İçeriğe atla

Herbert York

Herbert York
Herbert F. York, 1957
Doğum24 Kasım 1921(1921-11-24)
Rochester, New York, ABD
Ölüm19 Mayıs 2009 (87 yaşında)
San Diego
MilliyetAmerikalı
Mezun olduğu okul(lar)University of Rochester
Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarUniversity of California Radiation Laboratory
Manhattan Project
Lawrence Livermore National Laboratory
Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley
University of California, San Diego
Advanced Research Projects Agency (DARPA)
Defense Department Research and Engineering (DDR&E)

Herbert Frank York (24 Kasım 1921 - 19 Mayıs 2009), nükleer fizikçi. Birleşik Devletler hükûmeti birimleriyle ile bazı enstitülerde yöneticilik yaptı.

Biyografi

Rochester, New York'ta doğdu. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini (1943) University of Rochester'da tamamladı. Doktorasını 1949'da University of California, Berkeley'de tamamladı.[1] II. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesinin bir parçası olarak Oak Ridge, Tennessee ve Berkeley Radiation Laboratory'de fizikçi olarak çalıştı. Lawrence Livermore National Laboratory'nin ilk müdürüydü, bu görevini 1952'den 1958'e dek sürdürdü. Buradan ayrıldıktan sonra, Advanced Research Projects Agency'de başkanlık ve Savunma Bakanlığı'nda Araştırma ve Mühendislik Müdürlüğü gibi sayısız önemli pozisyonda bulundu.

Kaliforniya Üniversitesi'nde fizik profesörlüğü, University of California, San Diego rektörlüğü (1961–1964, 1970–1972) ve 1979-1981 yılları arasında Cenevre, İsviçre'deki Comprehensive Test Ban müzakerelerinde ABD temsilciliği yaptı.[2]

York, UC San Diego'daki Institute on Global Conflict and Cooperation'ın fahri müdürüydü. Aynı üniversitede Livermore ve Los Alamos Ulusal Laboratuvarlarını denetleyen Scientific and Academic Advisory Committee'nin (Bilimsel ve Akademik Danışma Komitesi) başkanlığını yürüttü. Ayrıca Washington'da, partizan olmayan bir cephane kontrol organizasyonu olan Council for a Livable World heyetinde hizmet verdi. Zaman zaman University of California San Diego ve başka enstitülerde konuk hoca olarak dersler verdi.

Herbert York, 19 Mayıs 2009'da San Diego'da 87 yaşında öldü.[3]

Yayınları

Kaynakça

  1. ^ "Biographies: Herbert York (b. 1921 d. May 19 2009)". The Atomic Archive. National Science Digital Library. 2008. 17 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2009. 
  2. ^ Tiersten, Sylvia (1 Ocak 2009), Herbert F. York, UC San Diego's first Chancellor., @UCSD, 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 13 Eylül 2009 
  3. ^ Grimes, William (25 Mayıs 2009), "Herbert York, 87, Top Nuclear Physicist Who Was Arms Control Advocate, Dies", The New York Times, 1 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 13 Eylül 2009 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Kaliforniya veya California, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında bir eyalettir. Doğusunda Nevada, güneydoğusunda Arizona, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Oregon ve güneyinde Meksika'nın Baja California eyaleti ile sınırlanan eyalet, Amerika'nın üçüncü büyük ve 39,5 milyonu aşkın nüfusuyla en kalabalık eyaletidir. Aynı zamanda Kuzey Amerika'daki en kalabalık, dünyanın ise 34. en kalabalık yönetim birimidir. Büyük Los Angeles Alanı ve San Francisco Körfez Bölgesi, sırasıyla ABD'nin ikinci ve beşinci en kalabalık metropolitan alanıdır; ilki 18,7 milyondan fazla, ikincisi ise 9,6 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Sacramento eyaletin başkentidir, Los Angeles eyaletteki en kalabalık şehirdir ve ülkenin ikinci kalabalık şehridir. Los Angeles İlçesi ülkenin en kalabalık ilçesidir, San Bernardino İlçesi ise ülkenin alan açısından en büyük ilçesidir. Hem şehir hem de ilçe olan San Francisco, New York City'nin beş ilçesinden dördünün arkasında, ülkedeki en yoğun nüfuslu büyük şehir ve ülkedeki en yoğun nüfuslu beşinci ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley)</span> Amerikada yer alan bir araştırma üniversitesi

