İçeriğe atla

Hereti Krallığı

ჰერეთის სამეფო(Gürcüce)
heretis samepo
Hereti Krallığı
893-1020'ler
850 yılında Kafkasya. (Hereti'nin en geniş sınırları)
850 yılında Kafkasya.
(Hereti'nin en geniş sınırları)
BaşkentŞeki
Yaygın dil(ler)Gürcüce
Albanca
• 893–897 (ilk)
Grigol Hamam
• 990–1010 (son)
Dinara
Tarihçe 
• Kuruluşu
893
• Dağılışı
1020'ler
Öncüller
Ardıllar
İberya Prensliği
Albanya
Gürcistan Krallığı
Kaheti-Hereti Krallığı
Günümüzdeki durumu Gürcistan
 Azerbaycan
 Rusya

Hereti Krallığı (Gürcüce: ჰერეთის სამეფო heretis samepo), Kafkasya'da İberya-Albanya sınırında ortaya çıkmış bir Orta Çağ monarşisiydi. Günümüzde kabaca Gürcistan'ın Kaheti bölgesinin güneydoğu köşesi ve Azerbaycan'ın kuzeybatı bölgelerinin bir bölümüne tekabül eder.

Geleneksel kaynaklara göre, bölgenin ismi Alazani Nehri'nde Hereti şehrini (daha sonra Horanta olarak bilinen) kuran Togarma'nın oğlu efsanevi ata "Heros"dan gelmektedir.

Arka plan

İlk çağlardan beri Hereti Albanya hakimiyetindeydi.[1] Albanya'nın gerilemesi ile bölge 5. yüzyılda kademeli olarak İberya Krallığı'nın bir dükalığı (saeristavo) haline geldi ve bölge halkı sonunda asimile olarak Gürcüleşti. Hereti ismine Gürcü kaynaklarında ilk olarak bu dönemde rastlanır. Hereti'nin nüfusu Albanlar, Dağıstanlılar, Ermeniler, Persler ve Gürcülerden oluşmaktaydı. İran ve Ermenistan ile ticaret halindeki gelişen kentlere sahipti.[1]

İberya yöneticisi Arçil, Arap işgaline karşı mücadeledeki katkılarından dolayı Hereti'yi 740-750 yılları arasında soylu Bagrationi ailesine verdi. Son İberya prensleri İoane ve Cuanşer'in ölümünden sonra Hereti lordları derebeyliklerini genişletti ve 787'de başkenti Şeki olan bağımsız Hereti Prensliği'ni kurdular.

Tarihi

Tarihi kayıtlardaki ilk yöneticisi Sahl Smbatean, 882'de Alban kraliyet ailesi Mihran Hanedanı'nın sonunu getirdi ve kendisini "Arran Şahı" ilan etti, Zerdüşt Babek Hürremi'ye ihanet edip Halifelikle ilişkilerini geliştirerek Arran'ın yöneticisi olarak tanındı. Sahl, daha sonra Halifeliğin güvensizliğine uğrayarak tutuklandı ve Bağdat'a gönderildi. Onun yerine oğlu I. Adarnase ve torunu Grigol Hamam tahta geçti. Prenslik 883'te Grigol Hamam'ın kral olarak taç giymesini sağlayan önemli bir güç ve prestij kazandı.[2]

Hereti Krallığı'nın artan gücünden endişelenen komşu Kaheti Prensliği yöneticisi I. Kvirike, Egrisi-Abhazya Kralı III. Konstantin ile ittfak oluşturdu ve 915'te II. Adarnase Patrikios'a karşı sefer düzenledi. Müttefikler krallığı işgal etti ve böldü ama Adarnase Patrikios'un kaybettiklerini kısa sürede yeniden feth etmesi ile hakimiyetleri kısa süreli oldu. Krallık, Kaheti saldırılarından kurtuldu ancak Albanya'yı komşu Müsafiri Hanedanı'na kaybetti. Adarnase, Tao Prensi III. Adarnase'nin kızı Kraliçe Dinar ile evlendi ve oğlu İşhanik dünyaya geldi.

Kraliçe Dinar

Adarnase Patrikios'un oğlu ve vârisi İşhanik, krallığı annesi Kraliçe Dinar ile birlikte yönetti. Onların yönetiminde Hereti komşu Müsafiri Hanedanı tarafından yönetilen güçlü Daylam Prensliği'nin hakimiyetini tanımak zorunda kaldı. Gürcü kroniklerine göre Kraliçe Dinar oğlu ile birlikte Hereti'de Doğu Ortodoks Hristiyanlığı yaydı ve 10. yüzyılda Oryantal Ortodoks Kilisesi'ni feshetti. 950'de İşhanik, Müsafiri devleti içindeki şiddetli iç karışıklığı avantaj olarak kullanıp haraç ödemeyi keserek krallığın bağımsızlığını yeniden sağladı.

