İçeriğe atla

Hentaigana

Hentaigana (Japonca変体仮名; "değişik kana"), hiragana ve katakananın değişik biçimleridir.[1] Aynı sesi temsil etmek için birçok kanjinin kullanılabileceği man'yōgananın büyük ölçüde tarihsel kalıntıları olup man'yōgananın günümüzde bilinen biçimlerde hiragana ve katakana hecelerini doğuran aynı basitleştirmenin sonucuydu.

Hentaigana, bürünbirim başına tek bir hiragana işaretinin kullanılmasının zorunlu kılındığı 1900'lerin başlarına kadar çağdaş standart eşdeğeriyle oldukça birbirinin yerine kullanıldı. Günümüzde ise genellikle eskimiş olarak kabul edilir, ancak bazı işletme türleri için tabelalarda olduğu gibi bazı yan kullanımları halen devam etmektedir. Hentaigana genellikle bazı resmi belgelerde, örneğin Japon dövüş sanatları sertifikalarında, dini grup belgelerinde ve genel olarak günümüzde metne arkaik bir dokunuş vermek için kullanılır.

Galeri

Aşağıdaki hentaiganalardan bazıları, standart hiragana muadilleriyle aynı kanjinin bitişik eğik biçimleridir, ancak farklı şekilde basitleştirilmiştir. Diğerleri, aynı sesi temsil eden ilgisiz kanjilerden gelir.

Kaynakça

  1. ^ "異体字とは (コトバンク) (Japonca)". 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanji</span> Çince yazı karakterlerine Japoncada verilen isim

Kanji, Japoncada kullanılan Çin karakterlerine verilen isim. Bu yazı Japonya'ya Budizm ve Konfiçyüsçü dini metinler yoluyla gelmiştir. İlk olarak Wu Hanedanı zamanında, daha sonra Han Hanedanı zamanında ve son olarak 1185–1573 yılları arasında, Çin'den Japonya'ya geniş çaplı yazı geçişleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kana</span>

Kana, Japoncanın yazımında kullanılan heceyazılarıdır. Kana hiragana ve katakana olmak üzere ikiye ayrılır. Hiragana pek çok Japonca kökenli sözcük ve dil bilgisi unsurunun yazımında, katakana ise yabancı dil kökenli sözcüklerin ve ses yansımalarının yazımında kullanılır. /n/ sesini karşılayan 'ん' karakteri ve /a/ あ, /i/ い, /u/ う, /e/ え, /o/ お ünlü sesleri dışında her karakter bir ünlü ve bir ünsüzden oluşmak üzere hece şeklinde bir okunuşa sahiptir. Normal yalın halde kırk altı karakterden oluşurken yazımda bazı karakterlerin üzerinde ", veya sonrasında bir o vardır. Tenten ve maru, iki alfabede de sert bir sesi yumuşak bir sese çevirmek istediğiniz zaman kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Japonca</span> Doğu Asya dili

Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Japonca Braille</span>

Japonca Braille, Japoncanın Braille yazı sistemidir. Orijinal Braille yazı sistemine bağlıdır, ancak bağlantıları daha incedir. Japoncadaki adı tenji (点字). Türkçeye tam olarak "nokta karakterleri" olarak çevrilir. Çok karışık olacağından, kanji yazımı olmadan, Japoncayı sadece hiragana ve katakana hece yazıları ile yazmaya dayalı bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Japon yazı sistemi</span> modern Japon yazı sistemi

Modern Japon yazı sistemi, logografik kanji, heceyazısı kana ve rōmaji olmak üzere üç yazı sisteminin bir kombinasyonudur. Kana ise hiragana ve katakana olmak üzere ikiye ayrılır. Çok sayıda kanji karakterine ek olarak birçok karışık hece yazısının bulunması nedeniyle Japon yazı sistemi genellikle en karmaşık yazı sistemi olarak kabul edilmektedir.

