İçeriğe atla

Hepimiz Vampiriz

Hepimiz Vampiriz
Ben, Efsane!
I Am Legend
"Hepimiz Vampiriz" (I Am Legend) kitabının kapağı
YazarRichard Matheson
ÇevirmenA. Yesari
Ülke ABD
Dilİngilizce
KonuBilimkurgu
TürRoman
Yayım1954
YayımcıMilliyet Yayınları
Medya türü3. hamur kağıda baskı
karton kapak ciltsiz
Sayfa178
Milliyet Kara Dizi. Serinin 25. kitabı serisi

Hepimiz Vampiriz ya da Ben, Efsane[1] Norveç asıllı Amerikalı bilimkurgu ve korku yazarı Richard Matheson'ın[2] 1954 yılında yazdığı Gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan romanı. Özgün adı I Am Legend (Türkçe: Ben Efsaneyim) olan roman ilk kez 1972 yılında da Türkiye'de Milliyet Yayınları "Kara Dizi" serisinden 25. kitap olarak piyasaya verilmiştir. Özgün dili İngilizce olan romanın bu ilk Türkçe çevirisini A. Yesari yapmıştır. Roman 2003 yılında İthaki Yayınları'nda tarafından Ben, Efsane! adıyla ve Özgen Berkol Doğan'ın çevirisiyle ikinci kez yayımlandı (ISBN 975-8725-18-1). Daha sonraki baskılarda ise Ben, Efsane başlığı kullanıldı.

Bu çok satan kitap zaman içinde üç kez de sinemaya uyarlanmıştır. Bunlar Last Man on Earth (1964), The Omega Man (1971) ve I Am Legend (2007)'dır.

Konusu

Dünyadaki tüm insanların ölümüne yol açan geniş çaplı bir salgın hastalık sonunda hayatta kalan tek kişi yıllar önce Orta Amerika'da iken bilinmedik bir şekilde bu enfeksiyona direnç kazanmış olan Dr. Robert Neville'dir. Ancak görünüşte bu böyledir. Gece bastırınca salgından ölen kurbanlar mezarlarından kalkarak kan içici birer vampire dönüşmüş olarak ortaya çıkarlar.

Türkçe baskıları

Özgün adı I Am Legend olan roman iki kez farklı adlarla Türkçeye çevildi. Bunlar:

Yıl Türkçe ad Yayınevi Çevirmen ISBN
1972Hepimiz VampirizMilliyet Yayınları "Kara Dizi"A. Yesariyok
2003Ben, Efsaneİthaki YayınlarıÖzgen Berkol DoğanISBN 975-8725-18-1

Sinema uyarlamaları

Richard Matheson'ın 1954 yılında yazdığı çok satan romanı I Am Legend (Ben Efsaneyim) zaman içinde üç kez sinemaya uyarlanmıştır. Bu filmlerde konular farklılıklar gösterirken romanın kahramanı "Robert Neville"in adı da filmlerden sadece bir tanesinde aynı kalmıştır.

Yıl Ülke Film özgün adı Türkiye'de gösterildiği adı Yönetmen Başrol Baş kahramanının adı
1964ABD/İtalyaLast Man on EarthUbaldo RagonaVincent Price"Dr. Robert Morgan"
1971ABDThe Omega ManTek AdamBoris SagalCharlton Heston"Robert Neville"
2007ABD/AvustralyaI Am LegendBen EfsaneyimFrancis LawrenceWill Smith"Robert Neville"

Ayrıca bakınız

  • Kurgusal Vampirler Listesi

Kaynakça

  1. ^ Matheson, Richard (2003). Ben, Efsane!. İthaki Yayınları. ISBN 975-8725-18-1. 
  2. ^ "IMDb'de Richard Matheson". 24 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Philip K. Dick</span> Amerikalı bilimkurgu yazarı

Philip Kindred Dick, Amerikalı bilimkurgu yazarı. 44 roman ve 121 hikâye yazdı. Dick hayattayken hikâyelerinin çoğu bilimkurgu dergilerinde yayımlandı.

<i>Bin Dokuz Yüz Seksen Dört</i> George Orwellin kaleme aldığı politik roman

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir. Özellikle kitapta tanımlanan Big Brother kavramı günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda kitapta geçen "düşünce polisi" gibi kavramları da yazar George Orwell günümüze kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">J. G. Ballard</span>

James Graham Ballard Şanghay'da doğan İngiliz asıllı bilimkurgu yazarıdır. Bilimkurgu edebiyatta teknoloji tapınmacılığına karşı çıkan Yeni Dalga'nın seçkin temsilcilerindendir.

