İçeriğe atla

Henri Winkelman

Henri Winkelman
DoğumHenri Gerard Winkelman
17 Ağustos 1876(1876-08-17)
Maastricht, Hollanda
Ölüm27 Aralık 1952 (76 yaşında)
Soesterberg, Hollanda
Bağlılığı Hollanda
BranşıKraliyet Hollanda Ordusu
Kraliyet Hollanda Doğu Hint Adaları Ordusu
Hizmet yılları1892–1934
1939–1945
RütbesiGeneral General
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
  • Hollanda Savaşı
  • Lahey Muharebesi
  • Fransa Savaşı
Ailesi
EşiArendina Jacomina Coert
(e. 1902–1952; öldü)

Henri Gerard Winkelman (17 Ağustos 1876 - 27 Aralık 1952), Nazi Almanyası'nın Hollanda işgalinde Hollanda ordusunun başkomutanı olarak hizmet etmiş subaydır.

Savaş öncesi

Julius Hendrik Winkelman'ın ve Charlotte Henriëtte Braams'ın oğlu olarak Maastricht'te doğdu. Ortaöğrenimini bitirdikten sonra Breda'daki Kraliyet Askerî Akademisi'ne (KMA) katıldı. Amacı Hollanda'nın Doğu Hint Adaları'ndaki ordusunda subay olmaktı. Eğitimi sırasında hedefini değiştirdi ve bir piyade subayı oldu. 1896'da Teğmen rütbesine terfi etti. 1902'de Arendin Jacomina Coert ile evlendi. İki oğlu ve iki kızı oldu. Askeri eğitimini tamamladıktan sonra Hollanda ordusunun yükselmeye başladı. 1913 yılında yüzbaşı rütbesine yükseldi. 1923 yılında Binbaşı rütbesine terfi etti ve Hollanda 4. birliğin komutanı oldu. 1934 yılında Korgeneral oldu, ancak kısa bir süre sonra ordudan ayrıldı. Hollanda Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak görev yapıyordu, fakat General Reinnders onun yerine geçti. Emekli subay olarak, çoğunlukla tavsiye vererek çeşitli şekillerde aktif kaldı.

Hollanda, Nazi Almanyası'nın Polonya'yı istila etmesinden dört gün önce 28 Ağustos 1939'da silahlı kuvvetlerini seferber etti. Genelkurmay Başkanlığı, Hollanda kuvvetlerinin Yüksek Komutanı olarak atandı. Hollanda kabinesinin kısa bir toplantısından sonra General Winkelman Lahey'e (Hollanda hükûmetinin merkezi) çağrıldı ve yeni Hollanda komutanı olması teklif edildi. Ertesi gün görevi kabul etti.

Savaş

Hollandalı General Winkelmann, devir teslim görüşmelerinin ardından okul binasını terk ediyor. Hollanda, Rotterdam, 15 Mayıs 1940 Okul binası Rotterdam'ın güneyinde Rijsoord'dadır.

Ordusunun gücünün sınırlarını iyi biliyordu. Elinde 280.000 asker vardı; Tüm ülkeyi savunmak için yeterli değildi. Ordusunda tank yoktu. Birlikler yetersiz eğitildi. Top ve uçaksavar eksikliği vardı. Hollanda ordusunun modern, 'mobil' bir savunma yeteneğine sahip olmadığına ikna oldu. Bunun yerine, işleri basit tutmaya karar verdi: Hollandalılar sadece geleneksel "statik" savunma hatlarını kullanarak "Hollanda Kalesi'ni (Noord-Holland, Zuid-Holland ve Utrecht vilâyetleri, şu anda Randstad olarak anılan bölge) savunacaklardı. Hollandalıların Hitler'in ordularını Almanya'ya geri itebileceği yanılgısına sahip değildi. Bunun yerine Hollanda güçleri, Almanları yavaşlatmalı, zamanı kazanmalı ve Müttefiklerin onlara katılmalarını sağlayacak kadar Hollanda'nın elinde olan "Hollanda Kalesi" tutmalıydılar.

Uygulamada, üç kuzey eyaleti (Drenthe, Groningen ve Friesland) büyük oranda korunaklı kalacaktı. Afsluitdijk'in doğu ucundaki (Friesland ile Noord-Holland eyaletlerini birbirine bağlayan uzun yol) son teknoloji ürünü surlar, Alman işgalini durdurmalı ve Almanların kuzeyden "Hollanda Kalesi" tehdidinde bulunmasını önlemeliydiler.

