İçeriğe atla

Henry Andrews Bumstead

Henry Andrews Bumstead
Bumstead'ın gençliği
Doğum12 Mart 1870
Pekin, Illinois, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm31 Aralık 1920 (50 yaşında)
Chicago ve Washington, D.C. arasındaki bir trende.
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
EğitimJohns Hopkins Üniversitesi
Yale Üniversitesi
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarYale Üniversitesi
Doktora
danışmanı
J. Willard Gibbs
Henry Augustus Rowland
Doktora öğrencileriLeigh Page
Harry Nyquist
John Stuart Foster

Henry Andrews Bumstead (12 Mart 1870 - 31 Aralık 1920), Amerikalı fizikçi. 1918'de Londra'daki Birleşik Devletler elçiliğinde bilimsel ataşe ve 1920'de Ulusal Araştırma Konseyi başkanı olarak görev yaptı.[1]

Hayatı

Eğitim

1887'de Johns Hopkins Üniversitesi'ne, tıp öncesi programında öğrenci olarak gitti. Henry Augustus Rowland ile fizik çalışmaları yapınca fiziğe ilgisi olduğunu anladı. 1891'de lisans derecesini aldı ve Johns Hopkins Üniversitesi'nde fizik laboratuvarında asistan ve yüksek lisans öğrencisi olarak devam etti. Termodinamik, elektrostatik ve ışığın elektromanyetik teorisi üzerine çalışmalar yaptı.[2]

Kariyer

Bumstead, 1893 yılında Yale Üniversitesi Sheffield Bilim Okulu'nda Charles S. Hastings ile çalışarak eğitmen, aynı zamanda Willard Gibbs'in öğrencisi oldu. Bu sırada vektör hesabını öğrenip termodinamik ve ışığın elektromanyetik teorisi üzerine çalışmaya devam etti. Elektrodinamik Teorilerin Karşılaştırılması adlı teziyle 1897 yılında doktor unvanını aldı. 1900 yılında ise yardımcı doçent oldu.[3]

1905 yılında Cavendish Laboratuvarı'nda bir yıl geçirdi. J. J. Thomson tarafından önerilen bir deneyi gerçekleştiren Bumstead, kurşun ve çinkoya uygulandığında X-ışınlarının etkisini araştırdı ve kurşunda çinkoya göre iki kat daha fazla ısı üretildiğini buldu.[4] 1906 yılında Arthur Williams Wright'ın emekli olmasına üzerine Yale College'da fizik profesörü ve Sloan Fizik Laboratuarı direktörü oldu. 1920 yılında Ulusal Araştırma Konseyi başkanı seçildi, ayrıca Connecticut Sanat ve Bilim Akademisi üyesiydi.

Birinci Dünya Savaşı yılları

Bumstead, Birinci Dünya Savaşı'nda, Kuzey Atlantik'teki U-bot harekâtına karşı koyan Amerikan Kuvvetleri komutanı Amiral William Sims'in Londra'daki bilimsel bölümünün başına seçildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ Millikan, R. A. (1933). "Henry Andrews Bumstead (1870-1920)". Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences. 68 (13): 603-605. ISSN 0199-9818. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  2. ^ T., J. J. "Prof. H. A. Bumstead". Nature (İngilizce). 106 (2675): 734-735. doi:10.1038/106734a0. ISSN 1476-4687. 6 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  3. ^ "Henry Andrews Bumstead". The Scientific Monthly. 12 (4): 379-381. 1921. ISSN 0096-3771. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  4. ^ The London, Edinburgh and Dublin philosophical magazine and journal of science. 11. Londra: Taylor & Francis. 1906. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2023. 
  5. ^ Sims, Burton J. Hendrick, William Sowden (1920). The Victory at Sea (İngilizce). Library of Alexandria. ISBN 978-1-4655-1998-6. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pieter Zeeman</span> Hollandalı fizikçi

Pieter Zeeman, 1902'de Hendrik Lorentz ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ni kazanmış, Zeeman efektinin teorisyeni, Hollandalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">James Franck</span> Alman fizikçi (1882 – 1964)

James Franck, Hamburg doğumlu, Alman fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü kazanmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Lawrence</span>

Ernest Orlando Lawrence,, 1939 yılında icadı siklotron ile Nobel Fizik Ödülü kazanmış olan, Amerikalı nükleer fizikçi. Manhattan Projesi için yaptığı uranyum izotop ayırma üzerindeki çalışması, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı kuruluşundaki katkıları ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lars Onsager</span>

Lars Onsager, Norveçli kimyacı. Daha sonra ABD vatandaşı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">J. Willard Gibbs</span>

