Filmverlag der Autoren
ZDF
DağıtıcıW. H. Filmproduktion
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1974
Çıkış tarih(ler)i1 Kasım 1974
Süre110 dk.
ÜlkeBatı Almanya
DilAlmanca

Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı (AlmancaJeder für sich und Gott gegen alle), yönetmenliğini ve senaristliğini Werner Herzog'un yaptığı 1974 yapımı Batı Almanya filmidir. Başrollerinde Bruno Schleinstein ve Walter Ladengast'ın yer aldığı film, adını Brezilyalı yazar Mário de Andrade'nin Macunaíma kitabındaki bir cümleden almıştır. Film, terk edilmiş ve yıllarca bir odada hapsedilen Kaspar Hauser'in hikâyesini Hauser'in yanında bulunan mektuplara dayanarak anlatır.

Hikâye

Film, Kaspar Hauser'in (Bruno Schleinstein) hikâyesini işler. Kaspar hayatının ilk on yedi yılını zincire vurulmuş bir şekilde, küçük bir odada tüm zamanını sadece oyuncak bir atla geçirir. Siyah bir palto ile silindir bir şapka giyip, kendisini besleyen meçhul bir adam haricinde dış dünyadan tamamen mahrum bırakılmıştır.

1828 yılının bir gününde aynı meçhul adam Kaspar'ı yıllarca kaldığı odadan çıkarır ve birkaç kelime ile yürümeyi öğrettikten sonra Nürnberg'e götürüp, eline de bir mektup vererek onu terk eder. Şehirde tüm merakları üzerine toplayan ve bir sirkte de sergilenen Kaspar, Profesör Daumer (Walter Ladengast) tarafından kurtarılarak normal bir insana dönüştürülmeye çalışılır.

Kaspar bir süre sonra okuma ve yazmayı öğrenerek kendini mantık ve din konularında geleneklere karşı bir yaklaşım sergileyerek geliştirir. Ancak onu en çok memnun eden şey ise müziktir. Kaspar günün birinde kendisini Nürnberg'e getiren meçhul adam tarafından fiziksel saldırıya uğrar ve başına darbe alır. İyileşmesine rağmen gizemli bir şekilde tekrar saldırıya uğrar. Bu kez göğsüne darbe almıştır.

Yatağında dinlenirken Sahra Çölü'nde gördüğü göçebe Berberiler'le alakalı düşlerini yanındakilere tarif eder ve hayatını kaybeder. Kendisine bir otopsi yapılır. Yapılan otopsi sonucunda Kaspar'ın karaciğerinde ve beyinciğinde biçim bozukluğu tespit edilir.

Oyuncu kadrosu

  • Kaspar Hauser rolünde Bruno Schleinstein
  • Profesör Daumer rolünde Walter Ladengast
  • Hizmetçi Kathe rolünde Brigitte Mira
  • Çiftçi rolünde Reinhard Hauff
  • Belediye başkanı rolünde Herbert Fritsch
  • M. Florian rolünde Florian Fricke
  • Yüzbaşı rolünde Henry van Lyck
  • Sirkçi rolünde Willy Semmelrogge
  • Lord Stanhope rolünde Michael Kroecher
  • Meçhul Adam rolünde Hans Musäus

Yapım

Werner Herzog başrol oyuncusu Bruno Schleinstein'i Berlin sokak müzisyenleriyle alakalı bir belgeselden seçmişti.[1] Oyunculuk deneyimi olmamasına karşın oyunculuğundan memnun kalarak Schleinstein'i hem bu filminde hem de 1977 yapımı Stroszek filminde başrolde oynattı. Schleinstein'in kendi hayat tecrübeleri de Kaspar Hauser'inki ile benzerlikler gösteriyordu. Schleinstein yıllarını genelde çocuk evlerinde, akıl hastanelerinde ve hapishanelerde geçirmişti.[1] Akli dengesizliği film setinde açıkça görülebiliyordu. Herzog'un filmin İngilizce DVD gösteriminde anlattığına göre Schleinstein çekimler boyunca aynı kostümle kalmış, hatta günlük çekimler bittikten sonra bile bu tutumunu devam ettirmiştir. Herzog bir gün Schleinstein'i otelinde ziyaret etmiş, Schleinstein'i kapının girişinde, yerde uyurken bulmuştur.