Babasının ardından tahta geçen Kral İoane (951-959) hükümdarlığında Albanya'nın bir bölümünün ele geçirilmesinden sonra Hereti gücünün ve prestijinin zirvesine ulaştı. Ermeni tarihçi Movses Kagankatvatsi onu "Albanya Krallığı'nın Yeniden Kurucusu" olarak adlandırır. Daha sonra İoane, Kaheti'nin bölgelerini ele geçirdi ve "Tzanarların Kralı" unvanını aldı. İoane, Müsafiri Hanedanı temsilcileri ve Tao Kralı III. Davit ile iyi ilişkilere sahipti. Babası ve büyükannesi Kraliçe Dinar gibi o da krallığının dini değişimine büyük katkıda bulundu. İoane 959 yılında herhangi bir varisi olmadan öldü.

Onun ölümünün ardından yerel hanedan sona ermiş gözüküyordu ve krallık Kaheti Prensi II. Kvirike'nin (929–976) kontrolüne geçti. Bölge daha sonra onun varisi Davit ve bütün Gürcü topraklarını tek bir monarşi altında toplamaya çalışan birleşik Gürcistan Kralı III. Bagrat arasındaki mücadeleye tanık oldu. 1020'li yıllarda bölge sonunda Kaheti Kralı III. Kvirike tarafından Kaheti Krallığı'na katıldı ve birleşik Kaheti-Hereti Krallığı kurulmuş oldu.

Hereti'nin Hükümdarları

Hükümdar Saltanat Unvan Notlar
1. Sumbat 787–815 Prens
2. Sahl Eṙanşahik 815–840 Prens
3. I. Adarnase 840–865 Prens
4. Grigol Hamam 865–897 Kral(893'ten beri)
5. II. Adarnase 897–943 Kral
6. İşhanik 943–951 KralYardımcı yönetici: Dinara
7. İoane Senekerim 951–959 Kral"Tzanarlar'ın Kralı" oldu.
995–997 I. Davit tarafından kısa süreli ele geçirildi.
997–1020'ler Fetret
1020'ler III. Kvirike tarafından ilhakı.

Kaynakça

  1. ^ a b Rayfield, Donald. Edge of Empires: A History of Georgia. s. 60. 
  2. ^ Каганкатваци, кн. III, гл. XXII

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lazika</span>

Lazika ya da Egrisi, ayrıca Laz İmparatorluğu olarak da bilinir, Karadeniz'in güneydoğu kıyısında tarihsel bölge. Latince'de 'Lazika'; "Lazların ülkesi" anlamına gelmektedir. Aynı dönem devleti Perslerin resmi literatüründe ise "Lazistan" olarak yer almıştır. Bugün Türkiye, Rusya ve Gürcistan sınırları içinde yer alır. Bu bölgeden “Lazika” adıyla ilk kez 7. yüzyılda yazarı bilinmeyen, Ermenice "Coğrafya” adlı kitapta bahsedilmiştir. Lazika Krallığı'nın sınırları 4. yüzyılın ikinci yarısında batıda Trabzon kuzeyde Kafkas Sıradağları ve doğuda Lihi Dağları'na kadar uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Krallığı</span> Orta Çağda kurulmuş Gürcü krallığı

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti Krallığı</span>

Kaheti Krallığı Doğu Gürcistan'da, Kaheti bölgesinde kurulmuş ilk başkenti Gremi ve daha sonra Telavi olan Geç Orta Çağ/Erken Modern Çağ monarşisiydi. 1465 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılması süreciyle ortaya çıkmış ve birkaç kısa aralıklarla 1762 yılında Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısıyla Kaheti ve komşusu Kartli Krallığı'nın birleşmesi dönemine kadar varlığını sürdürmüştür. Karışık tarihinin büyük bir kısmında Kaheti, Gürcü Krallığı'nı etki alanında tutmak için çaba gösteren bunun sonucu olarak birçok askeri çatışma ve sürgünlere yol açan Safevi Devleti'nin vasalıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kartli Krallığı</span>

