İçeriğe atla

Henry Hallett Dale

Henry Hallett Dale
Doğum9 Haziran 1875
Londra, İngiltere
Ölüm23 Temmuz 1968
Cambridge, İngiltere
MilliyetBirleşik Krallık
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (1936)
Kariyeri
DalıFarmakoloji, Fizyoloji

Sir Henry Hallett Dale (d. 9 Haziran 1875 - ö. 23 Temmuz 1968) İngiliz farmakolog ve fizyolog. Sinir uyarılarının (nörotransmisyon) kimyasal iletim ajanı olarak asetilkolin ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Otto Loewi ile 1936 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.[1]

Biyografi

Henry Hallett Dale, seramik üreticisi Charles James Dale ve eşi bir mobilya üreticisi kızı olan Frances Anne Hallett'ın yedi çocuğundan üçüncüsü olarak Islington, Londra'da doğdu. Henry, Tollington Park Koleji ve ardından Leys School Cambridge'de eğitim gördü. 1894 yılında Cambridge Üniversitesi Trinity College girdi. Burada fizyolog John Langley'in gözetiminde eğitim gördü. 1903 yılında birkaç ay için Frankfurt, Almanya'da Paul Ehrlich'in yanında çalıştı. Dale 1909 yılında Cambridge'den mezun oldu. University College London'da çalışırken tanıştığı Otto Loewi ile arkadaş oldu. 1914 yılında Londra'da Ulusal Tıbbi Araştırma Enstitüsü Biyokimya ve Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı oldu. 1932 yılında şövalye unvanını aldı. 1940-1945 yılları arasında Royal Society Başkanı olarak görev yaptı. 1942 yılında Kraliyet Enstitüsü'nde Kimya Profesörü oldu. II. Dünya Savaşı sırasında kabine için Bilimsel Danışma Paneli'nde görev yaptı. 1904 yılında kuzeni Ellen Harriet Hallett ile evlendi, bir oğlu ve iki kızı oldu.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "britannica.com". Erişim tarihi: 1 Haziran 2013. []

İlgili Araştırma Makaleleri

1936 bir yıldır.

Bir alkaloid olan asetilkolin tanımlanan ilk nörotransmitterdir. Merkezî sinir sisteminde yer alan bir kimyasal nörotransmitter (iletici) olmasının yanı sıra birçok organizmanın parasempatik sinir sisteminde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">King's College London</span>

King's College London (KCL), Londra Üniversitesi'ni oluşturan ilk iki kolejinden biridir. İngiltere'nin en eski ve prestijli okullarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Nevill Mott</span> İngiliz fizikçi

Nevill Francis Mott, "manyetik ve düzensiz sistemlerin elektronik yapısına ilişkin temel nitelikte kuramsal araştırmaları için" 1977 Nobel Fizik Ödülü'nü Philip W. Anderson ve J. H. Van Vleck ile paylaşan İngiliz fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">John Hicks</span> İngiliz iktisatçı

John Richard Hicks İngiliz iktisatçıdır. 1972'de Kenneth Arrow ile ortak olarak Nobel İktisat Ödülü kazanmıştır. Hicks 20. yüzyılın en önemli ve en etkili olmuş iktisatçılarından birisidir. İktisat biliminin birçok alanlarında katkılardan en önemlileri mikroekonomi alanında tüketici talep teorisini geliştirmesi ve makroekonomi alanında ise Keynesiyen görüşleri açıklayıp özetleyen IS/LM modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Synge</span>

Richard Laurence Millington Synge Britanyalı biyokimyacı. 1952 yılında, Archer John Porter Martin ile birlikte, "partisyon kromatografisini icat ettikleri için" Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Archer Martin</span> İngiliz kimyager (1910-2002; Nobel Kimya Ö. 1952)

Archer John Porter Martin Nobel Kimya Ödülü sahibi Britanyalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">John E. Walker</span>