<i>Neuromancer</i>

Neuromancer, William Gibson'ın dünya çapında üne kavuşmasını sağlayan ilk siberpunk romanı. 1984 yılında yayınlandıktan sonra bilimkurgunun üçlü tacı olarak adlandırılan Nebula, Philip K. Dick ve Hugo ödüllerini kazanmıştır. Bu Gibson'un Sprawl Üçlemesinin başlangıç romanıdır. Kitap, Türkçede önce Neuromancer adı yayınlanmış olup Matrix Avcısı adı altında yeniden yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ceza Sömürgesi</span> Franz Kafkanın öyküsü (1919)

Ceza Sömürgesi, Franz Kafka'nın bir kısa öyküsüdür. İsimsiz bir ceza kolonisinde geçer. Kimi eleştirmenler, yazarın Octave Mirbeau'nun Le Jardin des supplices romanından esinlendiğini belirtmiştir. Öyküde, Kafka'nın diğer eserlerinde olduğu gibi, anlatıcı korku dolu olayları dışarıdan izler ya da bu olaylar nedeniyle hissizleşmiştir.

<i>Tek Adam</i> (film) film

Tek Adam 1971 ABD yapımı fantastik bilimkurgu filmdir. Özgün adı The Omega Man'dir.

<i>Ben Efsaneyim</i> Korku-gerilim, drama filmi

Ben Efsaneyim, Francis Lawrence'ın yönettiği ve başrolünde Will Smith'in yer aldığı 2007 ABD yapımı kıyamet sonrası bilimkurgu filmidir. Smith, yeryüzünde insan yapımı virüsten etkilenmeden, hayatta kalan tek insan olduğunu düşünen askeri bir viroloğu canlandırır.

<i>The Last Man on Earth</i> (film)

The Last Man on Earth, 1964 ABD-İtalya ortak yapımı korku-bilimkurgu filmidir. Senaryosunu William F. Leicester'ın Richard Matheson'ın 1954 yılında I Am Legend adlı çok satan romanından uyarlayıp yazdığı filmin yönetmeni Ubaldo Ragona'dır. Filmin başrollerinde Vincent Price, Franca Bettoia ve Emma Danieli oynamışlardır.

  1. Tek Adam (1971). Yönetmen: Boris Segal. Oyuncular: Charlton Heston, Anthony Zerbe ve Rosalind Cash.
  2. Ben Efsaneyim (2007). Yönetmen: Francis Lawrence. Başrol: Will Smith.
<i>Sil Baştan</i> (film, 1981)

Sil Baştan 1981 Fransız yapımı dramatik dönem filmdir. Özgün adı Coup de Torchon dur. Film ABD'de Clean Slate, İngiltere'de ise Clean Up adları ile gösterime sunulmuştu.

<i>Kasabanın Sırrı</i>

Kasabanın Sırrı Amerikalı romancı Robert Crichton'ın 1966 tarihinde yazdığı ilk romanının adıdır. Özgün adı The Secret of Santa Vittoria 'dır.

<i>Güneş de Doğar</i> (roman)

Güneş de Doğar, Amerikalı romancı-hikâyeci ve gazeteci Ernest Hemingway'in 1926 yılında yayımladığı romanınıdır. Yazarın ilk büyük romanıdır. Hemingway'in romanına verdiği ilk ad Fiesta idi ancak yayımcısının tavsiyesi üzerine Eski Ahit'ten alınmış olan The Sun Also Rises adında karar kılmıştır. Yine de romanın İngiliz, Alman ve İspanyol baskılarında Fiesta ismi kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Matheson</span> Amerikalı yazar (1926 – 2013)

Richard Burton Matheson, bilimkurgu, fantezi ve korku edebiyatı türlerinde eserler vermiş Amerikalı yazar ve senarist. Her ikisi de sinemaya uyarlanan Aşkın Gücü ve Ben, Efsane! adlı eserleriyle tanındı. Steven Spielberg'ün 1971 tarihli gerilim filmi Bela'nın senaryosunu, Playboy dergisinde yayınlamış olduğu kendi hikâyesinden uyarladı.

<i>Görünmez Adam</i> (roman)

Görünmez Adam,, H. G. Wells'in 1897 yılında yayınlanan bir bilimkurgu kitabıdır. Kitap pek çok filme uyarlanmıştır. Kurgusuyla olduğu kadar yaptığı eleştiri ve göndermelerle de önemli olan toplumun kendine benzemeyen insanlar karşı olan tepkisini ortaya koyar. Görünmezliğin sırrını keşfeden bilim insanı Dr.Griffin'in icadının kontrolden çıkışı anlatılıyor.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

The Running Man,, Amerikalı yazar Stephen King'in 1982'de Richard Bachman takma adıyla yayımlanan bilimkurgu romanıdır. 1985'te King'in kısa romanlarını içinde barından The Bachman Books başlıklı antolojide yer aldı. Roman, ülke ekonomisinin bozulduğu ve dünyadaki şiddetin arttığı 2025 yılının distopik Amerikasında geçmektedir.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.