İçeriğe atla

Henrique Capriles

Henrique Capriles Radonski, 2012

Henrique Capriles Radonski (d. 11 Temmuz 1972, Karakas), Venezuelalı siyasetçi ve avukattır. 2000'den 2008 yılına kadar, Karakas'daki Baruta'nın Belediye Başkanlığını yürütmüştür. Kasım 2008'de, hükûmetin adayı Diosdado Cabello'yu yenerek, Miranda Valisi seçilmiştir. 2017 yılına kadar bu görevi üstlenmiştir. 2013 yılında Hugo Chavez'in ölümünden sonra, Capriles geçici Devlet Başkanı Nicolás Maduro ile 2013 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet adayı olarak tekrar yarışmış ve seçimi kaybetmiştir. 2017 yılında, valiliğinde meydana gelen "idari usulsüzlük" suçlamasından ötürü siyasi faaliyetlere katılımı Maduro hükûmeti tarafından 15 yıl boyunca yasaklanmıştır.[1]

Meclis vekilliği

1998 yılı Aralık ayı seçimlerinde Venezuela Temsilciler Meclisine seçilen Capriles, Ağustos 1999'da iki yıl için Temsilciler Meclisi başkanı olarak Anayasa Meclisi tarafından Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 26 yaşındayken siyasete giren Capriles, Venezuela parlamentosuna seçilmiş en genç üye olmuştur. 1998 seçimlere Venezuela'daki Hristiyan Demokratik Partisi'nden (COPEI) girmiştir.

Belediye başkanlığı

Temmuz 2000 seçimlerinde, Baruta'dan Belediye Başkanı seçildi. 2002 Venezuela darbe girişimi olaylarına adı karışmıştır. 12 Nisan 2002 günü, Carmona hükûmeti iktidarı aldığı sırada bazı muhalif göstericiler Karakas'daki Küba Elçiliğine giderek buranın önünde gösteri yapmaya başlarlar.[2] Açıklanan amaçları Chávez hükûmeti üyelerinin elçiliğe sığındığı ve bu kişilerin elçilikten çıkartılması gerektiğidir. Elçiliğe karşı gösterilerin saldırıya dönüşmesi üzerine Küba Cumhuriyeti Venezuela Büyükelçisi Germán Sánchez Otero,[3] elçiliğin bulunduğu Baruta Belediye Başkanı Henrique Capriles Radonski ile görüşmüş ve polise haber vermiştir.[4] Ancak artık binanın elektrik ve suyunu kesen göstericilere polis müdahale etmemiştir. Elçilik önündeki gösteriyi düzenleyen ve Küba Elçiliğinin ele geçirilmesi talimatını veren kişinin o gün olay yerinde bulunan Castro karşıtı Kübalı muhalif Salvador Romaní olduğu hem elçilik görevlilerince bildirilmiş[4] hem de yıllar sonra kendisi tarafından doğrulanmıştır.[5] Elçiliğe karşı saldırılar belediye başkanının ve Kardinal Ignacio Velasco'nun araya girmesiyle hafifleyecek, Carmona hükûmetinin devrilmesiyle de sona erecektir. Olaylardan sonra açılan kamu davası sonucu olaylarla ilgili Belediye Başkanı Radonski suçlanacak ancak suçsuz bulunacak,[6] firari sanık Romani ise suçlu bulunacaktır.[4]

Sonraki dönem

Chavezci aday, aktör Simón Pestana'yı yenerek, oyların % 79'unu alarak, Ekim 2004'te yeniden seçildi.

Muhalefetin lideri

7 Ekim 2012'de, Capriles Devlet Başkanı Hugo Chavez'e karşı devlet başkanlığı seçimini kaybetti.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2019. 
  2. ^ Olayla ilgili video görüntüleri 12 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 9 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir
  3. ^ 1994 - 2009 yılları arasında Venezuela'da Küba Büyükelçisi olarak görev yapmıştır [1] 5 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 9 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir
  4. ^ a b c Büyükelçi olayları anlatıyor 19 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İspanyolca), 9 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir
  5. ^ Miami’deki Salvador Romani ile 15 Kasım 2005 tarihinde yapılan röportaj 19 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İspanyolca), 9 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir
  6. ^ Dava 2008 yılında yeniden açılacaktır [2] 19 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 9 Mayıs 2010 tarihinde erişilmiştir
Siyasi görevi
Önce gelen
Ivonne Attas
Baruta Belediye Başkanı
2000–2008
Sonra gelen
Gerardo Blyde
Önce gelen
Diosdado Cabello
Miranda Valisi
2008–2017
Sonra gelen
Héctor Rodríguez

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Venezuela</span> Güney Amerikada bir ülke

Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Chávez</span> 47. Venezuela devlet başkanı

Hugo Rafael Chávez Frías, Venezuelalı politikacı ve 1998'den ölümüne kadar ülkenin devlet başkanıydı. 2007 yılında Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin (PSUV) lideri olan Chávez, 1997'de kuruluşundan itibaren Beşinci Cumhuriyet Hareketi'nin de liderliğini yapmıştır. Politik ideolojisi 21. yüzyıl sosyalizmi ve Bolivarcılık idi. Ülkede Bolivarcı Devrimin sosyalist reformların uygulanmasına odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela Komünist Partisi</span> Venezuelada bir parti

Venezuela Komünist Partisi, Venezuela'da Marksist-Leninist dünya görüşünü esas alan bir siyasi partidir. Komünist Enternasyonal'in seksiyonu olarak 1931 yılında kurulmuştur. Partinin genel sekreteri Oscar Figuera'dır.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi</span>

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi, Venezuela'da siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Küba Komünist Partisi</span>

Küba Komünist Partisi, Küba'da işçi sınıfının öncüsü Marksist-Leninist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">2009 Honduras darbesi</span>

2009 Honduras Darbesi, 28 Haziran 2009 günü Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın 2010 yılı Mart ayında yeni bir anayasa yazılması konusundaki halk oylaması kararını almasıyla başlayan ve iktidardan alaşağı edilmesiyle sonuçlanan siyasi süreç.

