İçeriğe atla

Henryk Zygalski

Henryk Zygalski
Henryk Zygalski about 1930
Doğum15 Temmuz 1908(1908-07-15)
Posen, Alman İmparatorluğu (şimdi Poznań, Polonya)
Ölüm30 Ağustos 1978 (70 yaşında)
Liss, Hampshire, İngiltere
MilliyetPolonyalı
Tanınma nedeniEnigma makinesi şifrelerinin çözülmesi
ÖdüllerOrder of Polonia Restituta, Grand Cross (2000)
IEEE Milestone Award (2014)
Kariyeri
DalıMatematik, kriptoloji

Henryk Zygalski (Lehçe telaffuz: [ˈxɛnrɨk zɨˈɡalski]; 15 Temmuz 1908 – 30 Ağustos 1978) Polonyalı bir matematikçi ve İkinci Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında Alman Enigma şifrelerini kırma konusunda çalışan bir kriptologdu.

II. Dünya Savaşı sırasında Polonya istihbaratı, Nazi Almanyası'nın istihbarat güvenliğini sağlayan Enigma makinasının şifreleme sistemini çözmek için genç matematikçilerden oluşan bir ekip kurar. Henryk Zygalski, Marian Rejewski ve Jerzy Różycki'den oluşan bu ekip, 1932 yılında enigma şifreleme makinasının algoritmasını çözerek, şifreleri kırar. Bu andan itibaren hayati derecede önem taşıyan ve savaşın kaderini belirleyen birçok bilgi elde edilir.

Hayatı

Zygalski, 15 Temmuz 1908'de Posen, Alman İmparatorluğu'nda (şimdiki Poznan, Polonya) doğdu. Eylül 1932'den itibaren Polonya Genelkurmay'ının Varşova'daki Sakson Sarayında yer alan Biuro Szyfrów (Şifre Bürosu) ile birlikte çalışan bir sivil kriptoloji uzmanıydı. Orada Poznań Üniversitesi mezunları ve Şifre Bürosu kriptoloji kursu mezunları Marian Rejewski ve Jerzy Różycki ile çalıştı. Birlikte Enigma mesajlarını kırmak için yöntemler ve ekipmanlar geliştirdiler.

Zygalski kağıdı

1938'in sonlarında, Alman şifreleme prosedürlerindeki artan karmaşıklıklara yanıt olarak, Zygalski, Enigma ayarlarını bulmak için manuel bir cihaz olan ve delikli sayfalar olarak da bilinen Zygalski sayfalarını tasarladı. Bu şema, daha önceki "kart kataloğu" gibi, Enigma'nın panosunda veya komütatöründe kullanılan bağlantı sayısından bağımsızdı.

Savaştan sonra Birleşik Krallık'ta sürgünde kaldı ve emekli olana kadar Surrey Üniversitesi'nde matematiksel istatistiklerde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu süre zarfında Resmi Sırlar Yasası (Official Secrets Act) tarafından kriptoloji alanındaki başarılarından bahsetmesi engellendi.

30 Ağustos 1978'de Liss, İngiltere'de öldü, yakıldı ve külleri Londra'ya götürüldü.

Sonraki yaşamında Zygalski

Tanınması

Bletchley Park'ta Zygalski kağıtları'nın gösterimi

Ölümünden kısa bir süre önce Zygalski, Polish University in Exile tarafından Enigma'yı kırmadaki rolü nedeniyle fahri doktora ile onurlandırıldı.

2000 yılında ölümünden sonra Başkan Aleksander Kwaśniewski tarafından "Polonya Cumhuriyeti'ne olağanüstü katkıları" nedeniyle Polonia Restituta Nişanı Büyük Haçı ile ödüllendirildi.[1]

2009'da Polonya Postası, diğer kriptologlar Marian Rejewski ve Jerzy Różycki ile birlikte Henryk Zygalski'nin yer aldığı bir hatıra pulu yayımladı.[2]