Kaçınılmaz Alman istilası 10 Mayıs 1940'ta yerel saat 03:55'te başladı. Hitler'in paraşütçülerle Lahey'in merkezine paraşütçü askerleri bırakıp şehir içine girmesi, Hollanda hükûmetini ve Kraliyet Ailesi Hollanda'yı 24 saat içinde terk etmeye zorladı. Doğuda, Almanlar Hollanda sınırlarını görece kolaylıkla geçti, ancak ana Hollanda savunmalarının yakınında durduruldular: Grebbe Hattı ve Afsluitdijk tahkimatı. Bir günlük savaşın ardından General Winkelman birliklerinin ilk Alman taarruzuna tepki vermesinden oldukça memnun kaldı. Durumun kritik olduğu tek alan güneydeydi: Paraşütçüler Roterdam'ın ve Dordrecht'in güneyindeki Moerdijk köprülerini güvence altına almıştı. Bu arada, (9. Panzer Tümeni tarafından desteklenen) güçlü Alman piyadesi, Peel-Raam Stelling adlı sözde parçalandı ve güneydeki Noord-Brabant eyaleti vasıtasıyla hızla yürüdü Moerdijk'teki köprü başı ile temas kurmak ve güneyden "Hollanda Kalesi" ne girmekle tehdit ederek Hollanda'yı, Belçika ve Fransa'dan etkin bir şekilde izole etti. 11 Mayıs'ta Moerdijk köprülerini almak için Fransız birlikleri tarafından desteklenen bir girişim başarısız oldu. Grebbe Hattında kaybettiği zemini kazanmaya yönelik girişimler de başarısız oldu.

Kraliçenin Londra'ya gitmesinden ve Hoek van, Hollanda'daki çoğu bakanın ayrılmaya hazır olmasından sonra 13 Mayıs'ta bakan Max Steenberghe, kendi inisiyatifiyle, kraliçe ve kabine adına, sürgün sırasında hükûmetin yetkilerini Hollanda'nın Avrupa bölgesinden Winkelman'a gönderildi ve daimi sekreterlerin talimatlarını izlemelerini istedi. Bu daha sonra kabine tarafından ve daha sonra kraliçe tarafından teyit edildi.

Grebbe Hattı, üç gün boyunca şiddetli bir savaş sonrasında 13 Mayıs akşamı düştü. Bu arada, 9. Panzer Tümeni Moerdijk köprülerine ulaştı ve "Hollanda Kalesi" ni işgal etti ve Meuse nehrinin güney kıyısını işgal ederek Rotterdam'a ulaştı. Durum stratejik olarak umutsuz hale geldi, Ancak kuzey nehri halen Hollanda'nın elinde idi. Hollanda makineli tüfekleri, Hollanda'yı şimdi işgal etmesi beklenen Adolf Hitler'e karşı, Hollandalı denizciler Rotterdam'ın sokaklarında şiddetli bir direnişe girdikçe, Almanların Meuse köprülerinden geçmesini imkânsız hale getirdi. Hitler, 14 Mayıs'ta, Hollanda direnişinin bir anda ezilmesini emretti. Bunu Rotterdam'ın bombalanması izledi ve Almanlar büyük Hollanda şehri Utrecht'ede aynı muameleyi yapmakla tehdit etti. General Winkelman 14 Mayıs akşamı teslim olmak zorunda kaldı. Teslimiyet ertesi gün Rijsoord köyünde resmi hale getirildi.

Savaş sonrası

Hollanda'nın teslim olması üzerine, Alman kuvvetlerine herhangi bir şekilde direnmeyeceğini ilan etmeyi reddetti. Bu nedenle, 2 Temmuz 1940'ta hapsedildi ve işgalin geri kalan zamanında savaş esiri olarak kaldı. Savaştan sonra 1 Ekim 1945'te Hollanda ordusundan onurlu bir şekilde emekli edildi ve kendisine Hollanda'daki en eski askerî nişan olan William Nişanı verildi. Heykeli, Riksoord'daki ilkokulun önündedir ve 15 Mayıs 1940'ta bu okulda teslimiyeti imzalamıştı. Adı, kapatıldıktan sonra 15 Mayıs 2007 tarihinden itibaren başka bir üsse (Harskamp'ta) aktarıldı.

27 Aralık 1952'de evinde barış içinde öldü.

Kaynakça

  • de Jong Dr. L., Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, Staatsuitgeverij, The Hague, 1981
  • Middelkoop T. van, Een soldaat doet zijn plicht, Europese Bibliotheek, Zaltbommel, 2002
  • TracesOfWar 24 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (II. Dünya Savaşı üstüne itibarlı ve kabul gören Hollanda web sitesi)
  • De Bange Meidagen van '40, Lecturama, Rotterdam, 1978
  • Nederlands Legermuseum (Hollanda Askeri Müzesi)
  • Verzetsmuseum (Hollanda Direniş Müzesi)
  • Trueman, C.N. (20 Nisan 2015). "The German Invasion of Holland". The History Learning Site. Moocow. 16 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Girit Muharebesi</span>