John Ernest Walker 1997 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmış İngiliz kimyager. Günümüzde Cambridge'de, eski adı Dunn İnsan Nütrisyon Ünitesi olan, Mitokondrial Biyoloji Birimi'nde direktör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Klug</span>

Aaron Klug OM, Litvanya doğumlu Britanyalı kimyager ve biyofizikçi. Kristalografik elektron mikroskobunun gelişimi ve biyolojik olarak önemli nükleik asit-protein komplekslerinin yapısının aydınlatılması konusundaki çalışmaları için 1982 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Gowland Hopkins</span> araştırmacı

Sir Frederick Gowland Hopkins İngiliz biyokimyacı. Christiaan Eijkman ile birlikte vitaminlerin keşfi nedeniyle 1929 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Bunun yanında 1901 yılında triptofan aminoasitini keşfetti. 1930 yılından 1935 yılına kadar Royal Society Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Heinrich Warburg</span>

Otto Heinrich Warburg, Alman fizyolog, tıp doktoru ve Nobel ödülü sahibi. Fizikçi Emil Warburg'un oğludur. I. Dünya Savaşı sırasında elit Alman mızraklı süvari askeri bir subay olarak görev yapmış ve cesareti için Demir Haç madalyası kazanmıştır. Warburg, yirminci yüzyılın önde gelen biyokimyacılarından birisi olarak kabul edilir. 1931 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Loewi</span> Alman eczacı (1873 – 1961)

Otto Loewi Almanya doğumlu farmakolog. Asetilkolin nörotransmitter maddesinin kâşifidir. Bu keşif ona 1936 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü getirdi. Bu ödülü 1902 yılında Londra'da University College Ernest Starling laboratuvarında tanıştığı Sir Henry Dale ile birlikte kazanmıştır. Nörobilimin babası olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Alan Lloyd Hodgkin</span> İngiliz fizyolog ve biyofizikçi (1914-1998)

Sir Alan Lloyd Hodgkin, OM, KBE, PRS İngiliz fizyolog ve biyofizikçi. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Andrew Huxley ve John Carew Eccles ile birlikte kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Huxley</span> İngiliz fizyolog ve biyofizikçi

Sir Andrew Fielding Huxley, İngiliz fizyolog ve biyofizikçi. 1963 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü Alan Lloyd Hodgkin ile birlikte sinir aksiyon potansiyeli ile ilgili çalışmaları nedeniyle kazandılar. Aynı yıl ödülü sinapslar üzerine çalışan John Carew Eccles ile paylaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Edward Appleton</span> İngiliz fizikçi

Edward Victor Appleton, İngiliz fizikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Todd</span>

Alexander Robertus Todd, Baron Todd, Büyük Britanyalı biyokimyager. Nükleotide, Nükleoside ve nükleotit koenzimler üzerine gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalardan dolayı 1957 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü almaya layık görülmüştür.

Sör Rex Edward Richards İngiliz bilim insanı ve akademisyen. Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Leverhulme Vakfı'nın direktörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Peter J. Ratcliffe</span>

Sir Peter John Ratcliffe, FRS, FMedSci ,İngiliz nefrolog ve Nobel ödüllü bilim insanıdır. Oxford'daki John Radcliffe Hastanesi'nde klinisyen ve 2004'ten 2016'ya kadar Oxford Üniversitesi'nde Nuffield Klinik Tıp Bölümü Profesörü ve Klinik Tıp Bölümü başkanı olarak çalıştı. 2004'ten beri Oxford Magdalen College'ın bir üyesidir. 2016 yılında Francis Crick Enstitüsü'nde Klinik Araştırma Direktörü oldu. Oxford'da Ludwig Kanser Araştırmaları Enstitüsü üyesi ve Oxford Üniversitesi Hedef Keşif Enstitüsü Direktörü olarak görevini sürdürdü.

Louis Loewe bir Silezya dilbilimciydi. Yirmi yıl boyunca Judith İlahiyat Koleji'nin müdürü ve müdürü olarak görev yaptı; Royal Asiatic Society, Numismatic Society ve Asiatic Society of Paris'in bir üyesiydi.