Japonca isimler, genelde bir soyadı ile ardından gelen bir addan oluşur. Genellikle birden fazla ad kullanılmaz. Japonca isimler genellikle kanji ile yazılmakta olup bir adın kanjisi, olası çeşitli Japonca telaffuzlara sahip olabilir, bu nedenle ebeveynler yeni doğan çocuğuna bir doğum adı verirken hiragana veya katakana kullanabilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Reiwa Dönemi</span>

Reiwa dönemi, Japonya tarihinde günümüzde devam eden dönemdir. Dönem, 1 Mayıs 2019 tarihinde İmparator Akihito'nun tahtından feragat ettikten bir gün sonra oğlu Naruhito'nın tahta geçmesiyle başlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Man'yōgana</span>

Man'yōgana, Japoncayı yazmak için Çince karakterler kullanan eski bir yazı sistemidir. Japoncayı fonetik olarak temsil etmek için geliştirilen ilk bilinen kana sistemidir. Bu tür kanalar en erken MS 7. yüzyılın ortalarından beri kullanılıyordu. Man'yōgana adını Man'yōgana ile yazılmış Nara döneminden kalma bir Japon şiir antolojisi olan Man'yōshū'dan almaktadır.

Kanji, Japonya tarihinde Nisan 1087-Aralık 1094 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Ōtoku'dan sonra gelmekte olup Kahō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Horikawa idi.

Kahō, Japonya tarihinde Aralık 1094-Aralık 1096 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kanji'den sonra gelmekte olup Eichō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Horikawa idi.

<span class="mw-page-title-main">Japonca giriş yöntemleri</span>

Japonca giriş yöntemleri, bir bilgisayara Japonca karakterler girmek için kullanılır.

Polivanov sistemi, Japonca özel adları veya terimleri Rusçada temsil etmek veya bu dillerde Japonca dil öğrenimine yardımcı olmak için Japoncayı Rus Kiril alfabesine çeviren bir sistemdir. Sistem 1917 yılında Yevgeni Polivanov tarafından geliştirilmiştir.

Chōonpu, Japoncada bir chōon'u veya iki mora uzunluğundaki uzun bir ünlü gösteren bir semboldür. Biçimi, metnin ortasında bir kanji veya kana karakteri genişliğinde yatay veya dikey bir çizgidir. Chōonpu genellikle katakanada, nadiren hiraganada uzun bir sesli sesi belirtmek için kullanılır. Chōonpu kısa çizgiden farklı bir işarettir ve çoğu Japon yazı tipinde kolayca ayırt edilebilir. Yatay yazıda, görünüş olarak kanji karakteri 一 ("bir") ile benzerdir, ancak bu karakterle karıştırılmamalıdır.

O, Japoncadaki kanalardan biridir. お, 於 kanjisinin soshō stiline dayanırken オ, aynı kanjinin köküne dayanır ve olarak telaffuz edilir. Modern Japoncada beşinci sırada yer alır ve ayrıca Iroha'nın 27. harfidir.

N, Japoncadaki kanalardan biridir. お, 无 kanjisinin soshō stiline dayanırken オ, 尓 kanjisinin köküne dayanır.

Ka, Japoncadaki kanalardan biridir. か, 加 kanjisinin soshō stiline dayanırken カ, aynı kanjinin köküne dayanır ve [ka] olarak telaffuz edilir.

Ko, Japoncadaki kanalardan biridir. こ, 己 kanjisinin soshō stiline dayanırken コ, aynı kanjinin köküne dayanır ve [ko] olarak telaffuz edilir.

Se, Japoncadaki kanalardan biridir. し, 世 kanjisinin soshō stiline dayanırken セ, aynı kanjinin köküne dayanır ve [se] olarak telaffuz edilir.

Ha, Japoncadaki kanalardan biridir. は, 波 kanjisinin soshō stiline dayanırken ハ, 八 kanjisinin köküne dayanır ve [ha] veya edatken [wa] olarak telaffuz edilir.

He, Japoncadaki kanalardan biridir. へ, 部 kanjisinin soshō stiline dayanır ve [he] olarak telaffuz edilir. He, hiragana ve katakanada aynı şekilde yazılan tek kanadır.