2021'de Poznan'da, Henryk Zygalski de dahil olmak üzere Enigma şifresini kıran Polonyalı matematikçilere adanmış bir eğitim ve bilim kurumu olan Enigma Şifre Merkezi açıldı.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "M.P. 2000 nr 13 poz. 273" (Lehçe). 16 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 
  2. ^ "Znaczki z 2009 roku". 1 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 
  3. ^ "New centre dedicated to Polish Enigma codebreakers opens in Poznań". 24 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 
  • Władysław Kozaczuk, Enigma: How the German Machine Cipher Was Broken, and How It Was Read by the Allies in World War II, edited and translated by Christopher Kasparek, Frederick, MD, University Publications of America, 1984, 0-89093-547-5.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alan Turing</span> İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog

Alan Mathison Turing, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

Enigma şifrelemesinin analizi, enigma makinesinin kriptolojik analiz edilmesini anlatır. II. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında yapılan derinlemesine çalışmalar sayesinde Nazi Almanyası başta olmak üzere Mihver Devletleri arasındaki şifreli iletişim kırılmış ve savaşın kaderini belirleyecek şekilde istihbarat elde edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kriptanaliz</span>

Kriptanaliz şifrelenmiş metinlerin çözümünü araştıran kriptoloji dalıdır. Kriptanaliz, bilinmeyen anahtarları bulmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Marian Rejewski</span> Polonyalı matematikçi

Marian Adam Rejewski Polonyalı matematikçi ve kriptolog.

<span class="mw-page-title-main">Jerzy Różycki</span>

Jerzy Witold Różycki Polonyalı matematikçi ve kriptolog.

<span class="mw-page-title-main">GCHQ</span> GCHQ, İngiltere hükümetinin ve silahlı kuvvetlerinin elektronik istihbarat ve bilgi güvenliğini sağlamakla görevli, İngiliz istihbarat ve güvenlik organizasyonuna verilen isimdir.

GCHQ, İngiliz devletini siber saldırılara ve tehditlere karşı korumak amacıyla hükûmet tarafından görevlendirilen güvenlik ve istihbarat kurumu. Devlet Başkanına veya ilgili kurum için bu tür saldırılara karşı nasıl hareket edileceğine dair bilgi ve danışmanlık sağlar. Kurum ilk başlarda 1919'da ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Bletchley Parkı merkez üssü seçip, telekomünikasyon sistemlerinin çok büyük bir önem arz ettiği bir zamanda bu sistemlerin şifrelerini kırmayı başarmıştır. Bugün ise kurum siber güvenlik hizmetlerine ek olarak kimyasal, biyolojik ve nükleer silahlara ve tehditlere karşı önlem almak ve durdurmakla yükümlüdür. GCHQ İngiltere'nin Cheltenham kentinde yer alır. Joint Intelligence Committee (JIC), the Security Service (MI5), The Secret Intelligence Service (MI6) ve Defence Intelligence (DI) gibi kurumların altında çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Polonia Restituta Nişanı sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Polonya Üstün hizmet nişanına layık görünen kişileri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Liyakat Haçı (Polonya)</span>

Liyakat Haçı, Polonya tarafından 23 Haziran 1923 tarihinden oluşturulan ve ülkeye hizmet etmiş kişilere verilen bir devlet nişanıdır.

Bilinen açık metin saldırısı, kriptanaliz için bir saldırı modelidir ve saldırganın hem açık metin hem de şifrelenmiş haline erişimi vardır. Bunlar gizli anahtarlar ve kod kitapları gibi daha fazla gizli bilgiyi açığa çıkarmak için kullanılabilir. "Yemlik" terimi, Bletchley Park, İngiliz İkinci Dünya Savaşı şifre çözme operasyonundan kaynaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Bertrand</span>

Gustave Joseph Marie Bertrand, Fransız askeri istihbaratçı subay. 1932 yılından itibaren Polonya istihbaratıyla beraber Alman Enigma makinesinin şifresinin kırılması için çalışmış ve İngiliz istihbaratçı Alan Turing başkanlığındaki Bletchley Park'daki ekibin şifreleri kırmasına önemli katkılarda bulunmuştur.

