İçeriğe atla

Henry Kamm

Henry Kamm (doğum adı: Hans Kamm; 3 Haziran 1925 – 9 Temmuz 2023), Alman kökenli Polonya doğumlu Amerikalı gazeteci ve haber muhabiri. New York Times gazetesinde muhabirlik yapmaktaydı. Ayrıca Times dergisi adına Güneydoğu Asya (Bangkok), Avrupa, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı haber çalışmaları üretti.

Yaşamı ve kariyeri

Kamm, 3 Haziran 1925'te Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Wroclaw, Polonya'da doğdu. II. Dünya Savaşı'nın başlarında bir süre İngiltere'de yaşadıktan sonra Ocak 1941'de Lizbon, Portekiz üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'ne geçti.[1] Manhattan, New York'a yerleşerek 1943'te buradaki George Washington Yüksek Okulu'nu bitirdi. Aynı yıl adını Henry Kamm olarak değiştirdi.[2] 1944'te II. Dünya Savaşı'nın son dönemlerinde Avrupa'ya Amerikan Ordusu'nda asker olarak geri döndü. Savaşın sona ermesinden sonra Dachau'da Nazi savaş suçlularının yargılandığı davalarda tercüman olarak görev aldı. Ancak sanıkları savunma işi zorlaşınca bir hafta sonra görevini bırakarak Almanya'dan ayrıldı.[1]

1946'da New York'a dönerek yüksek öğrenimini New York Şehir Üniversitesi'nde tamamladı. Ardından Phi Beta Kappa Onursal Topluluğu'na kabul edildi.[3][4]

Gazeteciliğe 1949'da New York Times gazetesinde adım attı. Burada Fransa (1960, 1971 - 1977), Polonya (1966 - 1967), Rusya (1967 - 1971), Japonya (1977), Tayland ve Afganistan gibi ülkeler üzerine haberler yaptı.[1][3]

1960'lı yıllarda eski Almanya Devlet Başkanı Willy Brandt ile röportaj yapmak için sıklıkla Almanya'da bulundu.[1]

1969'da "Dış Habercilik" dalında George Polk Ödülü'nü ve[5] 1978'de Hindiçin'den gelen mültecilerin kötü durumuyla ilgili yaptığı haberlerle "Uluslararası Habercilik" dalında Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştır.[6]

Doğu Avrupa'daki komünist rejimlere karşı direniş hakkında haberler yaptıktan sonra Václav Havel, Jiří Dienstbier ve Stefan Heym ile arkadaş oldu.[1]

Son dönemleri ve ölümü

Gazeteciliği bıraktıktan sonra kalan yaşamını Fransa'da geçirdi. Kamm, 18 Kasım 2018'de yeniden Alman vatandaşlığını elde ederek 2021'de ilk kez bir Almanya federal seçiminde oy kullandıktan sonra[1] 9 Temmuz 2023'te Paris, Fransa'da doğal nedenlerden 98 yaşında öldü.[2]

Çalışmaları

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Matthias Krupa (22 Eylül 2021). "Der Erstwähler". Die Zeit 39/2021 (Almanca). 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2023. 
  2. ^ a b Robert D. McFadden (9 Temmuz 2023). "Henry Kamm, Pulitzer-Winning New York Times Journalist, Dies at 98" (İngilizce). The New York Times. 10 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2023. 
  3. ^ a b Heinz Dietrich Fischer: Complete Biographical Encyclopedia of Pulitzer Prize Winners, 2011, p. 124 [1]
  4. ^ Heinz-Dietrich Fischer: 1963–1977: From the Escalation of the Vietnam War to the East Asian Refugee Problems, De Gruyter p. 290 [2]
  5. ^ "The George Polk Awards for Journalism". 12 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2023. 
  6. ^ Kihss, Peter (18 Nisan 1978). "3 on The Times Get Pulitzer Prizes; Philadelphia Inquirer Wins Award". The New York Times (İngilizce). 25 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pulitzer Ödülü</span> Columbia Üniversitesi tarafından verilen prestijli ödül

Pulitzer Ödülü New York şehrinde, Columbia Üniversitesi tarafından gazetecilik, edebiyat ve müzik gibi alanlarda verilen saygın bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Pulitzer</span> Amerikalı siyasetçi

Joseph Pulitzer ya da József Pulitzer, Macar asıllı Amerikalı gazeteci.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Morgenthau</span> Amerikalı diplomat (1856 – 1946)

Henry Morgenthau, Amerikalı bir avukat, iş insanı ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçisiydi. En çok Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Amerikan büyükelçisi olarak ünlendi. Amerika Birleşik Devletleri'nin 27 Kasım 1913-Şubat 1916 tarihleri arasındaki Osmanlı İmparatorluğu büyükelçisi olarak görev yaptı. Amerikan siyasetçi Henry Morgenthau Jr.'ın babası, 1975-2009 yılları arası New York bölge savcısı olarak görev yapan Robert M. Morgenthau'nın dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Josef Dietrich</span> Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer

Josef Dietrich, Alman Waffen-SS generali, Oberstgruppenführer. 1929 yılı öncesinde Adolf Hitler'in şoförü ve korumasıydı. Nazi döneminde SS komutanı olarak Uzun Bıçaklar Gecesinde SA'nın temizlemesinde etkin rol oynadı. II. Dünya Savaşı'nda 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"in komutanı olarak tanındı. Askerler tarafından ona "Papa Sepp" diye hitap edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Hanfstaengl</span>

Ernst Franz Sedgwick Hanfstaengl, Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler için çalışan yabancı basın sekreteri. Daha sonra Franklin D. Roosevelt için çalıştı ve bir kez yazar Djuna Barnes ile meşgul oldu.

