İçeriğe atla

Heranuş Arşagyan

Heranuş Arşagyan
Հերանուշ (Նարգիզ) Արշակեան
Doğum28 Temmuz 1887(1887-07-28)
İstanbul
Ölüm1905
İstanbul
Meslekşair

Heranuş (Narkiz) Arşagyan (Ermenice: Հերանուշ (Նարգիզ) Արշակեան: 28 Temmuz 1887 - İstanbul - 1905 İstanbul), Osmanlı Ermenisi şair.

Hayatı

1887 yılında Beşiktaş'ta doğdu. Osmanlı Ermenileri içinde öne çıkan bir isim olan babası Agop'u üç yaşındayken kaybetti.[1] Bakırköy Fransız kız okulunda eğitime başladıktan bir buçuk yıl sonra Beşiktaş'ta bulunan Makruhyan Ermeni Okulu'nda eğitimine devam etti. Burada geçirdiği dönemde deneme ve yazılarıyla dikkat çekti ancak eğitimi yarıda kalınca ailesiyle birlikte Yedikule'ye taşındı. O vakitler tarım alanlarının yoğun olduğu Yedikule'de bir çiftlik evinde yaşayan Arşagyan bu doğal ortamdan ilham aldı ve bu yıllarda şiir yazmaya başladı. Anılarında da bugünlerini ele aldı, Marmara Denizi manzarası, yaşadığı doğal ortam ve deniz motifi anılarında belirgindi. 1905 yılında 18 yaşındayken öldü.[1][2]

Yazın hayatı

Arşagyan lirik tarzda birçok şiir, roman ve kısa öyküler yazdı. Bu metinler onun ölümünden sonra Hayganuş Mark editörlüğündeki Dzağig [Çiçek] adlı haftalık dergisinde yayımlandı.[1] 1910'da Arşagyan'la yakın ilişkisi bulunan Hrand Nazariantz onun yaşamı ve eserleri hakkında İstanbul'da bir kitap yayımladı.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c Stepanian, Karnig (1973). Կենսագրական բառարան. Dictionary of Biographies (Ermenice). Erivan: Soviet Writers. s. 157. 
  2. ^ V. A., Gabrielyan (1971). Հերանուշ Արշակյան (Ծննդյան 85-ամյակի առթիվ) Translation from Armenian: Heranush Arshagyan (In Commemoration of the 85th anniversary of her birth) (PDF) (Ermenice). Պատմա-բանասիրական հանդես. ss. 115-126. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2012. 
  3. ^ Hrand Nazariantz, Հերանոյշ Արշակեան: Իր կեանքը եւ բանաստեղծութիւնները, Constantinople, Tēr-Nersēsean, 1910

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret</span> Türk şair, öğretmen, yayıncı

Tevfik Fikret, Osmanlı Türkü şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir.

Sermet Muhtar, Türk yazar, gazeteci ve karikatürist.

<span class="mw-page-title-main">Leylâ Saz</span> Türk şair

Leyla Saz, Türk besteci, yazar, şair.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Yurdakul</span> Türk şair ve milletvekili

Mehmet Emin Yurdakul, Türk şair ve milletvekili. "Türk Şairi", “Millî Şair” olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Nahit</span> Türk yazar

Tahsin Nahit, Galatasaray Spor Kulübü'nün 9 numaralı kurucu üyesidir. Hukuk eğitimi almıştır, "Adalar Şairi" olarak tanınmış bir şair ve oyun yazarıdır. Fecr-i Ati topluluğunun bir üyesidir. Yazar ve çevirmen Mîna Urgan'ın babasıdır. Faik Üstünidman' ın yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Gomidas Vartabed</span> Ermeni besteci (1869-1935)

Gomidas veya gerçek adıyla Soğomon Kevork Soğomonyan, Ermeni ulusal müzik okulunun kurucusu sayılan Ermeni papaz, müzikolog, besteci, aranjör ve koro şefi. Gomidas, etnomüzikolojinin öncülerinden biri olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Hakkı Paşa</span> 210. Osmanlı sadrazamı

İbrahim Hakkı Paşa V. Mehmed saltanatında 12 Ocak 1910 - 30 Eylül 1911 tarihleri arasında bir yıl sekiz ay on dokuz gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yedikule Zindanları</span>

