Düzce, Türkiye'nin Düzce ilinin merkezi olan şehirdir.
Marmaraereğlisi, Tekirdağ ilinin bir ilçesidir.
Sicilya, Akdeniz'in en büyük adası ve İtalya'nın 20 bölgesinden birisidir. İtalya'nın beş özerk bölgesinden biri olan Sicilya'nın nüfusu yaklaşık 5 milyondur.
Kartaca, MÖ 814 yılında, Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisidir. Kartaca, Fenike dilinde Kart-hadaşt yani "Yeni Kent" anlamına gelmektedir. Kart Hadaşt, 22 sessiz harften oluşan Fenike abecesiyle QRT-HDST olarak yazılmaktadır.
Fenikeliler, Antik Çağ'da yaşamış Sami dillerine mensup bir dil konuşan Akdenizli kavimdir. Bereketli Hilal'in Akdeniz'e bakan kıyılarında gelişen bu uygarlık, talassokrasik bir yapıda şekillenmiştir. Fenikeliler, Doğu Akdeniz'den tüm Akdeniz kıyılarına hatta Atlas Okyanusuna yayılarak en bilineni Kartaca olan çeşitli şehir devletleri kurmuştur.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
Kalabriya, İtalya'nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir.
Halkapınar ya da eski adıyla Zanapa, Konya ilinin bir ilçesidir.
Ereğli, Türkiye coğrafyasında birden fazla yerleşim yerinin ismidir. Antik çağda Herakleia veya benzeri şekillerde adlandırılan yerleşimlerin isminin Türkçeye yansımış şeklidir.
- Ereğli, Konya ili ilçesi
- Marmaraereğlisi, Tekirdağ ili ilçesi
- Karadeniz Ereğli, Zonguldak ili ilçesi
- Ereğli, Karamürsel, Kocaeli ili Karamürsel ilçesine bağlı mahalle
Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.
Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).
Yunanistan'ın ilk sakinlerine sıklıkla Pelasgi, yani "deniz halkı" denirdi. Yarımadanın bu sakinleri kuzeyden göçen işgalcilerin etkisi ile güneye kaçtılar. Birbiri ardı sıra gelen işgallerle güney kıyılarına ve Ege Adaları'na yayıldılar. MÖ 3200 civarında bölgeye yeni gelenler birlikte zamanla Yunancaya dönüşen bir Hint-Avrupa dili getirdiler.
Ragusa, İtalya'nın coğrafi olarak güneyinde Sicilya Özerk Bölgesi'nde tarihi bir şehir ve idâri bakımdan bir komün olup, Ragusa ili'nin merkezi şehirdir.
Kartaca İmparatorluğu veya daha bilinen şekilde Kartaca,, MÖ 814 yılında Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisi ve şehir devletidir. Bu şehir devletinin siyasî etki alanı MÖ 7. yüzyıldan MÖ 3. yüzyıl kadarki dönemde Kuzey Afrika sahillerinin büyük bir kısmı ile İber yarımadasının sahillerinin büyük bir kısmını ve batı Akdeniz adalarını ihtiva etmekte idi.
'Sicilya Savaşları veya Antik Yunan-Pön Savaşları, MÖ 600 – MÖ 265 gibi gayet uzun süren bir dönemde Sicilya adasının ve batı Akdeniz denizler üstü ticaretinin kontrolünü elde etmek amacıyla Fenikeliler kolonisi Kartacalılar ile antik Yunanlar Magna-Grekya'da Sicilya kolonisi olan Siraküza şehir-devleti başta olmak üzere Sicilya 'da bulunan antik Yunan koloni şehir-devletleri arasında yapılan bir seri çatışma ve savaşlardır.
Belediye binası, bir şehrin, kasabanın veya diğer belediyenin baş idari binasıdır. Genellikle şehir veya kasaba konseyini, ilişkili departmanlarını ve çalışanlarını barındırır. Ayrıca genellikle bir şehir, kasaba, ilçe, kontluk veya belde belediye başkanının ve belediyenin yürütme organının merkezi olarak da işlev görür.
Ahtabolu veya Ahtenbolu, Güney Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında konumlanmış bir sahil kasabasıdır. Burgaz ilinin güneydoğusundaki bir burunda yer alan Ahtapol, Bulgaristan-Türkiye sınırına yakındır. Bulgaristan'ın en güneyindeki kasabalardan biridir. Istranca Doğa Parkı burada konumlanmıştır.
Heraclea Cybistra ya da sadece Heraclea veya Herakleia (Ἡράκλεια), aynı zamanda Heracleia olarak da tercüme edilir, antik Kapadokya veya Kilikya'nın bir şehriydi; günümüzde Türkiye'de Konya ili, Ereğli ilçesi yakınında yer almaktadır. Gülek Boğazı'na giden yolun tepelere girdiği noktaya yakın konumu nedeniyle Helenistik Dönem'de bir önemi vardı. Orduların yolundaydı ve Küçük Asya'nın Arap işgalcileri tarafından defalarca yağmalandı.
Charax (Χάραξ) şu anlamlara da gelebilir:
- Aulus Claudius Charax, MS 2. yüzyılda yaşamış bir Romalı senatör ve tarihçi
- Charax, Acharaka'nın diğer adı, Anadolu'nun Lidya bölgesinde bulunan antik bir kehanet merkezi
- Charax, Charakipolis'in diğer adı, Anadolu'nun Lidya bölgesinde bulunan antik bir kasaba
- Charax, Tralles'in diğer adı, Anadolu'nun Lidya bölgesinde bulunan antik bir şehir
- Charax (Korsika), Korsika'da antik bir site
- Charax, Küçük Ermenistan'da antik bir site
- Charax, Medya Atropatena'da antik bir site
- Charax (Pontus), Pontus'da antik bir kasaba
- Charax (Teselya), Teselya'da antik bir site
- Charax Alexandri, Anadolu'nun Frigya bölgesinde bulunan antik bir site
- Charax (Kırım), Kırım'da kazılan en büyük Roma askeri yerleşimi
- Charax Spasinu, Basra Körfezi'nin başındaki eski bir liman
- Charax Sidae veya Anthemusias, Mezopotamya'da Seleukia yakınlarında bulunan antik bir kasaba
- Charax (Rhagiana), Rhagiana eyaletinde Rhaga yakınlarında bulunan bir Selefkî ve Part şehri
- Charax (Bitinya), Türkiye'de bulunan antik bir Grek kasabası ve I. Konstantin'in öldüğü muhtemel yer
- Charax Burnu veya muhtemelen Lithinon Burnu, Girit adasının en güney noktasındaki bir burun
- Charax (balık), Characidae familyasına bağlı bir balık cinsidir.
Aegospotami veya Aegospotamos, Sestos'un kuzey doğusunda Hellespont'a dökülen küçük bir nehrin eski Yunanca adıdır.