Sarı gazetecilik ya da sarı basın, çok az ya da hiçbir dayanağı olmadan yapılmış bir araştırmaya göz alıcı haber başlıkları eklenerek daha çok gazete satılmak için yapılan gazetecilik türüdür. Bu teknik, bazen haberlerdeki olayın abartılması, skandal tüccarlığı ya da sansasyonalizm olarak ortaya çıkabilir. Bu terim günümüzde, profesyonel ya da etik olmayan, alçaltıcı şekilde kötüleyici gazetecilik için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Seymour Hersh</span>

Seymour Myron Hersh, Yahudi kökenli Amerikalı araştırmacı gazeteci ve yazar. Hersh, uzun bir süre The New Yorker dergisinde askerî ve güvenlikle ilgili konularda makaleler yazdı. 2013'ten bu yana London Review of Books 'a da katkıda bulunuyor. 1970 Pulitzer Ödülü'nü, iki defa Ulusal Dergi Ödülü'nü, beş kere de Polk'u kazanmıştır ve 2004 George Orwell Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Julia Peterkin</span> Amerikalı yazar (1880 – 1961)

Julia Peterkin Amerikan roman yazarı. Scarlet Sister Mary romanı ile 1928 yılında Pulitzer Ödülü kazanmıştır.

<i>The Star-Ledger</i> ABD, New Jersey eyaleti, Newark şehrinde yayınlanan günlük gazete

The Star-Ledger, Amerika Birleşik Devletleri'nin New Jersey eyaletinin Newark şehrinde yayınlanan günlük gazete. Advance Publications'ın sahibi olduğu gazete, eyaletin en yüksek tirajlı gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Helene Cooper</span>

Helene Cooper, Liberyalı-Amerikalı muhabir, gazeteci ve yazardır. Daha önceleri The Wall Street Journal'da çalışmış olup, 2004'ten beri The New York Times bünyesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mark Mazzetti</span>

Mark Mazzetti, Amerikalı muhabir, gazeteci ve yazardır. The Economist, U.S. News & World Report ve Los Angeles Times'ın ardından, 2006'dan beri The New York Times bünyesinde çalışmaktadır.

Martin Bernheimer, Alman-Amerikalı gazeteci ve müzik eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Trump ailesi</span> Alman-Amerikan aile

Trump Ailesi, Johann Philipp Trump'dan günümüze gelen, modern Almanya, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu, Alman İmparatorluğu ve ABD'de faaliyet göstermiş Alman-Amerikan ailedir.

BuzzFeed, Inc., Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir internet medya, haber ve eğlence sitesidir. Site, 2006 yılında Jonah Peretti ve John S. Johnson III tarafından viral içeriği izlemeye odaklanmak amacıyla kurulmuştur. Merkezi New York'ta yer almaktadır.

Cumhur Çatkaya, Türk gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">David S. Rohde</span>

David Stephenson Rohde, Amerikalı yazar ve araştırmacı gazeteci. The Christian Science Monitor için muhabirlik yaparken hazırladığı Srebrenitsa Katliamı hakkındaki haberi sayesinde 1996 yılında Pulitzer Ödülü'nü kazandı. 2002'den 2005'e kadar The New York Times'ın Yeni Delhi merkezli Güney Asya bürosunun eş başkanlığını yaptı. Daha sonra, 2009'da Pulitzer Uluslararası Haber Ödülü'nü alan Afganistan ve Pakistan'dan görevli haber ekibine bazı katkılarda bulundu. Ayrıca 2010'da tek başına başka bir Pulitzer ödülü için finalist olmayı başardı. Aynı zamanda CNN'de uluslararası ilişkiler analistidir.

<span class="mw-page-title-main">Carlotta Gall</span>

Carlotta Gall, Britanyalı gazeteci, savaş muhabiri ve yazardır. Çeşitli yayınlarda yayımlanan yazılarının yanı sıra The Moscow Times, Financial Times ve The Economist'te çalıştı. 1999'dan beri The New York Times bünyesinde kariyerini sürdüren Gall, günümüzde gazetenin İstanbul bürosu şefi konumundadır..

<span class="mw-page-title-main">1844 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span>

1844 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimi, 1 Kasım Cuma ile 4 Aralık 1844 Çarşamba tarihleri arasında yapılan dört yılda bir yapılan 15. başkanlık seçimiydi. Demokrat James K. Polk, kölelik ve Teksas Cumhuriyeti'nin ilhak'ı ile ilgili konular ekseninde tansiyonu oldukça yüksek gerçekleşen seçimde Whig adayı Henry Clay'a karşı başa baş geçen bir oylamada zafer elde ederek Amerika'nın 11. Başkanı seçilmiştir.

John Fisher Burns iki Pulitzer Ödülü sahibi İngiliz gazeteci. Mart 2015'e kadar uluslararası konuları ele aldığı The New York Times'ın Londra büro şefiydi. Burns ayrıca PBS'de de sıklıkla yer almaktaydı. "Amerikan dış muhabirlerinin dekanı" olarak anılır.