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan bir araştırma üniversitesidir. Pek çok uluslararası listeye göre dünyanın en iyi üniversitelerinden biridir. 14 kolej ve okulu 350'den fazla eğitim programı sunmakta ve 31 binden fazla lisans ve 12 binden fazla yüksek lisans öğrencisine hizmet etmektedir. İçerisinde Berkeley gibi pek çok kurumu da barındıran University of California System'ın bir parçası ve ilk kampüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Lawrence</span>

Ernest Orlando Lawrence,, 1939 yılında icadı siklotron ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış olan, Amerikalı nükleer fizikçi. Manhattan Projesi için yaptığı uranyum izotop ayırma üzerindeki çalışması, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kuruluşundaki katkıları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi</span> ABD, Kaliforniyada kurulu devlet üniversitesi

Kaliforniya Üniversitesi (İngilizce: University of California Kaliforniya'da Kaliforniya Üniversitesi sistemi içinde yer alan, arazisi devlet tarafından bağışlanmış bir araştırma ve devlet üniversitesidir. Üniversite sistemi içinde Berkeley, Davis, Irvine, Los Angeles, Merced, Riverside, San Diego, San Francisco, Santa Barbara ve Santa Cruz kampüsleri ile çok sayıda araştırma merkezleri ve yurt dışı akademik merkezleri bulunmaktadır. Pek çok yayın UC kampüslerinin çoğunu genellikle dünyanın en iyi üniversiteleri arasında sıralar. Kampüslerin altısı, Berkeley, Davis, Irvine, Los Angeles, Santa Barbara ve San Diego devlet okulları arasındaki sarmaşık ligi okulları olarak kabul edilir ve Kaliforniya eyaleti ülke genelinde en çok bu unvana sahip okula ev sahipliği yapan eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Teller</span> Macar-Yahudi asıllı Amerikalı teorik fizikçi (1908-2003)

Edward Teller, bilim ve teknoloji dünyasında "hidrojen bombasının babası" olarak bilinen Macar–Amerikalı teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Kornberg</span> Amerikalı biyokimyager (1918 – 2007)

Arthur Kornberg, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyager. 1959 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü deoksiribonükleik asit'in (DNA) biyolojik sentez mekanizmalarını keşfi nedeniyle New York Üniversitesi'nden Dr. Severo Ochoa ile birlikte kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Norman Ramsey</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2011)

Norman Foster Ramsey, Jr, Amerikalı fizikçi. 1947 yılından beri Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörlüğü görevini yürütmektedir. Ramsey, aynı zamanda NATO ve ABD Atom Enerjisi Komisyonu gibi devlet ve uluslararası kuruluşlar ile çeşitli görevlerde bulunmuştur. Kendisinin atom saatleri yapımında önemli çalışmaları vardır. 1989 Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü Hans G. Dehmelt ve Wolfgang Paul ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Wineland</span> Amerikalı fizikçi

David Jeffrey Wineland Nobel ödüllü NIST laboratuvarında çalışan Amerikan fizikçi. İleri düzeyde optik özellikle de lazer soğutulmuş sıkışık iyonlar ve iyonları kullanarak kuantum hesapları yapmak üzerinedir. 2012 yılında Nobel Fizik ödülünü kuantum sistemlerinin ölçümü ve kullanımı sağlayan deneysel metotlar ile kazanmıştır, Serge Haroche ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eel Nehri Atabaskları</span>