Filmin dış sahneleri Bavyera'daki Dinkelsbühl şehri ile yakınlardaki Hesselberg adındaki dağda çekildi. Arşiv çekimleri İrlanda'nın kuzeybatısındaki Croagh Patrick'te çekilirken, çöl sahneleri ise Batı Sahra'da çekildi.

Filmde müzik olarak klasik besteciler Johann Pachelbel, Orlando di Lasso, Tomaso Albinoni ve Wolfgang Amadeus Mozart'ın eserleri kullanıldı.

Herzog bu filmini gençliğinde kendisine sinema konusunda cesaret veren film eleştirmeni ve tarihçi Lotte H. Eisner'e adamıştır.[1]

Tarihsel doğruluk

Filmin açılış sahnelerinde Kaspar Hauser'in hapsedilmesi ve serbest bırakılması Hauser'in yanında bulunan gerçek mektuplara dayanarak hemen hemen aynen aktarılmıştır. Film boyunca göze çarpan en belirgin ayrım Hauser'in yaşı ile alakalıdır. Gerçekte Kaspar Hauser Nürnberg'de bulunduğunda 17 yaşındaydı. Filmde Kaspar'ı oynayan Bruno Schleinstein'in yaşı ise film çekildiği sırada 41'di. Yine de Schleinstein'in karakteri filmin başından sonuna kadar bir genç olarak işlenip, tanımlanmıştır.

Ödüller

Film, 1975 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan filmlerden biriydi.[2] Ancak festivalde bu ödül yerine Grand Prix ile FIPRESCI ödüllerini kazandı.[2] Ayrıca 1975 yılındaki Alman Film Ödülleri'nde üç ödülün sahibi oldu.[3] Film, 48. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne Batı Almanya'nın adayı olarak gösterilmesine karşın son beş aday arasına kalamadı.

Ayrıca bakınız

  • Almanya'nın Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü başvuruları
  • 48. Akademi Ödülleri'nde Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü başvuruları

Kaynakça

  1. ^ a b c "THE ENIGMA OF KASPAR HAUSER" (PDF). bfi.org.uk. 20 Mayıs 2013. 6 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  2. ^ a b "Awards 1975 : All Awards". festival-cannes.fr. 7 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  3. ^ "ENIGMA OF KASPAR HAUSER, THE: EVERY MAN FOR HIMSELF AND GOD AGAINST ALL (JEDER FUER SICH UND GOTT GEGEN ALLE)". german-films.de. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>İçimdeki Deniz</i> 2004 çıkış tarihli İspanyol dram filmi

İçimdeki Deniz, Alejandro Amenábar'ın yazıp yönettiği, aynı zamanda yapımcılığını, müziklerini ve kurgusunu üstlendiği 2004 çıkış tarihli İspanyol psikolojik dram filmidir. Film, bir dalış kazasının ardından felç olan Ramón Sampedro'nun gerçek yaşam öyküsüne ve 28 yıl boyunca ötanazi ile yaşamına son verme hakkını desteklemek için yürüttüğü kampanyaya dayanmaktadır. Film, Yabancı Dilde En İyi Film dalında Akademi Ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Julia Roberts</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Julia Roberts, Amerikalı oyuncudur. Betty Lou Bredemus ve Walter Grady Roberts'ın en küçük çocuğudur. Yıllık 62 milyon dolarlık kazancıyla da yılda en çok kazanan J. Roberts, Mona Lisa Smile Filmiyle aldığı 25 milyon dolarlık ücretle de sinema tarihinin en yüksek ücretli kadın oyuncusu olmaya hak kazanmıştır. Aynı zamanda Unfabulous dizisiyle ünlenen Emma Roberts'ın da halasıdır.

<i>Amélie</i> 2001 yapımı Fransız filmi

Amélie, Audrey Tautou'nun başrolünde olduğu, Jean-Pierre Jeunet filmi. Fransız yapımı bu romantik komedi, Jeunet ve Guillaume Laurant tarafından yazılmıştır. Montmartre'de geçen film, modern Paris hayatının idealize edilmiş, alaycı bir yorumudur.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Werner Herzog</span> Alman film yönetmeni

Werner Herzog Stipetić, Alman film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Mosfilm</span>

Mosfilm Stüdyosu, Sovyetler Birliği'nin ve aynı zamanda Avrupa'nın en büyük ve eski film stüdyolarından biridir.

<i>Koro</i> (film)

Koro, 2004 Fransa yapımı müzikal dramatik filmdir. Özgün adı Les Choristes olan film 29 Nisan 2005 tarihinde Türkiye'de gösterime girdi.

