İçeriğe atla

Henry Fairfield Osborn

Kontrol Edilmiş
Henry Fairfield Osborn

Henry Fairfield Osborn (Fairfield, Connecticut, 8 Ağustos 1857-6 Kasım 1935), ABD'de ve İngiltere'de müzecilik biliminin ve paleontoloji öğretiminin gelişmesine katkılarıyla tanınan Amerikalı paleontolog ve müze yöneticisi.

Princeton Üniversitesi'nde 1881-1883 arasında doğa bilimleri asistanlığı, 1883-1890 arasında da karşılaştırmalı anatomi profesörlüğü yapan Osborn, bu dönemdeki çalışmalarını beyin anatomisi üzerinde yoğunlaştırdı. Daha sonra New York'a geçerek Columbia Üniversitesi'nde 1891-1896 arasında biyoloji, 1896-1935 arasında da zooloji profesörlüğü yaptı. Ama zamanının büyük bölümünü Amerika Doğa Tarihi Müzesi'ndeki çalışmalarına ayırdı.1891-1910 arasında, müzede bir memeliler (daha sonra omurgalılar) bölümü kurdu, 1908-1935 arasında da müzenin yöneticiliğini yaptı. Bu dönemde müzede dünyanın en geniş omurgalılar fosilleri koleksiyonunu oluşturdu. Ayrıca paleontolojiyi halka tanıtmaya yönelik çeşitli çalışmalar yaptı.

Başlıca yapıtları

  • From the Greeks to Darwin (1894; Yunanlardan Darwin'e)
  • The Age of Mammals (1910; Memeliler Çağı)
  • Origin and Evolution of Life (1917; Yaşamın Kökeni ve Evrimi)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Darwin</span> İngiliz biyolog ve doğabilimci (1809-1882)

Charles Robert Darwin evrimsel biyolojiye yaptığı katkılarla tanınan İngiliz doğa bilimci, jeolog ve biyologdur. Tüm yaşam türlerinin ortak bir atadan türediği yönündeki önermesi günümüzde genel kabul görmekte ve bilimde temel bir kavram olarak kabul edilmektedir. Alfred Russel Wallace ile ortak bir yayında, evrimin bu dallanma modelinin, var olma mücadelesinin seçici üremede yer alan yapay seçilime benzer bir etkiye sahip olduğu doğal seçilim adını verdiği bir süreçten kaynaklandığına dair bilimsel teorisini ortaya koymuştur. Darwin insanlık tarihinin en etkili isimlerinden biri olarak tanımlanmış ve Westminster Abbey'e gömülerek onurlandırılmıştır.

Ressamların soyadlarına göre alfabetik listesi için bakınız:Ressamlar Listesi

<span class="mw-page-title-main">Victor Hess</span> Avusturyalı fizikçi (1883 – 1964)

Victor Francis Hess, kozmik ışınları keşfi ile 1936 Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmış Avusturyalı-Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Henry Huxley</span> İngiliz biyolog

Thomas Henry Huxley, İngiliz biyolog. Darwin'in evrim kuramının en önemli savunucularından, felsefede agnostisizm kavramını ilk kez ortaya atan, Darwin'in buldoğu lakabıyla bilinen İngiliz biyoloji bilgini.

<span class="mw-page-title-main">İvan Pavlov</span> Rus fizyolog

İvan Petroviç Pavlov , klasik koşullanma üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Rus fizyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Louis Agassiz</span> İsviçre-Amerika paleontologu, jeolog

Jean Louis Rodolphe Agassiz İsviçre doğumlu Amerikalı zoolog, glasiyolog, ihtiyolog ve jeologdur. Eğitimci Elizabeth Cabot Cary Agassiz'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Pieter Zeeman</span> Hollandalı fizikçi

Pieter Zeeman, 1902'de Hendrik Lorentz ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ni kazanmış, Zeeman efektinin teorisyeni, Hollandalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Karl von Frisch</span> Alman-Avusturyalı davranış bilimleri uzmanı (1886-1982)

Karl von Frisch, Avusturya asıllı etolog. Özellikle arı davranışları ve duyuları üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınır. Arıların morötesi ve polarize ışığa karşı hassasiyetlerini ortaya çıkarmış, ayrıca bal arılarının kendilerine özgü bir "dans" kullanarak kovanda birbirlerine nasıl bilgi aktardıklarını çözmüştür. Meslektaşları Konrad Lorenz ve Nikolaas Tinbergen ile beraber 1973 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Victor Grignard</span> Fransız kimyager (1871 – 1935)

Victor Grignard, Fransız kimyager.