Alfred Dillwyn (Dilly) Knox İngiliz klasik dönem akademisyeni, King's College, Cambridge'de papiroloji uzmanı ve şifre kırıcı. I. Dünya Savaşı sırasında James Alfred Ewing idaresinde İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri bünyesinde kurulan ve Room 40 adı verilen istihbarat dairesinde çalışmıştır. Knox, Zimmermann Telgrafı olarak bilinen şifreli mesajı kıran ve dolayısıyla ABD'nin savaşa dahil olmasını sağlayan ekip içindeydi. Knox, II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde İngiliz-Fransız-Polonyalı istihbaratçıların toplantılarında önemli bir rol oynamıştır. Knox 1943 yılında ölümüne kadar Bletchley Park'daki istihbarat faaliyetlerine destek vermiş ve Nazilerin Enigma makinesinin kırılması çalışmalarına katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ultra</span>

Ultra 1941 yılı Haziran ayı itibarıyla İngiliz askeri istihbaratı tarafından kullanılmaya başlayan terim. Terim düşman şifreli iletişiminin elde edilmesi ve kırılması sayesinde ele geçen çok önemli istihbaratın bütününü anlatır. Terim, o döneme kadar en önemli belgeler için kullanılmakta olan çok gizli gizlilik seviyesinin de ötesinde öneme sahip olan istihbaratın değerini anlatmak üzere en yüksek aşama anlamında kullanılan ultra kelimesinden türetilmiştir.

<i>Tufan</i> (roman)

Tufan, Leh yazar Henryk Sienkiewicz tarafından 1886'da yayınlanan tarihî romandır. Serinin bir önceki romanı Ateş ve Kılıç bir sonraki romanı Bozkırda Yangın'dır. Roman, kurgusal bir Lehistan-Litvanya Birliği albayı Andrzej Kmicic'in hikâyesini ve Lehistan'ın Kuzey Savaşları'nda yaşadığı Tufan'ı anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wacław Sierpiński</span>

Wacław Franciszek Sierpiński (Lehçe: ˈvat͡swaf fraɲˈt͡ɕiʂɛk ɕɛrˈpij̃skʲi Polonyalı bir matematikçiydi. Küme teorisine, sayı teorisi, fonksiyonlar teorisi ve topolojiye yaptığı katkılarla biliniyordu. 700'ün üzerinde makale ve 50 kitap yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Mazurkiewicz</span>

Stefan Mazurkiewicz matematiksel analiz, topoloji ve olasılık alanlarında çalışan Polonyalı bir matematikçiydi.

Polonya Matematik Okulu, 20. yüzyılda Polonya'da, özellikle I. ve II. Dünya Savaşları arasındaki dönem (interbellum) sırasında gelişen matematik topluluğuydu.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Polonya ilişkileri</span>

Çin-Polonya ilişkileri, Çin ile Polonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Polonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır. ÇHC'nin Varşova'da bir büyükelçiliği ve Gdańsk'ta bir başkonsolosluğu, Polonya'nın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay, Çengdu, Guangzhou ve Hong Kong şehirlerinde başkonsoloslukları var.

Aziz Peter ve Paul Kilisesi Polonya'nın Kraków kentinin Eski Kent bölgesinde 54 Grodzka Caddesi'nde bulunan bir Roma Katolik Polonya Barok kilisesidir. Józef Britius'un özgün tasarımını mükemmelleştiren Giovanni Maria Bernardoni tarafından 1597–1619 yılları arasında inşa edilmiştir. Oturma kapasitesi bakımından Kraków'un tarihi kiliselerinin en büyüğüdür. 1842'den beri Katolik All Saints cemaatine hizmet etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya savaşı kriptografisi</span>

Kriptografi, radyo iletişiminin önemi ve radyo müdahalesinin kolaylığı nedeniyle II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanıldı. İlgili ülkeler çok sayıda kod ve şifre sistemi kullandılar, bunların çoğu rotorlu makineler kullanıyordu. Sonuç olarak, kriptanalizin veya kod kırmanın teorik ve pratik yönleri çok ileri düzeydeydi.

Bu bir kriptograflar listesidir. Kriptografi, hasım adı verilen üçüncü tarafların varlığında güvenli iletişim için tekniklerin uygulanması ve incelenmesidir.