Kartli Krallığı Batı Gürcistan'ın Kartli bölgesinde başkenti Tiflis olan Geç Orta Çağ / Yakın Çağ Gürcü monarşisidir. 1478 yılında Gürcistan Krallığı'nın dağılma süreciyle ortaya çıkmış ve Bagrationi Hanedanı'nın Kahetili kolunun başarısı sayesinde 1762 yılında komşusu Kaheti Krallığı ile birleşene dek varlığını sürdürmüştür. Bu dönemin çoğunda krallık Safevi hanedanlıklarının vasalıydı ancak belirli aralıklarla özellikle 1747 yılından sonra bağımsızlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İberya Krallığı</span> Antik Gürcü Krallığı

Greko-Romen Coğrafya'da İberya, Gürcü Kartli Krallığı için bir egzonim idi. Doğu ve Güney Gürcistan’da M.Ö. 4. yüzyıl - M.S. 6. yüzyıl tarihleri arasında 882 yıl var olmuş Gürcü krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Krallığı</span> 780lerden 1088e feodal bir devlet

Abhazya Krallığı, ayrıca Abasgia ya da Egrisi-Abhazya olarak da bilinir, 780 yılından 1008 yılında birleşmiş Gürcistan Krallığı çatısı altında hanedan verasetiyle Tao-Klarceti Krallığı ile birleşmesine kadar Kafkasya'da hüküm sürmüş Orta Çağ feodal devletiydi. Bizans kaynaklarına göre Abhazya Krallığı 10. yüzyılın başlarında, Haldia Thema'sı sınırlarından Nikopsis Irmağı ağzına kadar Karadeniz kıyısında üç bin Antik Yunan mili boyunca uzanan ve arkadan Kafkas Dağları ile çevrili bölgeye hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya Prensliği</span> Eski bir devlet

Megrelya Prensliği ya da Samegrelo Prensliği, Dadiani hanedanı tarafından Gürcistan'ın Megrelya bölgesinde kurulmuş eski bir devlettir. Bazı kaynaklarda adı Odişi Prensliği olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">I. Sumbat</span>

I. Sumbat, Bagrationi hanedanından Tao-Klarceti prensi, 937'den ölümüne kadar Kaheti kralı.

<span class="mw-page-title-main">Bagrationi Hanedanı</span>

Bagrationi Hanedanı, Gürcistan'da Orta Çağ'dan 19. yüzyılın başlarına kadar hüküm süren bir kraliyet hanedanıdır. Bagratlılar olarak da bilinir. Dünyadaki en eski Hristiyan hanedanları arasında yer alır. Kraliçe Tamar gibi pek çok ünlü Gürcü hükümdarı bu hanedandan gelir.

<span class="mw-page-title-main">İberya Prensliği</span>

İberya Prensliği, Gürcü merkezi bölgesi Kartli'de kurulmuş Erken Orta Çağ aristokratik rejimidir. 6. ve 7. yüzyıllar arasındaki politik otoritenin ardışık prensler tarafından sağlandığı fetret döneminde ortaya çıkmıştır. Prenslik 580'li yıllarda yerel soylu Hosroviani Hanedanı'na karşı Gürcü monarşisini feshetmeyi amaçlayan Sasani baskısından kısa bir süre sonra 588 yılında kurulmuş ve 888 yılında İberya Krallığı'nın Bagrationi Hanedanı tarafından yeniden restore edilmesine kadar var olmuştur. Sınırları bu dönem boyunca yönetici İberya prenslerinin Persler, Bizanslılar, Hazarlar, Araplar ve komşu Kafkasyalı yöneticilerle karşı karşıya gelmeleri nedeniyle değişken olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tao-Klarceti Krallığı</span>

İberlerin Krallığı ya da Tao-Klarceti Krallığı İberya Prensliği'nin ardılı olarak güneyde Gürcü Kapı’dan kuzeyde Küçük Kafkas Dağları’na kadar uzanan modern Türkiye’nin kuzey doğusu ve modern Gürcistan’ın güney batı bölgelerini kapsayan tarihi Tao-Klarceti ya da Zemo Kartli bölgesinde 888 yılında Bagrationi hanedanlığı hükümdarlığında ortaya çıkmış Orta Çağ avrasya monarşisidir.

Ertzuhi Muharebesi 12. yüzyılda Gürcistan Krallığı ve Büyük Selçuklu İmparatorluğu arasında Doğu Gürcistan'da Ertzuhi yakınlarında gerçekleşmiş muharebedir.