Josiah Willard Gibbs Amerikalı bilim insanı. Fizik, kimya, matematik ve makine mühendisliği alanlarında çalışan Gibbs, klasik termodinamiğin ve kurucusu sayıldığı fiziksel kimyanın teorik temellerini ortaya koydu. Matematikçi olarak diğer alanlardaki çalışmalarının da katkısıyla vektör hesabını geliştirdi. 1863'te Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerinde mühendislik alanında verilen ilk, doğa bilimleri dalında verilen ikinci doktor unvanının sahibi oldu ve kariyeri boyunca doktorasını yaptığı Yale Üniversitesi'nde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Carol W. Greider</span>

Carolyn Widney "Carol" Greider, Amerikalı moleküler biyolog. Johns Hopkins Üniversitesi'nde profesör, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Direktörü. Elizabeth Blackburn'ün Kaliforniya Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi iken, 1984 yılında telomeraz enzimini keşfetti. Greider, kromozom uçlarındaki telomer yapısı ile ilgili araştırmalara öncülük etmiştir. Elizabeth Blackburn ve Jack W. Szostak ile birlikte telomer yapısının telomeraz enzimi ile ilerleyici kısalmalardan nasıl korunduğunu keşfetmesi sebebiyle 2009 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Adam Riess</span>

Adam Guy Riess, Özellikle Süpernovalar üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınan Amerikalı astrofizikçi. Riess 2006 yılında Shaw Ödülü ve 2011 yılında Nobel Fizik Ödülü sahibi olmuştur. Nobel Fizik Ödülünü Saul Perlmutter ve Brian Schmidt ile birlikte evrenin genişlemesinin hızlandığına dair kanıt arama çalışmaları nedeniyle almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Abrikosov</span> Rus-Amerikalı teorik fizikçi (1928 – 2017)

Aleksey Alekseyeviç Abrikosov, Moskova doğumlu Rus Teorik fizikçidir. 2003 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Philip Anderson</span> Amerikalı fizikçi (1923 – 2020)

Philip Warren Anderson Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi. Anderson lokalizasyonu, Antiferromıknatıslık, Simetri kırılması, Yüksek sıcaklık süper iletkenlik teorileri üzerine yazıları aracılığıyla bilim felsefesine belirmeleri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

Deneysel fizik, evren hakkında bilgi toplamak için fiziksel olguları gözlemleyen fizik disiplinleri ve alt disiplinleridir. Yöntemleri, Cavendish deneyi gibi basit deney ve gözlemlerden, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi komplike deneylere kadar disiplinleri arasında farklılıklar gösterir.

<span class="mw-page-title-main">John Wheeler</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2008)

John Archibald Wheeler, Amerikalı bir teorik fizikçidir. II. Dünya savaşından sonra genel görelilik kuramıyla ilgili birçok araştırması vardır. Wheeler ayrıca Niels Bohr ile Nükleer fisyon tepkimelerinin arkasındaki temel kuralları açıklamak için çalıştı. Gregory Breit ile birlikte Wheeler Breit-Wheeler süreci kavramını geliştirdi. Ayrıca popüler bir terim olan "kara delik" kavramını ortaya sürdü. Bunun yanı sıra "nötron moderatörü", "kuantum köpüğü", "solucandeliği", "it from bit" ve "bir elektron evreni" varsayımına katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">William Henry Welch</span> Amerikalı bir doktor,patolog,bakteriyolog ve akademisyenin hayatı

William Henry Welch, Amerikalı bir doktor, patolog, bakteriyolog ve akademisyen.

Raymond John Seeger, Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Henry Augustus Rowland</span> Amerikalı fizikçi (1848 – 1901)

Henry Augustus Rowland, Amerikalı fizikçi. 1899 ve 1901 yılları arasında Amerikan Fizik Derneği'nin ilk başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Crew</span> Amerikalı fizikçi ve astronom

Henry Crew, Amerikalı fizikçi ve astronom.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Sweetman Ames</span> Amerikalı fizikçi

Joseph Sweetman Ames, Amerikalı fizikçi. 1926'dan 1929'a kadar John Hopkins Üniversitesi rektörlüğü, 1929'dan 1935'e kadar başkanlığını yapmıştır. Ulusal Havacılık Danışma Komitesi'nin kurucu üyelerinden biri ve uzun süreli başkanı olarak hatırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hugh Longbourne Callendar</span>

Hugh Longbourne Callendar, Sıcaklık ölçümü ve termodinamik alanlarına yaptığı katkılarla tanınan bir İngiliz fizikçidir.