İçeriğe atla

Heraion-Teikhos

Heraion-Teikhos
Hiereo
KonumTürkiye Tekirdağ
BölgeTrakya
TürHöyük [1]
Tarihçe
KuruluşMÖ.2000
Kültür(ler)Arkaik Klasik, Hellenistik Dönem
Bağlı olduğuSamos kolonisi
Sit ayrıntıları
Buluntu(lar)Akropol, sur kalıntıları, nekropol alanı,
ArkeologlarProf.Dr.Zafer Taşlıklıoğlu, Prof.Dr.Neşe Atik,

Heraion Teikhos, Tekirdağ ili'ne 10 kilometre uzaklıkta, İstanbul-Tekirdağ karayolu üzerinde Trak yerleşimi antik kenttir.

Yeri

Prof.Dr.Zafer Taşlıklıoğlu'na göre ören yeri antik yerleşim Heraion Teikhos Tekirdağ il merkezinin 15 km doğusunda, İstanbul-Tekirdağ karayolu üzerinde, Çitlembik Çayı'nın ağzının doğu yakasında, Karaevli Köyü'nde, Karaevlialtı Mevkii olarak adlandırılan bölgededir. Önceki yıllarda Karaevlialtı'nın antik Mokasura yerleşmesi olduğu düşünülmüştür. Herodotos'un da söz ettiği bir yerleşme olan Hieron Teikhos, Samos kolonisidir ve daha sonra Hiereo olarak anılmıştır.[1]

Konumu ve Çevresel Özellikleri

Tarla görünümünde olan alanda, günümüzde artık çalışmayan Salat Yağ Fabrikası antik kentin bir kısmının üzerinde yer almaktadır. Bu fabrikanın LPG dolum tesisi olarak kullanıma açılması söz konusu olduğunda, tahribatı önlemek için hızla kazı çalışmalarına başlandığı belirtilmiştir.[1]

Yerleşim

Bir Trak yerleşimi olan şehrin antik limanı, tümülüs Nekropol'ü bilinmekte olup, kıyıda dalgaların zarar verdiği bazı yapı kalıntıları görülmektedir. Çok sayıda kültür katı olan bu yerleşim yüzey bulgularına göre en geç M.Ö. 2.Bin'den başlayarak Bizans İmparatorluğu Dönemi dahil, kesintisiz olarak iskan edilmiştir.[2] Şimdiye kadar Akropol'ün üzerinde dört alanda sürdürülmüş olan kazılar, Akropol'ün bir surla çevrili olduğunu ve bu surun içinde büyük yapı gruplarının yer aldığını göstermiştir. Şehir için önemli olan tanrıların, bilhassa sağlık tanrısı Asklepios için inşa edilmiş yapıların yer aldığı Akropol'de Hellenistik Devre ait bir Tümülüs Nekropol'lü, bir Kült ve Tedavi Merkezi ve bir Pantheon olduğu görülmektedir.[2] Antik yerleşimin M.Ö. 2. Bin'den itibaren yerleşimlerin görüldüğü ören yeri, Trakya bölgesi'nde yaşamış olduğu kabul edilen Traklar hakkındaki bilgilere ışık tuttuğu görülmektedir. Henüz Türkiye Trakyası'nda varlığı bilinen Trak şehirleri özellikle M.Ö. 5 ve 4 yüzyıllarda ticaret sayesinde zengin bir liman şehri olan Heraion Teikhos'un buluntuları ışığında, bölgede yaşamış olan Odrys sülalesi kralları hakkında da önemli ilk bilgiler vermektedir.[2]

Tarihçe

Heraion Teikhos Antik Kenti “Hera‟nın Kenti” anlamına gelen Heraion-Teikhos Antik Kenti, antik çağ tarihçi Heredot'un da bu bölge coğrafyasını tanımlarken, eserinde söz ettiği bir yerleşim yeri olduğu sanılmaktadır. MÖ 3. binyıl başından MS 13. yüzyıla kadar kesintisiz olarak iskan gören antik kent, en parlak dönemini Klasik ve Helenistik Çağ'da yaşamıştır. Traklar'ın Anadolu'ya gelişinden itibaren uzun süre bir Trak yerleşimi olarak iskan gördüğü anlaşılmaktadır.[3] Bu alanda yapılan bilimsel arkeolojik çalışmalar neticesinde elde edilen veriler ışığında değerlendirildiğimizde, antik kaynaklarda da betimlenen ve incelemeler sonucunda ilaç yapımı için kullanıldığı doğrulanan tandır şeklinde fırınlar bulunduğu bunlardan sadece bir tanesinin bozulmadan ve çökmeden ortaya çıkarıldığı ve müzede korunduğu görülmektedir.[3]

Araştırma ve kazılar

Kaynakça

  1. ^ a b c "Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi". 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2021. 
  2. ^ a b c ATİK, Neşe (2000). Heraion Teikhos Antik Kenti 2000-2010 Yılı Kazı Çalışmaları. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Değerleri Sempozyumu. ss. 1,3. 4 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2021. 
  3. ^ a b GÜN, Tekin (2011). Direnen Tarih-Türkiye'deki Antik Bölgeler,Trakıa. Prestij Prodüksiyon & Film Yapım Dergisi Sayı(1). ss. 15,17,. 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ</span> Tekirdağ ilinin merkezi olan şehir

Tekirdağ ili, Türkiye'nin kuzeybatısında bulunan bir ildir. İlin merkezi ise Tekirdağ şehridir. 2012 yılında nüfusu 750.000'i geçen 14 adet il TBMM'de kabul edilen kanun ile büyükşehir statüsü kazandığı için Türkiye'nin 30 büyükşehrinden biridir. 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimlerin ardından resmen büyükşehir belediyeciliği ile yönetilmeye başlamıştır, hizmet sahası 6.190 km² olarak tüm il sınırlarıdır. Bu kanunla üç yeni ilçe kurulmuştur. Bunlar, Süleymanpaşa, Kapaklı ve Ergene'dir.

Traklar, Antik Çağ'da günümüzdeki Doğu Trakya, Bulgaristan ve Kuzey Yunanistan'da yaşamış, MÖ 4. yüzyılda Büyük İskender'in, topraklarını ele geçirmesiyle asimile olmuş bir kavimdir. Trakça ve izole bir dil konuşmuş kavim, Herodot'a göre Hindulardan sonra dünya üzerindeki en kalabalık halk idiler.

<span class="mw-page-title-main">Syedra</span> Antalyada antik kent

Syedra, Antalya il sınırları Alanya ilçesi yakınlarındaki antik kent. Alanya'nın 20 kilometre doğusundadır. Alanya Arkeoloji Müzesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ve desteğiyle çalışmaları sürdürülen Syedra Antik Kenti'nde kazı çalışmaları ilk olarak 1994-1999 tarihleri arasında yapılmış ve kazı çalışmaları sonunda çıkan veriler ışığında, kent tarihinin MÖ 7. yüzyıla kadar uzandığı ve iskan faaliyetlerinin olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Myndos</span>

Myndos ya da Türkçede okunuşuyla Mindos, Antik yazarların sıkça sözünü ettiği, Mausolos'un kurmuş olduğu şehridir. Yerleşim Bodrum yarımadasının en batısına düşen, bugünkü Gümüşlük ilçesinin bulunduğu bölgede yer almıştır. Ege Denizi ile Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan kent, MÖ 640 yılında Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden Lelegler tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arikanda</span> Finike ilçesi yakınlarındaki antik kent

Arikanda, Antalya il sınırları Finike ilçesi yakınlarındaki Likya antik kent.Elmalı - Finike kara yolunun tam yarısında bulunan Arifköyünün Aykırıçay mahallesine yakın bir ören yeridir. Tarihi Bakır Çağı'na kadar geri gitmektedir ve şehrin adı yerli Anadolu dillerinden olan Luvice'de “yüksek kayaların yakınındaki yer” anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Iotape</span>

Antalya il sınırları Alanya ilçesi yakınlarındaki antik kent. Bölge halkı arasında Aytap olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Frigler</span> Antik Hint-Avrupa halkı

Frigler, Antik Çağ'da Orta Anadolu'da yaşamış Hint-Avrupa kökenli bir halk. Hititlerin MÖ 1200 civarında yıkılmasından sonra muhtemelen Güneydoğu Avrupa'dan bölgeye gelmişlerdir. Herodot ve Strabon gibi antik yazarların verdikleri bilgiler, dilbilim bulguları ve Güneydoğu Avrupa halkları ile aralarındaki maddi kültür benzerlikleri nedeniyle Friglerin Avrupa kökenli oldukları düşünülmektedir. Makedonyalıların komşuları olan ve Avrupa'da oturdukları sırada Brigler adını taşıyan Frigler, Makedonya ve Trakya'dan Boğazlar yolu ile Anadolu'ya göç eden Trak boylarından biriydi.

Agrilion ; Bilecik'in eski adı ve Bilecik'te bulunan bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Ainos</span>

Ainos, Marmara Bölgesi'nde günümüz Enez ilçesi yakınlarındaki bir Antik Yunan kentidir. Yerleşim Saros Körfezi'nin batısında, Meriç nehri ağzının güneyindedir. Orta Miyosen'de oluşmuş bir yarımada kıyısında kurulmuş olan kent bugün kıyıdan 3,5 km içeride kalmıştır. İki limanı olan kentin bu limanları, Meriç'in yığdığı alüvyonlarla, günümüzde Dalyan ve Taşaltı gölleri olarak bilinen iki göl haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tieion</span>

Tieion Anadolu'nun Karadeniz Bölgesi'nde, antik çağda Paflagonya denen bölgede bulunan antik Tieion kenttir. Antik kayıtlarda adı "Tius, Tium, Tieium, Tios, Tion", olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Simena</span>

Simena, Antalya ilinin Kaş - Demre arasında yer alan, günümüzde Kaleköy olarak adlandırılan antik Likya kenti.

Ziyaret Tepe Höyüğü, Diyarbakır ilinin Bismil ilçesi güneydoğusunda, Dicle ve Batman Çayı'nın birleşme noktasının 20 km. batısında, Dicle'nin güney kıyısında yer alan bir höyüktür. Bölgedeki büyük höyüklerden biri olup, ovadan 22 metre yükseklikte 3 hektarlık bir alandır. Kuzey taraftaki höyüğün (akropol) üç tarafında uzanan "aşağı şehir" ise 29 hektarlık bir alana yayılmıştır. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi tarafından Tepe Höyüğü adıyla tescil edilmiştir.

Karaevlialtı Höyüğü, Tekirdağ İl merkezinin 15 km. doğusunda, İstanbul – Tekirdağ karayolu üzerinde, Karaevli Köyü'nün Karaevlialtı Mevkiinde yer alan bir höyüktür. Yerleşme bir Sisam kolonisi olup Herodot'un da sözünü ettiği Heraion Teikhos adlı kenttir. Heraion Teikhos, Hera'nın Kenti anlamındadır. Kazı öncesinde yapılan yüzey araştırmalarında ele geçen çanak çömlek ve taş aletler gibi buluntulara dayanılarak höyüğün MÖ 3. binyıl başından MS 13. yüzyıla kadar kesintisiz olarak iskan edildiği anlaşılmaktadır. Traklar'ın Anadolu'ya gelişinden itibaren uzun süre bir Trak yerleşimi olarak görünmektedir. En parlak dönemini Klasik Dönem ve Helenistik Dönem'de yaşayan yerleşme, Bizans Dönemi boyunca da iskan edilmiştir. Ele geçen çanak çömlek buluntularından bir kısmı Yunanistan'ın Attika bölgesinden ithal edilen zengin bezemeli çanak çömleklerdir. Önemli bir liman kenti olan Heraion Teikhos, çevreyle olan ticari ilişkilerle zengin bir yerleşim haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Troya Tarihî Millî Parkı</span>

Troya Tarihî Millî Parkı, Türkiye'nin Çanakkale kentinde bulunan bir millî park.

<span class="mw-page-title-main">Erithrai</span> İzmir, Türkiyede bir antik şehir

Erythrae, Erythrai veya Litri 12 İyon şehrinden biridir. İzmir ili 60 km, Çeşme'nin 22 km doğusunda Ildırı Köyü’nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Teos</span> Antik kent

Teos veya Teo, Eski İyonya'da batısından yer alan bir antik şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Eumania</span>

Eumania, Pergamon Krallığı'na bağlı antik kentlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Anemurium</span>

Anamurium Antik Kenti Mersin ili batısında bir kent örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Madnasa</span>

Madnasa, Muğla ili Bodrum ilçesi Türkbükü koyu, Aşağı göl tepesinde Leleg yerleşimi olarak kurulmuş antik kent'tir.

<span class="mw-page-title-main">Gökceseki (Ören yeri)</span>

Gökceseki Ören yeri, Karaman ili Ermenek ilçesi Gökçeseki Köyü'nün kuzeyinde bulunan antik ören yeri yerleşimidir.