Grigol Dadiani, 1788'den 1791'e, 1794'ten 1802'e ve birkaç aylık aradan sonra 1802'den 1804'e kadar Megrelya'nın prensliğini yapmış Dadiani hanedanı üyesidir. Hükümdarlığı boyunca yüzyıllardır devam eden İmeretililer ve Megreller arasındaki çatışma devam etmiştir. Batı Gürcistan'daki bu çatışmalarda İmereti Megrelya'yı kontrol altına almak, Megrelya ise tamamen bağımsız olmak istiyordu. Grigol'un genişleyen Rus İmparatorluğu ile yakınlaşması, Megrelya'nın 1804'te Dadiani hanedanlığı altında özerk olarak Rusya'ya bağlanmasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti-Hereti Krallığı</span>

Kaheti-Hereti Krallığı ya da sadece Birinci Kaheti Krallığı merkezi Kaheti bölgesi ve başkenti Telavi olan Doğu Gürcistan'daki erken Orta Çağ monarşisidir. Kaheti Prensliği'nin güçlü yöneticisi Büyük III. Kvirike'nin liderliğinde 1014 yılında ortaya çıkmıştır. III. Kvirike sonunda Hereti kralını yenilgiye uğratarak kendisini birleşik Kaheti ve Hereti'nin kralı ilan etti. Krallık bu tarihten itibaren 1104 yılına kadar birleşik Gürcistan Krallığı'ndan ayrı bağımsız bir devletti. Krallığın toprakları batıda Ksani Nehri'nden doğuda Alicançay Nehri'ne ve kuzeyde Didoeti'den güneyde Kura Nehri'ne kadar uzanan bölgeyi kapsamaktaydı.

Prens Miriani ya da Miri 736-741 yıllarında hüküm sürmüş Hosroviani kraliyet hanedanından bir Gürcü prensi. Kaheti Prensi III. Stepanoz'un oğlu ve Kaheti Prensi Arçil'in kardeşiydi. Tarihçi Cuanşeri ondan "Kral" olarak bahsediyor ve Mirani'nin yaşlılığında Egrisi, Svaneti, Argveti ve Guria'yı yönettiğini kaydediyor. Arap istilasına karşı savaştı. Küçük kardeşi Arçil ile birlikte Anakopya Kalesi savunmasına önderlik etti. Arap güçlerine karşı verdiği mücadelede ağır yaralandı, tahtını kardeşine bırakarak öldü ve Mtsheta'ya defnedildi.

<span class="mw-page-title-main">I. Aşot (Gürcü kralı)</span>

I. Aşot, Büyük Aşot İberya'nın yönetici prensi, bu göreve gelen ilk Bağratlı Hanedanı üyesi (813). Tao-Klarceti'deki topraklarından 826 yılındaki suikastına dek Bagratlı Hanedanı'na ait hükümranlık alanını büyütmek için savaştı ve Arap saldırılarına karşı Doğu Roma'nın korumasına girdi. Aşot ayrıca Bizans'tan Kurapalati unvanını aldığından I. Aşot Kurapalati olarak da bilinir. Hristiyan kültüründe bir koruyucu ve kilise dostu olmasının sonucu olarak Gürcü Ortodoks Kilisesi tarafından azizleştirilmiştir.

Arçil – İberya prensi, Cuanşeri'nin kroniklerinde kendisinden kral olarak bahsedilir. Aynı kroniklerin aktardığına göre Lazika'yı yönetti ve Abhazya prensi I. Leon ona bağlıydı. Arçil 8. yüzyılın 30'lu yıllarında kardeşi Mirian ile birlikte Sağır Mervan'a karşı Anakopya Muharebesi'nde yer aldı. Ona ülkenin yarısını eristavlara miras ve yurtluk olarak verdiği bir reform atfedilir. Kaheti-Hereti'de birçok kale, kilise ve manastır inşa etti. Arçil İsa'nın dinini reddetmedi ve Araplardan övgü ve saygı görmedi bu yüzden Halifelik onu işkence ile öldürdü. Ona uygulanan işkencelerin haberi 8. yüzyılda kaydedildi ve 9. yüzyılda Leonti Mroveli tarafından üzerinde çalışıldı ve yayıldı.

Prens Stepanoz kraliyet Hosroviani Hanedanı'ndan bir Gürcü prensiydi. 685-736'da Kaheti prensidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihranîler</span>

Mihrânîler, Mehraniler veya Mihrânoğulları, Kafkas Albanyası'nın 3. ve son hanedanı. En ünlü kralları Varaz Trdat ve Cevanşir'dir. Mihranilerin devrinde Albanya Hilafet'e dâhil olmuştur. mihraniler Sasani soyundan olduklarını iddia etmelerine rağmen Part kökenli bir hanedandı