Yedikule Zindanları, İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Osman Paşa</span> Osmanlı Türk milli kahramanı

Osman Nuri Paşa, Osmanlı Ordusu'nda askerlik görevi boyunca birçok savaşta başarılı sonuçlar almış, Plevne Muharebeleri'ndeki üstün savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından "Gazi" unvanına layık görülmüş, o günden bugüne Gazi Osman Paşa olarak da anılan Türk askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Selim Efendi</span>

Mehmed Selim Efendi, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en büyük oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Yedikule</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Yedikule, İstanbul ilinin Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski bir Rum semti olan Yedikule, Marmara Denizi kıyısında, Fatih'in Kocamustafapaşa ve Zeytinburnu'nun Kazlıçeşme semtleri arasında yer alır. Adını, tarihî yarımadayı çevreleyen İstanbul surlarının semtte bulunan yedi kulesinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Satı Bey</span> Osmanlı eğitimci, teorisyen ve siyasetçi (1880 - 1969)

Mustafa Satı Bey, Mustafa Satı-el Husri, Sāti` al-Husrī, Arapça: ساطع الحصري, Osmanlı eğitimci, teorisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Taniel Varujan</span>

Taniel Varujan veya Çubukkâryan Osmanlı Ermenisi yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim</span> Osmanlı Devletinde eğitim sistemi

Osmanlı İmparatorluğu'nda eğitim. İslam eğitim sisteminin temel kurumu olan medrese, Osmanlılar dönemininde de eğitimin temeli olmuş, Osmanlı İmparatorluğu'na uygun biçimsel gelişmeler göstermiştir. Medrese sıbyan mektebinden sonra orta, lise, yüksek okul ve üniversite eğitimi veren, İslami kimliği nedeniyle yalnızca Müslümanların devam ettiği bir eğitim kurumu özelliğindedir. İmparatorluk sınırlarındaki Müslümanların eğitimi ulema adı verilen dindar topluluk tarafından İslam dininin hükümlerine göre denetlenmekteydi. II. Mahmut dönemine kadar İslami örgütlenme yürütülmüştür. Bu dönemde batı biçimi kurumlar oluşturulmadan önce, memur yetiştirmek amacıyla Acemi Oğlanlar Ocağı ve Enderûn Mektebi; sivil halkın eğitimi amacıyla Sıbyan Mektepleri ve Medreseler kurulmuş idi. İlk medrese 1331'de kurulan İznik Orhaniyesi'dir.

Hayganuş Mark, Türkiye Ermenisi feminist yazar ve dergi editörüdür. Osmanlı kadın hareketinin en uzun soluklu kadın dergisi Hay Gin'in editörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Vahram Papazyan (oyuncu)</span> Ermeni tiyatro oyuncusu

Vahram Papazyan, ünlü 20. yüzyıl Shakespeare oyuncusu. 20. yüzyılın en önemli trajedyeni olarak görülen sanatçı, İstanbul'da Türkçe ve Ermenice oyunlar sahnelemiş; 1922-1953 arasında Ermeni ve Rus tiyatro toplulukları ile Moskova, Fransa, İtalya, Avusturya, İspanya ve Belçika'da sahneye çıkmıştır. 1954'ten sonra Erivan'daki Sundukyan Akademi Tiyatrosu'nun yıldız oyuncusu idi.

<span class="mw-page-title-main">P. Minas Bijişkyan</span> araştırmacı

Minas Bijişkyan veya tam adıyla Per Minas Bijişkyan, Karadeniz'in tamamını dolaşarak yazdığı Karadeniz Kıyıları Tarih ve Coğrafyası adlı eseriyle tanınan Osmanlı Ermenisi Katolik yazar, etnograf, gezgin, rahip, müzikolog ve pedagog.

<span class="mw-page-title-main">Misak Metsarents</span> Osmanlı Ermenisi şair

Misak Medzarents Osmanlı Ermenisi şair.

<span class="mw-page-title-main">Bedros Turyan</span> Ermeni şair

Bedros Turyan, Batı Ermenicesi'nde yazan Osmanlı şair, oyun yazarı ve oyuncuydu.

<span class="mw-page-title-main">Yevprime Avedisyan</span>

Yevprime Avedisyan, doğum adıyla Yévprimé Çobanyan, Ermeni şair ve kısa öykü yazarıdır.