İçeriğe atla

Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi

"Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi"
YazarJorge Luis Borges
ÜlkeArjantin
Dilİspanyolca

"Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi " (orijinal İspanyolca adı: "Examen de la obra de Herbert Quain") Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in 1941 tarihli kısa öyküsüdür. Ficciones antolojisinin birinci bölümüne (Yolları Çatallanan Bahçe) dahil edilmiştir. Başlık aynı zamanda Herbert Quain'in Eserleri Üzerine Bir Araştırma olarak da çevrilmektedir.

Konu Özeti

"Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi", İrlandalı kurgu yazarı Herbert Quain tarafından yazılan, aşağıdaki eserleri inceleyen kurgusal bir makaledir:

  • Labirentin Tanrısı (1933): verilen çözümün yanlış olduğu ancak bu gerçeğin hemen belli olmadığı bir dedektiflik öyküsü
  • Nisan Mart (1936): dokuz farklı başlangıca sahip zamanda geriye doğru giden bir romandır
  • Gizli Ayna: ilk perdenin ikinci perdedeki karakterlerden birinin eseri olduğu bir oyundur
  • İfadeler (1939): okuyucuyu hayal kırıklığına uğratmak için kasıtlı olarak hesaplanan sekiz hikâye içerir. Döngüsel Yıkıntılar kitabının üçüncü hikâyesi olan "Dünün Gülü"nden bir alıntı olduğu sanılıyor.

Stil

Kurgusal kitapların eleştirisi Borges'in favori yöntemidir (örneğin; Ficciones'deki "sözde deneme" " Al-Mu'tasim'a Yaklaşım ").

Hikâye'de denemecinin kendini beğenmişliği, yapmacıklığı ve ikiyüzlülüğü "hikayeye hicivsel bir renk verir". Yanlış anlayan ve takdir etmeyen halkın tepkileriyle birlikte, Quain'in "tavizsiz saflığı" vurgulanır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Lindstrom, Naomi (1990). Jorge Luis Borges: A Study of the Short Fiction. G.K. Hall & Co. ss. 31-32, 64-65. ISBN 0-8057-8327-X. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.

Aleksandr Alfredoviç Bek, Sovyet gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Adolfo Bioy Casares</span> Arjantinli yazar (1914-1999)

Adolfo Bioy Casares Arjantinli öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Sonsuz maymun teoremi</span> Bir matematik teoremi

Sonsuz maymun teoremi, bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basan bir maymunun belirli bir metni neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koyan matematik teoremidir.

"Babil Kütüphanesi" Arjantinli yazar ve kütüphaneci Jorge Luis Borges (1899-1986) tarafından yazılmış bir kısa öyküdür. Öykü; evreni, olası tüm 410 sayfalık kitapları içeren dev bir kütüphane olarak betimlemektedir.

"Don Kişot'un Yazarı Pierre Menard" Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'ye ait bir kısa öyküdür.

<span class="mw-page-title-main">Tlön, Uqbar, Orbis Tertius</span>

Tlön, Uqbar, Orbis Tertius, Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in yazdığı kısa fantastik öykü.

"Alef", Arjantinli yazar ve şair Jorge Luis Borges'e ait öyküdür. İlk olarak Eylül 1945'te yayımlandı ve 1949'da Alef ve Diğer Öyküler adıyla yeniden yayımlandı ve 1974'te yazar tarafından revize edildi.

<i>Düşsel Varlıklar Kitabı</i> Jorge Louis Borgesin bir kitabı

Düşsel Varlıklar Kitabı, Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in Margarita Guerrero ile birlikte yazdığı, ilk kez 1957'de yayımlanan kitap.

Ey Yeruşalim, Seni Unutursam, yahut yaygın adıyla Çılgın Palmiyeler, Amerikalı yazar William Faulkner'ın 1939 yılında yayımlanan romanı. Roman ilk olarak, içerisindeki dönüşümlü iki öyküden birinin adı olan, Çılgın Palmiyeler başlığı ile yayımlandı. Bugün, daha ziyade Çılgın Palmiyeler [Ey Yeruşalim, Seni Unutursam] başlığıyla yayımlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nin en saygın yayıncılarından Library of America kitabı If I Forget Thee, Jerusalem adıyla yayımlamaktadır. Kitabın başlığındaki "Ey Yeruşalim, Seni Unutursam" ifadesi 137. Mezmur'a bir anıştırmadır.

Mayer André Marcel Schwob, yahut Marcel Schwob, kısa öyküleri ve özellikle Jorge Luis Borges ve Roberto Bolaño'ya etkisiyle bilinen Fransız sembolist yazar. "Gerçeküstücülük'ün muştucusu" lakabıyla nâm salmış; yüzden fazla kısa öykü yazmanın yanı sıra gazete makalesi, deneme, biyografi, edebî inceleme, analiz, çeviri ve oyun gibi birçok yazınsal alanda eserler vermiş; hayatı boyunca sevilen ve hürmet edilen biri olmuş; dönemin edebiyat camiasında aktif rol almıştır.