Girit Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda 20 Mayıs 1941 sabahında Fallschirmjäger'lerin Girit Adasına havadan indirilmesi ile başlamıştır. İşgal amaçları bağlamında başarıya ulaştıysa da, Alman tarafının verdiği kayıpların büyüklüğü nedeniyle, Alman ordusu bir daha hava indirme operasyonu yapmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">The Blitz</span> İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanyanın Britanyayı bombalaması

The Blitz (Türkçe: Yıldırım), II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın 7 Eylül 1940 ile 11 Mayıs 1941 tarihleri arasında olan Alman bombalama saldırılarına verilen isimdir. Birleşik Krallık genelinde kasabalar ve şehirler, sekiz ay boyunca 43.500 masum sivilin ölümüyle sonuçlanan Alman bombardıman saldırılarına maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Market Garden Harekâtı</span>

Market Garden Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında, Mareşal Bernard Montgomery tarafından hazırlanan ve Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ortak güçlerinin Hollanda üzerinden Almanya'ya girmesini amaçlayan operasyondur. Alman birliklerinin düzenli geri çekilişi nedeniyle taktik Alman galibiyeti sağlamıştır. Amerikalılar büyük kayıplar vermelerine rağmen Hollanda'yı ele geçirememişlerdir. Çünkü Arnhem'daki karşı Alman saldırısı nedeniyle Müttefikler Hollanda'dan çıkmak zorunda kalmıştır.

<i>Uzaktaki Köprü</i>

Uzaktaki Köprü veya Savaş Köprüleri, aynı isimli kitaptan uyarlanan 1977 yapımı film. Kitabın yazarı, Cornelius Ryan'dır. Film, II. Dünya Savaşı sırasındaki Market Garden Operasyonunu ve başarısızlık hikâyesini anlatır. Operasyonda Müttefik kuvvetlerin amacı Alman cephe hatlarını yararak, birçok köprüyü ele geçirmek ve işgal altındaki Hollanda üzerinden Ren Nehri'ni geçerek Nazi Almanyası'na girmektir. Filmin ismi İngiliz General Frederick Browning’in operasyonu duyunca İngiliz Mareşal Bernard Montgomery’ye yaptığı “Galiba bir köprü fazla hesaplanmış” yorumundan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fedor von Bock</span> Generalfeldmarschall

Fedor von Bock, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmarschall'i.

<span class="mw-page-title-main">Georg von Küchler</span>

Georg Karl Friedrich Wilhelm von Küchler, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası'nın Generalfeldmareşal'i.

<span class="mw-page-title-main">Walther von Brauchitsch</span>

Walther Heinrich Alfred Hermann von Brauchitsch, II. Dünya Savaşı'nda belli bir süre Alman Ordusu'nda başkumandanlık görevi üstlenmiş Alman mareşal. Asil bir subay ailesinde doğdu; 1900'de Prusya muhafızlarına atandı. I. Dünya Savaşı esnasında Batı Cephesi'nde tümen ve kolordu kademesindeki görevlerde üstün başarı gösterdi.

Liège Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nın Batı Cephesinde yaşanmış ve Belçika'nın Almanlar tarafın istilası ile sonuçlanmıştır. 4 Ağustos'ta başlayan Alman taarruzu 16 Ağustos'ta bitmiş, Belçika Kralı I. Albert İngiltere'ye sığınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rotterdam Bombardımanı</span>

Rotterdam Bombardımanı, II. Dünya Savaşı'nda, Hollanda'nın Alman güçleri tarafından işgali sırasında Alman Hava Kuvvetleri (Lufwaffe) tarafından 14 Mayıs 1940 tarihinde, Rotterdam'a düzenlenen hava saldırısını ifade etmektedir. Hava saldırısı asıl olarak Hollanda güçlerinin direncini kırmak, Maas Nehri 'nin kontrol altında tutulması ve kuzeyinin ele geçirilmesi sayesinde Manş denizine ulaşmanın kolaylaşması için düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Muharebesi</span> 1940ta Alman ordularının Fransayı istilasıyla sonuçlanan askeri harekat

Fransa Savaşı, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun Fransa'yı istilasıyla sonuçlanan askerî harekâttır. Fransa Seferi, Alman ordusunun Belçika topraklarına saldırdığı tarih olan 10 Mayıs 1940 tarihinde başlamış, daha önce Polonya seferlerinde kullanılan yıldırım savaşı taktiği ile çok kısa bir sürede, 22 Haziran 1940 tarihinde Fransa – Almanya arasında imzalanan ateşkes sözleşmesiyle kesin Alman zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Muharebesi</span>