Eel Nehri Atabaskları, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatı Kaliforniya eyaletinde Eel Nehri civarında yaşayan ve adlarını da buradan alan, avcı ve toplayıcı, animist ya da şamanist Kaliforniya Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Atabaskların Pasifik Atabaskları grubunun Kaliforniya Atabaskları alt grubunda yer alırlar. Diğer ABD Kızılderilileri gibi Eel Nehri Atabaskları da yasal olarak Kızılderili rezervasyonu adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Emilio Segrè</span> İtalyan fizikçi (1905 – 1989)

Emilio Gino Segrè, İtalyan fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Serber</span> Amerikalı fizikçi (1909 – 1997)

Robert Serber, Manhattan Projesi'nde görev almış Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Serber'in projenin temel ilkeleri ve amaçları konulu dersleri bir kitap olarak basılmış ve The Los Alamos Primer adıyla anılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kaliforniya</span>

Güney Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin güneyini kapsayan bir bölgedir. Bölge 10 ilden oluşur. Bölgenin en önemli illeri Imperial, Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, Santa Barbara ve Ventura'dır. Bölgenin nüfusu 22 milyon olup Kaliforniya'nın büyük bir nüfusunun parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı</span>

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı için Kaliforniya Üniversitesi tarafından işletilen bir bilim ve mühendislik araştırması laboratuvarıdır. 26 Ağustos 1931 tarihinde kurulmuş olup Kaliforniya'nın Berkeley kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Doudna</span> Amerikalı biyokimyager

Jennifer Doudna, CRISPR gen düzenleme alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen Amerikalı biyokimyager. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Kimya ve Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nde Li Ka Shing Şansölye Başkanı Profesördür. 1997'den beri Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">San Andreas Fay Hattı</span> ABD, Kaliforniyada bir kıta dönüşüm fayı

San Andreas Fay Hattı ya da San Andreas Kırığı, Kaliforniya boyunca yaklaşık 1200 kilometre (750mil) uzanan bir kıta dönüşüm fayıdır. Pasifik levhası ile Kuzey Amerika levhası arasındaki tektonik sınırı oluşturur ve sağ yanal atımlı bir faydır. Fay, her biri farklı özelliklere ve farklı derecede deprem riskine sahip üç bölüme ayrılır. Fay boyunca kayma oranı 20 ila 35 mm /yıl arasında değişir.

Jamul Kaliforniya'ya bağlı olan San Diego County'de bulunan bir köy ve sayımı yerleşimi. Nüfus 2020 sayımına göre 6.179 idi.

Carl Sagan Bilimi Popülerleştirme Ödülü, Wonderfest tarafından merhum bilim insanı Carl Sagan adına verilen bir ödüldür. "Kamuoyunun bilimin anlaşılmasına ve takdir edilmesine güçlü bir şekilde katkıda bulunan bilim insanlarına verilen ödüldür."

<span class="mw-page-title-main">Larry Squire</span> Amerikalı psikolog

Larry Ryan Squire, California Üniversitesi, San Diego'da psikiyatri, sinirbilim ve psikoloji profesörü ve San Diego Gazi İşleri Tıp Merkezi'nde Kıdemli Araştırmacıdır. Hayvan modelleri ve hafıza bozukluğu olan insan hastalarla hafızanın nörolojik temelleri üzerine çalışmış ve bu alanda önde gelen araştırmacılarından birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Charles Lewis Camp</span> Amerikalı antropolog (1893 – 1975)

Charles Lewis Camp, Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışan paleontolog ve zoolog. 1930'da Plarias Ocağı'ndaki kazılarda ve 1960'larda şu anda Berlin-Ichthyosaur Eyalet Parkı olan kırk Shonisaurus iskeletinin keşfinde yer aldı. Camp, 1930'dan 1949'a kadar Kaliforniya Üniversitesi Paleontoloji Müzesi'nin üçüncü müdürü olarak görev yaptı ve 1939 ile 1949 arasında UC Berkeley Paleontoloji Bölümü'nün başkanı olarak görev yaptı. Camp, Shonisaurus ve Plotosaurus gibi bir dizi deniz sürüngeninin yanı sıra Segisaurus dinozorunun da adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Crews</span>

Frederick Campbell Crews, Amerikalı yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmeni.