İçeriğe atla

Heracleum platytaenium

Heracleum platytaenium
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Apiales
Familya:Apiaceae
Cins:Heracleum
Tür: H. platytaenium
İkili adlandırma
Heracleum platytaenium
Boiss., Ann. Sci. Nat., Bot., sér. 3, 1: 331 (1844).

Heracleum platytaenium,[1] Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, Apiaceae familyasından monokarpik bir bitki türüdür.[2][3] Türkiye'nin kuzeyi ve batısına endemik olan tür, deniz seviyesinden 1500 metre yüksekliğe kadar olan karışık ormanlar, kayalık yamaçlar, dere kenarları ve kıyılarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.[4]

Güçlü bir kokusu olan Heracleum platytaenium, 1 ila 2 metre uzunluğa erişebilir. Gövdesi 2 cm çapındadır. Çiğ olarak tüketilebilen Heracleum platytaeniumun turşusu yapılmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ In: Ann. Sci. Nat., Bot., Sér. 3 1: 331., 1844
  2. ^ "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. 2014. 20 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 
  3. ^ "Umbellifers: World Umbellifer Database". 2 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2021. 
  4. ^ "TÜBİVES Heracleum platytaenium". 194.27.225.161. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Potentilla ruprechtii</i>

Potentilla ruprechtii, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki otlaklarda yetişmektedir. 2000 ila 3000 metre rakımlı yerlerde görülmektedir. Temmuz veya Ağustos ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Pedicularis atropurpurea</span>

Zarif bitotu veya bilimsel adıyla Pedicularis atropurpurea, Canavar otugiller familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Alexander von Nordmann tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'daki çok sulu subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. 2000 ila 2900 metre rakımlı yerlerde görülen tür, Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.

Heracleum apiifolium, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Batı Kafkasya'daki nemli çayırlar, kayalık sel yatakları ve dere yakınlarında yetişmektedir. 1400 ila 2600 metre rakımlı yerlerde görülen Heracleum apiifolium, Haziran veya Temmuz ayında çiçeklenmektedir.

Sümbülcük veya bilimsel adıyla Scilla monanthos Karl Heinrich Koch tarafından tanımlanmış, Asparagaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemiktir. 1800 ila 2200 metre yükseklikteki koruluklar ve subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. Ocak ve Nisan ayları arasında çiçeklenir.

Ranunculus buhsei, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, Ranunculaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'da görülen Ranunculus buhsei, 1700 ila 2800 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve ormanlarda yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Erysimum pulchellum</span>

Kaba zarife veya bilimsel adıyla Erysimum pulchellum, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış ve Jacques Étienne Gay tarafından isimlendirilmiş, Turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya, Türkiye'nin Karadeniz bölgesi, Balkanlar, Bursa, Kars ve Tunceli'de görülmüştür. 1300 ila 3200 metre rakımlı çayır, moloz ve kayalık yamaçlarda yetişmektedir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçeklenir. Rize ve Kars'ta görülen örnekler batıdaki örneklere kıyasla daha büyük olduğu için E. lazistanicum olarak tanımlanmış ancak daha sonra aynı tür oldukları fark edilmiştir.

Ferulago latiloba, Boris Şişkin tarafından tanımlanmış, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, yaklaşık 800 metre rakımlı step ve nadas tarlalarda yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Campanula choruhensis, Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır.

Salix caucasica, Nils Johan Andersson tarafından tanımlanmış, Salicaceae (söğütgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin ve Kastamonu'ya endemik olan yayla söğüdü, 1560 ila 1700 metre yükseklikteki Piceae ve Rhododendron ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.

<i>Aconitum orientale</i> bitki türü

Aconitum orientale, Philip Miller tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok zehirli bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan kurtboğan, 1650 ila 2200 metre yükseklikteki orman, çalılık ve çayırlıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir. Türün uzunluğu 0.9 ila 1.5 metre arasında değişim göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Delphinium flexuosum</span>

Eğri hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium flexuosum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan eğri hezaren, yaklaşık 2050 metre yükseklikteki alpin sınırı kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

<i>Gagea glacialis</i> bitki türü

Buz yıldızı veya bilimsel adıyla Gagea glacialis, Karl Koch tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve İran'a endemik olan buz yıldızı, 1900 ila 2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Gövdesi 5 ila 10 cm uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla caucasica</span>

Kaf şebnemlisi veya bilimsel adıyla Alchemilla caucasica, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya veTürkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan Kaf şebnemlisi, 1665 ila 2500 metre yükseklikteki çam altları ve dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Primula algida</span>

Dağtutyası, Kuş gözlü çuha çiçeği veya bilimsel adıyla Primula algida, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, çuha çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak, Kuzey İran, Afganistan ve Orta Asya'ya endemiktir. 2000 ila 3600 metre yükseklikteki kayalık sekiler, yosunlu kenarlar ve ıslak otlaklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<i>Murbeckiella huetii</i>

Murbeckiella huetii, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış ve Werner Hugo Paul Rothmaler tarafından isimlendirilmiş, Brassicaceae (turpgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan Murbeckiella huetii, 2100 ila 3000 metre yükseklikteki moloz ve kayalık yamaçlarda yaşamaktadır. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

Koçtaşağı veya bilimsel adıyla Astragalus incertus, Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, 2300 ila 3100 metre yükseklikteki çağıllıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Veronica allahuekberensis, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Erzurum'a endemik olup Allahuekber Dağları'nda yetişmektedir.

<i>Draba siliquosa</i>

Yıldız dolama veya bilimsel adıyla Draba siliquosa, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya, Avrupa'daki sıradağlar ve Kuzey İran'a endemik olan yıldız dolama, 1950 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya kenarları ve dağ çayırlarında yetişmektedir. Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklenir. 5 ila 15 cm uzunluğa erişebilmektedir.

<i>Pastinaca armena</i>

Pastinaca armena, Carl Anton von Meyer ve Friedrich Ernst Ludwig von Fischer tarafından tanımlanmış, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından iki veya çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan Pastinaca armena, 1620 ila 2000 metre yükseklikteki alpin çayırlarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir. 20 ila 60 cm uzunluğa erişebilen Pastinaca armenanın meyveleri %0.16 ve %0.25 arası uçucu yağ içerir ve oktil alkol kokuludur. Oval şekilli meyveler 5–6 mm uzunluğunda ve 4–5 mm genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla sericea</span> bitki türü

Akpençe veya bilimsel adıyla Alchemilla sericea, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeydoğu İran ve Hakkâri'ye endemik olan akpençe, 2200 ila 3700 metre yükseklikteki kayalık dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.