Hollanda Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Batı Cephesi'nde Alman ve Hollanda orduları arasında yapılan muharebedir. Muharebeler Hollanda'nın teslim olmasıyla sonuçlanmıştır. Almanya Avrupa'yı ele geçirmek için Benelüks ülkelerine saldırdı. Hollanda bu ülkelerden biriydi. Luftwaffe, Rotterdam şehrini yerle bir etti. Ardından B Grubu Ordusu Komutanı Generalfeldmarschall Fedor von Bock 750.000 kişi, 759 tank, 1.378 top ve 1.150 uçak ile Hollanda'ya saldırdı. Hollanda ise bu saldırıya karşı 280.000 kişi, 124 uçak, 679 top ve 1 tankla savunma yapıyordu. Ancak Alman orduları kısa sürede zafere ulaştı ve kraliçe ve hükûmeti Britanya'ya kaçtı. Hollandalı general Henri Winkelman birlikleriyle beraber teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Direnişi</span>

Yunan Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941-44 yılları arasında Mihver Devletleri işgali altında bulunan Yunanistan’da işgale karşı faaliyet gösteren silahlı ve silahsız farklı siyasi görüşlere sahip grupları içeren terimdir. II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden az önce Almanların ülkeden atılmasının ardından direnişin farklı unsurları iktidarı almak için birbirleriyle mücadeleye girişmiş ve sonunda Yunan İç Savaşı patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eben-Emael Kalesi Muharebesi</span>

Eben-Emael Kalesi Muharebesi, Almanya ile Belçika arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. 10 Mayıs 1940'ta Almanların hızla ilerlemeye başlamasıyla Hollanda'da savaş devam ederken Hitler'in planlarında Belçika da bulunuyordu. Ama Belçika'nın istilası için Eben-Emael kalesi ve köprülerin ele geçirilmesi gerekiyordu. Bu kale stratejik bir öneme sahip ve Almanların geçiş güzergahında olan 3 köprüyü de kontrol etmesi nedeniyle kale alınmak zorundaydı. Belçikalılar Alman Hava İndirme birliklerinin (Fallschirmjäger) baskınıyla karşı karşıya kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Fransız İç Kuvvetleri</span>

Fransız İç Kuvvetleri, II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen ve ikiye bölünen Fransa topraklarında Nazi İşgal Güçlerine karşı mücadele yürüten direniş örgütlerinin genel adı. Yurt dışında Fransız Silahlı Kuvvetleri adına Müttefik Devletler ile birlikte Nazilere karşı savaşı örgütleyne General Charles de Gaulle Fransız İç Kuvvetleri ismini, tüm direniş savaşçılarının resmi adı olarak kullandı. Fransa'nın çeşitli bölgeleri, özellikle Normandiya Çıkarması ile kurtarıldıkça, FFI gerilla savaşı yapan milis güçleri yerine resmi olarak hafif piyade birimleri halinde örgütlendi ve düzenli Özgür Fransız Kuvvetlerine eklenen değerli bir insan gücü olarak hizmet etti. Bu rolde, FFI birimleri ön safların daha az aktif bölgelerinde personel bulundurarak, düzenli Fransız ordusu birimlerinin kuvvet tedbirlerinden tasarruf etmelerine ve birliklerini cephenin belirleyici bölgelerine yığmalarına olanak tanıdı. Nihayet, Ekim 1944'ten itibaren ve Fransa'nın büyük bir kısmının özgürleştirilmesiyle, FFI birimleri Batı Cephesinde savaşı sürdüren Fransız düzenli kuvvetleriyle birleştirildi ve böylece II. Dünya Savaşı'ndaki Fransız düzensiz birlikleri dönemi sona erdi.

Theodor von Dufving Theoderich Heinrich August Wilhelm von Dufving, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ın bir Alman subayı idi. Mayıs 1945'te Adolf Hitler'in ölümünden kısa süre sonra Führerbunker'den çıkan son Almanlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Gamelin</span> Fransız asker (1872-1958)

Maurice Gustave Gamelin Fransız general. II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Savaşı sırasında Fransa Ordusu'nun başarısız komutanlığı ve cumhuriyet değerlerini istikrarlı şekilde savunmasıyla hatırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Savaşı</span>

Belçika Savaşı veya Belçika Seferi, Belçika'da genellikle 18 Gün Seferi olarak anılır, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın saldırı seferi olan Fransa Muharebesi'nin bir parçasıydı. Mayıs 1940'ta 18 gün sürdü ve Belçika Ordusu'nun teslim olmasının ardından Almanya'nın Belçika'yı işgal etmesiyle sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Fall Gelb</span> Keplerians

II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın Fransa'yı istila planı, Majino Hattı'nın kuzeyini dolaşarak Belçika ve Lüksemburg topraklarından geniş bir yay çizip Fransa topraklarında ilerlemek şeklindeki Schlieffen Planı'dır.