Norman Thomas di Giovanni Jorge Luis Borges ile olan işbirliği dolayısıyla tanınmış Amerikalı editör ve çevirmen.

Olaf Stapledon, İngiltere doğumlu felsefeci ve yazar. "Geleceğin tarihi" tarzı romanları bilimkurgu üzerinde büyük etki yaratmıştır. En ünlü yapıtları arasında Star Maker ve Last and First Men bulunmaktadır. Bu iki roman, milyarlarca yıla yayılan olayları zaman zaman detaylara inerek anlatmaktadır. Özellikle Last and First Men, anlatım dili bakımından romandan ziyade bir tarih kitabını andırmaktadır. İki kitapta da asıl anlatıcılar dışında baskın bir karakter yapısı yoktur. İki romanda da olayların tümüne çeşitli kurgusal sebeplerle hakim olan anlatıcılar, olayların içindeki karakterlere takılmaz ve daha büyük bir anlatıyı insanlara iletmeyi amaçlar.

Manzum Edda ya da Şiirsel Edda, Snorri Sturluson tarafından yazılan Edda'dan farklı olarak, isimsiz Eski Norsça anonim şiirlerine yapılan modern yorumlardır. Hepsi Codex Regius olarak bilinen Orta Çağ İzlanda el yazması metninden olmak üzere toplamda 31 şiir içeren birkaç versiyonu mevcuttur. Codex Regius, İskandinav mitolojisi ve Cermen kahramanlık efsaneleri hakkında mevcut en önemli kaynaklardan birisidir. 19. yüzyılın başlarından itibaren, daha sonraları yazılacak İskandinav edebi metinleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip oldu - sadece hikâyeleri aracılığıyla değil, aynı zamanda birçok şiirin vizyoner gücü ve dramatik kalitesi yoluyla da. Codex Regius'dan ilham aldıklarını kabul eden şairler arasında Vilhelm Ekelund, August Strindberg, J.R.R. Tolkien, Ezra Pound, Jorge Luis Borges ve Karin Boye bulunmaktadır.

Çatal Yolları Bahçesi", Arjantinli yazar ve şair Jorge Luis Borges'in 1941 tarihli kısa bir öyküsüdür. Bu, 1944'te Ficciones'da tamamen yeniden basılan El jardín de senderos que se bifurcan koleksiyonunun başlık öyküsüdür. Bu öykü Çoklu evrenlerde alternatif gerçeklik temasının edebiyatta ilk işlenmesidir. Hikâyenin temasının, kuantum mekaniğinin birçok dünya yorumunu önceden haber verdiği söylenir. Filozof ve bilimkurgu yazarı Olaf Stapledon'un çalışmalarından esinlenmiş olabilir. Borges'in "yolları çatallamak" vizyonu, özellikle hiper metin kurgusu alanında çok sayıda yeni medya araştırmacısı tarafından ilham kaynağı olarak gösterildi. Borges'in sonsuz metin fikrini ifade eden diğer öyküleri arasında “ Babil Kütüphanesi ” ve “ Kum Kitabı ” sayılabilir

<span class="mw-page-title-main">María Kodama</span> Arjantinli gazeteci ve yazar

María Kodama Schweizer, Arjantinli kadın yazar ve çevirmendir. 1986'daki ölümüne kadar yazar Jorge Luis Borges'in eşi ve ölümünden sonra mirasının tek sahibiydi.

<i>Ficciones</i>

Ficciones, Arjantinli yazar ve şair Jorge Luis Borges'in özgün olarak 1941 ile 1956 yılları arasında İspanyolca olarak yazdığı yayınlanan kısa öykülerinden oluşan bir derlemesidir. Ficciones'tan on üç hikâye ilk olarak New Directions tarafından İngilizce antoloji Labyrinths'te (1962) yayınlandı. Aynı yıl, Grove Press, orijinal dildeki aynı başlığı kullanarak kitabın tamamını İngilizce olarak yayınladı. "Al-Mu'tasım'a Yaklaşım" ilk olarak A History of Eternity'de yayınlandı (1936). Ficciones, Borges'in en ünlü kitabıdır ve onun dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.

Alçaklığın Evrensel Tarihi, Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in ilk kez 1935'te basılan ve 1954'te revize edilen kısa öykülerinden oluşan bir derlemedir. Öykülerin çoğu 1933 ile 1934 yılları arasında Critica gazetesinde ayrı ayrı yayınlanmıştır. Büyülü gerçekçilik terimini ilk kullanan Angel Flores, bu kitabı akımın başlangıcı olarak belirlemiştir.

" Babil Piyangosu " Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in fantastik kısa öyküsüdür. İlk kez 1941'de Sur edebiyat dergisinde yayımlandı. Daha sonra Yolları Çatallanan Bahçe koleksiyonuna dahil edildi. Bu koleksiyon da daha sonra Ficciones'in (1944) birinci bölümü haline getirildi.