Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.
Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.
Pervin Par, Türk sinema oyuncusu.
Kül ve Ateş, 14 Eylül 2009 tarihinde Star TV'de yayınlanmaya başlayan Türk televizyon dizisidir. Başrollerini Serhat Tutumluer, Başak Köklükaya, Hakan Balamir, Şerif Sezer'in paylaştığı ve Antakya'da çekilen dizi, reytingi düşük olduğu için 9. bölümden sonra yayından kaldırıldı.
Belanın Yedi Türlüsü, 1969 yılında çekilen, yönetmenliğini Nuri Ergün, senaristliğini Yılmaz Güney'in yaptığı bir filmdir.
Düşman, yönetmenliğini Zeki Ökten'in üstlendiği senarosunu ise Yılmaz Güney'in yazdığı 1979 yapımı Türk filmidir.
Ala Geyik, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.
İkisi de Cesurdu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Semra Sar'ın oynadığı yönetmenliğini ise Ferit Ceylan'ın yaptığı 1963 yapımı Türk filmidir.
Kasımpaşalı Recep, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tijen Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Nuri Akıncı'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.
Hudutların Kanunu, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak gibi oyuncuların yer aldığı 1966 yapımı Türk filmidir.
Burçak Tarlası, başrollerinde Nuri Sesigüzel ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Ümit Utku'nun yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.
Davudo, başrolünde Yılmaz Güney'in oynadığı yönetmenliğini ise Hasan Kazankaya'nın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.
Yaralı Kartal, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı 1965 yapımı Türk filmidir.
Üçünüzü de Mıhlarım, başrollerinde Yılmaz Güney ve Pervin Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Bilge Olgaç'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.
İnce Cumali, başrollerinde Yılmaz Güney ve Tijen Par'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Duru'nun yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.
Kozanoğlu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Suna Keskin'in oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1967 yapımı Türk filmidir.
Murad'ın Türküsü, başrollerini Fikret Hakan'la Pervin Par'ın paylaştığı ve yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.
Film 1966 yılında 3. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film Üçüncülük Ödülü'nü kazanmıştır.
Balıkçının Kızı Gülnaz, senaryo ve yönetmenliğini Muharrem Gürses'in üstlendiği 1959 yapımı Türk filmidir.
Çeşme, Temel Gürsu'nun yönettiği 1976 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Hulki Saner'in yazdığı filmin başrollerinde Ferdi Tayfur ve Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Hulki Saner üstlenmiştir.
Sezercik Yavrum Benim, 1971 yapımı Türk sinema filmi.