İçeriğe atla

Herkes Herkesle Dostmuş Gibi

Herkes Herkesle Dostmuş Gibi
YazarBarış Bıçakçı
Kapak sanatçısı
Ali Osman Coşkun
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım2000
Yayımcıİletişim Yayınları
Sayfa113

Herkes Herkesle Dostmuş Gibi, Barış Bıçakçı'nın 2000'de yayımladığı roman. İletişim Yayınları'ndan çıkan eserde büyük kentlerde yaşayan insanların küçük dertleri ve aralarındaki iletişimsizlik teması ele alınmaktadır. Eserde Bıçakçı'nın daha sonra yayımlayacağı romanlardaki kişiler de yer almaktadır. Prof. Dr. Ülkü Eliuz eseri bu özelliğiyle "Bıçakçı kişileri kataloğu" olarak yorumlamaktadır. Eserde Ankara yazarın düşünde küçük bir kasabaya indirgenir. "Bu küçük kasabada 'herkes herkesle dostmuş gibi'dir ancak değildir".[1]

Eserde iç içe geçmiş pek çok öykü bir bütün dahilinde sunulmaktadır. Dolayısıyla gerçek bir ana karakterin olduğunu söylemek olası değildir. Eser tüm öykülerden sonra başladığı noktaya, yani ilk mini öykünün karakteri olan Burhan'ın hatırından geçirdiği arkadaşı Abidin'e dönmektedir. Kimi öyküde yazarın diğer eserlerindeki kahramanlarına rastlanılmaktadır. Eser genel olarak açık mekanlar ve kamusal alanlarda geçmektedir. "Toplumsal olarak uzak ama fiziki olarak yakın" insanlar yansıtılmak istenmiştir.[2] Bu özelliğiyle eser için aynı şehri paylaşan veya paylaşmak durumunda kalan farklı karakter ve yaşantıların "çok sesli bir korosunu" sunduğu yorumu yapıldı.[3] Kimisi de eserde Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway'ini anımsatan bir örüntüyle benzeşim kurdu.[4]

Eserde yer alan kişiler arasında Bıçakçı'nın daha sonra yayımlayacağı Veciz Sözler'den Hasan ve Sulhi, Bizim Büyük Çaresizliğimiz'den Ender ve Çetin, Sinek Isırıklarının Müellifi'nden Nazlı ve Cemil karakterleri de bulunmaktadır. Bu yönüyle romanlarının ana ve norm kişilerine ilkin bu eserde yer vermiştir.[5] Geri dönüş tekniğinin kullanıldığı eserde genel olarak kronolojik bir zincir takip edilmektedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Eliuz, Ülkü. "Bütün Kapıları Ankara'ya Açılan Yazar: Barış Bıçakçı" (PDF). Ankara Araştırmaları Dergisi 2017, 5(1). s. 131-138. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Ağustos 2019. 
  2. ^ Esin, Pervane, "Çağdaş Dönem Yazarlarından Barış Bıçakçı, Emrah Serbes ve Sezgin Kaymaz'ın Romanlarında Ankara İmgesi", Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı, 2015, s. 94-106.
  3. ^ A. Aslı Şimşek ve Recep Volkan Öner, "Sosyal Haklardan Şehir Hakkına:Barış Bıçakçı Eserleri Üzerine Bir İnceleme", Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt 74, No. 1, 2019, s. 148.
  4. ^ Bülent, Eken. "Modernizm, Postmodernleşme ve Ayhan Geçgin'in Kayıp Poetikası" (PDF). monograf, 2018/9. s. 118. 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Eylül 2019. 
  5. ^ Nagihan Sağlamel, "Barış Bıçakçı Anlatılarında Yapı ve İzlek", Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, 2014: s. 10
  6. ^ Sağlamel, 37.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Haldun Taner</span> Türk öykü, oyun ve kabare yazarı, gazeteci

Haldun Taner, Türk öykü, tiyatro ve kabare yazarı, öğretim üyesi ve gazetecidir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. Türkiye'de epik tiyatro türü ve kabare tiyatrosunun öncüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Özdenören</span> Türk yazar

Rasim Özdenören, Türk öykü ve deneme yazarı. Alâeddin Özdenören'in ikiz kardeşi.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Atılgan</span> Türk yazar

Yusuf Atılgan, Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Ağaoğlu</span> Türk yazar

Adalet Ağaoğlu, Türk yazar.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Ateş</span>

Kemal Ateş, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Duru</span> Türk yazar ve gazeteci (1933-2009)

Mehmet Orhan Duru, Türk öykücü, yazar, gazeteci ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

<i>Kıskanmak</i> (roman) Nahid Sırrı Örik romanı

Kıskanmak, Nahid Sırrı Örik'in ilk kez 1946 yılında basılan ilk romanı. 19. yüzyıl Fransız edebiyatından Gustave Flaubert, Honoré de Balzac ve Stendhal gibi yazarların romanlarına benzer tema ve tarza sahip olan eser, baş karakteri Seniha'nın duyduğu kıskançlığı ve kendisini çirkin algılamasını konu alır.

Tuğba Çelik (Korat) Türk yazar, akademisyen.

Barış Bıçakçı, Türk yazar. Ocak 1994 ve Ekim 1997 tarihlerinde Hüseyin Kıyar ve Yavuz Sarıalioğlu ile birlikte şiir kitapları yayımlamıştır. İlk romanı Herkes Herkesle Dostmuş Gibi 2000 yılında yayımlanmıştır. Ayhan Geçgin ve Behçet Çelik'le birlikte edebiyat üzerine yazışmalarından oluşan Kurbağalara İnanıyorum'u 2016'da yayımladılar. Sen Ben Lenin adlı filmin senaristlerindendi.

Ersin Özarslan,, Türk akademisyen yazar.

Türk edebiyatı'nda hem sözlü hem yazılı, manzum ve mensur hikâye geleneğine sahip olmasına rağmen Tanzimat'tan sonra farklı yapısal özellikler taşıyan bir anlatı türü olarak yeni bir hikâye tarzı oluşmuştur. Giritli Ali Aziz Efendi tarafından 1796-97'de yazılan ve ilk defa 1852 tarihinde basılan Muhayyelât, Batı tesiri olmadan gerçekçi anlatıma olan yakınlığı noktasında modern Türk hikâyesinin başlangıcı sayılmaktadır. Bunun dışında, XIX. yüzyılda basımları yapılarak yaygınlık kazanmış olan meddah hikâyeleri "yeni hikâyeye" zemin hazırlayan eserler olarak görülmektedir. 1875-1890 yılları arasında Ahmed Midhat Efendi'nin devam eden Letâif-i Rivâyât serisinin dışında Mehmet Celal'in Venüs, Cemile gibi uzun hikâyeleri ile Nabizâde Nâzım'ın ilk dönem hikâyeleri bulunmaktadır. Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseri Türk edebiyatında modern anlamda kısa hikâyenin başlangıcı kabul edilmektedir. Halid Ziya Uşaklıgil'in 1888'de yazdığı Bir Muhtıranın Son Yaprakları ile Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası adlı çalışmaları Avrupaî tarzda ilk hikâyeler kabul edilmektedir.

Bahriye Çeri, Türk edebiyat araştırmacısı.

<i>Efruz Bey</i> Ömer Seyfettin tarafından yazılan roman

Hürriyete Layık Bir Kahraman veya Efruz Bey, Türk yazar Ömer Seyfettin'in romanıdır. İlk olarak 10 Aralık 1919 tarihinde yayımlanmış, beğenilmesi üzerine öykünün ana kahramanı Efruz Bey'in yer aldığı beş hikâye daha yayımlanmıştır. Çoğu eleştirmen tarafından bu öykü dizisi bir roman olarak görülür. Bunu 1942 yılında ilk belirten, önde gelen edebiyat araştırmacısı Pertev Naili Boratav olmuştur.

Bir Süre Yere Paralel Gittikten Sonra, Barış Bıçakçı'nın 2008'de İletişim Yayınları'ndan çıkan romanıdır. Eser farklı bölüm ve başlıklara ayrılmış küçük öykülerden oluşmakta ve genel çerçeveden bakıldığı zaman bir roman örüntüsüne bürünmektedir. Kronolojik olarak yazılmamış bu bölümlerde ana karakter genç bir ressam olan Başak'tır. İntihar temasına sahip olan eserde vuku bulan olayın öncesi ve sonrası ileri-geri anlatımlarla detaylandırılmaktadır. Başak haricinde diğer karakterler onun annesi olan Türkan, sevgilisi Ahmet, ağabeyi Umut ve onun eski sevgilisi Selma; aile dostları Abidin ve Başak adına telefon etmekten geri durmayan Canan'dır.