İçeriğe atla

Henry Ossawa Tanner

Henry Ossawa Tanner
Frederick Gutekunst tarafından 1907’de yapılmış Henry Ossawa Tanner tablosu
Genel bilgiler
Doğum adıHenry Ossawa Tanner
Doğum21 Haziran 1859(1859-06-21)
Pittsburgh, Pensilvanya
Ölüm25 Mayıs 1937 (77 yaşında)
Paris, Fransa
UyrukAmerikalı
AlanıResim, çizim
Sanat eğitimiPennsylvania Academy of the Fine Arts’da Thomas Eakins tarafından eğitildi. Daha sonra Paris, Fransa’da Académie Julian’da Jean Paul Laurens ile Jean-Joseph Benjamin-Constant ile resim çalıştı.
Ünlü yapıtlarıBanjo Dersi, 1893; Müteşşekkir Fakir, 1894
Ödüller
Pennsylvania Academy of the Fine Arts' Lippincott Ödülü, 1900

Henry Ossawa Tanner '(21 Haziran 1859 - 25 Mayıs 1937) Amerikalı sanatçı ve uluslararası beğeni toplayan ilk Afrikalı-Amerikalı ressam idi.[1] Tanner 1891'de okumak için Paris, Fransa'ya taşındı ve Fransız sanat çevrelerine kabul edildikten sonra orada yaşamaya devam etti.[2] "Aslanlar İçinde Daniel adlı resmi, Académie des Beaux-Arts 'ın resmi sanat sergisi olan Paris'teki 1896 Salon' a kabul edildi.

Genç bir adam olarak sanatta kendi kendine çalıştıktan sonra, Tanner 1879'da Philadelphia'daki Pennsylvania Academy of the Fine Arts 'a kaydoldu. Tek siyah öğrenci, kısa süre önce orada öğretmenlik yapmaya başlayan ressamın Thomas Eakins favorisi oldu. Tanner, Robert Henri dahil olmak üzere sanatçılar arasında başka bağlantılar da kurdu. 1890'ların sonlarında, İncil temalı resimlerinden etkilenen Rodman Wanamaker tarafından Kudüs Mutasarrıflığı na bir gezi için sponsor oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Henry Ossawa Tanner". 27 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2006. 
  2. ^ Marcia M. Mathews (1995). Henry Ossawa Tanner: American Artist. University of Chicago Press. ISBN 0-226-51006-9. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Güleryüz</span> Türk sanatçı (1938–2024)

Mehmet Güleryüz, Türk ressam, yazar ve tiyatro sanatçısı.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Georges Seurat</span> Fransız ressam (1859 – 1891)

Georges Seurat, Fransız ressam. Akademik resim geleneğine bağlı Ard İzlenimci ve Noktacı (Pointillist) ressam.

William-Adolphe Bouguereau Fransız akademik ressamıydı. Klasik konuların modern yorumlarını kadın vücudunu vurgulayarak resim yaptı. Gerçekçi tür resimlerinde mitolojik konuları kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Boudin</span> Fransız ressam (1824 – 1898)

Eugène Boudin, açık havada resim yapan ilk Fransız manzara ressamlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Baykam</span> Türk ressam

Bedri Baykam, Türk ressam, köşe yazarı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Günal</span> Türk ressam

Neşet Günal Türk ressam ve öğretim üyesi.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Paris Salonu</span> Sanat galerisi

Paris Salonu ya da kısaca Salon, 1725'ten itibaren Paris'teki Académie des Beaux-Arts'ın resmi sanat sergisi olarak açılan sergiydi. 1748-1890 yılları arasında dünyadaki en önemli yıllık ya da iki yıllık sanat etkinliği oldu. 1881'den sonra Société des Artistes Français tarafından düzenlenmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Mary Cassatt</span> Amerikalı ressam (1844 – 1926)

Mary Stevenson Cassatt, Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Reddedilenler Salonu</span>