<span class="mw-page-title-main">2002 Venezuela askerî darbe girişimi</span>

2002 Venezuela darbe girişimi, 11 Nisan 2002 günü Bolivarcı Venezuela Cumhuriyetinin anayasal Devlet Başkanı Hugo Chávez'i devirmek için yapılan ve başarısız olan eylemlerin tamamını anlatır.

1999 Venezuela Anayasası, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti'nin yürürlükteki 26. anayasasıdır. 1999 yılında referandum sonucu oluşturulan ve anayasa yazımıyla görevli kurucu meclis tarafından yazılmıştır. Taslak halinde hazırlanan metin 1999 yılı Aralık ayında kabul edilerek 1961 Anayasasının yerine geçmiştir. 1961 Anayasası Venezuela'nın 1811 yılındaki bağımsızlığından beri oluşturulan 26 anayasadan en uzun süre yürürlükte kalandı.

<i>El País</i>

El País, İspanyolca yayın yapan İspanyol günlük gazete. 391.816 tirajla İspanya'daki günlük spor gazetelerinden sonra en çok tiraja sahip olan gazetedir. Gazetenin genel merkezi Madrid'dedir. Bunun yanında Barselona, Sevilla, Valensiya, Bilbao ve Santiago de Compostela'da merkezleri bulunmakta ve buralarda yerel baskılar yayınlanmaktadır. Ayrıca Latin Amerika için ayrı bir baskı da yapılmaktadır.

Venezula'daki Yahudilerin tarihi, bir grup marranonun Caracas ve Maracaibo'da yaşadığı 17.yy'ın ortalarına kadar dayanır. Fakat, Venezuela'daki Yahudi cemaati 19.yy'ın ortalarına kadar kurulmadı. 2008 yılından beri Hugo Chávez ile Yahudi cemaati arasındaki gerginlik nedeniyle ülkedeki Yahudi nüfusunun beşte biri yakın zamanda ülkeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">Nicolás Maduro</span> 2013ten beri Venezuelanın başkanı

Nicolás Maduro Moros, Venezuela Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Pedro Carmona</span>

Pedro Francisco Carmona Estanga, Hugo Chavez'e karşı başarısız bir askeri darbe sırasında Venezuela'nın başkanı ilan edilen eski Venezuela ticaret örgütü lideri. 12 Nisan'dan itibaren 13 Nisan'a kadar Cumhurbaşkanlığı görevini işgal etmiştir. Chavez, tekrar devlet başkanlığı görevine geldikten sonra, Carmona, zorla güç ile yasadışı bir şekilde devlet makamını gasp ettiği için tutulduğu ev hapsinden kurtularak Kolombiya'ya kaçtı ve daha sonra Florida, Miami'ye gitti.

Génesis Cristina Carmona Tovar, Miss Venezuela güzeli seçilen modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci Cumhuriyet Hareketi</span>

Beşinci Cumhuriyet Hareketi, Venezuela'da eski sosyalist bir siyasi parti. 1998 başkanlık seçimlerinde, Venezuela'nın eski Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in adaylığını desteklemek için, Bolivarcı Devrimci Hareket-200 kongresinin ardından 1997 yılının Temmuz ayında kuruldu. "Beşinci Cumhuriyet" Cumhuriyet'i kurucu meclis aracılığıyla yeniden kurmayı amaçladı. Chavez'in 1998 seçim zaferini takiben, 1999 yılında gerçekleşirken 1999 Venezuela Anayasası'nın oluşturulmasını beraberinde getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Elías Jaua</span>

Elías José Jaua Milano, Venezuelalı siyasetçi ve Venezuela Eğitim Bakanı olarak görev yapan eski üniversite profesörü. Ocak 2010'dan Ekim 2012'ye kadar Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı olarak, Ocak 2013'ten Eylül 2014'e kadar ise Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tareck El Aissami</span> Venezuelalı siyasetçi.

Tareck Zaidan El Aissami Maddah Dürzi asıllı Venezuelalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Aristóbulo Istúriz</span> Venezuelalı siyasetçi

Aristóbulo Istúriz Almeida, Venezuelalı siyasetçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">2019 Venezuela devlet başkanlığı krizi</span> Venezuelada yaşanan siyasî kriz

2019 Venezuela devlet başkanlığı krizi, Venezuela'da 10 Ocak 2019 tarihinde Ulusal Meclis'in görevdeki devlet başkanı Nicolás Maduro'nun kazandığı tartışmalı 2018 seçimlerini geçersiz kılması ve yerine mevcut meclis başkanı Juan Guaidó'yu geçici devlet başkanı ilan etmesi sonucu meydana gelen siyasi krizdir.

Sırbistan-Venezuela ilişkileri, Sırbistan ve Venezuela arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Venezuela'da Brasília'daki büyükelçiliği aracılığıyla temsil edilmektedir. Venezuela Sırbistan'da Belgrad, Sırbistan'daki büyükelçiliği aracılığıyla temsil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alí Rodríguez Araque</span>

Alí Rodríguez Araque, Venezuelalı siyasetçi, avukat ve diplomat.