<span class="mw-page-title-main">John Hicks</span> İngiliz iktisatçı

John Richard Hicks İngiliz iktisatçıdır. 1972'de Kenneth Arrow ile ortak olarak Nobel İktisat Ödülü kazanmıştır. Hicks 20. yüzyılın en önemli ve en etkili olmuş iktisatçılarından birisidir. İktisat biliminin birçok alanlarında katkılardan en önemlileri mikroekonomi alanında tüketici talep teorisini geliştirmesi ve makroekonomi alanında ise Keynesiyen görüşleri açıklayıp özetleyen IS/LM modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Francis Aston</span> Britanyalı kimyager ve fizikçi

Francis William Aston Britanyalı kimyager ve fizikçi, 1922 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Wien</span>

Wilhelm Wien, Alman fizikçi. 1886'da Berlin Üniversitesi'nden fizik doktoru derecesini aldı ve aynı yerde fizikçi Hermann L.F. von Helmholt’un asistanı oldu (1890). 1896’da Aachen’de görev alan fizikçi 1900’de Würzburg Üniversitesi’nde profesörlüğe yükseldi. Yirmi yıl çalıştığı bu üniversiteden 1920'de Münih Üniversitesi’ne geçti. 1925–1926 arasında aynı üniversitenin rektörlüğünü yürüttü. Işıma yasasına ilişkin çalışmalarıyla 1911 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Daha sonra optik, X ışınları ve hidrodinamik üzerine eğildi.

<span class="mw-page-title-main">Oldfield Thomas</span>

Michael Rogers Oldfield Thomas,, İngiliz zoolog.

<span class="mw-page-title-main">William Wallace Campbell</span> Amerikalı gökbilimci (1862 – 1938)

William Wallace Campbell, spektroskopi alanında uzmanlaşmış Amerikalı astronomdur.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Karatodori</span> Yunan matematikçi (1873-1950)

Konstantin Karatodori, Rum asıllı Alman matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Eliza Orzeszkowa</span>

Eliza Orzeszkowa Polonyalı yazar. Polonya'nın parçalanması esnasında ortaya çıkan pozitivizm hareketinin öncülerindendir. 1905 yılında Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilmiştir.

Asya'dan çıkış modeli, modern insanların ilk kez Asya'dan çıktığını iddia eden bir bilimsel teori idi. 20 yy.ın ortalarına değin çoğu antropolog ilk hominidlerin evrimleştiği kıta olarak Afrika yerine Asya'yı tercih etmekteydi. Fakat son Afrika kökenli modern insan kuramı mevcut verilerle daha uyumlu olan kuramdır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Alfred von Zittel</span>

Karl Alfred Ritter von Zittel, en çok Handbuch der Paleontologie (1876–1880) adlı eseriyle tanınan bir Alman paleontologdur.

<span class="mw-page-title-main">Wollaston Madalyası</span> Londra Jeoloji Topluluğunun ödülü

Wollaston Madalyası Londra Jeoloji Topluluğu tarafından verilen en yüksek ödül olan jeoloji için bilimsel bir ödüldür.

<span class="mw-page-title-main">Roy Chapman Andrews</span>

Roy Chapman Andrews, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nin müdürü olan Amerikalı bir kaşif, maceracı ve doğa bilimciydi. 20. yüzyılın başlarında siyasi açıdan dengesiz olan Çin'den Gobi Çölü ve Moğolistan'a uzanan bir dizi keşif gezisine liderlik etti. Keşif gezileri önemli keşiflere imza attı ve bilinen ilk dinozor yumurtası fosilini müzeye kazandırdı. Chapman'ın maceralarına ilişkin popüler yazıları onu ünlü yaptı.