Reddedilenler Salonu ya da Reddedilenler Sergisi, Fransa'da açılan Paris Salonu'na jüri tarafından kabul edilmemiş eserlerin sergilendiği sergi salonudur. Ayrıca, özel olarak 1863'teki Reddedilenler Salonu için de kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Lipchitz</span> Fransız-Amerikalı heykeltıraş (1891 – 1973)

Jacques Lipchitz, asıl adıyla Chaim Jakoff Lipschitz,, 20. yüzyılın önemli bir Fransız-Amerikan heykeltıraşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Henry Moore</span> İngiliz heykeltıraş (1898–1986)

Henry Spencer Moore, İngiliz heykeltıraştır. Taş ve tunçtan yaptığı soyut ama organik biçimli yapıtlarıyla, 20. yüzyılın önde gelen sanatçılarından biri olmuştur. Dünya üzerinde çeşitli yerlerde kamuya açık olarak sergilenen soyut anıtsal bronz heykelleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Theodore Robinson</span> Amerikalı sanatçı (1852 – 1896)

Theodore Robinson, izlenimci manzara tablolarıyla tanınmış Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Sanat Akademisi</span> Londrada bulunan sanat akademisi

The Royal Academy of Arts, Piccadilly, Londra'da bulunan bağımsız ve özel sanat enstitüsü. Önemli sanatçı/akademisyenler tarafından yönetilen akademinin amacı: Görsel sanatlardan haz almayı, takdir etmeyi ve yaratıcılığı; sergi, eğitim ve tartışma yoluyla desteklemektir.

<span class="mw-page-title-main">Académie Colarossi</span> İtalyan heykeltıraş Filippo Colarossi tarafından kurulmuş bir sanat okulu

Académie Colarossi İtalyan heykeltıraş Filippo Colarossi tarafından kurulmuş bir sanat okulu. İlk olarak Île de la Cité bölgesinde kurulan okul, 1870'lerde Paris'in VIe arrondissement bölgesine taşındı.

Thomas Eakins, Amerikalı ressam, heykeltıraş ve güzel sanatlar eğitmeni. 19. yüzyılda gerçekçiliğinin resimdeki en önemli temsilcilerindendir. Eserlerine çoğunlukla yakın arkadaşlarını ve spor yapan insanları konu etmiştir. En önemli eseri 1875 yılında tamamladığı ve bir ameliyatı konu edinen The Gross Clinic olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nabiler</span>

Nabiler, 1888 ile 1900 yılları arasında etkin olmuş, izlenimcilik ve akademik sanattan soyut sanat, sembolizm ve diğer erken dönem modernist hareketlere geçişte önemli bir rol oynamış genç Fransız sanatçılardan oluşan grup. Grubun üyeleri arasında Pierre Bonnard, Maurice Denis, Paul Ranson, Édouard Vuillard, Ker-Xavier Roussel, Félix Vallotton ve Paul Sérusier vardı. Bu sanatçıların pek çoğu 1880'lerin ikinci yarısında Paris'teki Académie Julian'de öğrenciydi. Gruptaki ressamlar Paul Gauguin ve Paul Cézanne'ın eserlerini beğeniyor, resim sanatını yenileme isteğini paylaşıyordu, ancak bireysel tarzları birbirinden oldukça farklıydı. Onlara göre bir sanat eseri doğanın betimlemesi değil, metaforların ve sembollerin sanatçı tarafından oluşturulmuş bir sentezi olmalıydı. 1900'de son sergisini düzenleyen grup üyeleri, bu tarihten sonra kariyerlerine bireysel olarak devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Çobanlara Duyuru</span>

Çobanlara duyuru, Kitab-ı Mukaddes'te Luka 2'de anlatılan İsa'nın doğuşunda meleklerin bir grup çobana İsa'nın doğumunu anlattığı bölümdür. Hristiyan sanatının ve Noel şarkılarının ortak bir konusudur.

24. Akademi Ödülleri, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından, 1951'de sinemada çeşitli kategorilerde en iyi kabul edilen filmlere verildi.