<i>Zorba</i> (film) 1964 yapımı bir film

Zorba, 1964 ABD - İngiltere - Yunanistan ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Alexis Zorbas olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Zorba the Greek (Türkçesi: Yunan Zorba) adı ile gösterilmiştir. Filmin Türkiye'de İki Arkadaş adıyla da gösterildiğine dair kayıtlar bulunmaktadır.

<i>Okuyucu</i> (film)

Okuyucu, Bernhard Schlink imzalı aynı adlı romandan uyarlanan dram türünde 2008 yapımı film. Uyarlanan senaryosunu David Hare yazmış, filmi Stephen Daldry yönetmiştir. Başrollerinde Ralph Fiennes ve Kate Winslet yer almaktadır. Altın Küre, BAFTA ve Akademi Ödülleri'ne aday gösterilen film ilk kez 10 Aralık 2008'de ABD'de sınırlı sayıda kopya ile gösterime girmiştir.

<i>Vampir Nosferatu</i> (film)

Vampir Nosferatu 1979 Batı Almanya - Fransa ortak yapımı Gotik korku filmidir. Özgün adı Nosferatu: Phantom der Nacht tır. İngilizce konuşulan ülkelerde Nosferatu the Vampyre adı ile gösterilmiştir. Filmin Türkçe adı kararlaştırılırken Almanca özgün ismi yerine İngilizce isminin referans alındığı anlaşılmaktadır.

<i>Üç Maymun</i> 2008 yapımı Türk dram filmi

Üç Maymun, 2008 Türkiye-Fransa-İtalya ortak yapımı Nuri Bilge Ceylan filmidir. Yönetmenin Uzak ve İklimler'den sonra Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne kabul edilen üçüncü, toplamda ise beşinci uzun metrajlı filmidir.

<i>Başkalarının Hayatı</i>

Başkalarının Hayatı, 2006 Almanya yapımı dramatik dönem filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Tamer Levent</span> Türk tiyatro ve dizi oyuncusu, oyun yazarı

Tamer Levent, Türk oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni ve yazar.

<i>Stroszek</i> (film)

Stroszek, 1977 Batı Almanya yapımı dramatik yol filmidir.

<i>Mavi Sürgün</i> (film) film

Mavi Sürgün, 1993 tarihli Erden Kıral filmi. Film, Halikarnas Balıkçısı'nın, Mavi Sürgün adlı otobiyografik eserinden esinlenerek yapılmıştır. Filmin senaryosu bu kitabın yanı sıra yazarın Unuttuğu Türkü ve Gündüzü Kaybeden Kuş adlı öykülerine göndermeler barındırır. 66. Akademi Ödülleri'ne, Yabancı Dilde En İyi Film dalında, Türkiye'nin Oscar aday adayı olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaspar Hauser</span>

Kaspar Hauser, 19. yüzyılda Almanya'da esrarengiz bir şekilde ortaya çıkışı ve hayatıyla çeşitli efsanelere konu olan genç.

<i>Sevgisiz</i>

Sevgisiz, Andrey Zvyagintsev'in yönettiği 2017 çıkışlı Rus drama filmidir. Moskova'da çekilen filmin ilk gösterimi, 18 Mayıs 2017'de Cannes Film Festivali'nde gerçekleştirildi ve burada Cannes Film Festivali Jüri Ödülü'nü kazandı.

<i>Zama</i> (film, 2017)

Zama, Lucrecia Martel'in yönettiği 2017 çıkışlı Arjantin filmi. Antonio di Benedetto'nun aynı adlı romanından uyarlanan filmin ilk gösterimi 74. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca film, 2017 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde "Masters" bölümünde gösterilmiştir.

28. Cannes Film Festivali 9 - 23 Mayıs 1975 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, Mohammed Lakhdar-Hamina tarafından yönetilen Chronique des Années de Braise'ye gitti. 1975 yılında, rekabetçi olmayan yeni bir bölüm olan "Les Yeux fertiles" tanıtıldı. Bu bölüm sonraki iki yıl gösterilecek olan "L'Air du temps" ve "Le Passe Compose" ile birlikte 1978'de Belirli Bir Bakış'a entegre edildi.

Bruno Schleinstein, genellikle Bruno S. olarak bilinen Alman sinema oyuncusu, sanatçı ve müzisyendi. Uluslararası alanda Werner Herzog'un yönettiği Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı (1974) ve Stroszek (1977) filmlerindeki rolüyle tanınır.