İçeriğe atla

Henry Hare Dugmore

Henry Hare Dugmore
Henry Hare Dugmore (yak. 1890)
Doğum1810
Birmingham, İngiltere
Ölüm1896
Milliyetİngiliz
MeslekProtestan misyoneri, yazar ve çevirmen

Henry Hare Dugmore (1810–1896), İngiliz misyoner, yazar ve çevirmen. Isaac ve Maria Dugmore ailesinin çocuğu olarak İngiltere'de doğdu. Dugmore Ailesi bir akrabalarının kefaletini ödemeye zorlandıkları için maddi olarak dibe çöktükten sonra 1820 yılında "Sir George Osborn" gemisinde Güney Afrika'ya göç etti.

Misyonerlik işleri

Dugmore, 1830 yılında Wesleyan Methodist Kilisesi'nin kendini işine adamış bir üyesi oldu ve papazlık için çalışmalara başladı. 1830'ların sonlarına doğru kendisi gibi misyoner olan William Boyce'un vârisi olarak atandı. Dugmore Xhosa dilini hızlı bir biçimde öğrendi ve yaşamının sonraki 20 yılını misyonerlik işleriyle devam ettirdi. Kitâb-ı Mukaddes'in Xhosa diline çevrilmesinde büyük bir katkısı oldu.

Hayatının devamı

Dugmore, 1860 yılında, hayatının geri kalanını geçirdiği Güney Afrika'nın Queenstown şehrine taşındı. Yazmaya ve toplulukların içinde bulunmaya devam etti. Ayrıca, Avrupa'dan ve Kuzey Amerika'dan ziyarete gelen birçok misyonerin ilgi odağı oldu.

Kaynakça

  • Mitford-Barberton, I., 1968. Some Frontier Families, Cape Town: Human & Rousseau.
  • Dugmore, H. H., 1990. Reminiscences of an Albany Settler, Scottsville: Grant Christison. (Facsimile of original, published Grahamstown: Richards, Glanville and Co., 1871)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho</span> Afrikada bir ülke

Lesotho ya da resmî adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. 1868 yılından Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın kazanıldığı 1966 yılına kadar Basutoland olarak adlandırılan ve parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Maseru'dur.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Zimbabve ya da resmî adıyla Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi. Eski adı Güney Rodezya olan ülkenin sınır komşularını Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana oluşturmaktadır. Ülkenin Namibya ile olası 100 m uzunluğundaki sınırı tartışmalıdır. Ülkenin başkenti Harare'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nelson Mandela</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba, Güney Afrikalı Anti Apartheid aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî devlet başkanı. 1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilmiştir. Yönetimi, Apartheid'ın mirasının dağılmasına, ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliğe odaklanmıştır. Siyasi görüş olarak Demokratik Sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990'dan 1999'a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Keçuva dilleri</span>

Keçuva dilleri veya İnka dilleri veya topluca Keçuvaca, Güney Amerika'nın And Dağları'nın ortalarındaki bölgelerde konuşulan bir dil ailesi veya lehçe sürekliliğidir. Keçuvaca dil ailesinin bilinen bir akrabası yoktur ve Amerikan yerli dilleri içinde en çok konuşulan dil ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bantustan</span>

Bantustan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Güney Batı Afrika'da (şimdiki adı Namibya) bulunan Bantu kökenli zenci Afrikalıların yaşadığı toplam yirmi kabile bölgesine verilen isimdir. On tanesi Güney Afrika'da diğer on tanesi komşu ülke Güney Batı Afrika'da bulunur, apartheid döneminin ırk ayrımı siyasetinden dolayı aynı etnik kimliğe mensup insalardan oluşurlar bu nedenle homejen yapıdadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Cape Town</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin yasama başkenti

Cape Town, Güney Afrika'daki en eski şehirdir. Halk dilinde "Anne Şehir" olarak anılmaktadır. Güney Afrika'nın yasama başkentidir ve Batı Kap eyaletinin en büyük kentidir. Şehir, Cape Town Şehri adlı Metropoliten alan'ın sadece bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">David Livingstone</span> Britanyalı misyoner ve kâşif

David Livingstone, İskoç misyoner ve kâşif. Livingstone, Afrika'nın güney, orta ve doğu kesimlerinde 30 yıl boyunca yürüttüğü misyonerlik ve keşif çalışmalarıyla Batı'nın Afrika'ya yönelik yaklaşımlarını büyük ölçüde biçimlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Morton Stanley</span> Britanya kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif

Henry Morton Stanley Afrika'da keşif yapan ve David Livingstone'u aramakla görevlendirilmiş Galler kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Xhosa dili</span>

Xhosa dili (isiXhosa), Nijer-Kongo dillerinden ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin resmî dillerindendir. Xhosa yaklaşık 7,9 milyon kişi yani Güney Afrika nüfusun %18'i tarafından konuşulur. Çoğu Bantu dili gibi Xhosa tonlu bir dil. Xhosa dilin özelliklerinden birisi şaklatma ünsüzlerinin yaygınlığı. Asıl "Xhosa" isminde bir şaklatma sesi vardır ve şeklinde telaffuz edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mpumalanga</span>

Mpumalanga (telaffuz:,

<span class="mw-page-title-main">Cape Kolonisi</span> Hollandanın Güney Afrikadaki ilk göçmen kolonisi

Cape Kolonisi, Hollanda'nın Güney Afrika'daki ilk göçmen kolonisi, daha sonra Birleşik Krallık egemenliğine geçmiştir. Merkezi bugünkü Cape Town'du.

<i>U-Carmen eKhayelitsha</i>

Carmen Khayelitscha'da, Mark Dornford-May'ın yönetmenliğini yaptığı 2005 yapımı Güney Afrika filmi. Cape Town'da Xhosa dili'nde çekilen film Georges Bizet'nin Carmen operasının farklı bir müzikal uyarlaması. Film, 2005 yılında 55. Berlin Film Festivalinde eleştirmenleri şaşırtarak Altın Ayı ödülünü aldı. Tanınmış bir tiyatro yönetmeni olan Mark Dornford May'un ilk uzun metrajlı filmi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kap</span>

Kuzey Kap ya da Kuzey Burun, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yüzölçümü olarak en büyük olup en seyrek nüfuslanmış yönetim birimi. En büyük şehri ve başkenti Kimberley'dir. Augrabies Şelalesi ve Hantam Ulusal Botanik Bahçesi de Kuzey Kap'ta bulunmaktadır.

Muhammet Fuat Nasif, bilinen adıyla Tatamkhulu Afrika, Güney Afrikalı yazar, şair ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Batı Kap</span>

Batı Kap, Güney Afrika'nın illerinden biri ve 2020 yılı itibarı ile yaklaşık 7 milyon nüfusu ile ülkenin 9 vilayeti arasından en kalabalık 3. idari birimi. Batı Kap ülkenin güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 129,462 km² olan ilin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,822.734'tür. Vilayetin başkenti Cape Town'dur. Apartheid sonrası Batı Kap 1994 yılında eski Kap ilinden ayrılmıştır. En büyük şehirleri Cape Town ve George'dur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Ulusal Marşı</span>

Güney Afrika Ulusal Marşı, Afrika ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ulusal marşıdır. Ulusal marş ülke içerisinde en çok konuşulan beş dilin her birinin kullanıldığı dörtlüklerden oluşmaktadır. İlk dörtlükte ki ilk iki satır Xhosaca, son iki satır ise Zuluca dilindedir. Marşın ikinci dörtlüğü Sothoca, üçüncü dörtlüğü Afrikaanca ve dördüncü dörtlük ise İngilizce dilindedir.

<span class="mw-page-title-main">Transkei</span>

Transkei veya resmî adıyla Transkei Cumhuriyeti, Güney Afrika'nın güneydoğusunda yer alan bir Bantustan idi. Başkenti Umtata idi.

<span class="mw-page-title-main">Ciskei</span>

Ciskei veya resmî adıyla Ciskei Cumhuriyeti, Güney Afrika'nın güneyinde yer alan bir Bantustan idi. Başkenti Bhisho idi.

<span class="mw-page-title-main">Zuluca Vikipedi</span>

Zuluca Vikipedi, Vikipedi'nin Zuluca sürümüdür. 17 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Zuluca Vikipedi'nin 11.539 maddesi ve 0 dosyası bulunmaktadır. Zuluca Vikipedi'nin, 22.166 kayıtlı kullanıcısı (aktif kullanıcı:35 ) ve 1 hizmetlisi vardır. Açıldığı günden beri 110.474 kez katkıda bulunulmuştur.